Šta je novo?

Targo Telekom

Sta ti mislis pa ja bi se kladio da kada bi oni to mogli da bi odmah sutra dan povezali ceo Beograd i Srbiju odmah samo da neko dodje i podpise ugovor ili da dodju na kucu/stan...

Upravo to, oni bi voleli da ke ispred sopa red ljudi koji su dosli da potpisu ugovore i da im kazu za par dana dolazimo da prikljucimo, ali ne ide... Iako Stara Pazova nije mnogo velika ne mogu da stignu na sve strane.
Imam druga koji je za njegovu ulicu skupio oko 15 podpisa i da pocnu da rade, ali ne ide...A i kod mene u ulici je dosta veliko interesovanje. Kod mene vec preko 3 meseca stoje cevi pod zemljom( i u dosta ulica u mom kraju) tek su skoro postavili betonske sahtove, a kada ce kabl da uduvaju to niko ne zna, iako ih ja posecujem u sopu kad god sam u prolazu niko nista konkrtno ne zna. Jednostavno rade jedan kraj, pa kada zavrse onda idu dalje...Uglavnom vidim da rade pa ce biti jednom.
I sada ja tako cekam :D

Poslednja izmena:
moze li neko da okaci speedtest ka americi,kanadi i australiji ?

@lelekom

Ma to ce kod svakog biti isto svi su oni na telekomov mrezi, tj. kablovima. To ti je monopol koji nece skoro biti razbijen.

@lelekom

Ma to ce kod svakog biti isto svi su oni na telekomov mrezi, tj. kablovima. To ti je monopol koji nece skoro biti razbijen.

Kako!? Pa zar Targo nema sopstvenu infrastrukturu?

Evo i testova...

Prvo sa serverima u zemlji...

Targov server.

Veratov, koji baš i nije najprecizniji.

Sjedinjene države..( Pitanje je koliko je uragan uticao na tamošnju infrastrukturu)

Kanada.

I Australija, ubedljivo najlošiji rezultat.

@dzonihsv

Svu mrezu po srbiji, tj. kablove, poseduje telekom srbija i svi provajderi (bilo SBB, RV ili TT) placaju telekomu korescenje te mreze.

@Bivis

Svi provajderi idu preko istih kablova, tj. preko istog KABLA, koji pripada telekomu. Svaki provajder ima svoju frekfenciju, koju koristi da se poveze sa svojim modemima. Sto znaci da je internet prema inostranstvu samo oniliko dobar koliko je dobra veza izmedju glavnog kabla i ostatka inostranstva. Kvalitet kablova izmedju stana i glavnog kabla moze tek tolko da utice na kvalitet veze izmedju, na primer, Amerike i Srbije.

Poslednja izmena:
@dzonihsv

Svu mrezu po srbiji, tj. kablove, poseduje telekom srbija i svi provajderi (bilo SBB, RV ili TT) placaju telekomu korescenje te mreze.

Neko te je slagao, i to debelo.

Jedino gde se Telekomova, SBB-ova, RV-ova... infrastruktura koliko-toliko ''približava'' jedna drugima jeste SOX.

Telekomu samo plaćaju aDSL provajderi za zakup portova na centralama.

Poslednja izmena:
@Sarex

Cini mi se da nisi bas najbolje informisan. Probaj malo da potrazis.
Kljucne reci: Nuba invest, opticki kablovi, Oliver Dulic, Targo telekom.

@dzonihsv

Mozi biti, ja se nebavim mrezama i to nije moje polje strucnosti, ali tako su mi objasnili. Da dodam kad kazem da je telekom vlasnik glavnih kabova (kablova koji prolaze kroz celu srbiju pa se vezuju na ostatak sveta) mislim na Srbiju.

@brazzi

Koliko ja vidim jedina fora sa TT-om je sto oni razvlace opticki kabl od stana do ispred zgrade, za razliku od ostalih koji koriste koaksijalni kabl za tu vezu. I znam za Oliver-a Dulica i njegovu cuvenu optiku, ali to je opet samo jedan kabl na koji se svi kace.

A ako ovo sto pricam nije tacno (sto je sasvim moguce), mozete li da mi objasnite kako ustvari idu ti kablovi?

Poslednja izmena:
TT u Srbiji poseduje svoju mrezu koja je povezana sa komsijskim zemljama, i koliko sam upoznat nemaju nikakve veze sa TS.

1071352973506ffee7cd4bc228082964_368x522.jpg

Poslednja izmena:
Daleko bilo da imaju veze sa TS...onda bi cene paketa bile dosta veće xD :D

@Sarex:
Nisi u pravu.... lepo ti rekose ljudi da malo procitas. To je bilo nekada, a sada i drugi provajderi krecu da razvlace svoje magistralne i lokalne mreze (kablove), i zato mora da se SACEKA dok se fizicni ne prokopa kabl do SVAKOG ponaosob... a za to treba da prodje mnoooooooogo godina.
Pa zasto je pokrenuta "afrea" o optickim kablovima - jer uskoro Telekom nece biti jedini koji moze da proda kapacitete do svakog grada.... i naravno da ih poveze ka inostranstvu. To se nekima nije svidelo, pa eto hajmo malo da otvorimo neke afere... Zamisli, sad ce tamo neko da im uzima profit.... eee pa nece moci - ovo je i dalje Balkan i Srbija... (naravno pisem - ironicno :))

Hvala enes.

Znaci prica koju ja znam je zastarela, ali opet stoji pitanje zasto svi imaju tako lose konekcije sa ostatkom sveta?

Koliko ja znam vecina provajdera je koristila i dalje koristi telekomove linkove ka svetu. TT ima svoje, a mislim da jos jedan provajder takodje ima svoj link.

Pokušao juče da ih kontaktiram, vođen informacijom da u mom ulazu navodno nisu dobili pristanak 50% stanara. Sticajem okolnosti dobih telefon nekog manager-a koji se odmah izvinio da to više nije njegov posao i uputio me na kolegu koji sada radi taj posao. Kolega se javio "evo javljam Vam se za 5 minuta, u autu sam". I nije se više javio. Probao preko web chata, dobio sam informaciju "da ću biti obavešten kada krenu radovi u mom ulazu". "Problem" je u tome, da meni za 2 nedelje ističe ugovor sa Telekomom, te da zaista više nemam nerava da čekam TT. Još u maju mesecu sam se prijavio kod njih, i dobio onaj mesec gratis.... Ako ne dobijem nikakav kontretan odgovor za 7 dana, odoh kod Telekoma na novi dvogodišnji.. jer da plaćam 2k+ ras za 4 mbita bez ugovorne obaveze mi je malo previše, a od TT-a samo "bićete obavešteni".. ok.. KADA ću biti obavešten?

Verat i SBB imaju svoj link odavno! Prvo je ispala velika frka kad je Verat po prvi put se povezao preko Madjarske ka svetu, zaobilazeci Telekom. Pa su onda pokusali da ih ugase, jer su tada spustili cene interneta za 50% (ako se secate toga - bio je jos aktuelan dile-up) :)

A nekoliko godina kasnije, i SBB ima svoj link, cini mi se ka Rumuniji.... Sada i Targo, i ko zna ko jos ;)

Znaci, to ka svetu, vise nije ekskluziva Telekoma. A ova mapa, AKO je tacna, to moze da bude mapa TARGO mikro mreze! NE tvrdim da je tacna, ali ako pretpostavimo da jeste, onda je to NJIHOVA (ne TElekomova) mapa mreze po BG-u!

@Santa: Nasi blokovi ce biti u neko skorije vreme nakaceni.... a sta znaci "skorije" to niko ne zna. Verujem da ce svi blokovi oko Save biti zakaceni do sredine sledece godine, a za ostale delove grada, ko zna..... NEZVANICNO!!!!! Nemojte ovo uzimati kao tacnu informaciju :)

Ugovor na 2 godine je predugacak, al ***, ako ne mozes da cekas, sta da radis. Taman ces kukati na toliku ugovornu obavezu, a sa druge srane taman ce proci sve decije bolesti, pa onda biraj....

Koliko ja znam vecina provajdera je koristila i dalje koristi telekomove linkove ka svetu. TT ima svoje, a mislim da jos jedan provajder takodje ima svoj link.
Verujem da svi ili velika vecina ima Telekomove linkove ili kao glavne (ako im se isplati) ili bar kao backup link ka svetu. Svako ima svoju racunicu ;)

Poslednja izmena:
Da ali problem sa svime time je sto sam ja samo jednom video da se kopa ispred zgrade da bi se ubacili kablovi, iako postoji vise provajdera, sto dovodi do zakljucka da svi oni koriste isti kabal.

@Santa kod mene u zgradi stoji obavestenje da je targo krenuo sa potpisivanjem ugovora. (blok 64)

Poslednja izmena:
Enes u pravu si to je mapa mikro mreže, ali mislim da nije njihova već je neko proizvoljno povukao linije po ulicama gde je Targo sproveo za sada optiku.

Da ali problem sa svime time je sto sam ja samo jednom video da se kopa ispred zgrade da bi se ubacili kablovi, iako postoji vise provajdera, sto dovodi do zakljucka da svi oni koriste isti kabal.

Ne kapirm zakljucak :) Da li ce neko kopati, koristiti necije trase, kablove, kanalice, to je stvar dogovora, ugovora i sl. Targo je OPASNA konkurencija (izgleda svima), pa je bukvalno SVE radio svoje.... prvo magistralne vodove, a sada i mikro (ili kako rece Dejan metro :)) mrezu... Znaci, da bi imao Targo, MORAS dobiti njihov opticki kabl do stana/kuce. ISTO kao kad je dolazio KDS. Znaci, ako SBB nije stigao kablom do tebe, ne mozes da imas SBB i tacka! Kad dovuku kabl, onda moze.....

Targo schlongovi, nadao sam se da cete udostojiti nekog iole razumnog odgovora zainteresovane klijente iz centra Beograda,vezano za dostupnost usluga.
Posto niste, sa zadovoljstvom cu sacekati SBB fiber koji mesec i sa njima potpisati ugovor,a vama od srca zelim da propadnete sto pre. :)
Pa i propasce ako ostanu opstinski provajder kao sto su sad.
A koliko je ovde puta napisano da dok ne urade NBG ne idu odatle, BG im je u planu za sledecu godinu. Kako stoje trenutno sa radovima nemam pojma, ali ne ide to sve tako brzo kako su neki mislili.
Mene upravo to interesuje, kako sada stoje sa radovima? Mislim uzimajuci u obzir nedavna dogadjanja. Da li je "napredak" po Beogradu zaustavljen ili mogu da se nadam skorijem dolasku na moju opstinu?
Mislim voleo bi da znam, jer u protivnom moje interesovanje za ovu temu i posecivanje iste bi bilo jednako pracenju teme o fth internetu na rumunskom ili bugarskom forumu.
Da znam brate hoce li biti tu necega u dogledno vreme, ako nece onda da se pomirim sa tim da su opticki kablovi za moju lokaciju bili i ostali science fiction i nista vise, i da vise ne dolazim na temu da bi posmatrao cavrljanje novobeogradjana o targu.

Ne kapirm zakljucak :) Da li ce neko kopati, koristiti necije trase, kablove, kanalice, to je stvar dogovora, ugovora i sl. Targo je OPASNA konkurencija (izgleda svima), pa je bukvalno SVE radio svoje.... prvo magistralne vodove, a sada i mikro (ili kako rece Dejan metro :)) mrezu... Znaci, da bi imao Targo, MORAS dobiti njihov opticki kabl do stana/kuce. ISTO kao kad je dolazio KDS. Znaci, ako SBB nije stigao kablom do tebe, ne mozes da imas SBB i tacka! Kad dovuku kabl, onda moze.....

Ma sbb je vlasnik radijus vektora tako da nikad nece ni stici do mene, a za TT cu uostalom i videti, kad/ako budu dosli sa opremom do moje zgrade.

@BigNoobowski

Po njihovoj prici BG je u planu za sledecu godinu, ja toliko znam. I koliko sam video na nekim vaznijim mestima ( ambasade i tako to) u BG vec imaju uslugu.

Hvala enes.

Znaci prica koju ja znam je zastarela, ali opet stoji pitanje zasto svi imaju tako lose konekcije sa ostatkom sveta?

Sarex, moraš biti u toku, zaostaješ sa informacijama. Međunarodne konekcije imaju Telekom, SBB, Verat, TargoTelekom, Gimelnet, SatTrakt...

Sarex, moraš biti u toku, zaostaješ sa informacijama. Međunarodne konekcije imaju Telekom, SBB, Verat, TargoTelekom, Gimelnet, SatTrakt...

Ma to nije moja sfera zanimanja, tj. nebavim se time, ali zato sam i ovde, da se informisem i prosirim znanje. Meni nije zao da pogresim dok god me neko ispravi. Samo nevolim kad mi kazu da nisam u pravu, a ne objasne sta je ustvari tacno. :)

Nazad
Vrh Dno