Šta je novo?

Targo Telekom

Jel ima targo telekom u Pancevu mozda?

E smor. Ce biti mozda u buducnosti, se zna?

Zali se Targu, napisi im zahtev za dostavljanjem odgovarajuceg uredjaja u specifikaciji koji podrzava WIFI u punom obimu kao i napredna setovanja u webinterface-u.
Napisi im jasno da je uredjaj koji dostavljaju svojim klijentima najgori uredjaj ikada ponudjen na ovim prostorima ako ne racunamo Sezamove i Beotelove novotarije sa uredjajima u vrednosti od 3 eura.

Uf nisi ubacio Lelekonjev hg520 - kakvih sam gluposti imao kod ljudi zbog istog, više i ne gledam opremu koju provajderi nude. I kad sam imao ADSL, oprema koju sam dobio je bila u bridge modu, a ja koristio svoj ruter. Većina provajdera daje bednu opremu, tužno, al istinito.

Ajd ako neko igra CS Source i BF3 ovih dana sa targa, kakav je ping, sta je najbolje/prosek, kako vam rade serveri u Nemackoj/Francuskoj, a kako domaci tipa KGB isl.?

Da li je neko od korisnika Targovog ONT-a video gde se setuje u ruteru UPnP i DLNA.
Jednostavno testiram i dalje ovo smeće od Targovog rutera i ne mogu da verujem šta on sve nema i ne može, što bi svaki uređaj morao da ima od mogućnosti.
Znam da sam negde na ranijim stranama ove teme čitao, a ne radi homegroupe preko wi fi, ali neke stvari kod ovog uređaja su zaista ne prihvatljive.

Da li je neko od korisnika Targovog ONT-a video gde se setuje u ruteru UPnP i DLNA.
Jednostavno testiram i dalje ovo smeće od Targovog rutera i ne mogu da verujem šta on sve nema i ne može, što bi svaki uređaj morao da ima od mogućnosti.
Znam da sam negde na ranijim stranama ove teme čitao, a ne radi homegroupe preko wi fi, ali neke stvari kod ovog uređaja su zaista ne prihvatljive.

Kad sam napisao zali se Targu ako vidis stavio sam i "napredna setovanja u webinterface-u." upravo su te dve opcije jedne od desetak osnovnih opcija a da pri tome i ne racunamo na qos, kao sto sam rekao jedan od najgorih uredjaja na svetu je upravo taj uredjaj i tu nema zbora.

Uf nisi ubacio Lelekonjev hg520 - kakvih sam gluposti imao kod ljudi zbog istog, više i ne gledam opremu koju provajderi nude. I kad sam imao ADSL, oprema koju sam dobio je bila u bridge modu, a ja koristio svoj ruter. Većina provajdera daje bednu opremu, tužno, al istinito.
Kod ADSL-a je "olaksavajuca" okolnost sto se mogao naci ADSL+ ruter misli TP Linkov pa kome je dosadilo akanje samo je zamenio...Ovde je prc po tom pitanju...

Kod ADSL-a je "olaksavajuca" okolnost sto se mogao naci ADSL+ ruter misli TP Linkov pa kome je dosadilo akanje samo je zamenio...Ovde je prc po tom pitanju...

Što PRC? Staviš ONT u bridge mode i posle kači koji god broadband ruter želiš, sve jedno ti jel ispred njega kablovski, ADSL modem ili ONT? Ja dolaskom TT-a sam samo svoj kablovski modem zamenio ONT-om, na glavnom TL-Link ruteru ili ostatku mreže nisam ni jedan jedini parametar promenio. Dva klika na ONT-u i sve radi i baš me briga koje su mogućnosti ONT-a.

Kada sam pre dosta godina imao ADSL, imao sam najjeftiniji jednoportni ADLS ruter, mislim da je bio TP link 8810 u bridge modu i iza njega ASUS WL500g Premium. Kad sam prešao na kablovsku, samo sam izbacio 8810 i umesto njega stavio kablovski modem. Inače taj WL500G Premium i danas posle 6 godina svakodnevnog rada i dalje radi, sahranio je dva strujna adaptera.

Kupovina nekog skupljeg ADSL rutera ili bilo kog specijalizovanog rutera je po meni glupost, jer šta ćeš posle s njim ako pređeš na neki drugi tip konekcije? Kupiš dobar broadband ruter koji će da te služi godinama, a ono što kačiš na WAN prilagođavaš tipu konekcije.

Poslednja izmena:
Što PRC? Staviš ONT u bridge mode i posle kači koji god broadband ruter želiš, sve jedno ti jel ispred njega kablovski, ADSL modem ili ONT? Ja dolaskom TT-a sam samo svoj kablovski modem zamenio ONT-om, na glavnom TL-Link ruteru ili ostatku mreže nisam ni jedan jedini parametar promenio. Dva klika na ONT-u i sve radi i baš me briga koje su mogućnosti ONT-a.

Kada sam pre dosta godina imao ADSL, imao sam najjeftiniji jednoportni ADLS ruter, mislim da je bio TP link 8810 u bridge modu i iza njega ASUS WL500g Premium. Kad sam prešao na kablovsku, samo sam izbacio 8810 i umesto njega stavio kablovski modem. Inače taj WL500G Premium i danas posle 6 godina svakodnevnog rada i dalje radi, sahranio je dva strujna adaptera.

Kupovina nekog skupljeg ADSL rutera ili bilo kog specijalizovanog rutera je po meni glupost, jer šta ćeš posle s njim ako pređeš na neki drugi tip konekcije? Kupiš dobar broadband ruter koji će da te služi godinama, a ono što kačiš na WAN prilagođavaš tipu konekcije.

Pa dobro tu si u pravu...Ali prosto mi bzvz...Ajmo sad sa predlozima za jeftino, a kvalitetno resenje 😉

Ja nisam neki strucnjak,ali kod mene prenos fajlova preko wi-fi radi,preko utp kabla takodje i svi uredjaji se vide.
Sta bi trebao da setujes u ontu za DLNA? Ili uredjaj podrzava ili ne.
Ako imas samsung, lg, android, panasonic morali bi da se vide,s tim sto mislim samo preko dvb tunera.Barem je kod mene tako.Na slici je nero med.home preko koga film moze da ide sa titlom.
Untitled-1.png

Poslednja izmena:
Ako imas samsung, lg, android, panasonic morali bi da se vide,s tim sto mislim samo preko dvb tunera.Barem je kod mene tako.
Znam da bi morali da se vide, ali poenta je što se preko ONT wifi NE VIDE!!!
I kod mene radi prenos fajlova između uređaja preko ftp, uređaji mogu da se pinguju, vide im se ip adrese preko wi-fi ONT-a.
Ali ne vide se kao DLNA odn UPnP uređaji kao kada se povežu preko TP-Link wifi rutera, ili ranije preko ADSL wifi rutera.

Poslednja izmena:
Igorko, da tebi na ONT-u nije uključen SSID Isolate ili si ti to greškom uradio?
isolate.png

SSID Isolate Uključuje/isključuje SSID Isolate. Kada je uključen (enable) sprečava međusobnu komunikaciju uređaja sa različitih SSID-ova ONT-a.

Dakle treba da stoji na Disable da bi ti se uređaji međusobno videli.

Poslednja izmena:
Malopre me zvali iz Targa da pitaju kako sam zadovoljan kvalitetom interneta i televizije 😀

@mighty78
Komšija, hvala ti na pomoći, ali kod mene na ONT-u je baš ovako kao što je kod tebe na gornjoj slici, tj. SSID Isolate na Disable.
Ali uređaji se ne vide preko ONT wifi u pogledu kompatibilnosti DLNA odn UPnP.

2 veljaNBG
Hahaha 🙂

@mighty78
Komšija, hvala ti na pomoći, ali kod mene na ONT-u je baš ovako kao što je kod tebe na gornjoj slici, tj. SSID Isolate na Disable.
Ali uređaji se ne vide preko ONT wifi u pogledu kompatibilnosti DLNA odn UPnP.
E sad nisam detaljno čitao prethodne postove. Kako ti je podešen Subnet Mask?
Trebalo bi da bude: 255.255.255.0 za LAN! Znači ne gledaš subnet mask za spoljašnju IP adres/mrežu - WAN već za unutrašnju lokalnu.

Inače opciju WPS koja je uključena na slici mighty78 preporučujem da isključite! Znači WPS: Disable. Šta će vam to? Kada je uključen neko malo potkovaniji može da provali šifru vaše bežične mreže.

Poslednja izmena:
Ja nisam neki strucnjak,ali kod mene prenos fajlova preko wi-fi radi,preko utp kabla takodje i svi uredjaji se vide.
Sta bi trebao da setujes u ontu za DLNA? Ili uredjaj podrzava ili ne.
Ako imas samsung, lg, android, panasonic morali bi da se vide,s tim sto mislim samo preko dvb tunera.Barem je kod mene tako.Na slici je nero med.home preko koga film moze da ide sa titlom.
Pogledajte prilog 99660

Ne vide se medjusobno uredjaji koji su na WIFI.

Inače opciju WPS koja je uključena na slici mighty78 preporučujem da isključite! Znači WPS: Disable. Šta će vam to? Kada je uključen neko malo potkovaniji može da provali šifru vaše bežične mreže.

Meni WPS nije uključen, tačnije ceo WiFi na ONT-u mi je disable-ovan, ONT je u bridge modu ka mom ruteru Slika je iz Targovog uputstva za ONT 🙂

Subnet mask je na ONT, kao i svim uređajima 255.255.255.0
WPS je kod mene bio isključen (by myself 😉 ), mada on nema veze sa ovim DLNA / UPnP problemom, već samo sa sigurnosnim pitanjima neovlašćenog komšijskog "brute force" pristupa bežičnoj mreži.

Ne znam šta da ti kažem probaj njih da cimaš. Meni je jedino još subnet pao na pamet ili možda neki build in firewall.

WPS naravno nema veze nego reko čisto da preporučim. 🙂 A i ti si napisao da je kod tebe sve baš onako kao na slici. Što lažeš. :d 😛

Procitah par poslednjih post-ova vezanih za probleme oko ONT-a, videcemo kakve cu ja imati probleme i da li cu ih uopste imati sa komunikacijom Apple uredjaja i servisa... photostream, wifi sync sa iTunes-om, AirPlay (Apple TV) itd... Ima li neko konkretnih iskustava sa TT ONT-om i ovim servisima?

Pozdrav!

Ako nista drugo, bar ti se ONT slaze sa ostalim uredjajima kad je rec o boji 😛

Procitah par poslednjih post-ova vezanih za probleme oko ONT-a, videcemo kakve cu ja imati probleme i da li cu ih uopste imati sa komunikacijom Apple uredjaja i servisa... photostream, wifi sync sa iTunes-om, AirPlay (Apple TV) itd... Ima li neko konkretnih iskustava sa TT ONT-om i ovim servisima?

Pozdrav!
S obzirom da su ti svi uredjaji za "EU prosto ne verujem da ces imati ikakav problem.😛

Osecam ironiju.. 🙂) Nema veze da li jesu ili ne za EU trziste ovo su ciste network komunikacije izmedju uredjaja / servisa. A posto vidim da se korisnici zale na komunikaciju (prepoznavanje uredjaja na lokalnoj mrezi) kao sto je bio primer i sa stampacem negde medju post-ovima, cenim da cu i ja imati neki problem...

u medjuvremenu sam uspeo da namestim stampac, da se prica o izolovanosti potvrdila definitivno bi to prelilo casu..

Pre nego što definitivno dignem ruke od Targovog ONT-a i priključim TP-Link ruter, pokušavam da maximalno istestiram ovaj uređaj koji me generalno izluđuje.
Dakle ONT je sada isključivo u wi-fi mreži sa svim uređajima u stanu, na svima sada imam interntet i mogu da se međusobno vide njihove mrežne IP adrese i da se pinguju, iako sam na početku imao problema, a kako sam ih rešio ni sam ne znam.
Sada trenutno me izbezumljuje da se u wifi mreži ne vide međusobno uređaji sa DLNA sertifikatom (napominjem da su se svi ti uređaji ranije videli i preko TP-Linka, a i preko Pirelli ADSL rutera).
Negde na netu pročitah:
UPnP uses UDP port 1900 and TCP port 2869
Da li je ove portove potrebno možda forvardovati u ONT, a što se firewala tiče, ništa nisam menjao od ranije kada je ovo radilo.
Ranije mi je na Samsung Smart TV radio i Samsungov all share, i Seviio i Mezzmo i to je imao puno prepoznavanje svih uređaja i šerovanih foldera sa multimedijalnim sadržajima i to i kroz utp i wifi konekciju među uređajima.
Zbog toga je, opravdano, sva sumnja za krivca što ovo ne radi usmerena na Targov ONT.
A sve ovo iz edukativnih razloga, delom i za druge, sadašnje i buduće korisnike, da se ne bi mučili i znali koje su mogućnosti ovog ONT-a i koji su potencijalni problemi koji ih mogu sačekati.
Najlakše bi mi bilo da na ONT isključim wifi, dhcp, prebacim ga u bridge, povežem utp kablom sa TP-Link ruterom, i njemu prepustim sve funkcije.
Ali onda ne bih znao šta sve ovaj uređaj NE može da uradi, a morao bi!!!

Nazad
Vrh Dno