Šta je novo?

Canon EOS Mirroless i novi EF-M bajonet!

Možda će ga pojedini koristiti kao backup aparat, pa da im sve bude Canon ;-)

Da, to je logicno - da vec postojeci korisnici Canona uzmu ovaj mirrorless kao backup aparat ili vec spominjane "opustene varijante". Ali ne "da bi im sve bilo Canon", nego da bi mogli da iskoriste vec postojecu ergelu svojih omiljenih stakala (za koja su vec ranije dali stotine/hiljade evradi). Sa takvom vec postojecom ergelom, krajnje suludo bi bilo uzimati neki sasvim drugi sistem i pocinjati sa staklima (i lovom) ispocetka. Sta ce mi npr. dva komada 50mm f1.4 (ili bilo koja druga dva ista objektiva ali za razlicite mount-ove)? I da li je sada to "lozana" ili racionalno razmisljanje?

Jedino ako ne beres pare na drvecu... onda je sve "dozvoljeno" 😀

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Meni jeste super sto je Canon konacno izdao mirrorless aparat, mada sam ocekivao retro dizajn. Ovaj mi je malo ruznjikav ali dobro .. sto se adaptera tice, super je sve to, ali ne znam koliko ovde ljudi ima neka L sociva ili kao sto spomenu Marti bar 10-22 ... Mada kada tresnes toliki objektiv plus adapter, ovaj mali aparat izgleda jos smesnije, pogotovu sto pravi fotke preko LV, pa samo zamislite kako bi to izgledalo.

Poenta je valjda da dobijes u malom pakovanju veliki senzor, tj ljudima koji ne zele da gube na kvalitetu zarad velicine... ali nikako nece zameniti dslr !

A da ce se prodavati kao alva bas i ne verujem, nema neke objektive u ponudi, i realno je ruzan ! 🙂)

Samo jedno pitanjie. Nalazim kontradiktorne informacije da li EF-M - EF adapter i blic dolaze uz telo/palačinka kit/18-55 kit ili ne. Zna li neko nešto sigurnije?

Što više gledam, to mi se više čini da je Canon promašio metu. Nije ni prvi ni poslednji ko, da bi zaštitio liniju proizvoda po kojoj je poznat, zakaže sa inovacijama koje su drugi prihvatili.

Sa palačinkom na sebi je najveći od svih u svom cenovnom rangu sa svojom palačinkom, deluje manje ergonomski od glavnog konkurenta (SONY) i fizičke kontrole su drastično osakaćene u odnosu konkurenciju. Touchscreen jeste super, ali je pitanje koliko je prisupačan kada zgrabiš aparad šakom jer je na njemu, na primer, adapter i EF 50mm f1.4. I touchscreen i aparat koristie palac desne ruke a imam samo jedan.

Da me još više zbuni, potrudio se cenama. Ako je ovo što vidimo na amazonu tačno, Canon računa da se probije na tržište SAD. Tamo je cena kompleta sa 22mm f2 800 dolara to jest 100 dolara ili cirka 13% više od NEX 5N sa 18-55 kit objektivom. Dodaj blic u za NEX u računicu i bore se na ravnoj nozi. Sa druge strane u Velikoj Britaniji je samo 140 funti ili cirka 15% jeftiniji od NEX 7 sa kojim stvarno ne vredi vršiti poređenje, ni po kvalitetu ni po opremi.

I ergonomski je čudan. Daleko od toga da NEX mogu da stegnem onako sigurno kao DSLR ali se SONY makar potrudio da korisniku da oblik koji može, donekle, da drži bez upotrebe palca. Neko će sigurno da napravi dodatak koji će reči to za Canon ali, pitam se, što to nisu sami uradili?

Naravno, ne kažem da je aparat loš. Prvo što ne sumljam da će davati rezultate makar u istoj klasi sa konkurencijom, a drugo što je zasnovan na 650D koji je dobar DLSR po svima koji su uspeli da stave svoje šape na njega. Naravno i sva oprema koju ljudi poseduju kao i lojalnost brendu će obezbediti uspeh ovom aparatu ali, deluje mi kao da je Canon pokušao da nađe putić gde ga nema, da zaštiti svoj DSLR biznis a da opet ne pribegne Nikonovim metodama.

Jel neko razmišlja u smeru... A koliko će senzor da se prlja?

Obzirom da nema ogledalca koje štiti od direktne izloženosti prašini i sličnim napastima senzora, ovo će da postane pravo rudno bogatstvo za firme koje proizvode opremu za čišćenje. 🙂

Moram iskreno da pitam nekog vlasnika NEX sistema, ako takvog ima ovde, a sta vi kacite od staklica na te svemirske brodove od Sony NEX-a, jerbo vidim izbor staklica je u poredjenju sa m4/3 tragican. Pogotovo me interesuje sta vlasnik nekog NEX7 kaci na 24mpix aps-c jerbo takodje vidim po netu, sta god da se stavi na taj senzor, on pocepa staklo ko _________ (upisati po zelji).
Probah Samsunga NX 30 2.0 i ono je stvarno pesma, ako ne racunamo Samsungov problematican AF-a ali zato rezolucija stakla, kontrast, boje, alal vera.

BH Photo danas:
Sony Alpha NEX-5N Digital Camera (Body Only) - 598$
Sony Alpha NEX-7 Digital Camera (Black, Body Only) - 1198$
SEL24F18Z 24mm f/1.8 E-Mount Carl Zeiss Sonnar Lens - 1098$
Sigma 30mm f/2.8 EX DN Lens for Sony E Mount Cameras - 199$

Canon EOS-M Mirrorless Digital Camera with EF-M 22mm f/2 STM Lens - Black - 799$

Things that makes you go hmmmm...

SEL24F18Z 24mm f/1.8 E-Mount Carl Zeiss Sonnar Lens - 1098$

je jedini razlog sto sam odustao od NEX-a, malo je falilo da uzmem 5N ali sam onda dao parice na dva stakla za m4/3 s kojima sa extra zadovoljan i sad skupljam za OM-D ili E-P5 😛

Neosporivo je da je EOSm najbolje tj. bice najbolje pokriven staklima. Jako menjam misljenje o njemu, s toga necu vise da se bavim predvidjanjem dok ne stigne ovde do nas neki 🙂 Tako sam i za OM-D mislio da je malo bolji od P3 po review-ima, a aparat je ustvari zver, i extra je u rukama itd.

Dobar je Kai, ali bre počeo da smara mnogo. 13 min klip i onda u minut-dva sabije sve o aparatu (opet ništa konkretno ne kaže), dok ostalo k*nja o svemu ostalom. Ja u svakom njegovom ''review-u'' saznam više o Hong Kongu nego o aparatima.

Slazem se, al to nije tema... Bolji review za sada ne postoji 🙁

To jeste, od 13 minuta 6 minuta je konstantno trcao. I super sto kuka kako je AF spor... Pa u onoj brzini nema DSLR-a koji bi uspeo da okine nesto a da ostane u fokusu. Jedva je uspeo u mestu da ispuca 3 fotke 😀 Sve u svemu otkrili smo ocigledne mane i izmedju redova saznali da te to samo mirrorless i da ne moze da zameni DSLR.
Verujem da ce se jaaaaako dobro prodavati jer je i dalje odlicna masina ali ja se na to nebih spustao.

Realno po meni je jedino korisno uzeti taj mirrorless ukoliko ce da se koristi sa ovim 22mm objektivima, sve preko toga je ogromno i ruzno i onda pametnije izadje nositi dslr klasican.

To jeste, od 13 minuta 6 minuta je konstantno trcao. I super sto kuka kako je AF spor... Pa u onoj brzini nema DSLR-a koji bi uspeo da okine nesto a da ostane u fokusu. Jedva je uspeo u mestu da ispuca 3 fotke 😀 Sve u svemu otkrili smo ocigledne mane i izmedju redova saznali da te to samo mirrorless i da ne moze da zameni DSLR.

Nisam siguran. Prema ovome nije delovao ništa brže od Canona 400D kada sam na njega nakačio drajverova objektiv (šta ono beše? 17-40 f4L?). Opet, možda je to šok da 400D može da prati kola u pokretu bez problema...

Poslednja izmena:
Ma kakav bre mirrorless, bez optickog trazila i zvuka ogledala nema nista 🙂

Realno po meni je jedino korisno uzeti taj mirrorless ukoliko ce da se koristi sa ovim 22mm objektivima, sve preko toga je ogromno i ruzno i onda pametnije izadje nositi dslr klasican.

Po meni je samo pokazao da je Canon mirrorless ******, sto je i rekao, da bi radije koristio neki drugi mirrorless... Drugo, ako ces da kacis EF objektive na njega, treba ti adapter koji dodatno kosta, ali opet ti sa adapterom mozes da kacis taj objektiv na koji god hoces mirrorless, jer ni na samom EOS m AF ne redi kako treba, opet da ne pricamo kako taj AF ne radi uopste ..

On jeste trcao kroz ceo klip, ali opet cinjenica je da je AF lose uradjen, samo ga uporedite sa Sony-jem ili Oly-jem 😉

Ja sam već podneo patent sa uređajem koji zauzima par mm i proizvodi zvuk i mali cim SLR ogledala 😀 Čak i sistem podešavanje šačine zvuka i cima 😛

Tesko ce da zauzima par mm i da pravi realan cim ogledala i jos da ima zvucnik koji ce iz unutrasnjosti aparata proizvoditi zvuk🙂

A ako si to i uspeo, treba sad da napravis senzor kao ljudsko oko da bi LCD viewfinder bio kao opticko trazilo :d:d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno