Šta je novo?

iPhone 5 - zvanicna tema

Toliko je agravacija u hvalospevima da postaje neprofesionalno.Skoro nisam citao toliko pristrasnih, jednostranih recenica.Ako je autor toliko pristrasan onda citaoc ima sumnje u test.Kao da je pisao marketing menadzer Apple :) ...Mada je u test ulozeno puno truda.Respect za to.

Čitanje kritika na pristrastnost na test Apple hardvera na bench forumu? Kao da sam otišao da pevam romske pesme u Paviljonima punim skinhedsa :D. Ajde sad, svi vi koji mislite da je tekst pristrasan, a ne samo veoma objektivan prikaz uređaja od strane čoveka koji ga koristi, uradite sledeće:

- pročitajte (ovlaš) bar 10 stranih prikaza (ne obavezno američkih) tog telefona. Ali da ne bude sa Android foruma. Neki normalni ne-obojeni sajtovi. I iskreno, sebi (ne morate meni), recite da li su ga hvalili manje nego ja. Ja ću desnu ruku da dam ako su ga u proseku manje pohvalili. Sa još više superlativa i zvaničnom nagradom na kraju (a ja sam dosta pisao o propustima unutar iOS-a, recimo).

- pročitajte tekst Galaxy S3 telefona na benchmarku. Ako u tom tekstu nema bar 50% više hvalospeva, ja obećavam da nikad više neću napisati nijedan tekst! Razlika je samo u tome što se većina vas, načelno slaže sa tim što je napisano u tom tekstu, dok ćete iPhone, bez da ste ga i videli, u startu prvo pljuvati, jer se on po defaultu dočekuje na nož. Taj fenomen mi nije jasan. Mislio sam da jeste, ali nije.

Evo, Garancija, tj. Igoritza. Dečko pljuvao iP5 na sve strane, a onda se igrao sat vremena sa njim i pohvalio ga u svom postu ovde, samo tako :). Ajde se makar potrudite da nešto prvo isprobate, koristite duže vreme (makar i na silu, baš kao što sam ja u dva navrata mesecima terao sebe da potpuno pređem na Android, kako bih bio 100% siguran da prema njegovim "rupama" nemam predrasude, već da to stvarno nije dovoljno ispeglan OS da bih ga ja koristio), pa onda ako stvarno ne valja, vratite se ovde i pljujte ga. Da je Igoritza napisao svoj prvi post ovde kao ovaj poslednji, nikad ne bi kreirao ovoliko flejma u ovoj temi koji je kreirao - napamet. Samo zato što mu je u glavi usađeno da širi hejt ka Apple-u...

Imas na drugoj stranici review-ove iPhone-a 5 vidjenijih IT sajtova i u njima je daleko vise izrazeno to "onanisanje" na iPhone 5 o kom govoris. Izuzetno dobar test, samo je mogao detaljnije biti uradjen deo o battery life-u.

Jeste, tražio sam neki softver da to odradim, ali Peca nije čuo da imam telefon koji sam imao 15 dana pre nego što sam počeo da pišem tekst, a onda kad smo već zakasnili, da ne kasnimo još dva tri dana dok se odradi battery test... U svakom slučaju, ako te nešto zanima, a da nisu super-egzaktni podaci, pitaj, a ja ću da se potrudim da ti dam što precizniji odgovor!

Čitanje kritika na pristrastnost na test Apple hardvera na bench forumu? Kao da sam otišao da pevam romske pesme u Paviljonima punim skinhedsa :D. Ajde sad, svi vi koji mislite da je tekst pristrasan, a ne samo veoma objektivan prikaz uređaja od strane čoveka koji ga koristi, uradite sledeće:

- pročitajte (ovlaš) bar 10 stranih prikaza (ne obavezno američkih) tog telefona. Ali da ne bude sa Android foruma. Neki normalni ne-obojeni sajtovi. I iskreno, sebi (ne morate meni), recite da li su ga hvalili manje nego ja. Ja ću desnu ruku da dam ako su ga u proseku manje pohvalili. Sa još više superlativa i zvaničnom nagradom na kraju (a ja sam dosta pisao o propustima unutar iOS-a, recimo).

- pročitajte tekst Galaxy S3 telefona na benchmarku. Ako u tom tekstu nema bar 50% više hvalospeva, ja obećavam da nikad više neću napisati nijedan tekst! Razlika je samo u tome što se većina vas, načelno slaže sa tim što je napisano u tom tekstu, dok ćete iPhone, bez da ste ga i videli, u startu prvo pljuvati, jer se on po defaultu dočekuje na nož. Taj fenomen mi nije jasan. Mislio sam da jeste, ali nije.

Evo, Garancija, tj. Igoritza. Dečko pljuvao iP5 na sve strane, a onda se igrao sat vremena sa njim i pohvalio ga u svom postu ovde, samo tako :). Ajde se makar potrudite da nešto prvo isprobate, koristite duže vreme (makar i na silu, baš kao što sam ja u dva navrata mesecima terao sebe da potpuno pređem na Android, kako bih bio 100% siguran da prema njegovim "rupama" nemam predrasude, već da to stvarno nije dovoljno ispeglan OS da bih ga ja koristio), pa onda ako stvarno ne valja, vratite se ovde i pljujte ga. Da je Igoritza napisao svoj prvi post ovde kao ovaj poslednji, nikad ne bi kreirao ovoliko flejma u ovoj temi koji je kreirao - napamet. Samo zato što mu je u glavi usađeno da širi hejt ka Apple-u...

Nismo se razumeli, pa se izvinjavam..Ja nisam pisao o objektivnosti testa, nego o tehnici pisane reči. Kao čovek koji živi od pisane tj. kucane reči, savetujem svima, koji se bave recenzijama,testovima i sl. da izbegavaju superlative i nepotrebne agravacije. Razlog je jasan:izazivaju sumnju kod čitaoca u objektivnost autora.Primer: "neverovatno"-bolje je "izuzetno"..."ogroman"-bolje je :"za sada, najviši"... Na to sam mislio. A ponavljam: za trud: respect..
edit:
specifikacije i sintetički testovi su jedno a optimizacija OS-a drugo..ZA sada u standardnom radu, iP5 se manje razlikuje od iP4s nego Ip4 od Ip4s.. Ip4s je dosta brži od iP4. Dok je ta razlika imeđu iP4s i Ip5 manja..Pretpostavljam da će to "peglanjem" OS-a da se poveća, jer za sada i screen size iP5 pravi manji problem veličine starijih aplikacija..
http://www.youtube.com/watch?v=jl-leB1eOFk&feature=g-hist

Poslednja izmena:
zvanicno, posle duzeg vremena sa i5 moram da priznam da je najveca mana ios6... i pored svih poboljsanja koja su mi znacajno olaksala zivot, sharing prvenstveno i mail, ubija me to sto cesto ima lag, notifikacije kasne i po par sekundi, i sto se zabaguje kod prebacivanja sa poziva na poziv... izludjuje me to bas...

Pa i nismo se bas razumeli, Uredjaj jeste jedinstven, izuzetna pojava, jeste prisutan kvalitet i ja to nikada nisam osporavao Apple-u, ali mi se Apple ideologija, njegovi zilotski fanovi, precenjenost i popularnost uredjaja ne svidjaju.

Ono sto tebi izaziva odbojnost prema androidu a nazivas rupama - to je meni odbojnost prema nemogucnosti da "sam iskopas rupu" (ako kapiras metaforu)

Ono sto je tebi nedostatak ispeglanosti, meni je na iPhone-u pretegnutost

Apple je napravio odlican ekosistem i tada je korisno koristiti ga, cak je meni jako prijatno zapao za oko Cloud glossary na iOS6 (rec koju glossary nema ce se pojaviti na svim tvojim Apple uredjajima a ne samo na koriscenom, primer) Ali telefon kao telefon, po mojim kriterijumima iPhone 5 nema sta da trazi pored HOX/SGS3, a sistem iOS nema sta da ponudi pored Androida.

bez ljutnje - ali extended privacy settings je jos jedan u nizu rip-off Androida koji je to imao na Doughnut-u, dok je prethodni iOS5 maznuo Android notification Bar. a upravo su nekako te dve stvarcice najkorisnije iz iOS 5 i 6 u nizu.

Ja opet ponavljam - ovaj telefon je statusni simbol, a njegova korisnost i udobnost koriscenja su tu zarad te simbolicnosti, ne zarad korisnosti, makar je to moje misljenje. U prevodu smatram da sam merodavan da kazem jer sam imao preko 50 mobilnih telefona od 2008me koji obuhvataju 4 smart OS-a: kada koristim Android 4.x osecam se kao da sam na livadi pored shume, a kada koristim iOS 5,6 - imam osecaj kao da sam u zatvoru i kroz resetke gledam nekog lika u daljini, na livadi ispred shume. Jasno mi je da neki Apple korisnik ima ekstazu i trip nalik na LSD kada koristi svoj uredjaj, ja BIH voleo taj filing, ali mi iOS6/iPhone5 ne daju ni preview toga, dok je sa Androidom druga prica.

Kudos za dizajnerski filing (zahvalnost iPhone-u 4) i za lepotu i svakodnevnu lagodnost i udobnost, to zaista NEMA nijedna druga firma, ali ja hocu vise od toga.

Poslednja izmena:
Pa i nismo se bas razumeli, Uredjaj jeste jedinstven, izuzetna pojava, jeste prisutan kvalitet i ja to nikada nisam osporavao Apple-u, ali mi se Apple ideologija, njegovi zilotski fanovi, precenjenost i popularnost uredjaja ne svidjaju.

Ono sto tebi izaziva odbojnost prema androidu a nazivas rupama - to je meni odbojnost prema nemogucnosti da "sam iskopas rupu" (ako kapiras metaforu)

Ono sto je tebi nedostatak ispeglanosti, meni je na iPhone-u pretegnutost

Apple je napravio odlican ekosistem i tada je korisno koristiti ga, cak je meni jako prijatno zapao za oko Cloud glossary na iOS6 (rec koju glossary nema ce se pojaviti na svim tvojim Apple uredjajima a ne samo na koriscenom, primer) Ali telefon kao telefon, po mojim kriterijumima iPhone 5 nema sta da trazi pored HOX/SGS3, a sistem iOS nema sta da ponudi pored Androida.

bez ljutnje - ali extended privacy settings je jos jedan u nizu rip-off Androida koji je to imao na Doughnut-u, dok je prethodni iOS5 maznuo Android notification Bar. a upravo su nekako te dve stvarcice najkorisnije iz iOS 5 i 6 u nizu.

Ja opet ponavljam - ovaj telefon je statusni simbol, a njegova korisnost i udobnost koriscenja su tu zarad te simbolicnosti, ne zarad korisnosti, makar je to moje misljenje. U prevodu smatram da sam merodavan da kazem jer sam imao preko 50 mobilnih telefona od 2008me koji obuhvataju 4 smart OS-a: kada koristim Android 4.x osecam se kao da sam na livadi pored shume, a kada koristim iOS 5,6 - imam osecaj kao da sam u zatvoru i kroz resetke gledam nekog lika u daljini, na livadi ispred shume. Jasno mi je da neki Apple korisnik ima ekstazu i trip nalik na LSD kada koristi svoj uredjaj, ja BIH voleo taj filing, ali mi iOS6/iPhone5 ne daju ni preview toga, dok je sa Androidom druga prica.

Kudos za dizajnerski filing (zahvalnost iPhone-u 4) i za lepotu i svakodnevnu lagodnost i udobnost, to zaista NEMA nijedna druga firma, ali ja hocu vise od toga.

to je ok, i to je tvoje misljenje... samo nemoj da ga nameces drugima, flejmujes iPhone teme i sve je cool .)

Anandtech konacno objavio svoj review iPhone-a 5, ubedljivo najdetaljniji review do sada :

http://www.anandtech.com/show/6330/the-iphone-5-review

The sixth generation iPhone makes some of the biggest changes to the platform since its introduction in 2007.

The A6 however arrives first on the iPhone 5, and with it comes two of Apple’s first, custom designed CPU cores. We’ve always known Apple as a vertically integrated device and software vendor, but getting into CPU design takes that to a new level.

The aesthetic is actually pretty awesome, especially in the black version. The combination of black glass and off-black aluminum (Apple is calling it slate) gives the 5 an almost murdered out look that's three parts elegant and one part evil.

50943.png

50945.png

Performance obviously depends on workload, but it's clear the iPhone 5 is a big step forward from the 4S and tends to outperform the latest ARM based Android smartphones.

50941.png

gpu.jpg

50476.png

50475.png

Now the question is how does the iPhone 5 compare to other devices? Compared to previous iPhones, the 5 has the ability to use a lot more power. If you're doing the exact same, finite length CPU/network intensive task on the iPhone 5 and any previous iPhone, chances are that the iPhone 5 will be able to complete the task and get to sleep quicker - thus giving you a better overall energy usage profile. Where things get complicated is if you use the faster CPU, GPU and network connectivity to increase your usage of the device. In that case you could see no improvement or even a regression in battery life.

Compared to other modern platforms the iPhone 5 should be competitive in day to day power usage, even compared to devices with somewhat larger batteries (~7Wh). The trick to all of this of course is whatever performance advantage that the iPhone 5 has coupled with lower idle power. Being able to complete tasks quicker and/or drop to aggressively low idle power states are really the only secret to the iPhone's battery life.

50958.png

50956.png

Swift appears to offer better power/performance efficiency than any other currently available ARM architecture. Its architecture, performance and power profile most closely resemble Qualcomm’s 28nm Krait/Snapdragon S4, although through hardware or software optimizations it appears to be able to come out slightly ahead.

On the GPU side Apple continues to be at the forefront of innovation, however Qualcomm appears to have learned quickly as the Adreno 320 manages to give the PowerVR SGX 543MP3 a run for its money.

As a device, the iPhone 5 is a solid evolution of its predecessors. The larger 4-inch screen doesn’t fundamentally change the device, but it definitely modernizes it. Going back to the old 4:3 aspect ratio iPhones feels extremely claustrophobic now. After using the iPhone 5 for weeks, picking up an older iPhone feels a lot like switching between the iPhone 4 and iPhone 3G did.

Design is subjective, but I do believe that Apple has managed to move forward in this regard as well.

At a high level, the iPhone 5’s cameras appeared to be some of the least unchanged elements of the new device however in practice the improvements are significant.

If you’re after something fundamentally different, you’ll have to look elsewhere as I don’t believe iOS is destined for a dramatic departure from the current model anytime soon.

For existing iOS fans and/or iPhone users, the latest iteration of iOS on the iPhone 5 (perhaps with the exception of Maps) does nothing to alienate you. Apple has done a good job of dutifully maintaining the platform and remaining true to its roots.

Anandtech konacno objavio svoj review iPhone-a 5, ubedljivo najdetaljniji review do sada :

http://www.anandtech.com/show/6330/the-iphone-5-review

50943.png

50945.png

50941.png

gpu.jpg

50476.png

50475.png

50958.png

50956.png

Jeste, tražio sam neki softver da to odradim, ali Peca nije čuo da imam telefon koji sam imao 15 dana pre nego što sam počeo da pišem tekst, a onda kad smo već zakasnili, da ne kasnimo još dva tri dana dok se odradi battery test... U svakom slučaju, ako te nešto zanima, a da nisu super-egzaktni podaci, pitaj, a ja ću da se potrudim da ti dam što precizniji odgovor!

Ja svakako uzimam 5-icu, mozda bi bilo dobro ako si eventualno u mogucnosti da dopunis test malo detaljnijim battery life testovima i onda ce biti bombona. jos jednom svaka cast za test, odlican posao.

Nema na cemu, slazem se u potpunosti, ali necemo ni nas bench potceniti :wave:

Ja mislim da je test na Benchu odlican i nemam stvarno nikakvih zamerki - osim jedne :) deo gde se govori o tab limitu u safariju. Ustvari citiracu taj deo ;)

Isto tako, mnogi su negodovali što je Safari na iPhone-u ograničen na 8 tabova. Zbog čega biste na telefonu otvarali 20 tabova i rizikovali da vam se radna memorija napuni do te mere da ne možete da ga koristite?

Ono sto mi bode oci jeste: "Zbog cega biste :) " - Moze mi se ;)

sada ovaj deo:

Postoje korisnici koji ne znaju da bi aplikacije trebalo da gase – zbog čega bi njima smartfon trebalo da se „zaglupi“ tokom poziva koji upravo dolazi?

Ne znam kako je to odradjeno - da li je neko iskusio ovo? Pitam jer me stvarno zanima da li se nekom ovo dogodilo? Jer developeri mobilnih OS-a moraju ovome dati najveci moguci prioritet - ovo se ne bi smelo nikako dogadjati ako se dogadja
Moguce je da je autor :) ovo stavio samo kao primer koji mu je prvi pao, ali me zabrinjava ako se isti i susreo sa ovom pojavom u skorije vreme?

Poslednja izmena:
čak te lagove, kašnjenja i slično (što neko drugi pomenu) nemam (iako bi trebalo da sam sporiji od 4s i 5).
probaj swipe skroz levo na search i reci da nemas lag
Ne znam kako je to odradjeno - da li je neko iskusio ovo? Pitam jer me stvarno zanima da li se nekom ovo dogodilo? Jer developeri mobilnih OS-a moraju ovome dati najveci moguci prioritet - ovo se ne bi smelo nikako dogadjati ako se dogadja
Moguce je da je autor :) ovo stavio samo kao primer koji mu je prvi pao, ali me zabrinjava ako se isti i susreo sa ovom pojavom u skorije vreme?
ovo se ni na jednom smartphone ne desava, call ima najveci prioritet

Poslednja izmena:

Ovo se desava jednom u 5 puta, cak sam zaboravio tacno kada se desava, postoji lag pri prvom ulasku u "search" posle lockon/off i kada se desi to je neprimetno, cak sta vise primecivao sam samo na iOS 5.x Na 6ici nije prisutno. Na 6ici postoji lag u settingsu u mobile data network (cellular data network) pri skrolovanju.

Probao više desetina puta to što si napisao, mogu i da snimim pa da pokažem. Na iP4 (nije JB) sa iOS 6 nemam lag. Ali imam lag na iPad1 i iOS 5.1.1 koji je JB.
Mogu samo jedan zaključak da izvučem :)

da je problem u iOS v5. onda nemoj da uporedjujes najnoviji iOS i stari Android :)
mada sad je i nebitno jer su ti postovi obrisani...

evo nekih podataka o udelu smartfona u web saobraćaju u Severnoj Americi (SAD i Kanada) prema web sajtu Chitica:
12.10.17-WebShare.jpg

- manje od mesec dana od početka prodaje, iphone 5 čini 3% mobilnog web saobraćaja. SGS 3 čini 2%
- svi ostali ajfoni čine 43%, svi ostali samsung telefoni 15%
- svi ostali smartfoni zajedno čine 37%. Interesantan je podatak da windows phone uređaji i RiM telefoni zajedno čine manje od 3% web saobraćaja
http://appleinsider.com/articles/12...rtphone-web-traffic-with-46-share-report-says

Test je sasvim ok, očekivao sam više hvalospeva o iP jer sam prvo pročitao komentare na forumu pa tekst. Mana je što nije više pisano o bateriji, to me najviše zanima. Mogli ste kad već u redakciji imate i ios i android korisnike da se čejndžujete malo i da svako napiše nešto o os-u koji ne koristi i šta može što drugi ne može.

Zasto forsirate web trafic i to samo USA...
Pa prosle godine je webtrafic i USA bio 3-4 puta veci u korist iphona pa je samsung prodao neuporedivo vise uredjaja i time pokazao da je jedno od najglupljih mogucih poredjenja.

posto ga imam vec skoro mesec dana,sta god vas konkretno interesuje,slobodno pitajte...

Trajanje baterije sa upaljenim 3g?
Ugašen telefon, upališ i koliko treba vremena za prvo pokretanje poruka, imenika i dialera? Da li se na to čeka po sekunda ili je to prvo pokretanje momentalno?

Zasto forsirate web trafic i to samo USA...
Pa prosle godine je webtrafic i USA bio 3-4 puta veci u korist iphona pa je samsung prodao neuporedivo vise uredjaja i time pokazao da je jedno od najglupljih mogucih poredjenja.

slazem se da trafic nije idealno poredjenje, ali nije ni prodaja, pogotovo sto samsung prodaja cesto znaci samsung isporuka, a ne prodaja

a i ne vidim ko insistira, covek je samo okacio vest.

Poslednja izmena:
slazem se da trafic nije idealno poredjenje, ali nije ni prodaja, pogotovo sto samsung prodaja cesto znaci samsung isporuka, a ne prodaja

a i ne vidim ko insistira, covek je samo okacio vest.

samsun daje uglavnom podatke o isporuci sto uopste nije relevantno,
google o broju aktivacija ( recimo kad na hd2 instaliram rom moram da uradim aktivaciju)
a apple o broju aktivacija i prodaji ( prodaja je jedini relevantan podatak ali tu je apple u najpovoljnijem polozaju cim jedini iznosi taj podatak)

jasno je da svako prezentuje ono sto mu najvise odgovara a broj prodatih uredjaja daje najmanju cifru, kada bi ostali prezentovali broj prodatih uredjaja krajnjim korisnicima podaci bi verovatno bili porazavajuci

ontoppic:

baterija mi traje isto kao na 4s, izdrzi 15-20 sati, uradio sam 3 punjenja do sada tako da se mozda kasnije popravi

telefon je mnogo laksi ali i dalje daje osecaj robusnosti
ekran se vidno bolje ponasa na dnevnom svetlu
dodatan prostor na ekranu ne donosi nista pametno
ios6 je izgleda poprilicno bagovit
zvuk je jaci ( nisam direktno poredio ali imam takav utisak kako vezano za slusalicu tako i za loudspeaker)
pokretanje svega je vidno brzo nego na 4s

toliko o prvim utiscima

evo vam ovako,u 7.00 upalim 3g,procitam sve moguce vesti na netu,pogledam mail,malo-malo pa sam na forumima preko tt,konst. koristim whatsapp i malo im+,posaljem manje od 10 poruka i pricam oko 20 minuta i oko 15 h je prazan.

Da napomenem,da ne prodje ni 10 minuta,a da ga ne cacnem za nesto i da se nalazim u delu grada gde prijem i nije za pohvalu i ima 3-4 crtice!

Sto se tice startovanja aplikacija,nisam probao,al mislim da se ceka malo duze,dok nadje mrezu i pocne da koristi karticu

Ajd ostavite SS kad pricate o bateriji... Da se vidi usage time i da se vidi koliko je telefon bio ukljucen...

Da, ali njima Apple plaća da ga hvale, a ne verujem da je Apple dao Benchu pare da hvale isti...

Nedavno je urednik najvećeg grčkog portala o mobilnim telefonima myphone.gr javno izjavio da su i Apple i Samsung pokušavali da ga podmite kada je trebalo raditi ocenjivanje njihovih telefona. Ili je lik neverovatno pošten za jednog Grka ili mu nisu ponudili dovoljno. :whip:

Nemojte se niko da se zavarava, velika je lova je u pitanju i igra se prljavo. Raznorazni hvalospevi koji se mogu čuti ili pročitati za razne flagship telefone treba primati sa debelom rezervom, imidž koji oni treba da hrane potiče iz nečijih džepova. Znate li da je menadžer Bitlsa u početku plaćao devojkama da vrište na njihovim koncertima?

Naravno da Bench-u niko nije platio, iPhone se ovde zvanično i ne prodaje, to što deluje onako malo obojeno je zato što se Maksa na njega prima kao saučešće. Ali svi gotivimo Maksu, pa mu praštamo. :D

Inače, objavljene su cene novih ajfona za Grčku i svi su ostali zabezeknuti. 740 evra za najjeftiniji model, skoro 1000 za najskuplji! Sine, jeste Apple uvek bio pohlepan, al sad su baš preterali. Treba ljudi da kupuju telefon na 32 rate, kao automobil, šta li? Kinezi koji ga sklapaju već deset dana štrajkuju zbog nikakvih primanja i maltretiranja na poslu, a Apple ladno mlati 600-700 evra čisto po telefonu koji ovi naprave. :sceptic: Lokalna anketa među vlasnicima ajfona kaže da je samo 5% spremno da kupi novu peticu pod ovakvim uslovima. Gledam sad cene u Italiji, tek nešto malo jeftinije. Dranje neviđeno.

Nedavno je urednik najvećeg grčkog portala o mobilnim telefonima myphone.gr javno izjavio da su i Apple i Samsung pokušavali da ga podmite kada je trebalo raditi ocenjivanje njihovih telefona. Ili je lik neverovatno pošten za jednog Grka ili mu nisu ponudili dovoljno. :whip:

Nemojte se niko da se zavarava, velika je lova je u pitanju i igra se prljavo. Raznorazni hvalospevi koji se mogu čuti ili pročitati za razne flagship telefone treba primati sa debelom rezervom, imidž koji oni treba da hrane potiče iz nečijih džepova. Znate li da je menadžer Bitlsa u početku plaćao devojkama da vrište na njihovim koncertima?

Naravno da Bench-u niko nije platio, iPhone se ovde zvanično i ne prodaje, to što deluje onako malo obojeno je zato što se Maksa na njega prima kao saučešće. Ali svi gotivimo Maksu, pa mu praštamo. :D

Inače, objavljene su cene novih ajfona za Grčku i svi su ostali zabezeknuti. 740 evra za najjeftiniji model, skoro 1000 za najskuplji! Sine, jeste Apple uvek bio pohlepan, al sad su baš preterali. Treba ljudi da kupuju telefon na 32 rate, kao automobil, šta li? Kinezi koji ga sklapaju već deset dana štrajkuju zbog nikakvih primanja i maltretiranja na poslu, a Apple ladno mlati 600-700 evra čisto po telefonu koji ovi naprave. :sceptic: Lokalna anketa među vlasnicima ajfona kaže da je samo 5% spremno da kupi novu peticu pod ovakvim uslovima. Gledam sad cene u Italiji, tek nešto malo jeftinije. Dranje neviđeno.

Nije fer što je apple podigao cenu telefona za 50 dolara i evra. To je mene baš baš iznerviralo. Ali OVOLIKO velike cene u EU ne treba da čude. EU se je.eno raspada - juče platim 162 dinara euro dizel, sutra 169, a po evropskim zemljama je 1.7 - 1.9 evra. I sve na konto toga da se ne uruši američki san (mada i oni kukaju na $3.00+ cenu po galonu, a bila je 30 centi 1959 godine :)). iPhone 5 nije preterano skup u Švici - 602 evra je samo par evra skuplja cena od američke (kada se uračuna i njihov prosečan porez, koji se ne može vratiti - mora da se plati). To što je 680 evra u većini EU zone, 710-720 evra u Skandinaviji i 740 evra kod južnih suseda, šta da se radi. Ko ima da plati, platiće... nije neka velika razlika u odnosu na 660 evra koliko je kod vas koštao S3. Ako si imao 660, imaćeš i 740.

Što bi rekli na 9GAG-u: Why? Because f.ck you, that's why! :D

Vrh Dno