Šta je novo?

Samsung Galaxy Nexus I9250

Flahshujem CM od verzije 6 i znam kako dišu. Sve je lepo na prvi pogled. Probaj adb logcat pa pogledaj koliko u stvari procesa ne radi. Jednistavno je nemoguće da sve bude kako treba. Neko primeti a neko ne. Garantujem da baterija ne može da pretera stock.

I ja ga koristim dugo, drukcija su nam iskustva. A sto se logcat-ova tice, tema CM10 na XDA je puna istih, i nisi u pravu - jedan lik je imao neke system FC-ove, pa je kacio stalno a za njim i mnogi drugi. Islostavilo se da je zbog nekog 3rd party app-a, a system je radio sasvim korektno.

Uostalom, ako se ispostavi da je ******, vracam nand 4.1.1 o'ma. :)

I ja ga koristim dugo, drukcija su nam iskustva. A sto se logcat-ova tice, tema CM10 na XDA je puna istih, i nisi u pravu - jedan lik je imao neke system FC-ove, pa je kacio stalno a za njim i mnogi drugi. Islostavilo se da je zbog nekog 3rd party app-a, a system je radio sasvim korektno.

Uostalom, ako se ispostavi da je ******, vracam nand 4.1.1 o'ma. :)

Kada kažem logcat mislim na sistem bez dodatnih instalacija naravno. 3rd party aplikacijama se stvar dodatno komplikuje mada i to ne bi smelo da se dešava u toj meri.

Ovo je valjda jedini telefon koji sa stock romom radi bolje nego bilo koji custom. Ako neko hoce da menja boje i raspored tastera, onda je custom rom must have :) Ovako stock rulez :D

Ne znam sta si sve probavao, ali CM10 se sem dodatnih opcija u settings-u gotovo i ne razlikuje od stock-a, tako je meni sjajan. :) Pritom je malko brzi.

Ako se pokaze da je stabilnost tu, a ne vidim sto ne bi (XDA korisnici tvrde da se sr*nja ne desavaju a nisu ni meni za ovaj dan) nadjoh sebi odlican OS, za moje potrebe.

Ne znam sta si sve probavao, ali CM10 se sem dodatnih opcija u settings-u gotovo i ne razlikuje od stock-a, tako je meni sjajan. :) Pritom je malko brzi.

Ako se pokaze da je stabilnost tu, a ne vidim sto ne bi (XDA korisnici tvrde da se sr*nja ne desavaju a nisu ni meni za ovaj dan) nadjoh sebi odlican OS, za moje potrebe.

Stabilnost na CM ne postoji a naročito ne u noćnom izdanju. Možeš da ubodeš nightly koji dobro radi i to na sreću. Već sutra se ne zna da li će neki dev ubacuti neki patch za neku od funkcionalnosti koji će zeznuti nešto treće.

Razlika između stock-a i AOSP nastaje u trenutku kada nastane prva modifikacija bilo kernela ili user space dela bilo frameworka ili novih aplikacija.

Da me ne shvatiš pogrešno. Verovatnoća da neki open source projekat na kome rade devovi sa različitih kontinenata bude tiptop u svakom trenutku je vrlo mala. Nightly je samo jedan trenutak u razvoju i možda je baš potreban patch stigao minut kasnije nego što je CM server odradio kompajliranje. CM9 nikada nije završen a CM10 je u intenzivnom razvoju.
Ja bih dodao da je taj razvoj bez cilja i treba mu vreme da legne. Posle prve stabile verzije moći ćemo da sumiramo rezultate.

CM9 jeste zavrsen i na Note-u je radio kako treba. Ne bih mogao da navedem bilo kakav problem sa njim ni po pitanju stabilnosti, fluidnosti ili sa duzinom trajanja baterije. CM10 na istom telefonu je radio jos bolje i brze, baterija je bila sjajna. Imajuci u vidu da je jos uvek u fazi razvoja, radio je bolje nego bilo koji Stock ROM koji ima drugaciji development proces.

CM kao projekat nije neozbiljan vec su pojedinci koji odrzavaju projekat za neki model telefona nepouzdani i neozbiljni, ali to je nesto drugo. Projekti kao sto je CM su potrebni da bi Android mogao da napreduje u smeru koji zajednica trazi.

Poslednja izmena:
Meni je na DHD-u CM radio brutalno dobro. Neuporedivo bolje od stock Android-a....

CM9 jeste zavrsen i na Note-u je radio kako treba. Ne bih mogao da navedem bilo kakav problem sa njim ni po pitanju stabilnosti, fluidnosti ili sa duzinom trajanja baterije. CM10 na istom telefonu je radio jos bolje i brze, baterija je bila sjajna. Imajuci u vidu da je jos uvek u fazi razvoja, radio je bolje nego bilo koji Stock ROM koji ima drugaciji development proces.

CM kao projekat nije neozbiljan vec su pojedinci koji odrzavaju projekat za neki model telefona nepouzdani i neozbiljni, ali to je nesto drugo. Projekti kao sto je CM su potrebni da bi Android mogao da napreduje u smeru koji zajednica trazi.

Note, S2, P6200, P6800 CM10 radi ne tako kako bi trebao zato što nema sourca za JB. Koriste se samsungove biblioteke iz ICS-a. Neke najvažnije za fluidnost kao npr Hwcomposer samsung drži kao close source.
To možda izgleda dobro ali je daleko od savršenog i punog "project butter". Neke od opcija kao npr hdmi izlaz nikada neće proraditi.

I da, bilo kakav aosp radi bolje od najboljeg samsungovog stock-a jer prosto nije opterećen samsungovim nepotrebnim procesima.

Ono što fali jesu drajveri jer open source zamene i hack-ovi nisu najsjajnije.

Ne vredi, ti si se ubedio u nesto i pekefendija. Vidi, kako i zasto - ne ulazim u to. Ali, pouzdano tvrdim da su mi 99% svih CM romova i kangova radili sjajno. A ti kako hoces.

Ne vredi, ti si se ubedio u nesto i pekefendija. Vidi, kako i zasto - ne ulazim u to. Ali, pouzdano tvrdim da su mi 99% svih CM romova i kangova radili sjajno. A ti kako hoces.

To se zove loše iskustvo. Ne postoji telefon ili tablet na kome sam koristio CM a da mu nešto nije falilo.
Ono što može da bude svetla tačka u svemu ovome je to da na nexusu CM ima najveće šanse da radi kako treba.

***, izgleda su se te najvece sanse i ostvarile... :)

Mironiko, uzeo si nexus na kome ima najmane razloga za budzevisanje, dakle nije to za tebe :)

Ja isto imam losa iskustva sa cm romovima,vecito nisu radili kako treba,narocito na htc telefonima koje sam do sada imao,sense je uvek bio zaokruzen i sve je radilo,a narocito softver za kameru koji je mnogo bolje izgledao i radio.
Otkad sam uzeo nexus ne razmisljam o custom romovima,samo sam root uradio zbog usb otg funkcije koja mi treba,sve ostalo je smooth za medalju.
Kad sam vec tu da pitam nesto ako neko zna da mi odgovori.
Probao sam flash od 4gb preko usb otg pa me interesuje da li ce raditi flash od 32 gb,da li ce biti nekih problema ili ce moci da se koristi normalno?
Ovaj od 4gb radi ok.

@Septimus
Ma nije tako, hocu da sve bude kako zelim, pa sam miran neko vreme... :)

A i istina je - ako neki fon ne zahteva njakanje to je Gnex. ;)

Neko rece da te kombinacije sa flash memorijom dezintegrishu bateriju u smislu potrosnje...

Pa vidi,meni treba da na taj flash nasnimam 35-40 filmova i da po potrebi kopiram 4-5 filmova na telefon kad hocu da ih pogledam da ne bi punio memoriju telefona.
Ali ako to lose utice na bateriju onda necu da se zezam.
Jel to provereno znas u vezi baterije?

Cm lepo radi po instalaciji kako vreme odmice tako i sistem bude sve sporiji i losiji, sto se bas primeti...Ja sam takodje, kao i vecina, probao sve romove pocevsi od s1, par htc modela i evo sada na s2 i nista ne radi dobro kao stock...Eventualno uradim root zbog TB-a, ali trajanje baterije i stabilnost su uvek na strani STOCK romova...

Note, S2, P6200, P6800 CM10 radi ne tako kako bi trebao zato što nema sourca za JB. Koriste se samsungove biblioteke iz ICS-a. Neke najvažnije za fluidnost kao npr Hwcomposer samsung drži kao close source.
To možda izgleda dobro ali je daleko od savršenog i punog "project butter". Neke od opcija kao npr hdmi izlaz nikada neće proraditi.

I da, bilo kakav aosp radi bolje od najboljeg samsungovog stock-a jer prosto nije opterećen samsungovim nepotrebnim procesima.

Ono što fali jesu drajveri jer open source zamene i hack-ovi nisu najsjajnije.

Ocito nisi probao Utcaka build PA ROM-a koji nema problema sa HWComposerom i fluidnoscu jer koriste drajvere koji su skinuti sa Note 2 :) Ako mi ne verujes, dodji do mene da se uveris sam.
Sto se HDMI i tako nekih stvari tice, to je tradeoff sa kojim ili zivis ili ne - ako ti je to od presudnog znacaja nikad neces staviti bilo sta sto nije Samsung ROM u osnovi i to je to :)

Meni na Nexusu samo fali mogucnost kastomizacije koju CM nudi i teme - sve ostalo je ok :)

Kad vec pricate o CM verzijama, ja ga koristio od CM6 i jeste NIKADA NECE biti bug free ROMovi... Doduse evo vec 2 nedelje CM9.1 stable i lepo mi radi na GS2, nikakva usporenja niti bilo sta, naravno uz custom kernel, nikad nisam koristio njihov kernel...Dok se ne sredi hwcomposer i za stvarno odradi memoryleak (kao odradjen je, ali samo uz njihov kernel) nema sanse da predjem, jednostavno zelim smooth kad je vec tako dobar JB... Nista ceka se Gnex 2, ako izadje oko nove godine, ako ne onda verovatno malo da se proba IP5 (drugar ide u USA), pa ako mi se ne svidi lako cu prodati + zaraditi ;)

Power toggles ima jednu meni iritantnu stvar, kada odradim clear svih notifikacija, notification bar mi se ne podigne sam već ostane tako, a to je zato što je stavljen Power Toggles. Kada ubace tu opciju krećem da ga koristim.

Jedva nadjoh post (a nisam bio siguran ni da je tvoj), Power Toggles radi sada to sto ti treba.

Nabacio sam nightly od 23-9, bio je nahvaljen na XDA, a mrzelo me da skidam novi... :D

I dalje sam uveren da je brzi od stock-a. Sve ok, a bukvalno vrebam bagove.

Vratio si aplikacije? Koliko ih imas?
Koliko naloga sinhronizujes osim gmail-a i G+?

Poslednja izmena:
Ocito nisi probao Utcaka build PA ROM-a koji nema problema sa HWComposerom i fluidnoscu jer koriste drajvere koji su skinuti sa Note 2 :) Ako mi ne verujes, dodji do mene da se uveris sam.
Sto se HDMI i tako nekih stvari tice, to je tradeoff sa kojim ili zivis ili ne - ako ti je to od presudnog znacaja nikad neces staviti bilo sta sto nije Samsung ROM u osnovi i to je to :)

Meni na Nexusu samo fali mogucnost kastomizacije koju CM nudi i teme - sve ostalo je ok :)

Note sa perfektnim AOSP je bolji od Nexusa. Koji je razlog tvog prelaska na Nexus:D

I ja sam probao razne custom ROM-ove na Nexusu, svi u pocetku rade dobro ali se vremenom pocne osjetiti lag, toliko hvaljeni CM mi se cak najlosije pokazao, pa ljudi moji oni svaki dan izbace novi ROM koji ispravlja neke greske ali je problem sto se pojavljuju nove.
Od custom ROM-ova mi se najbolje pokazao CodeNameAndrod, i to ne zadnja verzija nego 3.5.0, zaista lijepo radi i pouzdana je, ali bez obzira na sve najljepsi mi je osjecaj kad znam da mi je na Nexusu Stock ROM tako da cu se u ovih dan-dva vratiti na njega samo sto cu uraditi ROOT zbog nekih aplikacija tipa Avast Anti-Theft(lociranje mobitela u slucaju gubitka ili kradje), AdAway(uklanjanje reklama)...

Vratio si aplikacije? Koliko ih imas?
Koliko naloga sinhronizujes osim gmail-a i G+?

Imam 40 i neku, sve vratio. Rade ok, za sad nisam primetio da prave probleme.

Svi moji nalozi:
Gmail (koristim i G+ i GTalk)
E-mail nalog, jos jedan
FB
Viber

Baterija za sad na 69%, sat i 15min ekrana za 5.5h do sad. To je kul, ali dok ne iscedim svih 100 posto i ne vidim grafik, ne uskacem u zakljucke. :D

Viber sigurno 2 dana već ne koristiš :p

Pa vidi,meni treba da na taj flash nasnimam 35-40 filmova i da po potrebi kopiram 4-5 filmova na telefon kad hocu da ih pogledam da ne bi punio memoriju telefona.
Ali ako to lose utice na bateriju onda necu da se zezam.
Jel to provereno znas u vezi baterije?
Ne mislim da lose utice na bateriju, nego da se baterija mnogo trosi kada se prikljuci flash memorija. Neko je to ovde vec pisao. Ja licno nisam probao.

Nazad
Vrh Dno