Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako sam i ja ukapirao:

"Од 1. октобра, због раста ПДВ-а за два одсто поскупеће рачунари и пратећа опрема..."

Ali ko će novinare razumeti :)

canejr je napisao(la):
Kako lepo sročeno. A niko ne priča o detaljima, pogotovo o kompjuterima, jer svakoga najviše svrbi tih 2% opšte stope. Povećanje je neopravdano, naravno, ali je dobro što su ga uveli, samo da čujem kakvo će posle da bude opravdanje što para nigde nema. A pozdravljam i naplatu posle prodaje robe. Osim što je normalno, mislim da će dosta da učini da živne trgovina. Nama bez firmi možda zvuči beznačajno, ali to bi trebalo da omogući da i naše firme počnu da drže lager, plus da firme lakše isplaćuju zarade, a to je bitno svakome.

Problem je samo što ne čuh da ove mere prate i mere za smanjivanje rasipništva, kao što je držanje max 7-8 ministarstava, ukidanje službenih automobila, ukidanje plaćenih troškova puta i boravka za poslanike, plate u državnim firmama na nivou mogućnosti same države, potpuna transparentnost troškova i mnogo toga drugog. Džaba 2% veći PDV ako će da se troši na držanje 2 ministra sa istim nadležnostima. Svi su isti.

I da me kUdtiHaEX ne proziva ;), evo mojih predloga:
1. Statistička prosečna plata da se obračunava samo od plata običnih radnika/činovnika, bez menadžera, direktora, itd. I to samo u privatnom sektoru (da država ne bi naduvavala prosek nebuloznim državnim platama koje svi treba da plaćamo).
2. Da prosečna plata u državnim firmama ne može da bude iznad proseka iz tačke 1.
3. Da najveća plata u državnoj firmi, računajući sve pozicije, ne može da bude preko 3 prosečne plate, uz zadovoljavanje uslova iz tačke 2.
4. Da poslanici, ministri, direktori agencija i ostali iz Vlade imaju zamrznute plate na nivou proseka iz tačke 1.
5. Da država, na svakih 10 zaposlenih u privatnom sektoru, može da ima 1 zaposlenog, ne računajući policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare.
6. Da se iz budžeta prvo izdvajaju pare za sektore navedene u stavci 5, a poslanicima i ministrima skroz na kraju, ako nešto ostane.
7. Da državne firme ne mogu da budu sponzori bilo čega, samo direktno Vlada.
8. Da policija radi svoj posao u iskorenjivanju bahatosti, naročito kada je su u pitanju nepropisno parkiranje, urlikanje na ulici, mlataranje rukama, pljuvanje, pušenje i pretnje.
9. Da prvo ročište u svakom sudskom postupku mora da bude održano u roku od 7 dana, a dalje najmanje na svakih 30 dana.
10. Da napadi na policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare budu tretirani kao ugrožavanje opšte bezbednosti i posebno kažnjivi.
11. Da zloupotreba položaja iz stavke 7 povlači minimalnu kaznu od 10 godina zatvora.
12. Da srednja (stručna) škola bude obavezna, a master na neki način forsiran.
13. Da se polaže državna matura koja će da zahteva poznavanje najmanje 2 "svetska" strana jezika.
14. Da se utvrdi i objavi tačna "ekonomska cena" za sve sfere koje država dotira (prevoz, grejanje, itd).
15. Da se uvede kompletna e-Uprava, uključujući i zdravstvo i prosvetu.
16. Da svakog člana Vlade možemo da kontaktiramo na e-mail, a sve poslove kao što su državljanstva, izvodi, potvrde, građevinske dozvole, otvaranje firmi i gomila drugog, može da se odradi uz nekoliko klikova na sajtu.
17. Da svaki zakon ima jasno definisane kazne, a svaka pozicija u državnoj firmi jasno definisanu odgovornu osobu.
18. Da se donese zakon po kom kompletan državni aparat ne može da košta više od 10% BDP-a, a u protivnom da taj isti aparat odmori bar 10 godina.
19. Da se donese zakon po kom se svakog 1. u mesecu svakoj firmi (državnoj ili privatnoj) sa računa skidaju pare za isplatu zarada zaposlenima (prema ugovorima koji bi postojali u elektronskom obliku, da se tačno znaju svi uslovi koji bi trebalo da budu i tipski). Ako neka firma zbog toga ode u minus, da se automatski aktivira kredit i na vrata pošalje finansijska.
20. Da svaka Vlada koja planira da potroši više nego što ima ("deficit u budžetu") bude odmah pohapšena.
21. Da izbori za sve pozicije budu na najviše 3 godine, a da se glasa elektronski i bez "žigosanja" glasača čime se oni unapred optužuju, osuđuju i kažnjavaju za pokušaj duplog glasanja koji nikad nisu ni počinili.

Imam još puno, puno ideja, uključujući i kažnjavanje firmi koje ne ispunjavaju obaveze na štetu korisnika - kada neko nema telefonski signal, pristup Internetu, televiziju, struju, vodu... Ali već su se svi smorili. A i moderator će i ovako sigurno da me briše.
Tacka 2: Zanimljivo je sve ovo ali ima i nas skoji radimo u Drzavnim firmama i zaista radimo nesto a plate su nam manje od trenutnog proseka. Svakako se slazem da radnicke plate moraju gore
Tacka 5: Ovo ti u startu pada u vodu jer je ogromak broj zaposlenih u zdravstvu, kulturi, policiji, vojsci, prosveti... 10:1 i drzava pada u potpun haos. Osim ako nemas nameru da privatizujes kulturu, zdravstvo i prosvetu npr :)

Uglavnom se slazem sa vecinom sto si napisao tj. slozio bih se sa svime uz neko minimalno stelovanje. Za to bi glasao ovog trenutka!

Nece niko da te brise. Jes da si omasio temu ali si nisi pricao gluposti. Prozvan si da das predlog i dao si jako dobar predlog! :)

definitivno neće za računare otići za 12% na gore nego samo 2%. danas mi u emmiju doduše kažu sa 8% na 20% ali samim prodavcima ne treba ništa verovati jer oni sad hoće da uspaniče narod da im skoči prodaja. ja se kladim da i sa tih 10% PDV većina stvari stvarno neće smeti da poskupi.

ja sam npr. prošle godine prodavao konfiguracije od 150 - 900€ (samo računar) bez ikakvih problema. i to nekih 20ak komada a od januara do danas nisam prodao ni jednu jedinu. čak imam jedan komplet komp za 230€ (računar, monitor, miš/tast, zvučnici) baziran na Zacate platformi i ljudi se predomišljaju 100x hoće li ga uzeti. ali ja to radim kao hobi tako da nemam nikakvih gubitaka jedino mi žao naroda koji ne može ni tih 230€ da izdvoji za najosnovniji mogući računar.

kod nas je neverovatna činjenica da IT opismenjavanje ide u negativnom pravcu umesto da se bar minimalno pomera na bolje. realno bi bilo da država ne samo ukine PDV na računare već i da još daje ljudima neki podsticaj da ih kupuju. naravno ovo realno mislim u kontekstu kad se vidi u kakvim smo g*vnima po tom pitanju. ali prethodno bi trebale neke mnogo važnije stvari ovde da se normalizuju dok se ne bi došlo do te IT oblasti.

Pa samo treba otići na sajt skupštine i pogledati zakone u proceduri. Da skratim, u predlogu izmena i dopuna zakona o pdv se tačka 7a 23. člana ne pominje a to znači da se ni stopa pdv za računare i komponente neće menjati. Generalno, snižena stopa se uopšte ne menja (koliko sam preko telefona na brzinu pogledao).
Treba imati na umu da se ne oporezuje sve vezano za računare po 8%. Tu spadaju monitor, kućište, napajanje, hdd, matična, grafika, memorija, dvd, miš, tastatura, notebook, adapter za njega. Ali na 18% tj po novom 20% pdva su externi hdd, razne periferije poput štampača, džojstici, zvučnici i slično. Isto tako i memorijske kartice, usb flash itd. Generalno sve što nije namenjeno direktnoj ugradnji u pc je na većoj stopi. Zato nema realnog razloga da zbog promene zakona o pdv pc kao takav poskupi od 1.10. Sem ako neko ne predloži izmenu u skupštini i u tom smislu ukine odredbe koje kategoriziju računare u sniženu stopu.

Tacka 5: Ovo ti u startu pada u vodu jer je ogromak broj zaposlenih u zdravstvu, kulturi, policiji, vojsci, prosveti... 10:1 i drzava pada u potpun haos. Osim ako nemas nameru da privatizujes kulturu, zdravstvo i prosvetu npr :)

Hoces reci da zdravstvo nije privatizovano, gde god da odes bez ića i pića nece da te pogledaju.

Kako lepo sročeno. A niko ne priča o detaljima, pogotovo o kompjuterima, jer svakoga najviše svrbi tih 2% opšte stope. Povećanje je neopravdano, naravno, ali je dobro što su ga uveli, samo da čujem kakvo će posle da bude opravdanje što para nigde nema. A pozdravljam i naplatu posle prodaje robe. Osim što je normalno, mislim da će dosta da učini da živne trgovina. Nama bez firmi možda zvuči beznačajno, ali to bi trebalo da omogući da i naše firme počnu da drže lager, plus da firme lakše isplaćuju zarade, a to je bitno svakome.

Problem je samo što ne čuh da ove mere prate i mere za smanjivanje rasipništva, kao što je držanje max 7-8 ministarstava, ukidanje službenih automobila, ukidanje plaćenih troškova puta i boravka za poslanike, plate u državnim firmama na nivou mogućnosti same države, potpuna transparentnost troškova i mnogo toga drugog. Džaba 2% veći PDV ako će da se troši na držanje 2 ministra sa istim nadležnostima. Svi su isti.

1. Statistička prosečna plata da se obračunava samo od plata običnih radnika/činovnika, bez menadžera, direktora, itd. I to samo u privatnom sektoru (da država ne bi naduvavala prosek nebuloznim državnim platama koje svi treba da plaćamo).
2. Da prosečna plata u državnim firmama ne može da bude iznad proseka iz tačke 1.
3. Da najveća plata u državnoj firmi, računajući sve pozicije, ne može da bude preko 3 prosečne plate, uz zadovoljavanje uslova iz tačke 2.
4. Da poslanici, ministri, direktori agencija i ostali iz Vlade imaju zamrznute plate na nivou proseka iz tačke 1.
5. Da država, na svakih 10 zaposlenih u privatnom sektoru, može da ima 1 zaposlenog, ne računajući policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare.
6. Da se iz budžeta prvo izdvajaju pare za sektore navedene u stavci 5, a poslanicima i ministrima skroz na kraju, ako nešto ostane.
8. Da policija radi svoj posao u iskorenjivanju bahatosti, naročito kada je su u pitanju nepropisno parkiranje, urlikanje na ulici, mlataranje rukama, pljuvanje, pušenje i pretnje.
9. Da prvo ročište u svakom sudskom postupku mora da bude održano u roku od 7 dana, a dalje najmanje na svakih 30 dana.
10. Da napadi na policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare budu tretirani kao ugrožavanje opšte bezbednosti i posebno kažnjivi.
11. Da zloupotreba položaja iz stavke 7 povlači minimalnu kaznu od 10 godina zatvora.
13. Da se polaže državna matura koja će da zahteva poznavanje najmanje 2 "svetska" strana jezika.
14. Da se utvrdi i objavi tačna "ekonomska cena" za sve sfere koje država dotira (prevoz, grejanje, itd).
16. Da svakog člana Vlade možemo da kontaktiramo na e-mail, a sve poslove kao što su državljanstva, izvodi, potvrde, građevinske dozvole, otvaranje firmi i gomila drugog, može da se odradi uz nekoliko klikova na sajtu.
17. Da svaki zakon ima jasno definisane kazne, a svaka pozicija u državnoj firmi jasno definisanu odgovornu osobu.
18. Da se donese zakon po kom kompletan državni aparat ne može da košta više od 10% BDP-a, a u protivnom da taj isti aparat odmori bar 10 godina.
19. Da se donese zakon po kom se svakog 1. u mesecu svakoj firmi (državnoj ili privatnoj) sa računa skidaju pare za isplatu zarada zaposlenima (prema ugovorima koji bi postojali u elektronskom obliku, da se tačno znaju svi uslovi koji bi trebalo da budu i tipski). Ako neka firma zbog toga ode u minus, da se automatski aktivira kredit i na vrata pošalje finansijska.
20. Da svaka Vlada koja planira da potroši više nego što ima ("deficit u budžetu") bude odmah pohapšena.
21. Da izbori za sve pozicije budu na najviše 3 godine, a da se glasa elektronski i bez "žigosanja" glasača čime se oni unapred optužuju, osuđuju i kažnjavaju za pokušaj duplog glasanja koji nikad nisu ni počinili.

Imam još puno, puno ideja, uključujući i kažnjavanje firmi koje ne ispunjavaju obaveze na štetu korisnika - kada neko nema telefonski signal, pristup Internetu, televiziju, struju, vodu... Ali već su se svi smorili. A i moderator će i ovako sigurno da me briše.

Bravo! Odlični predlozi (kao da sam ih i sam pisao, samo što nisam dovoljno upućen u materiju za tako nešto). Samo i sam znaš da to u državi Srbiji neće da može, jer bi se ugrozile pozicije povlašćenih.

Što se tiče povećanja PDV-a na računare, treba da se ukine potpuno, a svi znamo zašto.

A pozdravljam i naplatu posle prodaje robe.

Tako je i bilo pre, prijatelju, dok Dinkić and gang nisu uveli kase, PDV i plaćanje odmah ... da, taj isti Dinkić koji sada na sva zvona trubi kako je on zaslužan za ukidanje naplate poreza odmah ... a zaboravlja da je zaslužan i što ga je uveo.

To ti ono, otfikarim ti prst, pa ga prišijem ... pa svima pričam kako sam dobar, prišio sam ti prst ...

Mislim da se ovde mešaju neke stvari. Pdv nije izmislio dinkić nego to postoji u svim zemljama sveta (sem usa od jačih) i u odnosu na porez na promet koji je postojao pre toga je daleko napredniji sistem naplate i fiskalne kontrole (svi ostali su tupavi što su ga uveli?). Problem kod nas je opšta nelikvidnost i što svako svakome duguje pa i država privatnim firmama a firme (bar ne one zaštićene) nemaju šansu da izbegnu plaćanja pdva. I sad umesto da se sistem dovede u red teranjem neplatiša da plate na vreme kako bi svi imali da plate obaveze državi, sad se velikoj većini odobrava ono što loše firme rade: da se odloži plaćanje pdva za neko vreme (ko zna koje, kad ti neko ne plati kad ćeš onda ti da platiš pdv). Dinkić je najveća štetočina koja je Srbiju mogla da zadesi. Pa samo njegov predlog za prebacivanje para u budžete opština i gradova je uvećao deficit budžeta za prošlu godinu za 2%. Nemojte se primati na te trikove. Ništa dobro na duži rok od tog odlaganja plaćanja pdva neće biti.

Nisam ja rekao da ji Dinkoli "izmislio" PDV, nego da je uveo naplatu unapred. Pre se zvao porez na promet, i inosio je kao i od oktobra, 20 posto, i pored njega smo imali i savezni od 3 posto, (bili smo SRJ, jelte) ...

U suštini boli me tuki da li se zvao PDV, Porez na promet, Porez na postojanje na ovoj planeti ili nekako četvrto. Postojao je i pre, zvao se drugačije, roba se uzimala "na izjavu" (crvene i plave) i porez se plaća POSLE naplate robe.

Dotični gospodin je to ukinuo, a sada "ON UVODI" ....

Koliko god tužno zvučalo, SM je bio u pravu, ubačeni elementi sa misijom da nas razhebu totalno ....

Grešiš. Porez na promet se plaćao tek na kraju. Krajnji korisnik je jedini koji je plaćao (ako mu to nije bila oprema ili rezervni deo). Svi učesnici u lancu su davali izjave i oslobađali prodavca obaveze da naplati porez. U tom smislu porez na promet je bio loš jer je naplata bila tragično mala u odnosu na pdv. Kao što rekoh, problem nije u naplati poreza odmah nego što svi duguju svakome (a država najviše) i odlaganjem se neće ništa postići već samo produbiti minus u državnoj kasi a broj neplatiša će samo rasti i nikad nećemo izaći iz začaranog kruga nelikvidnosti. Zato kažem da je ta naplata pdva po naplati usluga i roba u našim uslovima na duži rok tragična greška po budžet i da ćemo tek za 6 meseci do godinu dana osetiti kako je to loš potez.

Ne grešim ja, grešiš ti. I sada porez plaća samo krajnji kupac.
Samo što si nekad umesto poreza na promet davao izjavu da ćeš platiti kad naplatiš od kupca.
A sada ti platiš umesto njega, onaj iznos do tebe, a kasnije mu uzmeš to što si platio, i plus porez na tvoju razliku u ceni. Dakle, vratio si svoje pare. Tako je osmišljeno da bi država došla pre do dela para, a na kraju lanca do svih para.

I ovaj sistem sada i ima više logike i smisla, ti si uzeo robu od proizvođača/uvoznika/veleprodaje, dakle on je već napravio zaradu na tome, i red je da plati porez na to. A ne da čeka sada da li ćeš ti i kada da prodaš krajnjem kupcu.

E, sad, i u tom drugom koraku nastaje rupa, on tebi dao, ti uzeo na odloženo, i nisi još platio, a on mora da plati ....

Sve je to igranka. Bez kraja.

Najveći problem je samo kupovna moć i nedostatak para, i mentalitet.

Kada se jednom uhvati ritam, nije bitno da li će pre ili kasnije, bitno je da se plati. E, svi izbegavaju da plate, i to je muka ....

Pazi ... nama, sada, u ovom trenutku, ničije mere ne mogu pomoći. Zašto? Jer nemamo ništa naše, i nemamo svoje proizvode, a imamo mnogo penzionera, mnogo državne administracije, mnogo manjina, previše nezaposlenih, i nikakvu privredu da sve to napaja ..... a nemamu tu naftu da nam izvire iz zemlje ... :) :)

Tako da nam nema spasa.

Firme koje su vredele, i koje su pravile neke pare, i izvozile, su uništene i rasprodate.

Gledam moj grad. Imali smo 10ak firmi u kojima je radilo pola grada. MIP, VoćeProdukt, Bambi, Stižanka .... prave hranu, dakle nešto što Kinez ne može da napravi. MIP je izvozio i u SSSR i u Evropu.

Sve je banda razjebala i privatizovala, i sada samo duva promaja kroz hale, i iznajljnuju se trgovinama.

EDIT: Napisao sam kilometarski post, ali čemu ... em je OFF, em nema nikakvog značaja ovde ga pisati.

Drzite se teme.

Primećujem u par radnji da su cene skočile.

Prošle nedelje preporučim kolegi Crucial m4 128GB za 11600 a sad je 12100 u e**i-ju, € je tada bio veći znači nije zbog toga.

^^ to nije posledica zakona vec drugih uslova, verovatno nestasice ssd itd

generalno je receno da ce samo opsta poreska stopa biti povecana sa 18 na 20%, dok se ne spominje povecanje posebne stope poreze od 8% sto je zanimljivo za nas ovde, mada to ne mora biti konacno jer je predlog izmene zakona u pitanju, pa cemo sigurno znati posle usvajanja izmena, uz verovatne izmene ili dopune ovog predloga pred samo glasanje u skupstini

U duocomu su isto pre par dana poskupeli 2TB HDD, jer je "nova isporuka".

Bravo :)
Podrzavam u potpunosti.

+1

Opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) biće od 1. oktobra povećana sa 18 na 20 odsto, a niža stopa, od osam odsto, ostaće na osnovne životne namirnice, utrđeno je izmenama Zakona o PDV koji je danas usvojila Skupština.

Ovo po meni izgleda da racunari lete na 20%

Opšta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) biće od 1. oktobra povećana sa 18 na 20 odsto, a niža stopa, od osam odsto, ostaće na osnovne životne namirnice, utrđeno je izmenama Zakona o PDV koji je danas usvojila Skupština.

Ovo po meni izgleda da racunari lete na 20%

I ja procitah tu vest na sajtu Blica malopre i htedoh da je prosledim ovde, jel moguce da na racunare i core komponente ide porez sa 8% na 20%? Mislim da bi ce pisalo o tome u novinama vishe da je tako,ovako mi vishe deluje da je neki neuki novinar samo napisao osnovne zivotne namirnice jer to najvishe zanima raju...

Ako je neko 100% siguran , nek napishe u ovoj temi ima li nekih promena vezanih za kompove i komponente sa danas usvojenim setom poreskih zakona

Ako čitaš samo iz novina i medija uopšte, nećeš ništa saznati.
U predlogu izmena i dopuna zakona o PDV član 23, stav 2, tačka 7a zakona o PDV nije dirana. To se odnosi na računare i opremu na koje se primenjuje snižena stopa od 8%. Amandmanima nije menjan ni predlog koji je ušao u skupštinu tako da bi trebalo da je sve ostalo po starom, što se tiče računara. Po medijima samo pišu od hrani koja je ostala na 8% a gotovo sve što je bilo na nižoj stopi i dalje će biti oporezovano po 8%.

Po meni PDV na racunare ostaje na 8% a samo ce sve sto ne spada u osnovnu racunarsku opremu skociti sa 18% na 20%.Nigde niko nije napisao da cene skacu sa 8% na 20% nego samo sa 18% na 20%.Sto znaci da ce skeneri , stampaci , memoriske kartice , digitalci , lcd tv , tableti , mobilni i... skociti.Pa samim ti kazu i "racunari".Da bi se racunari digli na 20% prvo se mora ukinuti odredba od 8%.Povecanje sa 8% na 20% bi sigurno dovelo do zestokih protesta samih uvoznika i prodaje.Jer bi time i ovako slaba prodaja pala samo tako.

A neko je rekao da je kontaktirao ministarstvo finansija i da mu je receno da nece podizati PDV na racunare.Mislim sto bi lagali?Koja je poenta da lazu.A novine ko novine.Pisu svakakve gluposti..A i taj i emmija sere kako bi svi trcali da kupuju racunare.Btw ovih dana cu svratiti do komsije koji ima prodavnicu za racunare pa cu bas da ga pitam dal ce poskupeti racunari sa 8% na 20%.

Proverio sam u predlogu zakona, ostaje i dalje porez od 8% na racunare i komponente, jedino se dize poreska stopa sa 18% na 20% za ostale uredjaje tipa skeneri,stampaci, externi uredjaji itd.
Amandmanima takodje nishta nije menjano , tako da nema brige.

Giovani hvala na pravom savetu.

Počeli su i ostali da varaju narod, poput PCPractica, gde naglašavaju na sajtu da se kupuje pre povećanja PDV-a.
Kako vole da koriste opštu dezinformisanost.

Sto znaci da ce skeneri , stampaci , memoriske kartice , digitalci , lcd tv , tableti , mobilni i... skociti.Pa samim ti kazu i "racunari".
Za tablete nije tacno, tablet koji nema 3G modem u sebi se smatra racunarom i na njega ide 8% PDV-a. Ako ima 3G onda ide 18% pogotovo za modele koji imaju i funkciju telefoniranja (Galaxy Tab na primer).

A uvek su mi izgledali kao banana od firme...

pa oni ljudi samo kazu pre nego sto skoci pdv na 20%(za npr mobilne:)) kupite racunar kome ostaje pdv 8% :)

to je prevod njihovog teksta:D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno