Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
One S ima Snapdragon na 1,5GHz zar ne? Uz znacajno manji clock A6 izvlaci znacajno bolje rezultate. i jos jednom napominjem, smatram da su ovi sinteticki testovi savrseno nebitni za krajnjeg korisnika, pa i 4S koji je hardverski dosta inferiorniji bio otvara aplikacije brze od Android cetvorojezgarnih uredjaja.

Jeste One S je na 1,5GHz - ali mi ovaj test malo cudan :) Bas zbog OneX rezultata jer OneX ima istu platformu kao Nexus 7, Asus Prime... Nesto tu igra ulogu...

A cini ti se da otvara aplikacije brze :) zavisi koje aplikacije... Mislim glupo je vise uporediti i navoditi neke stvari. Android ICS/JB i iOS 5/6 su veoma ispolirani i trenutno najbolji mobilni OS-evi danasnjice i mislim da samo licni ukus i neke sitnice mogu odluciti u korist jednoga ili drugoga. Ma isti djavo

Cekajte u sintetickim testovima, novo tehnolosko "cudo" od procesora, cudo koje treba da je reper narednih god dana ima:

Iphone 5 = 1601
GalaxyS3= 1560
--------------------
Ta razlika u geek benchu mu dodje bukvalno u domenu statisticke greske. Pa ta procesorska brzina postoji na trzistu vec skoro pa pola godine, i sta je tu sad revolucionarno/duplo brze? Lepo kazem, ovo je trebao biti 4s. Znaci ipak pregazen. Pa koji li ce skor da ima note2 ne smem ni da zamislim. Jos ovi sto efs-uju svoje s3 sa kuvanim romovima imaju i vishe od 1560 100%...

Ljudi hajde da u ovakvim diskusijama ostavite po strani svoje tabore (put away your fanboys hats)... Pokusajmo da diskusiju vodimo u nekom zdravom smeru, da vidimo sta je bolje/losije u novom iPhone-u 5. Da li donosi nesto novo ili ne. Da li iOS6 donosi nesto novo, nesto novo u odnosu na iOS5 vredno paznje. Kako stoji sada, kako pre godinu dana u odnosu na glavnog konkurenta - Android... Mislim ako je ikako moguce voditi normalnu diskusiju na temu iOS-a, Android-a, WP-a...

Cekajte u sintetickim testovima, novo tehnolosko "cudo" od procesora, cudo koje treba da je reper narednih god dana ima:

Iphone 5 = 1601
GalaxyS3= 1560
--------------------
Ta razlika u geek benchu mu dodje bukvalno u domenu statisticke greske. Pa ta procesorska brzina postoji na trzistu vec skoro pa pola godine, i sta je tu sad revolucionarno/duplo brze? Lepo kazem, ovo je trebao biti 4s. Znaci ipak pregazen. Pa koji li ce skor da ima note2 ne smem ni da zamislim. Jos ovi sto efs-uju svoje s3 sa kuvanim romovima imaju i vishe od 1560 100%...

Revolucionarno je to da je geekbench jedan od retkih app-ova koji efikasno koristi 4 jezgra (daleko je znacajnije imati efikasnije jedno jezgro nego dodavati vise jezgara, pogledati ovaj klip http://www.youtube.com/watch?v=neayNcAQIXY, u sintetickim testovima ova dva procesora bi bila manje vise izjednacena a u realnom rado stanje je ovakvo kao na klipu ) a da A6 uz manju potrosnju, 1/3 manju frekvenciju i duplo manji broj jezgara daje manje vise iste rezultate u sintetickom benchmark testu. takodje impresivno je da je ovo prvi CPU kojem je Apple sam dizajnirao CPU. i po ko zna koji put za 99% Apple korisnika daleko je vazniji user experience od sintetickih testova.

Poslednja izmena:
ne bih da ti kvarim užitak, ali boža je lepo napisao da ta procesorska snaga postoji na tržištu već pola godine, i da će tek doći još jači i bolji procesori koji će da obrišu patos sa ip5.

iskreno, nemojte me napadati što vas spuštam na zemlju. zaista je tužno da firma kojoj u svakoj rečenici nadevate pridev "inovator" nije donela NIŠTA novo sa ip 4s i 5, tačnije već 2 godine nisu izmislili ništa. a da bežično punjenje nove lumie što je stvarna inovacija i suštinski bitna i dobra stvar ne smatrate uopšte inovacijom. to će biti bum i inovativno tek kad apple bude ubacio u svoje proizvode. tako uvek biva. ta nepravda me boli. da ne govorim o pv što je nešto najbolje što se desilo kamerama na mobilnim telefonima ikada... :(

mene ionako to sve ne interesuje, ja čekam x86 win8pro telefon, do tada je moj kinez bombonica, sve ima za 80e nov :D

Zar nije palm pre imao wireless charging pre par godina?

ne bih da ti kvarim užitak, ali boža je lepo napisao da ta procesorska snaga postoji na tržištu već pola godine, i da će tek doći još jači i bolji procesori koji će da obrišu patos sa ip5.

iskreno, nemojte me napadati što vas spuštam na zemlju. zaista je tužno da firma kojoj u svakoj rečenici nadevate pridev "inovator" nije donela NIŠTA novo sa ip 4s i 5, tačnije već 2 godine nisu izmislili ništa. a da bežično punjenje nove lumie što je stvarna inovacija i suštinski bitna i dobra stvar ne smatrate uopšte inovacijom. to će biti bum i inovativno tek kad apple bude ubacio u svoje proizvode. tako uvek biva. ta nepravda me boli. da ne govorim o pv što je nešto najbolje što se desilo kamerama na mobilnim telefonima ikada... :(

mene ionako to sve ne interesuje, ja čekam x86 win8pro telefon, do tada je moj kinez bombonica, sve ima za 80e nov :D

Jel ja pisem na arapskom?

webster je napisao(la):
Revolucionarno je to da je geekbench jedan od retkih app-ova koji efikasno koristi 4 jezgra (daleko je znacajnije imati efikasnije jedno jezgro nego dodavati vise jezgara, pogledati ovaj klip http://www.youtube.com/watch?v=neayNcAQIXY, u sintetickim testovima ova dva procesora bi bila manje vise izjednacena a u realnom rado stanje je ovakvo kao na klipu ) a da A6 uz manju potrosnju, 1/3 manju frekvenciju i duplo manji broj jezgara daje manje vise iste rezultate u sintetickom benchmark testu. takodje impresivno je da je ovo prvi CPU kojem je Apple sam dizajnirao CPU. i po ko zna koji put za 99% Apple korisnika daleko je vazniji user experience od sintetickih testova.

i jos jednom napominjem, smatram da su ovi sinteticki testovi savrseno nebitni za krajnjeg korisnika, pa i 4S koji je hardverski dosta inferiorniji bio otvara aplikacije brze od Android cetvorojezgarnih uredjaja.

telep je napisao(la):

Naravno da je imao jos pre maltene 4 godine ali nazalost induktivno punjenje je jos uvek prilicno nefunkcionalna stvar i to je jedini razlog zasto nije zazivela, to sto ed_hunter nije bas najbolje upoznat sa cinjenicom da je wireless charging postojao daleko pre Lumie me ne iznenadjuje uopste s obzirom da nije znao ni da postoji iPhone izradjen od polikarbonata.

Poslednja izmena:

Pre fanboyevske price o cuvenom user experience, evo ti u attachu screen shot iz cega kucam post. Kao sto vidish u pitanju je mac osx a iphone setah godinama, te mi je jako dobro poznat "user experience" Apple-a u Srbiji i call fixovanja, UDID-ovanja, Jailbreakovanja, Cydije, Ifile-a, safaridownloader-a, Rock extensions-a, terminala i abnormalnog geekovanja da bi se posedovale normalne smartphone funkcije. Prosto je divno sa ifile-om svrljati kroz 122jhhhsfsdfsldflsdfsdf.hgdfgdhf foldere da bi attachovao fajl na mail, no kome trebaju attachmenti sa maila, sto bi dokumenta i zipove otvarao na fonu, bitan je "user experience" samo ne znam cega...

Ono sto hocu da kazem, kad se gleda koliko je apple do sada bio sa procesorskom snagom ispred konkurencije u trenutku pojavljivanja na trzistu, ovo je svakako najmanje do sad.

Prilozi

• Screen Shot 2012-09-16 at 10.59.24 PM.png
    Screen Shot 2012-09-16 at 10.59.24 PM.png
    512.1 KB · Pregleda: 197
Poslednja izmena:
mhm, ja sam imao palm pre2 sa touchstone punjačem. očekujem da će nokia da unapredi to. neće valjda da bude isti touchstone.

edit:
Jel ja pisem na arapskom?
brži procesor od konkurencije nije ništa suštinski revolucionarno.
Naravno da je imao jos pre maltene 4 godine ali nazalost induktivno punjenje je jos uvek prilicno nefunkcionalna stvar i to je jedini razlog zasto nije zazivela, to sto ed_hunter nije bas najbolje upoznat sa cinjenicom da je wireless charging postojao daleko pre Lumie me ne iznenadjuje uopste s obzirom da nije znao ni da postoji iPhone izradjen od polikarbonata.
care šta ti nije jasno u rečenici da sam POSEDOVAO palm pre2 sa touchstone punjačem? i dalje mi je žao što sam se rastao od tog telefona. stvarno mi nisi jasan. zaista. koliko god pokušavao da te analiziram, svaki put me sve više iznenađuješ. nije ni čudo što ljudi imaju takav stav o apple korisnicima, kad si ti predstavnik

Poslednja izmena:
brži procesor od konkurencije nije ništa suštinski revolucionarno.

Cekaj sada jel brzi ili nije brzi? i ponovo kazem potrudi se da procitas polako moj post i videces da je brzina poslednja prednost koju navodim vezano za A6.

ed_hunter je napisao(la):
ne bih da ti kvarim užitak, ali boža je lepo napisao da ta procesorska snaga postoji na tržištu već pola godine,

A kao sustinski revolucionaran feature naveo si induktivno punjenje koje je "donela" Lumia iako na trzistu postoje vec 4 godine (zbog svojih mana nije zazivelo) ?

Bozha je napisao(la):
Ono sto hocu da kazem, kad se gleda koliko je apple do sada bio sa procesorskom snagom ispred konkurencije u trenutku pojavljivanja na trzistu, ovo je svakako najmanje do sad.

Sto se CPU dela tice ovo je prvi CPU koji je navodno delo Apple-ovih inzinjera, svi njihovi dosadasnji CPU-ovi su se bazirali na referentnim ARM jezgrima i kao takve koristila ih je i konkurencija tako da u CPU delu Apple nikada nije imao nikakvu prednost i ovo je definitivno napredak. o ostatku zaista ne bih da polemisem, rekao si svasta - nesto a u uglavom nista. samo bih se osvrnuo jos na ovaj deo :

Bozha je napisao(la):
svrljati kroz 122jhhhsfsdfsldflsdfsdf.hgdfgdhf foldere da bi attachovao fajl na mail, no kome trebaju attachmenti sa maila, sto bi dokumenta i zipove otvarao na fonu, bitan je "user experience" samo ne znam cega...

Opste je poznata stvar da iOS ima zatvoren file system, kome je manipulacija fajlovima prioritet za njega ili nisu iOS uredjaji ili ce ih jailbreakovati. ali sto se tice slanja attachment-a ne znam sta je problem, udjes u aplikaciju ciji fajl zelis da posaljes i kliknes na send as email. za skidanje zipovanih attachment-a koristim izip (free je) otpakuje attachment-e, sluzi kao preview-er, moze ih dalje slati na mailove...

Poslednja izmena:
brži gledano jezgro na jezgro. to i ćorav vidi. suštinski ne, nego mu dođe na isto. suština je da ta procesorska snaga već postoji na tržištu pola godine.

a što se induktivnog punjenja tiče, imao sam telefon sa time još jednom ti kažem. ponoviću ti opet za slučaj da ti je promaklo, lično sam koristio pre sa induktivnim punjačem. i još jednom. uživo sam video to za razliku od tebe vrv. pipnuo, koristio, imao. jesi sad pročitao? skapirao si? da ponovim još jednom?

od nokie očekujem da unapredi taj koncept, ne da "reinventuje" palmov touchstone. ako naprave isto to, biće izem ti vic dule.

a pv? to ništa? aj sad realno... da je apple to uveo sa ip5 bilo bi: WTF, APPLE JE REINVENTOVAO KAMERUUUUUUUUUUUUUU YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

Poslednja izmena:
brži gledano jezgro na jezgro. to i ćorav vidi. suštinski ne, nego mu dođe na isto. suština je da ta procesorska snaga već postoji na tržištu pola godine.

sustinski ne? osim sto su singlethreaded performanse (sto je i najbitnije) enormno vece uz znatno manji utrosak energije? samim tim omogucen je, po najavama, fantastican battery life uz izuzetne performanse.

a što se induktivnog punjenja tiče, imao sam telefon sa time još jednom ti kažem. ponoviću ti opet za slučaj da ti je promaklo, lično sam koristio pre sa induktivnim punjačem. i još jednom. uživo sam video to za razliku od tebe vrv. pipnuo, koristio, imao. jesi sad pročitao? skapirao si? da ponovim još jednom?

Na koji je nacin onda nokijin spinoff induktivnog punjenja inovacija? zna se dobro koje su mane induktivnog punjenja i zbog cega ne predstavlja nista vise od gimmick-a za showoff. funkcionalnost jednaka zicnom punjenju.

a pv? to ništa? aj sad realno... da je apple to uveo sa ip5 bilo bi: WTF, APPLE JE REINVENTOVAO KAMERUUUUUUUUUUUUUU YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

PV je brend i ne znam kako bi Apple mogao da uvede tudj brend. PV NIJE TEHNOLOGIJA nego BREND. Ako govoris o 808 ne znam kakva je inovacija ubaciti Carl Zeiss optiku u kuciste koje zbog velicine optike mora da izgleda kao frankenstajn. to apsolutno svaki proizvodjac moze da uradi ali sa razlogom ne radi. 808ica pravi fotke dosta bolje od svih ostalih mobilnih telefona ali zbog samih dimenzija, tezine, estetike, ergonomija funkcionalnost mobilnog telefona je u ogromnoj meri trpela i to je jedini razlog zasto i drugi proizvodjaci ne trpaju takvu optiku u svoje uredjaje.

Poslednja izmena:
ja prosto nemam snage više... moraće neko da preuzme štafetu, da ti objasni gde grešiš :/ zaista mi deluje kao da je tvoj mozak tabula rasa na koju je apple od početka lepo krenuo da piše i napravio od tebe to što si sad.

Poslednja izmena:
Mesas brend-ove i tehnologije, inovacije su za tebe stvari koje su postojale pre 4 god, ubedjen si da nije postojao iPhone izradjen od polikarbonata.

Poslednja izmena od urednika:
1. tehnologija je. pv nije samo kamera, već gomila stvari koja se krije iza toga. treba sažvakati slike od 38mpix, listati ih i zumirati fluidno na telefonu. to verujem da čak i tvoj prekrasni iphone ne bi mogao. pod kakvim imenom nokia to brendira uopšte me ne zanima, ja pričam o kompletnoj tehnologiji koja se krije iza te kamere od 41mpix. specijalno razvijan senzor, specijalno razvijani čipovi. no taman posla... to je brend...
2.iphone 3g i gs su bili izrađen od najobičnije kineske plastike za četkice za zube, daleko je to od visoko kvalitetnog karbona
3. a6 je brži jezgro na jezgo, u odnosu na postojeće quad soc-ove ali sveukupne performanse su već viđene, i nije nikakva revolucija. po tome je onda svaki novi soc revolucija.
4. ovo što sam izneo su činjenice.
5. nisam vređao, samo sam napisao šta mislim. ako sam te uvredio izvinjavam se.
6. povlačim se odavde i ostavljam te da se diviš tvom iphone-u.

Poslednja izmena:
Brate kakav thread :) Uživao sam lol

Enivejz, ja se umal' ne pokačih s ortakom veče kad je predstavljen i5, iz ovih razloga.. krajni predlog, da do toga ne bi došlo i pošto je svakome poluinteligentnom jasno da strane ne mogu i neće promeniti stavove, je doneti jedan iphone, jedan android i jedan WM, pa da se uporedi svaka moguća operacija, i najnaprednija i najobičnija - koji radi lakše, lepše, brže...sta god i sve od toga. Naravno neko to i da snimi :)
(One pesme kakvom korisniku šta (ne) treba, su meni besmislene - ako se nešto testira i poredi, valjda se gleda maximum.. inače bi nečija žena sigurno istakla da je mini cooper bolji od ferarrija..(pogotovo ako se uporedi potrošnja, lakoća parkiranja, ponašanje na snegu ili kvalitetnom asfaltu naših ulica lol))

My 2p.
Keep on :)

Poslednja izmena:
PV je brend i ne znam kako bi Apple mogao da uvede tudj brend. PV NIJE TEHNOLOGIJA nego BREND. Ako govoris o 808 ne znam kakva je inovacija ubaciti Carl Zeiss optiku u kuciste koje zbog velicine optike mora da izgleda kao frankenstajn. to apsolutno svaki proizvodjac moze da uradi ali sa razlogom ne radi. 808ica pravi fotke dosta bolje od svih ostalih mobilnih telefona ali zbog samih dimenzija, tezine, estetike, ergonomija funkcionalnost mobilnog telefona je u ogromnoj meri trpela i to je jedini razlog zasto i drugi proizvodjaci ne trpaju takvu optiku u svoje uredjaje.

a?! Taj "frankenstajn" je nekih 20ak grama laksi od fensi lumije 920 a i dalje pruza vise mogucnosti (van kamere)..od toliko proizvodjaca Androida neki bi se odlucio da napravi bar jedan model sa tolikim senzorom ali postoji dobar razlog zasto nijedan nije...

a tek jedva čekam testove 3d grafike gde apple tradicionalno beleži odlične rezultate (glbenchmark), pa kad krene hejterski denial :d

Gde bese moze iPhone da se najjefinije nabavi van Srbije (znam da je bilo reci oko toga kada se 4S pojavio ali ne mogu da nadjem:)).? Austrija? Svajcarska? (Ofc ne racunam Ameriku)

Umm to je bila najobičnija plastika, a ne polikarbonat ;)

Gde bese moze iPhone da se najjefinije nabavi van Srbije (znam da je bilo reci oko toga kada se 4S pojavio ali ne mogu da nadjem:)).? Austrija? Svajcarska? (Ofc ne racunam Ameriku)

unlocked-iphone-5-prices.png

1. tehnologija je. pv nije samo kamera, već gomila stvari koja se krije iza toga. treba sažvakati slike od 38mpix, listati ih i zumirati fluidno na telefonu. to verujem da čak i tvoj prekrasni iphone ne bi mogao. pod kakvim imenom nokia to brendira uopšte me ne zanima, ja pričam o kompletnoj tehnologiji koja se krije iza te kamere od 41mpix. specijalno razvijan senzor, specijalno razvijani čipovi. no taman posla... to je brend...

Naravno da je brend a ne tehnologija. Konstantno se kacis za Pureview sa Nokije 808 a zaboravljas da i Lumije dolaze sa takodje "Pureview tehnologijom" .

http://www.pocket-lint.com/news/47368/what-is-pureview-nokia-lumia-920

http://pocketnow.com/2012/09/05/lumia-920-pureview-editorial/

Evo sta glavni covek zaduzen za kamere u Nokiji ima da kaze o ovome:

#PureView is NOT a single specific feature or specification.

And what’s PureView? Well, it’s not a technology that you can nail down, according to Nokia.

Izgleda je "tvoj mozak tabula rasa na koju je nokia od početka lepo krenula da piše i napravila od tebe to što si sad." . Dakle Pureview nije tehnologija, vec klasican brend koji se sada lepi na svaki Nokia telefon.

2.iphone 3g i gs su bili izrađen od najobičnije kineske plastike za četkice za zube, daleko je to od visoko kvalitetnog karbona

http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_3G#Design

The iPhone 3G's back featured a redesigned plastic polycarbonate housing, replacing the aluminum back of the first generation

Da si ikada drzao 3G u ruci bilo bi ti jasno da nije u pitanju kineska plastika.

3. a6 je brži jezgro na jezgo, u odnosu na postojeće quad soc-ove ali sveukupne performanse su već viđene, i nije nikakva revolucija. po tome je onda svaki novi soc revolucija.

Po 5ti put, iscitaj moje post-ove, polako i sa razumevanjem ako je ikako moguce pa ces nadam se shvatiti o cemu sam pricao.

4. ovo što sam izneo su činjenice.

Ne bih rekao.

zechs je napisao(la):
Umm to je bila najobičnija plastika, a ne polikarbonat

Evo i za tebe :

http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone_3G#Design

The iPhone 3G's back featured a redesigned plastic polycarbonate housing, replacing the aluminum back of the first generation

Miki je napisao(la):
Gde bese moze iPhone da se najjefinije nabavi van Srbije (znam da je bilo reci oko toga kada se 4S pojavio ali ne mogu da nadjem).? Austrija? Svajcarska? (Ofc ne racunam Ameriku)

U Svajcarskoj te izadje najjeftinije, oko 520 evra, ukoliko se malo iscimas mozes na granici dobiti i povracaj poreza od nekih 25 evra. Swisscom ga dobija 28-og a za Sunrise nisam bas siguran u svakom slucaju moj dolazi iz Svice :D

Poslednja izmena:
Sunce vam koja ostrascenost. Ed koji nosi stafetu, cuveni yooyo koga valjda vise niko posle onih bezobraznih izjava ne shvata ozbiljno, opet ovi drugi sa druge strane sa svojim akcijama tipa, ma sta ce nam ovo ili ono sto ceo svet koristi itd. O telefonu i iOS-u malo toga korisnog, ali zato o karakteru kupaca ovog ili onog, pretpostavkama, nagadjanjima, i klipovima nema kraja. Samo ne znam cemu toliki hejt likova kojima se telefon ocito ne svidja i ne zele ga kupiti, sta vam je cilj ne znam zaista, osim da smorite temu.

p.s. inace koristim i android i ios telefone, ali nemam potrebu da smaram nametanjem svog misljenja. I ne nije to konstruktivna rasprava na forumu, svaku temu o Apple su isti ljudi shebali, i ne znam dokle vise.

Ja imam :) Oduvek sam smatrao da su najlepši telefoni, smatram i dalje ali realno mislim da je petica promašaj. Ili smo mi previše očekivali. A i ako je ovo drugo opet su oni krivi jer su nas navikli da novi model donosi dosta toga novog. Stvarno ne vidim sta je ovde novo a da nije već vidjeno

@webster
MOram da te razočaram, to su pogrešne informacije sa wikipedije (This page was last modified on 16 September 2012 at 06:24.) A pošto i moja baba sa onog sveta može da pristupi i doda da je iPhone projektovao lično Spok to teško da ima neku težinu ;)

Ali zato evo ti izvoda od onih koji su "koristili" taj iPhone...http://www.gsmarena.com/iphone_3g-review-272p2.php

The metallic rim around the front panel is thinner now and there's the all-plastic curved back.

A čisto poređenja radi, evo šta kažu za Lumiu...http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_800-review-686p2.php

The Nokia Lumia 800 is easy to spot in a crowd - the polycarbonate unibody with a distinctive combination of curves and straight lines...

@webster
MOram da te razočaram, to su pogrešne informacije sa wikipedije (This page was last modified on 16 September 2012 at 06:24.) A pošto i moja baba sa onog sveta može da pristupi i doda da je iPhone projektovao lično Spok to teško da ima neku težinu ;)

Ali zato evo ti izvoda od onih koji su "koristili" taj iPhone...http://www.gsmarena.com/iphone_3g-review-272p2.php

A čisto poređenja radi, evo šta kažu za Lumiu...http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_800-review-686p2.php

Vidis kako je neinformisanost losa stvar, da si malo pratio Apple znao bi da je materijal koji je koristen za izradu iPhone-a 3G identican onom koji se tada koristio za izradu macbook-a:

http://en.wikipedia.org/wiki/MacBook

On October 20, 2009, Apple released a MacBook that introduced a new polycarbonate (plastic) unibody design

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100729200919AAT2Ee7

http://www.examiner.com/article/history-of-the-iphone-part-2

The iPhone 3G's back featured a redesigned plastic polycarbonate casing, replacing the aluminum back of the first generation.

iphonetraffic1-453x500.jpg

ifimbports.jpg

I jos jednom ja sam koristio iPhone 3G i znam vrlo dobro od kakavog materijala je izradjen. i cisto da znas posto vidim da nisi bas upucen, polikarbonat spada u plasticne materijale. bolje prekini dok je vreme, ne ide ti.

Poslednja izmena:
Poli govori da je u pitanju polimer-plastika, kakve su mu karakteristike pise u tablici materijala. Btw webster kaze se koriscen ne koristen xd.

a tek jedva čekam testove 3d grafike gde apple tradicionalno beleži odlične rezultate (glbenchmark), pa kad krene hejterski denial :d

Za industriju igrica na mobilnima i tabletima je kljucno da Apple ima sto jaci hardware. Ostali ce to lako ispratiti, s obzirom da imaju kraci ciklus izdavanja novih proizvoda.

Ako Apple stavi slabiji hardware stagnirace tehnicke mogucnosti igrica jer je iOS jos uvek vodeca platforma kada su igrice u pitanju i vecina devova koji razvijaju cross platform (ios/android) prvo igricu naprave da sto bolji radi na iuredjajima pa tek onda optimizuju za android platformu. Dobra stvar je sto su sve vise manje slicni cipovi pa i nema nekih velikih problema oko optimizacije za razlicite platforme, pogotovo sto engines kao Unity to rade maltene sami.

Mislim da kada je pricao o fragmentaciji i kako je to lose Jobs uglavnom mislio na igrice jer je u tom momentu najvecu prednost iPhone imao na bas tom polju. Ta njegova prica je imala smisla ali su se stvari drugacije odigrale i to je prevazidjeno.

Takodje je zanimljivo da se svi hvatate za Samsungovu plastiku kada je potrebno opljuvati Android telefone. HTC i Motorole niko ne spominje. Bas me zanima sta cete izmisliti kada glavni proizvodjac Androida bude Motorola za koju godinu, sa sve izradom na visokom nivou i stock androidom sa redovnim apdejtom. Tada ce Google poput Apple, nuditi i hardware i software u jednom paketu.

Propasce dugodisnji kovacm-om argument na kome se citava njegova mantra i zasniva :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno