Šta je novo?

GeForce GTX 660 Thread

Low res detalji, rezolucija i capovana na 30 fps. Al ako je tebi zanimljivije... :)

^

[YOUTUBE]-fypZcdcdy0[/YOUTUBE]

Meni daleko zgodnije da se zavalim u krevet i peglam.
Ok je ovo s videa, ima tu lepih efekata ali nedovoljno. A o onom dimu necu ni da pricam, kao grtalica kroz sneg da je prosla i ostao trag. Meni je to smesno. Kad urade kako treba nastavicemo pricu, necu da vas trujem vise ;)

Mozda nije neka primena zbog slabe volumetricnosti i ne deluje ti ok, ali evo npr. ovde je odlicna:

Enjoy. :)

Meni daleko zgodnije da se zavalim u krevet i peglam.
Ok je ovo s videa, ima tu lepih efekata ali nedovoljno. A o onom dimu necu ni da pricam, kao grtalica kroz sneg da je prosla i ostao trag. Meni je to smesno. Kad urade kako treba nastavicemo pricu, necu da vas trujem vise ;)

Imaš joypad i za PC, isto se zabodeš u krevet i igraš sa sve fizikom, većom količinom detalja i većim FPS na kompu :)
Znam odlično sve prednosti igranja na konzoli ali fizika je definitivno prednost PC-a.

Znam odlično sve prednosti igranja na konzoli ali fizika je definitivno prednost PC-a.

Ja ne znam nijednu prednost konzole u odnosu na pc sa gamepadom, sem ekskluzivnosti igara. :) Mozda jedino u estetici konzole, ali dzaba kad je hardwer pregazen odavno, plus cari 1080p i fludinog 60fps gejminga su veoma, veoma retke uz naravno totalno snizavanje detalja.

Ti beše nemaš konzolu? :)

Efekti physxa moraju da budu kozmeticki a ne da funkcionisu u strukturnom dizajnu igre jer bi tako te igre jedino bile igrane sa nvidija kartama. ;)

E tu je pamet ljudi u nvidia najkraća. Da su pametniji investirali/kupili razvojni tim, kao što to rade Sony i M$ na konzolnom tržišti i poguraju svoju priču. Takva investicija bi im se itekako isplatila, a to bi im bila i najbolja reklama.

Ti beše nemaš konzolu? :)

Nemam, al to ne znaci da nemam kontakta sa njom i ne znam sta je ona. :D

E tu je pamet ljudi u nvidia najkraća. Da su pametniji investirali/kupili razvojni tim, kao što to rade Sony i M$ na konzolnom tržišti i poguraju svoju priču. Takva investicija bi im se itekako isplatila, a to bi im bila i najbolja reklama.

Kakav razvojni tim? Physx api poodavno radi na gomili naslova na konzolama, samo sto to nije ovaj gpu physx o kome ovde pricamo. A tek ce novije verzije da budu implementirane na konzolama nove generacije. :)

U pravu je gdin.
Next gen konzole ce vec biti za respect, ove sada su mwhaaaa ...

Kakav razvojni tim? Physx api poodavno radi na gomili naslova na konzolama, samo sto to nije ovaj gpu physx o kome ovde pricamo. A tek ce novije verzije da budu implementirane na konzolama nove generacije. :)

Mislim na razvojni tim koji će raditi ne nvidia eksluzivnim igrama, što im recimo Physx omogućava, gde on ne bi služio isključivo kao šminka, već i sa značajnijim uticajem na gameplay, taman toliko da bi recimo sačuvali "eskluzivnost" naslova. I ne samo to, ja odavno pričam da pc hw proizvođači koji svoje proizvode fokusiraju kao igračke, da bi morali pogurati i sw koji će to pratiti. A ne da stoje sa strane što se toga tiče i gledaju šta će neki razvojni tim napraviti za hw koji su oni proizveli i da na isti način kao što Sony i M$ imaju svoje imove na konzolnom tržištu, oni imaju na PC tržištu. A ne da uvek usledi sušni period na PC-u kada izađe nova generacije konzola i kada svi mainstream izdavači se isfokusiraju na nju tokom početka novog konzolnog ciklusa.

BTW Physx api radi naravno da postoji u nekim naslovima na konzolama, ali to nivou koji CPU tera na nekom pristojnom nivou, što je daleko, daleko od physx o kome ovde pričamo :)

Poslednja izmena:
Mislim na razvojni tim koji će raditi ne nvidia eksluzivnim igrama, što im recimo Physx omogućava, gde on ne bi služio isključivo kao šminka, već i sa značajnijim uticajem na gameplay, taman toliko da bi recimo sačuvali "eskluzivnost" naslova. I ne samo to, ja odavno pričam da pc hw proizvođači koji svoje proizvode fokusiraju kao igračke, da bi morali pogurati i sw koji će to pratiti. A ne da stoje sa strane što se toga tiče i gledaju šta će neki razvojni tim napraviti za hw koji su oni proizveli i da na isti način kao što Sony i M$ imaju svoje imove na konzolnom tržištu, oni imaju na PC tržištu. A ne da uvek usledi sušni period na PC-u kada izađe nova generacije konzola i kada svi mainstream izdavači se isfokusiraju na nju tokom početka novog konzolnog ciklusa.

BTW Physx api radi naravno da postoji u nekim naslovima na konzolama, ali to nivou koji CPU tera na nekom pristojnom nivou, što je daleko, daleko od physx o kome ovde pričamo :)

To se nikada nece dogoditi osim ako NVidia ne plati razvojni tim da to uradi. Vezivanje igre samo za jednog proizvodjaca grafickih kartica je veliki udarac na zaradu igre. Zasto bi svi trcali i pisali igre za Pysix, kada imamo druge alternative kao Havok ili Bullet koji se oslanja na direct compute. Po cemu je to NVidia posebna, ima li u GPU poseban deo za fiziku, nema, sve to rade SP-ovi.

Druga stvar je i dadatna cinjenica ada se ocekuje da to radi i na konzolama, kako XBOX 360 tako i PS3, a sutra i XBOX720 (svi vec znaju da ce imati ATI GPU), a verujem i PS4(malo podataka za sada)

Evo malo informacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bullet_(software)

NVidia je malko precenila svoj uticaj i mogucnost da fiziku zadrzi samo za sebe kao ekskluzivu, a vreme ih svakim danom demantuje.

http://www.youtube.com/watch?v=8jGZv1YYe2c&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=FRts7lvOoj0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nwN9IF22ffs

Poslednja izmena od urednika:
Ti nisi procitao ostali deo njegovog teksta posle te recenice zasto to nece i kakav to uticaj ima po zaradu? :D

Ocigledno se ne isplati njima da ulazu pare, a i razvojnom timu da na vec ionako "slaboj" prodaji pc eksluzivnih igara jos to sve prepolove hardwerskim zakljucavanjem. I sto je najbitnije mozda se tu krije neka poslovna politika da je gpu physx samo jedan mali bonus feature u odnosu na konkurenciju a ne nesto revolucionarno sto moze da odvede kompaniju na vrh i pri tome natera konkurenciju da i ona forsira svoje vidove gpu physxa a takodje i time uvede rat i podelu developera i jos vise sroza pc developer zajednicu. :D

Pa ne bi bila svrha toga zarada od prodaje igara, mogli bi ih deliti i free, već reklama koja je mnogo jača od miliona evra koje trpaju u marketing inače...

I naravno da i Sony, i M$ eksluzive pate od toga što su ekluzivne, ali zna se šta im je svrha. Sem onih par najvećih eksluzivnih naslova sve ostale se prodaju daleko ispod 500k-1000k primeraka. Recimo Demons Souls kao PS3 eksluziva se prodao u svega 150k...

Poslednja izmena:
Pa zar vec nemaju reklamu kroz dosta igara koje podrzavaju physx? Ne vidim zasto bi jedna igra, koja bi uz to verovatno bila malog budzeta u odnosu na jake ip-ove tipa Batman, Borderlands, mogla tu nesto da promeni i odjednom stvori neku ogromnu reklamu.

Zašto malog budžeta, a ne AAA naslov? :)

Sama akvizicija i razvoj physx je koštao više nego 10 AAA igara, valjda imaju viška i za finansiranje kojeg naslova. I ona razlika koja bi mogla biti u odnosu na današnje physx naslove bi mogla biti ta gde physx ne bi služio isključivo kao povremena šminka.

Recimo Sonijev budžet za GT5 je bio takav da te pare od prodaje GT5 nikada ne bi vratili, sa sve njihovom stazom i vozinm parkom koji ima je dostupan 24h, finansiranjem pravih trkačih timovahttp://www.gtplanet.net/gt-academy-team-score-podium-finish-at-2012-dubai-24-hours/, itd...

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, zasto bi ulagali u takvo nesto kada reklamu vec imaju i kada gpu physx trenutno zbog (verovatno) gore navedenih razloga ne moze/sme da bude nesto konkurentno i nesto sto deli development pc igara? Mozda jedino da zadovolje tvoju licnu zelju za nekom takvom igrom, a to bi verovatno moglo i kroz jos neki gpu physx api. :)

Sto se tice GT5, koliko znam njegov budzet nikada nije javno objavljen, takodje PD je interni Sonijev studio koji moze da bude finansiran na sto nacina i da radi sta hoce, kao sto i 7.5 miliona prodatih kopija nema sanse da se smatra neuspehom, pa da je budzet igre i 100 miliona dolara... btw, odosmo u off.

...takodje PD je interni Sonijev studio koji moze da bude finansiran na sto nacina i da radi sta hoce...

Upravo o ovome pričam, da PC proizvođači gaming hw-a trebaju da imaju svoje "interne" timove po istom principu, al se već vrtimo u krug :)

You lost me again. :D Prvo kazes da treba da placaju studio koji bi recimo radio free AAA igru cisto radi marketinga, a onda poredis sa PD koji radi za pare, tj. donosi ogromne pare Soniju i utice i na prodaju konzola? Pa vec nekoliko puta rekoh da postoje odredjeni razlozi zbog kojih bi tako nesto em bilo veliko finansijsko kockanje za sitan napredak u marketingu, em bi se igralo na kartu podele i zatvaranja razvojnih platformi a to je tek nesto sto pc developeri ne zele.

Poslednja izmena:
Stigla kartica. Igrao sam Crysis 2 jedno sat vremena. Prvi utisak kartica je potpuno necujna, fan je najvise isao do 40%, temperatura 57c. Svo vreme je bila boostovana na 1110MHz.

E sad imam jedno pitanje. Kako da klokujem ovo? Napon ne mogu da menjam. Pretpostavljam da samo trebam da povecam power limit (110% je max)?

I meni stigla moja se nesto bas ne klokuje ali za sada se nemoze dizat napon pa sa novom verzijom afterburnera ce biti bolje...

moju sam terao na 1072/1137 GPU i 1677 za memoriju to je 100% stabilno u afterburneru to bude +39 za GPU i +350 za memoriju, na +50 prolazi 3d mark 2011 li ne i Uniengine bench

Evo ovako iz prve.

EDIT: Memorija je izgleda bas raspolozena za saradnju. Znam da je samo 3 kruga, ali nemam sad vremena za vise.

Prilozi

• CrysisGTX660.jpg
    CrysisGTX660.jpg
    604.6 KB · Pregleda: 116
  • CrysisGTX660m.jpg
    CrysisGTX660m.jpg
    625.2 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
I meni stigla moja se nesto bas ne klokuje ali za sada se nemoze dizat napon pa sa novom verzijom afterburnera ce biti bolje...

moju sam terao na 1072/1137 GPU i 1677 za memoriju to je 100% stabilno u afterburneru to bude +39 za GPU i +350 za memoriju, na +50 prolazi 3d mark 2011 li ne i Uniengine bench

Zeljko koju si ti uzeo karticu jesi li MSI TFIII?

Ima ASUS ali je precenjen. Preko 30k dinara, pa ispade dodas jos 2-3 hiljade i uzmeš 660ti. Nije normalno. Ajd razumem da je 25-26k ali preko 30k je zelenašenje.

Poslednja izmena:
Probao Crysis 2, Darksiders II, Battlefield 3 i sve tri igrice mi seckaju, ne znam sta se desava, na 7850 su radile sasvim normalno?
Svez sistem, najnoviji drajveri, sve je lepo instalirano

EDIT:
Reinstalirao drajvere, sad sve radi ok. Izgleda da mi Msi Afterburner pravi problem, cim sam ga instalirao i povecao malo klokove odmah su pocele da seckaju igre

Poslednja izmena:
Naisao sam na jos jedan problem, kad pustim filmove i kad idu scene gde se kamera krece, ili je naka brza scena u akcionim filmovima pojavljuju se neke crte po ekranu, bilo na divx-u ili na br, br-ripu...
Ne znam da li je ovo do kartice ili do nvidijinih drajvera? Sa 7850 ovih problema nema uopste!

Probao Crysis 2, Darksiders II, Battlefield 3 i sve tri igrice mi seckaju, ne znam sta se desava, na 7850 su radile sasvim normalno?
Svez sistem, najnoviji drajveri, sve je lepo instalirano

EDIT:
Reinstalirao drajvere, sad sve radi ok. Izgleda da mi Msi Afterburner pravi problem, cim sam ga instalirao i povecao malo klokove odmah su pocele da seckaju igre

Ovo može da znači da si preterao sa OC-om i da je karta počela da throttluje... npr GTX660ti kod mene kada je nagarim preko 1200MHz počne da daje slabije rezultate na benchmarcima ali i dalje radi...

Vrh Dno