A kada si ti ono bese doktorirao patentno pravo? Hoces da kazes da sudija u jednom od najvecih procesa decenije ne zna svoj posao, da ti znas bolje? Boze, danas svako sebi daje za pravo da iznosi javno misljenje o bilo cemu.
I ne, ne slazem se da izgled, ili funkcija, ne treba da budu podlozni patentiranju. Takva funkcija (pinch, tap, slide to unlock, gestovi na racunarima) itekako je deo korisnickog dozivljaja i diferencijator, nesto sto se razvijalo duze vreme sto kosta para, i implementiralo. Kompanije placaju drugim kompanijama za raznorazne funkcije pa ne vidim da kukas oko toga. Za vecinu naplacenih funkcionalnih patenata nemas ni pojma.
I jos jednom, ne navijam za Apple i muka mi je od sudskih sporova vise. Voleo bih da prekinu jer im vise steti nego sto im koristi a advokati kad "zagrizu" ne znaju da puste.
Da te priupitam nešto jednostavno.
Recimo ti si izmislio turbo kompresor za motor i prikažeš ga nakačen na benzinski motor. Ne patentiraš ga jer smatraš da ne treba da ga patentiraš ili da nema patentnu vrednost. Onda dođem ja, nakačim ga na dizel motor i patentiram ga. Onda tužim sve koji ga koriste jer ja imam patent. Da li je to OK?