Šta je novo?

iPhone 5

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uopste velicina blica i to da li je xenon nije toliko bitno koliko sw i nacin obrade jpeg-a kao i sam sastav kamere za kvalitet slike. Tek 4s ima kvalitetnu kameru (hvala Sony-u za to) tako da pretpostavljam da ce se u iP5 baviti sw-om. Procitah skoro da su podnijeli zahtjev za patentiranje nacina mjerenja ekspozicije kada je sunce iza subjekta sto bi bilo sjajno, meni je na gnexu to mnogo korisnija stvar nego 4,5,6 ili 15 mpix....

Nisam ni ja mislio na 50mpix, nego na kvalitet naravno, nisam tol'ki buzdovan ;)
Inace to za sunce bi bilo extra, a ovo sto se tice za modul Sony-jeve kamere, hvala Apple-u što ju je doveo do savršenstva :p

Ima li kakavih vesti dal ce iPhone 5 imati neko bolje staklo od ip4?
Pazi volim ja svoj ip4, ali moram da ga pazim kao oci u glavi, ovo sa drop testovima je zalosno za Apple.

Uh daj boze da se ne grebe, barem neku gorilu da stave... Gledam nema ni jedan iphone koji posle 3-4 meseca nema ni jednu jedinu ogrebotinu... A ja posle 8 meseci na sgs2, nista... Desilo mi se par puta da ga uhvatim sa ključevima, ali izgleda da mora da se grebe da bi ostale ogrebotine, ovako samo blago ako predjes u normalnim uslovima, nista nece biti... Jednostavno nije to taj osećaj kad imas foliju i kad nemas... Za nazad nije problem ima dosta lepih back cover- a, ali napred ne želim foliju... Kao kad vidim kod nekog daljinski umotan u foliju, znaci pripadne mi muka!

Edit: @Uroše, znam znam secam se prošlog puta, ali meni je logično ako je isti modul u pitanju, kako to da je bolje na iP4s nego na SGS3, moracu da otvorim temu za tebe i mene što se tiče ovog pitanja :p

Poslednja izmena:
Ima ima iPhone-ova koji su netaknuti...ali oni nikad nisu "izasli" iz nekog kucista ili futrole. Ima ljudi koji stave foliju naprijed i pozadi pa sve to onda u neki hard case :p :p :p :p

Jel 4s i ipad3 imaju isti procesor i grafičku? Ako imaju isto, onda mislim da ce biti jači hw u IP5... Kolika je prednja kamera na 4s-u? Meni je na sgs2 2mpx, pa bi mogli i to da povećaju, ne znam koliko koristite facetime ili skype, pa mi možete reći kakav je kvalitet slike...

iPad 3 ima jaci GPU deo, mislim da je quad core u pitanju dok je kod 4s-a dual core (neophodan mu je jaci graficki cip zbog suludo velike rezolucije, bas zato i mislim da je jaci h/w daleko potrebniji tablet-ima nego mobilnim telefonima). pretpostavljam da je na iphone-u i CPU downclockovan zbog ustede energije ali nemoj me drzati za rec, nisam nikada to proveravao a i ne znam jel postoje alati za to). ono sto po meni od hardvera treba unapredjivati dalje na mobilnim telefonima su kamere (i tu ne mislim na sulude megapiksele nego na kvalitet samih senzora) . ali ipak, u mom slucaju bar, sve to je sporedno daleko su mi bitnija s/w unapredjenja i jako me zanima u kom smeru ce apple ici kada je u pitanju unapredjivanje iOS-a. onaj passbook je potencijalno fantasticna stvar (uz uparivanje sa NFC-om), jos dublja iCloud integracija, share-ovanje foto strimova... ali ipak ocekujem da iOS 6 prikaze jos neke novitete koji se kriju do izbacivanja next gen iphone-a.

4s ima isti procesor kao i iPad2 tako da novi iPhone bi trebalo da bude nesto slicno onome sto se nalazi u iPad3

Folije na iP4(s) skoro da se ni ne primete jer je uredjaj kockast i ravan kao ploca.

Sto se kamere tice na 4s i S3, imaju isti senzor (razlika skoro od godinu dana) ali nemaju istu optiku niti isti softver...

Poslednja izmena:
Ima ima iPhone-ova koji su netaknuti...ali oni nikad nisu "izasli" iz nekog kucista ili futrole. Ima ljudi koji stave foliju naprijed i pozadi pa sve to onda u neki hard case :p :p :p :p

Voleo bih da vidim jedan fon koji jebnetaknut a da nije bio pod folijama/caseovima. Jedan. Pa i na 3310 se grebala plastika preko ekrana:)

@miki, Evo samo da ugrabim malo vremena ja cu ti slikati, iako nisam nesto vešt u fotografiji pod macro modom, 8 meseci bez folije i ogrebotina ;)

@priest, ja mislim da ima čak i optiku istu sgs3, posto je bilo price na onom sajtu gde rasklapaju telefone da se vidi šta sve ima i da su rekli da je identično i u sgs3 i u iP4s... Nisam siguran 100%, ali ako ti jesi it's okay :)

Voleo bih da vidim jedan fon koji jebnetaknut a da nije bio pod folijama/caseovima. Jedan. Pa i na 3310 se grebala plastika preko ekrana:)

Ali se nijedan ne "grebe" kao iPhone bez folija...I to ne samo 4/4s vec i 3g/gs su bili vrlo osjetljivi. Sto se drugih telefona tice, ja evo vec mjesec dana ne koristim hard case na gnex-u i ni tackicu nema. Bukvalno.

@priest, ja mislim da ima čak i optiku istu sgs3, posto je bilo price na onom sajtu gde rasklapaju telefone da se vidi šta sve ima i da su rekli da je identično i u sgs3 i u iP4s... Nisam siguran 100%, ali ako ti jesi it's okay :)

Nemaju istu optiku, cak i brojke se razlikuju:
Samsung Galaxy S3: 28mm f/2.6
iPhone 4s: 33mm f/2.4

I koliko sam gledao po netu, optiku za 4s pravi LARGAN PRECISION, a za s3 verovatno da je pravi Samsung.

Poslednja izmena:
A5 u iPhone-u i A5 u iPadu 2 se razlikuju u tome sto je u iPhone-u CPU je valjda na 800 mhz, dok je na iPadu 2 900 mhz, mislim da nije 1 ghz. A5 u iPadu 2 i A5x na iPad 3 se razlikuju u tome sto je u ipad 3 quad core grafika (duplo brza od one u ipad 2), a CPU je isti (dual core).

iPhone sa vecim display-om i nekom solidnom rezolucijom ce biti jako konkurentan uredjaj, ali i dalje inferioran u hw smislu u odnosu na SGS 3.

iPhone sa vecim display-om i nekom solidnom rezolucijom ce biti jako konkurentan uredjaj, ali i dalje inferioran u hw smislu u odnosu na SGS 3.

Po cemu inferioran? Mislis da SGS3 radi tecniji, brze, bolje, ima bolju grafiku kada su igrice u pitanju, bolju kameru, autonomiju...?
Ako je samo broj MHz u pitanju onda je to glupost jer Apple nema ni jednog razloga za time na iOS koji lepo radi i sa daleko slabijim harverom.

P.S. Mozda si mislio na plastiku kada si rekao "hw", e onda... ;)

Poslednja izmena:
Ovo je tema o Iphonu 5, ne znam sta su se ljudi sa SGS3 nasli prozvani i navalili da ovde pisu.

mislim da si ušao u onu priču "ako ima četiri jezgra, mora da je duplo bolje od dva jezgra" itd. Najreprezentativniji test za ove mobilne uređaje, kao i za pc računare je 3d grafika, odnosno igre, jel tako?
Koliko sam shvatio, Apple sam dizajnira svoj CPU (trenutno A5X) koji im Samsung proizvodi, dok im GPU dizajnira "Imagination Technologies", kompanija u kojoj Apple drži udeo. To im omogućuje pristup poslednjim verzijama njihovih grafičkih čipova, koji su izgleda nešto najbolje na tržištu.
To je razlog zašto se u 3d testovima čak i godinu ipo dana stari Ipad 2 ima bolje rezultate od većine konkurencije, o novom Ipadu da ne govorimo, i zašto igre na ios uređajima izgledaju bolje nego na android konkurenciji:
http://www.glbenchmark.com/result.jsp?benchmark=glpro25&advanced-filter=false&orderby=448&base=device&screen-group=true&screen-group-value=1&os=0&os=1&os=2&os=3&os=4&version=all&certified_only=1&brand=all&gpu=all&screen=4&screen=3&screen=2&screen=1&screen=0
Ako Apple nastavi tradiciju da procesor za novi iphone bude downclockovana verzija procesora za aktuelni ipad, nema razloga za brigu da će novi iphone biti "hardverski inferioran"

Što se tiče priče da li je telefon sa manjim ekranom inferiorniji od onog sa većim, to zavisi od potreba korisnika. Mislim da je "deal breaker" da li poseduješ i tablet - ako imaš tablet, gledaćeš da ti fon bude kompaktniji - ako nemaš, mogu da shvatim zašto se ljudi odlučuju za "phablete" tipa Glaxy Note

Pe svega sam mislio na display, pre svega jer je display jako lepo upakovan pre svega jer je SGS3 neznatno veci u odnosu na SGS 2.

http://www.gsmarena.com/showpic.php3?sImg=reviewsimg/samsung-galaxy-s-iii/vs-s2/phone/gsmarena_006.jpg&idReview=764&idPage=1

Sto se tice bolje grafike na iOS-u ima tona poredjenja na youtube, ja licno nisam uvideo neku razliku, stavise cak mi se cini da je nekada bolja grafika na Androidu. Sto se tice rezultata dva SOC-a mislim da ipak nisu za poredjenje jer su totalno drugaciji sistemi.

Moje licno misljenje je da svi malo olade sa hw-om i bace veci akcenat na sw.

Jel ima nekih novih "vesti"? :rolleyes:

Ako su stvarno svi ovi delovi procureli, nikad nije bilo ovako. Prosli put kad su predstavljali 4S svi su mislili da ce novi telefon imati "tapered" izgled. Mada, niko nije imao hardverski dokaz vec su sve samo bile glasine. Mozda je ovaj novi model samo dvojnik (koji ceka da bude ubijen ;)) za nesto bolje. Ja nisam nesto odusevljen novim izgledom :( Da je ceo od metala, to bi i proslo kod mene ali ova kombinacija plastike i metala mi se ne svidja (verovatno nece biti stakla). Nisam za povecanje ekrana, ali mi je solucija da se doda jos jedan red (velicine ikonice) jos i najgora. Mozda drukcije i ne moze, jer da su povecavali velicinu u svim pravcima dpi bi se izgubio a malo je rano za danasnju tehnologiju da dodatno poveca rezoluciju (x2)

Jako glupo da se telefon izduži, a da se ne proširi...

iako se očekivao A5X, ima nekih naznaka da će u novom ajfonu ipak biti A6:
iPhone-5-logic-board-enhanced.jpg

http://www.imore.com/next-gen-iphone-part-leaks-show-unshielded-logic-board-a6-possibly-board

How-Thin-Is-iPhone-5-Compared-to-4S.jpeg

How-Thin-Is-iPhone-5-Compared-to-4S-2.jpeg

Izgleda da je sve vec reseno. Bice ovo predstavljanje najdosadnije do sada :(

Izgleda da ću odustati od ip5... Previše duguljast i opet nije nešto puno veći od ip4/s

Izgleda da ću odustati od ip5... Previše duguljast i opet nije nešto puno veći od ip4/s

Meh, mene smara sto ne prosire ponudu. Jedan jedini tip telefona mi je krs koncept. Blesavo mi je da do juce nikom nije trebao ekran drugih dimenzija sem 3.5 a od sutra niko nece zeleti isti taj 3.5 vec iskljucivo i jedino 4".
Btw trebalo bi da veoma brzo izadje posto se u zapadnoj eu cetvorka cisti iz skladista kroz masovne akcije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno