Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzeh Nikon D3100 početnički iskusno:d
Hteo sam 3200 ali je 300-350$ skuplji bio a nisam mogao toliko da se iscimam trenutno.
Evo par slika Montmorency vodopada - Québec city, Canada.
Nîšta nije obradjivano, nemam vremena baš puno.
Komentarišite slobodno sve prihvatam. :smoke:

http://www.flickr.com/photos/zet011/

Sta je tu iskusno, nisi mogao da kupis losije telo 🙂 U stvari mogao si, nekog olympusa 🙂

Uzeh Nikon D3100 početnički iskusno:d
Hteo sam 3200 ali je 300-350$ skuplji bio a nisam mogao toliko da se iscimam trenutno.
Evo par slika Montmorency vodopada - Québec city, Canada.
Nîšta nije obradjivano, nemam vremena baš puno.
Komentarišite slobodno sve prihvatam. :smoke:

http://www.flickr.com/photos/zet011/

Ovoti je odlicno za pocetak. Sa cime si slikao? Kit objektivom 18-55mm ili 18-105mm?
Sta ce ti Nikon 3200 sa 24mpix! Jedva i ova jeftinija stakla Nikon G serije mogu da isprate Nikon D7000 i 16mpix a kamoli nabudzeni 3200.
Naravno postoje samo semplovi i poneka fotografija koja ce da reci zadnju rec sta je potrebno da se isprati najveci mega giga piksel na APS-C senzoru. 😀
Bolje i skuplje staklo sigurno mora, da li ina jeftinom telu sve je jos predmet predpostavki.

Sta je tu iskusno, nisi mogao da kupis losije telo 🙂 U stvari mogao si, nekog olympusa 🙂

Hehe pa zato je i smajli tu🙂. Znači uzeo sam početnički nešto medju najjeftinijim telima, čitao o fotoaparatu podosta, video ovde par fotkica od ljudi koji koriste dotični sa doduše drugim staklima i to je to. Uz njega je došao 18-55, a kasnije mogu da uzmem nesto drugo ako budem imao kinte. Znam da si hteo reći da je telo najlošije ali za 450$ sam teško nešto bolje mogao uzeti zar ne? Ok za početak, daj neki komentar na slajbe😉

Ovoti je odlicno za pocetak. Sa cime si slikao? Kit objektivom 18-55mm ili 18-105mm?
Sta ce ti Nikon 3200 sa 24mpix! Jedva i ova jeftinija stakla Nikon G serije mogu da isprate Nikon D7000 i 16mpix a kamoli nabudzeni 3200.
Naravno postoje samo semplovi i poneka fotografija koja ce da reci zadnju rec sta je potrebno da se isprati najveci mega giga piksel na APS-C senzoru. 😀
Bolje i skuplje staklo sigurno mora, da li ina jeftinom telu sve je jos predmet predpostavki.

Hvala🙂. Sa kit objektivom je slikano. Imao sam ponudu za 55-200 za 150$ ali nisam pri lovi sada a i ne znam da li će mi to biti potrebno odmah. Driver kaze da je najlošije telo na 3100 i ja to razumem ali planiram da izvučem iz ovoga max. Ne bih u profesionalne vode zalazio nisam toliko stručan, ustvari vidiš da ne volim ni da retuširam slike a ne nešto više od toga🙂. Zanima me eto za početak kadriranje, svetlo, podešavanja i to, znači beginner klasičan.Nisam imao puno vremena da čitam o fotografiji. Vidim ovde stvarno fenomenalnih sličica pa se nadam da ću naučiti nešto.

Poslednja izmena:
Hehe pa zato je i smajli tu🙂. Znači uzeo sam početnički nešto medju najjeftinijim telima, čitao o fotoaparatu podosta, video ovde par fotkica od ljudi koji koriste dotični sa doduše drugim staklima i to je to. Uz njega je došao 18-55, a kasnije mogu da uzmem nesto drugo ako budem imao kinte. Znam da si hteo reći da je telo najlošije ali za 450$ sam teško nešto bolje mogao uzeti zar ne? Ok za početak, daj neki komentar na slajbe😉

Ok su fotke za prve u zivotu 🙂

Ne pratim Kanadske oglase, ali kapiram da za $450 moze 550D, 40D i slicno 🙂 3100 ima uzasnu ergonomiju, i ne vredi da kupis bolji objektiv kad telo ne moze da ih isprati, pogotovo one sa brzim fokusom i vecom blendom, na shta svi idu 🙂

Poslednja izmena:
Ok su za prve u zivotu ali...? Sta valja a sta ne? I da li je do mene ili do aparata? 🙂
Uzeo sam u prodavnici, nisam bacao pogled na ebay ili lokalne oglase. Ne zelim da rizikujem sto se toga tice. 3100 je ja mislim jedan od najjeftinijih trenutno i za moje potrebe barem mislim dovoljan. Razliciti su modeli ovde, 550d je u Severnoj Americi ja mislim T2i(oko 550$+) a taj 40D je 600+$. Da li su toliko bolji od 3100? Narucio sam drugu bateriju odmah jer sto kazes ergonomija nije neka(ispuco oko 620 slika u nedelju). Zasto onda prave te macro, tele i ostale objektive za ove entry-level kao SLR-ove ako ne moze telo da isprati i sta to znaci zapravo?

Hilandar
dsc9421.jpg

dsc0121aaab.jpg

dsc0256aa.jpg

dsc0173aa.jpg

...Narucio sam drugu bateriju odmah jer sto kazes ergonomija nije neka(ispuco oko 620 slika u nedelju)

Ma samo slikaj i uzivaj, ali pazi ergonomija i autnomija nisu isto.

Poslednja izmena:
Ja sam skontao da je uzeo bateriju sa gripom, al sad videh da sam se prevario 😛

Inace bas to, slikaj i uzivaj 🙂

Na to sam i mislio autonomiju🙂)) U prvom mahu procitah ergonomija i pomislih na bateriju *****🙂. Leži u ruci ok šta znam, koristio sam ortakov 5100 na Kubi i on je teži, glomazniji nekako.

Tjeri, solidne su ti fotke, samo su previse blede, posto si bio lenj pa si slikao u prokletom jpg formatu.

Čekaj matori, nisam bio lenj majke mi. Slike su prebačene iz raw u jpeg u LRoom-u pa onda okačene na Flickr. Nisam znao da li mogu da uplodujem i u NEF formatu na Flickr. Kako vi ostali radite? Imam pitanje isto kako prebacujete iz LR u jpeg format mislim koja podešavanja koristite?

Napraviš sva podešavanja koja si planirao, dodaš sharpness (gledaj sliku u 1:1) koliko misliš da treba, eventualno ukloniš noise ako si slikao sa velikim ISO.
Prilikom exporta u JPG iz LR, uradiš resize (ako je za Flickr i web generalno, staviš 72dpi) i ponovo dodaš sharpness jer se u resize procesu i snimanju u JPG ipak gubi malo na oštrini (stavi na Standard da dobiješ otprilike isti nivo oštrine kao i pre resize).

Hvala Falcon. Našao sam jedan sajt gde može da se uploduju NEF fajlovi a odatle mogu i na Flickr samo što je servis trenutno nedostupan. Možda bude u budućnosti.

Na to sam i mislio autonomiju🙂)) U prvom mahu procitah ergonomija i pomislih na bateriju *****🙂. Leži u ruci ok šta znam, koristio sam ortakov 5100 na Kubi i on je teži, glomazniji nekako.

Ma dobar je D3100 i moze se samo uporedjivati sa Canonom 1100D jer su oba iz iste klase.
Upravo je stos sto mozes za taj Nikon da kupis jeftina a dobra stakla iz nove G serije!
Sledeci objektiv trebao bi biti jedan od ova tri: Nikkor 35mm1.8G Nikkor 40mm 1.8G prajm + macro staklo ali i sa nesto vecom cenom i Nikkor 50mm1.8G.
U toj klasi i cenovnom rangu, Canon nema sta da trazi i to je svima poznato. Bio koji da uzmes neces se pokajati jer su stvarno ostri. Imas moju fotku ovde u punoj rezoluciji pa mozes da vidis.
Ukoliko nisi zadovoljan sa kit objektivom i zelis ostriji i bolji izbor je Tamron 17-50mmVC.
A za neki duzi logican je izbor 55-300mm sa oznakom G.
Sve to lepo pase na telo koje imas i ne utice na ergonomiju niti smeta pri fotografisanju.
Naravno ima i batery grip za Nikon D3100 za 40 evra a misim da proizvode Poljaci pa pogledaj na net.
Samo slikaj i nebrini nista. Usavrsavaj se. Dobar je to pocetni dSLR.
Evo od jutros negde oko 7 sati ( sunce je vec jako ) uslikao sam par fotki pa cu samo 3 da okacim.

Buldozer koji radi po travi. :d

2qmhu75.jpg

Jedan suncokret slikan sa 55-300mm

w9cord.jpg

I jedna sprdnja sa registracijom. VS + potkovica. :d

34nii5u.jpg

Ala si ti navalio na efex 😛

Ala si ti navalio na efex 😛

Pa i nisam koliko mislis. Kod prve sam ublazio senke sa Vevaza 2 a ostalo su alatke iz PS-a. 😉
Suncokret skoro da i nije diran. Normalno je da su naglasene boje u jutarnjim satima.
Bolje je slikati predvece kad je sunce blaze i daje crvenkast ili narandzast smek. 🙂
Ajd jos tri komata sve jutros.

2eokugm.jpg

Ovo je nakon zalaska sunca prajm 35mm

2ilug1.jpg

cma38.jpg

jzux4x.jpg

Poslednja izmena:
Ok su za prve u zivotu ali...? Sta valja a sta ne? I da li je do mene ili do aparata? 🙂

Naravno da je do tebe, razlika izmedju najjeftinijeg i najskupljeg DSLRa sa istom velicinom senzora je samo u tome sto ce onaj skuplji lakse napraviti fotografiju koju si zamislio.

Fotografija nije nista drugo nego praksa, osecaj za kadar se uci kroz samo fotografisanje i zato je najbitnije da uzmesh fotoaparat, izadjesh napolje i shkljocas sto vise. Ako ti nesto nije jasno, vidi koliki je net, sve se nalazi za 5 sekundi. Sa danashnjom tehnologijom ti mozesh 80% fotografije da naucis za 6 meseci, ali ostalih 20 cesh uciti do kraja zivota.

Kada dodjesh do toga da sve oko sebe gledas kroz kadrove, znachi da si napredovao 🙂

Napraviš sva podešavanja koja si planirao, dodaš sharpness (gledaj sliku u 1:1) koliko misliš da treba, eventualno ukloniš noise ako si slikao sa velikim ISO.
Prilikom exporta u JPG iz LR, uradiš resize (ako je za Flickr i web generalno, staviš 72dpi) i ponovo dodaš sharpness jer se u resize procesu i snimanju u JPG ipak gubi malo na oštrini (stavi na Standard da dobiješ otprilike isti nivo oštrine kao i pre resize).

@Astrolog-Hvala na infou.
@Driver-Hvala na savetu.

Evo jedan export Quality 100 resize to Fit Width & Height 1000x667 na 72dpi, dodat Sharpness + Standard(for Screen). Ako stavim quality do 76 kako sam negde pročitao optimum onda je pri zoom-u dosta lošije. Valja li ovo šta?
7552991480_05a54317d0_c.jpg

A ovde je Full JPEG bez resize sa Sharpness + Standard.
7552994616_bf1a0b7c9a_c.jpg

Pitanje u vezi čišćenja stakla na objektivu. Kako i čime? Cunjao sam malo po ebaz-u imaju neke olovčice, pa krpice pa ovo ono.

Poslednja izmena:
Pitanje u vezi čišćenja stakla na objektivu. Kako i čime? Cunjao sam malo po ebaz-u imaju neke olovčice, pa krpice pa ovo ono.

Ovo sto si slikao nista ne valja. Nije kit objektiv namenjen macro fotografisanju i jako tesko izdvaja subjekt od pozadine.
Sve da si i majstor slikanja tesko bi dobio zadovoljavajuce rezultate. Jednostavno ispostuj ono sto pise za taj objektiv a to je da minimalna razdaljina fokusiranj je 28cm pod idealnim uslovima.
Zavrni drugi pit objektiv na 55mm slikaj krupnije insekte bez mnogo okolnog sarenisa i gledaj da to sto slikas bude u fokusu i krupno koliko objektiv dozvoljava.
Sarenis po defaultu nije smetnja za dobru fotografiju, ako znas kako da izdvojis prednji plan. Pravilo je da pravila nema. 😀
Sve ove sugestije sam primenio na tvoju fotografiju.
Umirio pozadinu, crop za ono sto je u fokusu, selektovao bumbara/pcelu osvetkio i malo naostrio da bi se izdvojio od cveta i malo zatamnijo roze latice jer su nagorele. :d

Naravno ovo nije finalna verzija samo primer!

a1p9o6.jpg

A da moze sve i u jednom tonalitetu, odnosno pozadina i prednji plan u istoj boji, evo primera.

ll1n6.jpg

Za ciscenje stakla koristi pirindzani papir koji ces naci u svakoj bolje snabdevenoj foto radnji.
Nesto sam skeptican kad su hemikalije u pitanju, jer svaki objektiv na prednjem staklu ima premaz tako da....

@Astrolog-Hvala na infou.
@Driver-Hvala na savetu.

Evo jedan export Quality 100 resize to Fit Width & Height 1000x667 na 72dpi, dodat Sharpness + Standard(for Screen). Ako stavim quality do 76 kako sam negde pročitao optimum onda je pri zoom-u dosta lošije. Valja li ovo šta?
7552991480_05a54317d0_c.jpg

A ovde je Full JPEG bez resize sa Sharpness + Standard.
7552994616_bf1a0b7c9a_c.jpg

Male su ti slike, sitan je glavni predmet a imaš i plitak DOF (meke prelaze) da bi se primetile razlike u sharpnessu između njih ali skapirao si poentu - dodaj sharpness za vreme obrade (pošto nemaš neko ludilo staklo koje daje oštre slike i na 100% zoom, nego kit), a dodaješ ga i prilikom exporta. Još nešto, umesto da u LR definišeš obe dimenzije slike, koristi samo Long Edge (u tvom slučaju 1000), LR će sam srazmerno smanjiti kraću stranu. Za web, možeš slobodno da smanjiš kvalitet JPG, na recimo 75-80 (sve preko toga se jedva i primećuje). Sve to snimi kao preset za Export, da ti bude lakše ubuduće 😉

Kao što reče astrolog, pirinčani papir za čišćenje objektiva. Kupi još i UV filter ako već nisi i stavi ga na objektiv, ne zbog UV zaštite koliko da sačuvaš objektiv od grebanja.

A moze i jedan CPL kad smo vec kod filtera. 😛
Nego zaboravih da kazem da se insekt u macro fotografiji nikako ne slika odpozadi to je velika greska!
Ili sa strane ili sa prednje strane glavom okrenut objektivu. 😉

Ovo sto si slikao nista ne valja. Nije kit objektiv namenjen macro fotografisanju i jako tesko izdvaja subjekt od pozadine.
Sve da si i majstor slikanja tesko bi dobio zadovoljavajuce rezultate. Jednostavno ispostuj ono sto pise za taj objektiv a to je da minimalna razdaljina fokusiranj je 28cm pod idealnim uslovima.
Zavrni drugi pit objektiv na 55mm slikaj krupnije insekte bez mnogo okolnog sarenisa i gledaj da to sto slikas bude u fokusu i krupno koliko objektiv dozvoljava.
Sarenis po defaultu nije smetnja za dobru fotografiju, ako znas kako da izdvojis prednji plan. Pravilo je da pravila nema. 😀
Sve ove sugestije sam primenio na tvoju fotografiju.
Umirio pozadinu, crop za ono sto je u fokusu, selektovao bumbara/pcelu osvetkio i malo naostrio da bi se izdvojio od cveta i malo zatamnijo roze latice jer su nagorele. :d

Za ciscenje stakla koristi pirindzani papir koji ces naci u svakoj bolje snabdevenoj foto radnji.
Nesto sam skeptican kad su hemikalije u pitanju, jer svaki objektiv na prednjem staklu ima premaz tako da....

Kako bre nista ne valja? 🙂🙂🙂 hahahaha ja mislio ok ostra fotkica, koji pajser a? 🙂
Znam da nije kit namenjen za macro fotografiju ali zar ne moze da izvuce nesto iole ok? Ovo sam manuelno fokusirao u macro modu. *** prisao sam cvetu bas blizu, na kolena bato i rokaj 🙂 a posto je pcela(trut ili sta je vec) letela vamo-tamo non stop bilo je veoma tesko napraviti nesto sto valja, ali volja je tu. Kao sto i sam kazes nije za macro ali sam probao. Objektiv je i bio na 55mm plus sam prisao koliko sam mogao recimo na nekih 10-15cm. Kako mislis insekte bez sarenisa? *** u sumici sam bio pored reke, tesko da nece biti zelenisa 🙂.
Jel' taj crop neizbezan? Jer meni deluje totalno ok verovatno zato sto veze nemam 🙂.
Hvala na savetima majstore.

Male su ti slike, sitan je glavni predmet a imaš i plitak DOF (meke prelaze) da bi se primetile razlike u sharpnessu između njih ali skapirao si poentu - dodaj sharpness za vreme obrade (pošto nemaš neko ludilo staklo koje daje oštre slike i na 100% zoom, nego kit), a dodaješ ga i prilikom exporta. Još nešto, umesto da u LR definišeš obe dimenzije slike, koristi samo Long Edge (u tvom slučaju 1000), LR će sam srazmerno smanjiti kraću stranu. Za web, možeš slobodno da smanjiš kvalitet JPG, na recimo 75-80 (sve preko toga se jedva i primećuje). Sve to snimi kao preset za Export, da ti bude lakše ubuduće 😉

Kao što reče astrolog, pirinčani papir za čišćenje objektiva. Kupi još i UV filter ako već nisi i stavi ga na objektiv, ne zbog UV zaštite koliko da sačuvaš objektiv od grebanja.

Kako mislis male slike? Pa svi stavljaju 800x nesto kad kacimo ovde zar ne? Exportovao sam onako kako si rekao i to je to. Jel' dodajem Amount u Sharpness delu ili i one ostale stavke(Radius, masking...)? Kako vi bre vidite razliku u tim malim detaljima? Izgubih oci juce kad sam pomerao slajdere leveo desno 🙂.
Ok probacu taj Long edge. Za web i ovde kad kacim znaci 75-80 kvalitet + standard sharp sa 72dpi jel da? A za normalan najkvalitetniji transfer iz RAW u JPEG koja podesavanja ondak?
Narucio sam hood, UV filter, onu olovku za ciscenje i lens cap sa onim kanapcicem.
Hvala 🙂

A moze i jedan CPL kad smo vec kod filtera. 😛
Nego zaboravih da kazem da se insekt u macro fotografiji nikako ne slika odpozadi to je velika greska!
Ili sa strane ili sa prednje strane glavom okrenut objektivu. 😉

Koji CPL filter? Ima ih mali milion 🙂. Ovako nesto
Koji UV filter? Da li je bitno? Moze ovaj

Фотографије ти неће бити боље од тих филтера. Проучи мало кадрирање и композицију. Има литературе на нету колико хоћеш. Мало читаш па мало више фоткаш...

Pa moras da ucis kako da se snadjes sa kit objetivom. Poswbno kad slikas nesto sto je kao macro.
Prvo u trazilu pogledaj ugao odakle slikas i kakva je pozadina. Uvek se moze promeniti malo ugao i dobiti dobra pozadina.
Kod ovog objektiva mislim na 18-55mm treba da imas bar 10 cm iz protora od onoga sto slikas da bi dobio korektnu pozadinu. 😉
Evo sisao sam do baste ispred zgrade i na iso 400 odvalio dve fotke tim objektivom. Racunaj da je slikano oko 8 uvece 🙂

28b8nic.jpg

ng7y1w.jpg

Steta sto nije bilo vise svetla mada je i ovo korektno za kit objektiv. 😛

Svestan sam ja toga nego prvenstveno za zaštitu stakla pa me zbog toga interesuje razlika. Skinuo sam onaj guide od Djulijana ili kako vec pa se bacam na čitanje. I ove korisne linkove za foto sam stavio u Favorite🙂)) nemam vremena toliko a ja sam jedan od onih vizuelnih radnika tako da ni treba podosta vremena🙂. Odgvore na uv i cpl čekam ako može.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno