Šta je novo?

Samsung I9300 Galaxy S III

To nisam slikao,slikao sam u sobi gde je mrkli mrak.Sutra cu slikati ulicna svetla pa cu uporediti.

Poslednja izmena:
Sve to imate u mom testu, mislim na kvalitet fotki u mračnim uslovima.

Cackao sam telefon juce u mts-u i sve je super samo sto je meni ekran prevelik tj ceo telefon a samim tim i neupotrebljiv kao primarni telefon,ako se ovako nastavi nece biti dobro, note je najbolji dokaz za to. Mene bi bio blam da izvadim onaj blok iz dzepa pred nekim pod uslovom da uopste imam toliki dzep. S3 je za moje ruke prevelik telefon, najpametnije bi bilo da malo smalaksaju sa velicinama s2 je idealne velicine i preko toga ne bi trebalo da se ide NIKAD po mom misljenju. Izgleda da se prelazi granica dobrog ukusa i "telefoni" postaju sve drugo sem telefoni. Sto se tice karakteristika s3 sve je besprekorno sem cene. Meni je postalo malo bezveze to sto mi kao kupci,korisnici,potrosaci pola novca dajemo za uredjaj i tehnologiju ugradjenu u taj uredjaj a drugu polovinu od ukupne cene telefona na logo i ime koji su odstampani na njegovom poklopcu, sto nije cool.

I meni se ne svidja velicina. Maksimum svih maksimuma 4",i to mi je preveliko. Onako ko iphone 4 mi je dovoljno.... :D

A pitam se koji sledeci telefon kupiti kad ce biti sve veci i veci. :banghead:

@BIA

Ma daj, apsolutno se ne slažem sa tim. Ekran ove dijagonale je jednostavno savršen, telefon svakako nije blok kao Note recimo. Telefoni moraju da postaju sve drugo osim telefona, to je evolucija... Progledao sam na ovom ekranu u poređenju sa 4-inčnim na SGS. Surf je odličan, manje grešim pri unosu teksta, gledanje video materijala je prihvatljivije, bezbroj prednosti. Telefon NIJE toliko velik i to dolazi od osobe koja nema veliku šaku... Da se grčim na 4" ili 4.3" ekranu više neću. Veće jeste bolje u ovom slučaju, a ko ne želi ovoliku dijagonalu, izvolte SGS 2, niko vam ne brani, čak je i cena pristojna sada.

Sad vidim deo "Note je najbolji dokaz za to". Za šta? Jel znaš u koliko se primeraka prodao Note, uprskos svim očekivanjima?

Poslednja izmena:
I meni se ne svidja velicina. Maksimum svih maksimuma 4",i to mi je preveliko. Onako ko iphone 4 mi je dovoljno.... :D

A pitam se koji sledeci telefon kupiti kad ce biti sve veci i veci. :banghead:

Pa to i ja kazem vidis da furaju neki cudan trend sa tom velicinom,sto mi totalno nije jasno s obzirom da postoje tablet uredjaji na trzistu. I sad ti kad imas tablet to je cool, ako mi kazes vidi sto imam dobar tablet ja ocekujem da ces iz dzepa(ranca) izvaditi uredjaj sa povecim ekranom jer to je tablet, a kad mi kazes vidi sto sam kupio ekstra mobilni pa izvadis s3 ili ono cudoviste note pogotovo, pogledacu te jako cudno. Znas ono u kaficu kad svi imaju obicaj da stave tel na sto iz neke fore ili ne znam sta a ja vadim cigletinu od 5", mora konobar da mi prinese zaseban sto samo da mogu i ja da drzim svoj tel na stolu.

@BIA

Ma daj, apsolutno se ne slažem sa tim. Ekran ove dijagonale je jednostavno savršen, telefon svakako nije blok kao Note recimo. Telefoni moraju da postaju sve drugo osim telefona, to je evolucija... Progledao sam na ovom ekranu u poređenju sa 4-inčnim na SGS. Surf je odličan, manje grešim pri unosu teksta, gledanje video materijala je prihvatljivije, bezbroj prednosti. Telefon NIJE toliko velik i to dolazi od osobe koja nema veliku šaku... Da se grčim na 4" ili 4.3" ekranu više neću. Veće jeste bolje u ovom slučaju, a ko ne želi ovoliku dijagonalu, izvolte SGS 2, niko vam ne brani, čak je i cena pristojna sada.

Sad vidim deo "Note je najbolji dokaz za to". Za šta? Jel znaš u koliko se primeraka prodao Note, uprskos svim očekivanjima?

Druze ja sam u svom postu rekao MENI je prevelik, MENI nije jasno, MENI se ne svidja, ako je tebi cool onda super ja nemam velike sake i taj s2 mi je savrsen nista preko toga ni ne dolazi u obzir za MENE. Note znam da se ekstra prodavao,prodaje, to nba kosarkasim i sakatim ljudima od 2 metra dodje kao nama iphone i to je cool. Ja samo zelim da kazem da svaka 3 meseca izlaze novi telefoni i da se samo povecavaju i udaljavaju od svoje sustinske funkcije. To bi mogli nazvati evolucija da ne postoje kompjuteri, tablet racunari,laptop racunari.Ja nemam nista protiv da mi telefon bude sto vise multifukcionalan i da umesto gore pomentuta 3 uredjaja imam to sve u jednom telefonu, meni samo nije jasno to sa velicinom jer postaje apsurdno.

Druze ja sam u svom postu rekao MENI je prevelik, MENI nije jasno, MENI se ne svidja, ako je tebi cool onda super ja nemam velike sake i taj s2 mi je savrsen nista preko toga ni ne dolazi u obzir za MENE. Note znam da se ekstra prodavao,prodaje, to nba kosarkasim i sakatim ljudima od 2 metra dodje kao nama iphone i to je cool. Ja samo zelim da kazem da svaka 3 meseca izlaze novi telefoni i da se samo povecavaju i udaljavaju od svoje sustinske funkcije. To bi mogli nazvati evolucija da ne postoje kompjuteri, tablet racunari,laptop racunari.Ja nemam nista protiv da mi telefon bude sto vise multifukcionalan i da umesto gore pomentuta 3 uredjaja imam to sve u jednom telefonu, meni samo nije jasno to sa velicinom jer postaje apsurdno.

Nisi ni prvi ni poslednji koji je rekao da mu je telefon iznad 4 inča preveliki, tako da ne vidim šta smo novo čuli tim da TEBI da tebi nešto ne odgovara. Izneo si svoje mišljenje, super, nemam ja ništa protiv toga, ali sam i ja izneo svoje mišljenje da se ne slažem sa tvojim mišljenjem i rekao zašto...

Da li veličina smarfona postaje apsurdna ili ne procenjuju korisnici i tržište. Očigledno je da svakako ima interesovanja za sve veće dijagonale, ne bi se telefoni prodavali da nema... Šta je suštinska funkcija, telefoniranje? To može i telefon od 20 evra da radi, a ostatak je nešto što smartfon čini smartfonom... Dakle, evolucija klasičnog mobilnog telefona u smartfon, a sada i nastavak evolucije u vidu povećanja dijagonale njegovog ekrana. Tebi to može da smeta, ali situacija je takva i ne možeš ništa da uradiš povodom toga, džabe se žališ da nešto ne valja. Kao što rekoh, nisu uništili sa lica zemlje sve telefone ispod 4.8" pa da kukate, uvek imate alternativu kod drugih modela koji imaju manju dijagonalu. Kupite njih i uživajte, niko vas ne tera da kupite S3.

Zamisli da ja sad odem i otkucam na iPhone 4 temi dugačku poruku kako on ima premali ekran? Šta mislite kakve bih odgovore dobio?

A sto je najlepse,s3 mi primetno lepse i udobnije lezi u ruci od s2 + dodatnih 0.5 incha... Nisam kosarkas i imam sake prosecne velicine pa s3 bez problema koristim jednom rukom a da ne spominjem udobnost tastature.
Svako ima pravo na misljenje ali u ovom slucaju,vece jeste bolje.

Dobih fon na par dana i zaista me je odusevio.

Imam samo dve manje zamerke koje su generalno lako resive: Prvo sto je od glatke plastike pozadi, pa mi sve frka da ne izleti iz ruke (mada cu ionako da kupim neki hard cover) i druga je sto je auto osvetljenje podeseno na malo tamnije nesto sto ja volim (pretpostavljam da ce custom ROM to da resi.)

Sve u svemu, sve sto meni treba od jednog fona je tu, super kamera, dobar muzicki plejer i radio, odlican browsing i brzina rada, kao i dobra baterija.

Verujem da ce ovo svakako biti moj sledeci telefon.

Nisi ni prvi ni poslednji koji je rekao da mu je telefon iznad 4 inča preveliki, tako da ne vidim šta smo novo čuli tim da TEBI da tebi nešto ne odgovara. Izneo si svoje mišljenje, super, nemam ja ništa protiv toga, ali sam i ja izneo svoje mišljenje da se ne slažem sa tvojim mišljenjem i rekao zašto...

Da li veličina smarfona postaje apsurdna ili ne procenjuju korisnici i tržište. Očigledno je da svakako ima interesovanja za sve veće dijagonale, ne bi se telefoni prodavali da nema... Šta je suštinska funkcija, telefoniranje? To može i telefon od 20 evra da radi, a ostatak je nešto što smartfon čini smartfonom... Dakle, evolucija klasičnog mobilnog telefona u smartfon, a sada i nastavak evolucije u vidu povećanja dijagonale njegovog ekrana. Tebi to može da smeta, ali situacija je takva i ne možeš ništa da uradiš povodom toga, džabe se žališ da nešto ne valja. Kao što rekoh, nisu uništili sa lica zemlje sve telefone ispod 4.8" pa da kukate, uvek imate alternativu kod drugih modela koji imaju manju dijagonalu. Kupite njih i uživajte, niko vas ne tera da kupite S3.

Zamisli da ja sad odem i otkucam na iPhone 4 temi dugačku poruku kako on ima premali ekran? Šta mislite kakve bih odgovore dobio?

Pa ja takodje uvazavam tvoje misljenje,ja cu i kupiti telefon sa manjim ekranom u svakom slucaju, ja jesam korisnik i ja jesam trziste kao i ti, i ja procenjujem da telefoni postaju preveliki kao i mnogo drugih ljudi ti i mnogo drugih ne i to je ok.Ja se takodje na nista ne zalim, meni je s3 super samo je za moje ruke ogroman i hteo sam da podelim svoje impresije sa drugima sto je i svrha foruma. Sledece godine kad izadje galaxy4 to ce biti verovatno najbolji telefon na trzistu kao i ovi pre njega i ti ces mozda zeleti da ga kupis i reci mi sta mislis hoce samsung ostati na ovoj velicini na kojoj je s3 ili ce biti jos veci? Jedno je sigurno nece biti manji od s3 sigurno, poenta price je da ces za 2 godine ako budes zeleo da imas najbolji telefon na trzistu to znaciti da ces morati da uzmes cudoviste koje neces ni moci da drzis jednom rukom sto je glupavo totalno. To u sustini znaci da ja koji imam osrednje sake nikada necu moci(hteti) da posedujem tehnicki najnapredniji telefon kao recimo ti kome velicina ne smeta. Ako si kupio s3 ekstra mi je drago zbog toga,drago mi je da se tebi svidja i nek te sluzi dugo bez ikakvih problema. Ja cu za par dana ici po svoj s2 on mi je taman i po velicini i po ceni,zeleo sam s3 dok ga nisam probao kad sam ga drzao u ruci i video da ne mogu da dokucim sve na ekranu jednostavno sam odustao jer bi mi bilo besmisleno da dajem toliko para za nesto sto mi cak nije ni funkcionalno.

@sajlonac

kad će da padne to piće,kafica,..svejedno? :)

To u sustini znaci da ja koji imam osrednje sake nikada necu moci(hteti) da posedujem tehnicki najnapredniji telefon kao recimo ti kome velicina ne smeta.

Za shake Hobita uvek ima iphone sa svojih zacementiranih 3.5 incha. Cisto sumnjam da ce apple ikada preci tu dijagonalu - jer da bi presao na vecu dijagonalu, mora da potpuno promeni UI i da ubaci kapacitivno "back" dugme u donjem delu uredjaja, umesto sto im "back" sada stoji gore levo. To "back" u gornjem delu ekrana je potpuno nefunkcionalno ako se ode na vishe od 3.5 incha. A dodavanje kapacitivnih dugmica pored home dugmeta narusava minimalisticki dizajn, a dizajn je sve. Tu su onda moguce i patentne tuzbe, ko koga kopira, itd. Zasto bi se apple smarao sa tim, kad i ovako prodaje brutalne kolicine telefona. Stoga, koga nervira trend uvecavanja ekrana, tu je apple.

Sto se tice fetisha da moras imati najbolji fon, pa makar ga koristio samo za telefoniranje - tu pomoci nema. Jer je potpuno sumanuto staviti hardver laptop-a u uredjaj od 600e, a na uredjaj staviti ekran od 2incha i koristiti ga za mail/sms/fon. Cemu? Sto jaci hardver, to uredjaj dobija vise funkcija, te mu se i ekran uvecava. Imala je tema na benchu "treba li mi uopste smartphone", mozda je to prava tema za jadnikovanje nad sudbinom kletom. Najbolje sad u s3 temi kukati kako su smartphonovi prebudzeni i preveliki.

Za shake Hobita uvek ima iphone sa svojih zacementiranih 3.5 incha. Cisto sumnjam da ce apple ikada preci tu dijagonalu - jer da bi presao na vecu dijagonalu, mora da potpuno promeni UI i da ubaci kapacitivno "back" dugme u donjem delu uredjaja, umesto sto im "back" sada stoji gore levo. To "back" u gornjem delu ekrana je potpuno nefunkcionalno ako se ode na vishe od 3.5 incha. A dodavanje kapacitivnih dugmica pored home dugmeta narusava minimalisticki dizajn, a dizajn je sve. Tu su onda moguce i patentne tuzbe, ko koga kopira, itd. Zasto bi se apple smarao sa tim, kad i ovako prodaje brutalne kolicine telefona. Stoga, koga nervira trend uvecavanja ekrana, tu je apple.

Sto se tice fetisha da moras imati najbolji fon, pa makar ga koristio samo za telefoniranje - tu pomoci nema. Jer je potpuno sumanuto staviti hardver laptop-a u uredjaj od 600e, a na uredjaj staviti ekran od 2incha i koristiti ga za mail/sms/fon. Cemu? Sto jaci hardver, to uredjaj dobija vise funkcija, te mu se i ekran uvecava. Imala je tema na benchu "treba li mi uopste smartphone", mozda je to prava tema za jadnikovanje nad sudbinom kletom. Najbolje sad u s3 temi kukati kako su smartphonovi prebudzeni i preveliki.

Bozho preterujes malo vise. Za Note recimo stvarno moras da imas ogromne sake. Za Sgs3 i ne, ali ne mogu svi da imaju 1.95 i da drze kosarkasku loptu jednom rukom.
Ali srecom na trzistu ima toliko modela od kojih moze da se bira pa nije problem. Kome ne odgovara note/sgs/desire/hox uvek ima jos izbora.

P.s. za iP 5 se vec sa sigurnoscu zna da ekran ne ostaje isti. (Bar kako mediji kazu).

Kao prvo nadam se da nisi mene nazvao Hobitom? a nekako imam osecaj da jesi ali nema veze. Kao drugo vratimo se na temu a to je S3.Kao trece moj prvi post se odnosio na temu s3 i na to kako sam ga probao i kako je za mene prevelik i onda sam prokomentarisao kako placamo vise marku nego sam uredjaj. Uostalom sta se ja zamlacujem,pise sve. Misljenja su razlicita i ajde da zavrsavamo sa ovim kvarimo temu.

Ali srecom na trzistu ima toliko modela od kojih moze da se bira pa nije problem. Kome ne odgovara note/sgs/desire/hox uvek ima jos izbora.

Vec 15x se u s3 temi pishe kako je telefon prevelik i kako je "idealna" velicina tamo negde. Ok, shvatili smo da ima ljudi koji smatraju da je fon prevelik. Jer sad opet nakon jedno 20 postova treba da udje neko, i da izjavi genijalnu, nikad cutu izjavu: po "mom" misljenju, telefon je preveliki, kazem "meni", ne mislim uopsteno nego za "mene", "moje", "mene" do mene" itd? I onda opet rasprava na 2 strane: ma jok, cini ti se, kazem "meni" je taman, "do mene", "da se ja pitam" itd.

Kao prvo nadam se da nisi mene nazvao Hobitom?

Ne naravno, nego posto je tema prezvakana jedno 15x, vec su se i akteri podelili na "lopatare" i "hobite" ;).

Poslednja izmena:
@ BIA

U pravu si u potpunosti, nije poenta sta kome odgovara vec da se telefoni nece smanjivati ovim trendom, jer ce se to smanjenje ekrana smatrati kao 'unazadjivanje', kao da su ubacili losiji procesor. Davno je neko telo ili udruzenje proizvodjaca trebalo da sedne i razmotri do koje granice treba ici, ali izgleda da niko nije organizovao taj sastanak i sad je vec kasno..

@ BIA

U pravu si u potpunosti, nije poenta sta kome odgovara vec da se telefoni nece smanjivati ovim trendom, jer ce se to smanjenje ekrana smatrati kao 'unazadjivanje', kao da su ubacili losiji procesor. Davno je neko telo ili udruzenje proizvodjaca trebalo da sedne i razmotri do koje granice treba ici, ali izgleda da niko nije organizovao taj sastanak i sad je vec kasno..

Hvala ti upravo to sam i pokusao da kazem.

A sta cemo sa onima koji misle da je fon premali? Kao npr ja? Raspravi nikad kraja...

Ne naravno, nego posto je tema prezvakana jedno 15x, vec su se i akteri podelili na "lopatare" i "hobite" ;).[/QUOTE]

Zezam se opusteno i imam sake kao hobit zato mi i jeste problem, jako mi se svidja telefon (s3) i naravno da bi zelo pre da uzmem njega nego s2 ali ne radi mi posao, a ako ga uzmem i budem ga ganjao po rukama da dohvatim sve sto mi treba ogromne su sanse da ce mi ispasti a onda mogu samo da se okacim o banderu.

A sta cemo sa onima koji misle da je fon premali? Kao npr ja? Raspravi nikad kraja...

Htedoh da citiram lozaca :d

Nekada su telefoni sa 1,8'' ekranom bili '' cigle'' kao Note danas, One X sa 4,7'' ekrancinom je mizerno veci od SGS II ili Motorole razr sa 4,3'' i kada bi razvukli ekran uspeli bi da dobiju 5'' displej a da su dimenzije kucista kao kod SGS II sto je itekako kompaktno, valjda razumete sta hocu da kazem :d

Nemam nista protiv sto vecih dijagonala ekrana ali da su telefoni velicine hox-a ili sgs III max ali- ono najbitnije-min 3000mAh baterija ili se ****te :d

Kako god da posmatramo stvari there is no turnig back, ajde da mi sa manjim sakama prihvatimo i s3 kao ok varijantu od ovog stvarno ne bi smelo da bude vece, doveli su sebe u situaciju kada su ispucali sve adute sto se VELICINE EKRANA tice. Ako sledeci galaxy s 4 bude imao jos veci ekran a samim tim bude i glomazniji izgubili su mnogo kupaca ali mnogo, ako ostanu na ovom istom opet ce se naci gomila ljudi koja ce se osecati izneverenim jer se po tom pitanju nije nista unapredilo(nebitno sto ce telefon prepoznavati DAH korisnika ili sta vec)bice onih koji ce reci isto sra.. kao i prosle godine mogli su bar ekran veci staviti. a da se vrate unazad i da smanjuju to se nikad nece desiti. I bez obzira svidjalo se to nama ili ne i hobitima i sakatima jednom ce morati da se stane sa velicinama da se lepo standardizuje velicina ekrana kada je u pitanju mobilni telefon i .Taj iphone koji ljudi kritikuju zbog ekrana od 3.5" valjda toliko ima pojma nemam nista o telefonu iskreno, on je takav vec dug niz godina i prodaje se kao lud oni nek povecaju sad ekran sa 3.5 na 3.7 to ce biti ludilo hit, ali one ce i na 3.7 ostati par godina pre nego sto krenu da povecavaju i tako su sebi obezbedili kupce u narednih 10 godina. Jos jedna stvarcica koja se zanemaruje a neko je pomenuo ne bi ovo bilo strasno da se samo dijagonala ekrana poveca nego se povecava i okvir od plastike oko ekrana a tek baterije koje su posebna prica, pa dolazimo u situaciju da telefoni ne mogu da izguraju jedan dan, a ako si poslovan covek koji je kupio ovaj tel/tablet/komp/grejalica i stalno si u poslu i pokretu bas je prakticno puniti telefon na svakih 5 sati (ako ga bas koristis).

Ali baš zato postoji milion modela telefona i ako ti jedan ne odgovara zbog veličine, ima gomila drugih koji će ti odgovarati. Eto npr, veliki ti je HOX, ti onda uzmeš HOS, ili mali ti je sgs3,ti uzmeš note. Nema šta tu da se standardizuje.
A flagship telefoni će uvek biti veliki jer novi hardver može da se pokaže lepo samo na velikom ekranu.
I stvarno ne bi trebalo da se razglaba više o ovome.

U sredu je Google konferencija i biće najverovatnije prikazan android 4.1. Baš me zanima koliko će vremena trebati HTC - u i samsung-u da izbace update za njihove glavne modele. Mislim da je sve ispod 2 meseca veliki uspeh.

@ BIA

Meni ste vi koji se zalite na dimenzije telefona neshvatljivi. Baš će neko zbog vas da smanjuje ekrane. :-D

Svaki proizvodjač ima neki "prcoljak" za one kojima je bitno da se ne oseti u dzepu i da služi svrsi. Dalje, takodje svaki proizvodjac u ponudi ima onaj sa većim ekranom za one koji bi nešto više od telefona a da ne "secaju" Note i na kraju one koji bi da imaju nešto što je mnogo mnogo više od telefona, zapravo najmanje telefon i na taj način spoje tablet i telefon u jedno.

Dakle, što se bunite?
Imate model Xperia mini pro koja ima odlican hardware, solidnu kamericu...nije uskraćena ni jedna ciljna grupa.

Poslednja izmena:
Sreća pa je uveden termin i pojam "tablet" , pa se ako ništa drugo zna do koje granice se od prilike smatra nesto za telefon a sta je tablet... Ako cemo da se vodimo analogijama dijagonala, laptopovi bi odavno trebali da imaju ekrane 32"-pa se opet negde stalo... Mislim da, kada su telefoni u pitanju- 5" je gornja granica, sve preko toga ce biti kontra produktivno.

Meni ste vi koji se zalite na dimenzije telefona neshvatljivi. Baš će neko zbog vas da smanjuje ekrane. :-D

Svaki proizvodjač ima neki "prcoljak" za one kojima je bitno da se ne oseti u dzepu i da služi svrsi. Dalje, takodje svaki proizvodjac u ponudi ima onaj sa većim ekranom za one koji bi nešto više od telefona a da ne "secaju" Note i na kraju one koji bi da imaju nešto što je mnogo mnogo više od telefona, zapravo najmanje telefon i na taj način spoje tablet i telefon u jedno.

Dakle, što se bunite?
Imate model Xperia mini pro koja ima odlican hardware, solidnu kamericu...nije uskraćena ni jedna ciljna grupa.

Konacno neko da ubode sushtinu. Ne znam sta pominjete Note uopste kad on nije telefon niti je tablet, kao sto i u samoj reklami kazu. To je izmedju, tzv. Phablet. Zato drzi cenu jer je jedinstven na drzistu i upravo sluzi tome da objedini telefon i tablet. Ja sam imao 4.3'' hd2 2 godine i asus transformer i posto jednostavno ne moze da se vucara tablet stalno, odlucio sam oba da prodam i uzeo Note. Imam omanje shake i skroz sam se navikao na velicinu i ni najmanje mi nije problem da koristim. Mrzim kad neko prica nesto o uredjaju koji je samo video na slici i pravi se pametan. Note jeste veliki, i tesko je koristiti jednom rukom, ali staje u skoro svaki dzep i vrlo je lako navici se nakon 4.3"

I drzite se teme ***, ne razumem sto neko kao padobranac upadne i pocne da hejtuje velicinu ekrana. Isto kao da upadne u tablet sekciju i da kuka da ne valjaju jer ne staju u pederusu. Za svakog ima odgovarajuca klasa telefona i cao.

Ja sam u Vipu u Sapcu malo cackao S3 i uporedjivao sa S2, prvo sto sam pogledao je kamera i ogromna je razlika, sve je mnogo ostrije na S3, sad imam problem jer mi se vise ne svidja kamera na S2 :/ a S3 necu skoro uzimati! I da sto se tice boja, ne verujem da bih JA ikada uzeo plavi, mnogo mi je svetlucava ona zadnja strana!

Vrh Dno