Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Da biste proverili da li je hardverska akceleracija podržana i uključena ukucajte u adresnu liniju opera:gpu.

Ja nikakva ubrzanja ni usporenja nisam primetio, jedino je malo drugačiji font (kao ClearType da ima). U svakom slučaju meni lepše izgleda, tako da ću da je ostavim uključenu.

Je l postoji nacin da uradim upgrade opere 11 na 12 x64?
Kada sam pokrenuo instaler sa opera sajta, samo mi je ponudio upgrade, ali nisam imao opciju za x64. Posebno sam instalirao x64, ali bih voleo svoja podesavanja.

Koliko ja znam nema načina, jedino može čista Opera 12 x64 da se instalira. Možda ima neki način da ručno uvezeš podešavanja iz Opere 11 u Operu 12 x64, probaj sa nekim opcijama.

Igrao sam se malo i nista nisam uspeo. Onda sam rucno podesio najbitnije stvari pa cu ostatak kada primetim da mi nesto ne odgovara. Malo po malo ce biti ok. Jedino sto ne mogu da uradim je da podesim mail. Uraidio sam import i mailovi i nalozi su se prebacili, ali log in nikako ne prolazi. Tako da trenutno ne mogu da primim mailove u x64.

edit:

jedan od restarta opere je resio problem sa logovanjem na mail servere. sada sam vecinu prebacio i ostale su sitnice. najveci problem sada je sto ne mogu ad se konektujem na neke sajtove (yahoo mail, google/youtube login...)

Poslednja izmena:
Ja ne mogu nikako da ukljucim ovu akseleraciju

Prilozi

• Screenshot - 16.06.jpg
    Screenshot - 16.06.jpg
    127.5 KB · Pregleda: 117
vane34, kod mene može bez problema, pa objasnio sam ti gore šta treba da radiš, nisi pratio ta uputstva...

Napisao sam to sta si rekao ali nece da se ukljuci stalno kaze disabled mozda je do procesor single core ali nema veze dobro je i tako osetim ja da je bolja ova nego stara verzija ne koci sad pri radu ide nekako glatko

A kakav je ovaj test sta znaci ovo 20 jel dobro ili loso

Prilozi

• Screenshot - 17.06.jpg
    Screenshot - 17.06.jpg
    240.1 KB · Pregleda: 110
Tuga - treba da bude zakucan na 60 fps-a.
Meni na chromeu tek na 500 ima mali frame drop...

meni i na 1000 ima zakucanih 60fps

Vane34, deinstaliraj ti lepo Operu 12, i uradi ponovo instalaciju od nule. Možda će to rešiti tvoj problem sa hardverskom akceleracijom, ne vidim nijedna razlog zašto samo kod tebe neće da se uključi a kod nas ostalih radi.

Onda bi trebalo da rešiš te preostale repove, takozvane. Jer ako imaš i sada 5850 grafičku kartu, ona je i više nego dovoljna za nesmetan rad hardverske akceleracije.

Meni pokazuje 1fps sa jednom (1) ribom. Mada, ni taj jedan fps nije tačan. Pre bih rekao 1/10fps. Za svo to vreme zauzeće procesora je 50% (Opera koristi jedno jezgro). Isti rezultat mi je i kad uključim i kad isključim HWA i WebGL. To baš nije normalno.
Probao sam PaleMoon 12 (FF opitimizovan za Windows) i dobijam 60fps sa 500 riba i 45fps sa 1000 riba.
Očajno radi i Particle Acceleration test. Dok u PaleMoon leti u Operi sve secka.

Evo kako je rekao Kosta tako sam uradio i sad je ukljucena HWA ali ne radi onaj test sa ribe a na Google Chrome radi i GPU Usage je zakucan na 37%

Prilozi

• Screenshot - 17.07.jpg
    Screenshot - 17.07.jpg
    122.2 KB · Pregleda: 85
  • Screenshot - 17.06.jpg
    Screenshot - 17.06.jpg
    364.6 KB · Pregleda: 97
Pa reko aj da probam ovu next kako radi ali isti djavo :D

Prilozi

• Screenshot - 17.07.jpg
    Screenshot - 17.07.jpg
    122.7 KB · Pregleda: 67
  • Screenshot - 17.06.jpg
    Screenshot - 17.06.jpg
    296.1 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Imam 12.4 driver instaliran ali ga GPU-Z ne prepoznaje ne znam zasto probao sam 2-3 puta i uvek isto

Prilozi

• Screenshot - 17.06.jpg
    Screenshot - 17.06.jpg
    139.8 KB · Pregleda: 55
Je l vi taj super fps dobijate kada ukljucite HWA? Meni bez hwa radi na 30fps na 500 riba, a sa zakuca na 60fps na 1000.

Je l vi taj super fps dobijate kada ukljucite HWA? Meni bez hwa radi na 30fps na 500 riba, a sa zakuca na 60fps na 1000.

bez HWA na 500 riba 6 fps, 30-35 fps na 50 riba..

ne mozes dobiti na 500 riba 30fps bez HWA nikako ! imamo isti cpu, graficku imas jacu, ali ako je iskljucen HWA, nije ni vazna..

bez HWA na 500 riba 6 fps, 30-35 fps na 50 riba..

ne mozes dobiti na 500 riba 30fps bez HWA nikako ! imamo isti cpu, graficku imas jacu, ali ako je iskljucen HWA, nije ni vazna..

Pa to. Isprepadao sam se kada sam video fps bez hwa. Rado bih ukljucio hwa, ali je font uzasan. Valjda ce uskoro izbaciti fix za cleartype.
BTW, x64 verzija mi uzasno radi. upgrade x32 leti, a x64 sveza jedva. i dalje ne mogu da otvorim neke strane i nesto jednostavno ne stima tu.

kod mene u chromu je isto zakucano na 60 na 1000 riba

u operi 58 fps na 1000 riba, ali nije bas "smooth", iako je 58fps ;o

Isto i kod mene. I ne deluje tečno, jer skače između 58 i 60, pa se vidi nedostatak ta 2 frejma.
Opera Next x64.

Poslednja izmena:
Ja imam problem sa flashom. Kad gledam neki video dešava se da se zamrzne slika, što me strašno iritira.

Probaću sutra da uradim clean install, sad me mrzi da se cimam sa backup-om bookmarkova :(

Evo da citiram sam sebe. Uradio sam clean install, prethodno obrisao sve tragove opere i instalirao operu next x64, ponovo instalirao flash player (koji sam takodje obrisao kad i staru operu) i sad šljaka bez problema.
Čak mi se čini da je brža za surf od Chrom-a, subjektivan osećaj :D

Ja ima zasebnu Nvidia 9500GT i opterećenje GPU-a ide i do 50-60% kada brzo skrolujem stranicu. Ali mi zato CPU (AMD Athlon X2 2,1GHz) ne prelazi 25%.
Koja je tačno prednost HWA? Ne mislim na ove testove sa ribama već u realnom radu. Da li se osjeti taj HWA pri surfanju, a bez da osjetno optereti GPU, jer meni baš i ne treba da mi opterećuje GPU kad je on ionako topliji od CPU, bolje mi je onda da to radi CPU, tim prije što imam dva monitora a tu je onaj poznati problem da GPU radi na 3D vrijednostima uvijek a ne samo u igrama, pa se grije dosta više nego sa jednim monitorom (zbog čega znam isključiti drugi monitor tokom cijelog ljeta :().

I koja je razlika između 32-bitne i 64-bitne Opere po pitanju stabilnosti i brzine rada? Koja je bolja?

Prednost u realnom radu zavisi od kompjutera do kompjutera. Meni, recimo, secka kad skrolujem tabove jer Opera koristi jedno CPU jezgro. Čim se to jezgro optereti meni Opera secka. Kad aktiviram HWA nemam tih problema jer mi GPU lakše renderuje stranice. Tako se meni isplati HWA.
Ti imaš solidan procesor pa verovatno nećeš primetiti neku prednost. Probaj sa i bez HWA. Ako nemaš usprorenja bez HWA onda nema potrebe da ga aktiviraš i prebacuješ karticu u 3D režim.

Kada koristim hwa dobijam neki bezvezan spacing medju slovima. Bez hwa je savrseno. Zna li neko resenje za ovu idij0tariju?

Nazad
Vrh Dno