Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Na pogrešnu adresu kucaš, to trebaš da kucaš onima koji su zaj 79xx zacenili, a jedva da je potukao 580 sa više od godinu dana zakašnjenja. :)

Uvek sledi povratak na staro tumacenje posle par dana... AMD je zla korporacija zbog koje skupo placamo kartice, a jadna NV to mora da isprati, iako ima kartu jeftiniju za proizvodnju... jednostavno su je priterali uza zid.

P.S.Niko da iskomentarise mobile GPU segment gde je nVidia prosto oduvala konkurenciju a ceo segment je tip top popunjen.

Ako se ogranicavas na to da je GTX680M brzi od 7970M, onda ih definitivno jesu oduvali.

Ne znam da li je iko okarakterisao AMD i NV na taj nacin, ali je valjda ocigledno da nV nije Deda Mraz i iskoristila je pogodnu priliku da zaceni fino svoj midrange, pa jos i da bude malo jeftiniji od konkurenta...

Jeste sad trulo sto se tako zacenjene kartice prodaju kao alva, i to je krivica korisnika i jednih i drugih. Hoce raja nov hw i tacka...Jedni su zdusno branili AMD-ov "napredak" za 550$, drugima je bolja kartica za 500$ ispala zanimljivija kupovina iako su svi u gubitku sto zbog konzol-portova, sto zbog premium cene koja je "opravdana" raznim glupostima (npr DX11.1)...

Poslednja izmena:
Dobar ti je komentar, slično i ja gledam na stuaciju. Treba nam samo podatak kada će cene biti u skladu sa očekivanjima GTX680 400€, GTX670 300€. Pošto će do tada očigledno proteći neko vreme, cene koje sam napisao treba dodatno smanjiti. Dakle nepoznat mi je trenutak u kojem će grafik realnosti preseći grafik fikcije.

Mada mogu da razumem neke "fanove", jer je za njih i biti blizu pobeda, posebno kad se vidi njihov učinak u CPU segmentu :)
"You talkin' to me?" :D Nis' ja gadljiv na ništa. Evo SB Celerončeta u "Mojoj mašini". Naj best value ikad. Volim hardver, al sam jako škrt ;). Brand loyalty je danas još samo za budale. I definitivno nisam od onih koji primaju platu od takvih kompanija pa onda budu jako "objektivni" u svojim javljanjima na forumu :d.

@PCBeast
mobile segment ... 7970M je Pitcairn, GTX680M je GK104. Wow. Da sad hoćeš kupiti lap s high-end grafičkim čipom bilo koje od te 2 kompanije, koji bi bio dostupan ??

Poslednja izmena:
znam koliko je 200 funti, odmah je proslo kroz konverter:)
ali je dobar znak sto su im cene pale(jer su nove kod nas i dalje blesavo skupe)... mozdda i do nasih dodje ovo pojeftinjenje, za neko doba.
a i polovne se kod nas i dalje krecu oko 200, ili malo jace eura... a to je pak 22k dinara, i malo jace.
skoro bese videh neku a 180eur, ali je bila bez garancije...
bas mi je bzvz sto nema u prodaji ovog modela koji imam, referentna je(sto mi odgovara), a solidno naklokovana, pogotovo za mem(4200), i bez problema to ide i dosta navise. ima jacih za jezgro, ali nisam siguran videh li jacu za memoriju

Uvek sledi povratak na staro tumacenje posle par dana... AMD je zla korporacija zbog koje skupo placamo kartice, a jadna NV to mora da isprati, iako ima kartu jeftiniju za proizvodnju... jednostavno su je priterali uza zid.

Hehe.Kakvi ste kao neka deca.Prepucavate se .Ko je kriv,zasto,kako? :D
Ma niko nije kriv,sve je stvar poslovanja kao da smo o tome pricali jednom.
Nije mi jasno zasto neke stvari moraju da se ponavljaju x puta?!

nVidia ne pravi igracke za decu pa da se bavi i "humanitarnim" radovima i uslugama pruzajuci uvek najidealnije uslove kupcima!
U biznisu nema ljudavi.Najveca ljubav je ona prema novcu ;)

Ono sto je tacno jeste da je pozicija u koju su nas doveli kako je nex vec objasnio upravo druga strana i standard koji je postavljen.
Dobijena je prilika da se zaradi ,za to su uslovi bili idealni i to je i stupilo na snagu.
Glupo je ocekivati da nV propusti takvu priliku da bi je njeni fanovi dizali u nebesa kako je nV humana koorporacija i kako je emotivno vezana za svoje kupce pokazujuci
to jednim takvim gestom.
Trziste ne cini jedan brend pa da sam diktira cenovno stanje i poziciju.
Zato se i kaze biti konkurentan - za sebe su odabrali najbolji nacin a na trzistu ostvarili najbolju poziciju trenutno sa segmente o kojim
polemisemo.

Ako se ogranicavas na to da je GTX680M brzi od 7970M, onda ih definitivno jesu oduvali.

Pa malo sam istrazivao performanse po segmentima i zastupljenost/potraznju pa sam na osnovu toga izneo zakljucak.

@turok

Imas referentne GTX570 na zapadu i za 200 eur!
Non referentne za 230 eur + !

Poslednja izmena:
Kepler in Mac? :)

logicboard.jpg

http://www.engadget.com/2012/06/11/macbook-kepler-blurrycam/

P.S.Suska se da ce Kepler da uleti i u konzolne kutijice..
Koliko ce to biti tacno videcemo..

Zvanicna potvrda..

http://www.engadget.com/2012/06/11/apple-announces-next-generation-macbook-pro/

Modovi ako neko moze da prebaci sve ovo u prvi post koji sam postavio tj ovaj iznad posto ja vise ne mogu da modujem poruku.
Hvala.

Poslednja izmena od urednika:
Kako je ova GT640 jadna...

Kupiću uskoro nov komp i taman se poradujem da bi GT640 mogla ugroziti 7750, kad ono jedno veliko ništa :S:.

Jadna su i jedna i druga ali ova malo vise :D

EPIC?

True Kepler monster! Pass NVIDIA push GK104x4

The the ASUS ComputeX on display at the third generation of Mars card so that everyone shines, that its performance has been strong.
Foreign media Hartware.net recently be exposed a Mengliao, said unnoticed manufacturers in this exhibition display a very powerful graphics card model,
consisting of four GK104 core, this mean NVIDIA may introduce GK104 x4, graphics (for the time being so call it)?

b63d7008-f30a-41fe-b36f-e35a85282515.jpg

GTX690 is currently the most powerful dual-core card and turn it into a four-core?

a85fe95e-df44-40bd-ba14-4cde052d37124501200.jpg

The Voodoo 5 6000

Although the the GK104 core area of ​​294mm2, two single-sided PCB layout is almost the limit. If the interference is not so strong, positive and negative two is also nothing big problem.
Dual PCB is not the GTX295 is a dual PCB, but the GTX295 GPU Core area comparable GK104 most. GK104 of heat, but four GPU heat issue is not easily brought under control, water-cooled cooling solution should be more reliable.

f8af5960-93c3-4be9-b8c2-2d42127970a6.jpg

The new card's performance, power consumption is equivalent to GTX680 Quad SLI

Supply of electricity, GK104's TDP is 195W, the GK104 x4 may be between 600W-800W power consumption, which at least four 8Pin interface, affect performance when multi-GPU interconnect more SLI efficiency non-frequency, so NVIDIA can reduce the GPU core frequency to control power consumption, but this is the player's power is still a severe test. As for efficiency, it still depends on the ability of the NVIDIA GTX680 dual-card SLI efficiency of 260% to 300% is nothing.

More important is the development of this ultra-God-level graphics cards need to invest substantial human, physical and financial resources,
even if it really hit the market price will be high enough to unacceptable, after all, playing four cards in SLI / CrossFireX players a very small number,
which may result in the vendor can not profit even at the cost recovery. Therefore, the chance of this card is still quite low.

GTX 660

Nekih informacija o nadolazecoj mainstream kartici..

Po onom sto je meni malena pticica prenela a ja vama pre odredjenog vremena poklapa se sa "procurelim" informacijama..

Although we still have no accurate information about actual clock speeds, we finally have a first insight of some basic specs you would probably expect from such card.

User PHK is a VIP member of Expreview forums. He is a recognized source of many leaks.
Unfortunately, he doesn’t mention GTX 660 name itself, but we may assume that he is referring to such mid-range card from NVIDIA.

If the translation is accurate, then we might expect a very short PCB (his post mentions number 4, as if those were inches, but that would be less than GT 640,
so I don’t find this as actual length). What we are seeing here, is a new NVIDIA’s strategy in designing cards.
It’s definitely easier to develop a new PCB and do some basic limitations to the GK104 GPU than creating a new one from scratch.

As PHK mentions further, GeForce GTX 660 will have 2GB 192-bit memory. Card will be equipped with dual-DVI, DisplayPort and one HDMI output.
Card would be powered by 4-phase PWM design. What he also says is ‘single 6′.
This could probably refer to the quantity of SMX clusters — 6 SMX are equal to 1152 CUDA cores. And finally total dissipated power is reported at 100 Watts.

Final specification of GeForce GTX 660 would like this:

28nm GK104 Kepler GPU
6 SMX clusters
1152 CUDA Cores
1.5 or 2GB of GDDR5 memory
192-bit memory interface
Dual-DVI, DisplayPort and HDMI output
TDP of 100W

If the leak from Acer is correct, then we should expect first GeForce GTX 660 cards in a week.
On the other hand, if KitGuru is right (huge overstock of GTX 570 delaying a launch of 660), then we shall wait until August.

Do kraja ovog meseca ,pocetkom sledeceg dobicete dve karte..
Ono sto je Kit@guru izneo mislim da nije validan podatak,da ne kazem "kotrakampanja" !

Naravno sve treba uzeti u rezervi jer zvanicnu odluku donosi samo nV i sve moze da se promeni od trenutka dobijanja inffo-a do
konacne odluke kada ce zaista karta biti plasirana.
Znaci moze biti a i ne mora..Zar nije lepo ziveti u neizvesnosti ? :D

Ma kako su krenuli izbaci ce je sledece godine dok prodaju toboze sve 570 ke :d

Ma verovatno ce biti jaca od 570 ke a jeftinija zato malo odugovlace :)

Za procenu performansi nedostaju klokovi. Kada bi imala klokove poput GTX680 , u šejderima bi bila malo jača, a slabija u memorijskom protoku od GTX580.

Ako se ne varam nvidia je vec pravila asimetricni memorijski kontroler na nekim modelima karticama (GTX460 valjda), tako da moze da se desi 2GB na 192bit.

Ako se ne varam nvidia je vec pravila asimetricni memorijski kontroler na nekim modelima karticama (GTX460 valjda), tako da moze da se desi 2GB na 192bit.
GTX 460 postoji u dve varijante, 1GB i 769MB sa 256 bita i 192 bita magistrale, respektivno. Tako da sirina magistrale koja nije eksponent dvoje i dalje znaci kolicinu memorije koja takodje nije eksponent dvojke. :)

Znaci GTX550... Znao sam da sam negde kraickom oka primetio da se pominje asimetricni memorijski kontroler.

Da gtx550 je prva takva jer ljudi nisu hteli da kupuju kartice sa 768mb nego sa 1gb.

Nazad
Vrh Dno