@cane
Dule tek sad vidi poruke, *** nisam ceo dan imao vremena, a sad nesanica...
Elem, Dzoni ti je vec sve rekao maltene. Varijanta preko Resnika do Pinosave je ok, samo nemoj odmah na tim usponima da zapinjes (imaces vec jedan-dva u ulici 13. oktobra). Jedino sto mi se ne svidja kod tog puta (13. oktobar pa Delovi) jeste sto ima dosta uzbrdo-nizbrdo. Mislim, nizbrdice su lepe, ali mi je smor da se opet trudim za uspon kad znam da sam malocas bio na toj vecoj visini

Ali generalno to je najbolja varijanta, ako neces da ides kruznim putem i samim tim izbegnes saobracaj.
Dalje, imas jos jednu varijantu do Vrcina. Posto kazes da hoces da vidis drugu stranu Avale, onda to podrazumeva Carapicev Brest (bar za mene)

Elem, spustis se do njega, posle toga samo malo zakacis Belik Potok i skrenes u Zuce. Medjutim, ni u Zuce ne odes bas u centar sela vec po obodu izbijes paralelno sa autoputem. Ides pored autoputa (asfaltom) nesto kratko do iskljucenja za Transped, tu predjes autoput. Kad si presao nastavis ulicom Beogradskom do Vrcina. Jedino parce koje nisam vozio na tom putu je ta Beogradska od Traspeda do Vrcina, pa za nju ne mogu da garantujem, sve ostalo je ok asfalt. Od Vrcina preko brda do Zaklopace, znaci penjes se, pa se spustas, u Zaklopaci levo ka smederevcu i tu se opet penjes, kratko spustas, opet penjes, i na smederevcu spustas sve do Vince, a onda penjes do MML-a

Od Vrcina do Zaklopace ces imati najveci uspon na celoj turi - procentualno, mislim da ima solidno preko 10%. Na svu srecu kratko traje. Obrati paznju na kvalitet asfalta kad se budes spustao u Zaklopacu, i generalno kroz nju, los je.
Inace samo cu ispraviti Dzonija, od raskrsnice za Avalu do raskrsnice za Vrcin ipak ima malo vise, mozda 5-6km. A od avalskog do centra Vrcina mozes opusteno da razbijas kamen u bubregu ako se malo zaletis nizbrdo
Ono sto ti ja preporucujem posto i sam kazes da jos vezbas uspone, jeste da ovaj put zaobidjes Vrcin/Zaklopacu/Grocku. Vec da se spustis do Carapicevog Bresta, pa preko Belog potoka izbijes na Kruzni put, onda malo parce kruznog puta (mozda 2km) gde je tranzit - u tom delu samo kazes da se ne plasis kamiona i bice sve ok

Kad to prodje od Bubanj potoka ides kruznim putem preko Lestana do smederevskog puta. Posto od Bubanj potoka do smederevca nije tranzitni deo, saobracaj je totalno podnosljiv. Iako ga ima, tako da i to mozes dobrim delom da izbegnes kad se priblizis Lestanima - onda kroz selo. Kad izbijes na smederevac uzbrdo do BGa, i dalje vec gde hoces da zavrsis. Mislim da ti je ova tura, da tako kazem "za pocetak", super. A posle, kad vidis kakav si sa kondicijom na njoj, resis dal ces i preko Vrcina/Zaklopace.
Imam i trecu varijantu

Ako volis malo offroad-a, sa Avale se spustis u Zuce do onog puta sto ide pored autoputa. Tu ima jedan mali, blatnjav prolaz ispod autoputa. Prodjes, i onda preko brda u Lestane (na google mapsu je cak taj put i ucrtan, iako nema puno veze sa putom :d ). Imam slike istog, pa cu okaciti sutra ako hoces. Nije nista strasno, ali eto npr ima parce gde potocic ide maltene po sred puta, pa moras da se snalazis

Onda od Lestana dalje do grada na vec opisan nacin.
Ako budes gledao mapu, verovatno neces ni naci deo puta koji ide paralelno sa autoputem, ali tu je ne brini

Sutra cu kad budem za kompom i kad nadjem vremena da ti napravim rute o kojima sam pricao, ovako je dosta konfuzno. Mada, ako nesanica potraje, mozda to i malo kasnije odradim.
@hsv.stoned
Srecno, i slika obavezno!