Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Zaboravi. U mom komšiluku je čovek uhvatio lopova na delu, zvizno mu šamar i isterao napolje. Lopov (ali, ne on nije lopov dok ne iznese iz kuće) ga prijavio policiji za tuču. Komšija umalo nije završio u zatvoru.

Interesantno. U mom komšiluku čovek uhvatio lopova u svom stanu i uništio ga od batina. Klinac bukvalno nije mogao da stoji, sav je bio otečen, modar i krvav. Čak je malo falilo da ga baci s terase na prvom spratu pred pandurima. Uglavnom, nije odgovarao ni prekršajno.

Za ovo što si ti ispričao, naravno da nije bio ni blizu zatvoru.

Ne sviđa mi se što nema načina da se zna da li se vozilo stvarno nalazi 2 stanice od tebe (u ovom slučaju početna stanica), ili je upravo krenulo sa početne.

Bitno je da je odokativno precizno - stvarno nisam verovao da će jedan ovakav sistem provere ikada profunkcionisati kod nas...

Na Telenoru kasni info jedno 5 minuta pa ne znam da li su informacije iz onog trenutka kada su zatrazene ili kada stize SMS?

Meni je stizalo instant, ali moram da primetim, ono što je stizalo, je bilo skoro beskorisno. Npr, stojim an stanici kod generalštaba u Kneza Miloša, čekam 37/44. Na semaforu pre stanice, stoje jedna iza druge 40, 41, ja šaljem zahtem, vraća mi se info, otprilike ovako:

40: 3, 5
41: 4, 5
37: 1, 7 (nije došla u narednih 10 minuta, a jedinica je bila zakucana, menjala se samo druga cifra)
44: 5, 6 (prva cifra se dobro menjala, a druga je stajala na šestici sve vreme)
58: 1, 11 (nije došla u narednih 10-ak minuta)

Sve u svemu, u sistem se trenutno ne može uzdati jer može da se potrefi da daje dobre informacije, a može i da daje neke bezvezne brojke, a u pasulj ne znam da gledam da vidim da li su tačne ili ne. Nadam se da će biti ispeglano u narednom vremenu jer smatram da je izuetno korisna stvar...

Meni stiže sa 10ak sekundi zakašnjenja, samo ne pokazuje tačno za liniju 88 na Julinom Brdu, ostalo je ok.

Od sutra ujutru, sistem zvanično počinje sa radom i više nije test-faza! :hair:

U vecini slucajeva radi, ali ispostavi se da u spicu servis uopste nece da da podatke o stanici, preopterecen je, a na telenori poruka kasni ili uopste ne stigne, tako da se vidi da nije jos to ispeglano.
Cesto se desava da broj zakuca na 2 stanice razdalljine i da se to vozilo i ne pojavi.

Takođe bi trebalo da od sutra piše ne na koliko je stanica autobus udaljen, već za koliko minuta stiže na tu stanicu.

Meni je u pokusaju da saznam kada dolazi sledeci bus na jednoj stanici dosla informacija da za trazeno stajaliste nema podataka i skinuli su mi 25din (na telenoru sam). Jos sam negde na netu procitao da je jedan lik uradio experiment; uzeo je postpaid telenor i prepaid, i sa postpaida mu je skinuto 100 dinara, a sa prepaida nista!

Meni je u pokusaju da saznam kada dolazi sledeci bus na jednoj stanici dosla informacija da za trazeno stajaliste nema podataka i skinuli su mi 25din (na telenoru sam). Jos sam negde na netu procitao da je jedan lik uradio experiment; uzeo je postpaid telenor i prepaid, i sa postpaida mu je skinuto 100 dinara, a sa prepaida nista!
Opa! 🙁 To zaista ne bi trebalo da se desava. Jesi proverio u online listingu na portalu? Kako se vodi naplata?

Ja sam probao isto i isto vratilo nema informacije ali nista nije skinuto.
Proveri na listingu sta je naplaceno 25din.
(Telenor pospaid prenesi i surfuj paket)

Meni ništa nije skinuto na Telenoru, a poslao sam za jedan dan bar 50-ak zahteva.

Ali kako to može da se zna, bus može da uleti u gužvu i... piši probaplo za minutažu? Nije to metro ili nezavisni šinski sistem, gde nema šta da se ispreči.

Veruj da moze (podaci se promene na gore u slucaju guzve). Licno sam se uverio u pojedinim evropskim metropolama (u Becu je cak u vozilima pustano saopstenje da policija vrsi istragu zbog cega god i da ce zato te i te linije malo kasniti). Naravno, za pocetak je i ovo sasvim dovoljno. Steta je sto nisu od starta mogli da se dogovore sa svim mobilnim operaterima i sto postoje odredjene nedoslednosti, ali iz licne perspektive nisam nezadovoljan. Posto su dve ili tri linije od pet koliko ih ukupno staje kod mene retke ptice svakako mi znaci podatak da nema sanse da se pojavi za jos 8 stanica. Sve i da nije savrseno precizan postoji mogucnost da se covek reorganizuje u hodu. Uglavnom, ostaje nada da ce vremenom da "utegnu" sistem, jer isto ti je da li prikazuje tajming ili broj stanica ako su podaci netacni.

Inace, i ja sam iz vise izvora cuo da ce vremenom vlasnici markica biti oslobodjeni "neprijatne duznosti". Ako tako zaista i bude, nestace jos jedan minus za Bus +. Navodno, sto je potvrdilo nekoliko kontrolora, vrsice cuveno ispitivanje prebukiranosti linija u pocetku i zato je vazno da svi overe karte, a naknadno ce da smalaksu. To je valjda i jedino logicno resenje jer cak i ako bi uveli nevidjene kazne gotovo da sam ubedjen da mnogi vlasnici markica ne bi overavali kartu po svaku cenu. Na kraju krajeva, iako su aparati najcesce veoma blizu vrata, u pojedinim vozilima je to gotovo fizicki nemoguce izvesti.

Meni ne skida ništa na postpaidu (koristim busplus aplikaciju), ali iritira ovo sa nepostojanjem podataka. U opštini Surčin uopšte ne radi, osim u samom Surčinu.

Interesantno. U mom komšiluku čovek uhvatio lopova u svom stanu i uništio ga od batina. Klinac bukvalno nije mogao da stoji, sav je bio otečen, modar i krvav. Čak je malo falilo da ga baci s terase na prvom spratu pred pandurima. Uglavnom, nije odgovarao ni prekršajno.

Za ovo što si ti ispričao, naravno da nije bio ni blizu zatvoru.
Zato što ga lopov nije tužio, inače bi komšiji preselo batinanje. Nije smeo ni da ga pipne, osim u slučaju da je lopov hteo da pobegne pa ga on uhvatio ili preduzeo neku drugu odgovarajuću radnju. Takođe i policajci su u ovom slučaju prekršili zakon jer nisu sprečili batinanje i isto zaveli u zapisnik. Ali to nije ovde tema 😉

Hm, nisam ni znao da info servis ima funkciju da pokaže u jednoj poruci da na istoj liniji dolazi npr. po 2 vozila u razmaku od stanicu... Fino, fino...

Znači, ovo je straobalno kakve brojke mi lupa ovaj servis trenutno, to veze sa životom nema... Nadam se da je u toku završno peglanje sistema pred sutrašnje zvanično „lansiranje”, pa zato ovakav mess, u suprotnom će sve ostati na još jednoj predizbornoj žvaki za ovčice...

OT-990 via TT

Sve te nebuloze što vam izbacuje,možete prijaviti na njihov dobro poznati telefon.011/ 7 155 155
Jedino ako im stalno reklamiramo mogu možda da to i isprave.

Hoću, kako da neću, nisam im ja beta tester. Tačnije, ako mi daju besplatnu markicu za mesec dana, onda ću im slati feedback... Ovako, ja im plaćam kartu, od tih para nek' unapređuju sistem ako su se već obavezali na to.

Da bi ga unapredili moraju da dobiju povratne informacije,a ako im ne dajemo povratni info,onda ćemo se i dalje nervirati i pljuvati sistem kad već ne želimo da učestvujemo u njegovom unapredjenju.

ali kad pogodim da uđem na vrata gde je "zaglavljeni" validator (ima žuti trougao u donjem desnom uglu), onda me baš mrzi da idem na drugi (ako radi, a gužva je).

to beše kontrolori zaborave da "odglave" pojedine validatore pri izlasku?

Ja još nisam video da su kontrolori blokirali validatore. Kad sam pitao jednog u 71 da li se validatori blokiraju kad oni overe legitimacije čovek reče ne.

Isto, nisam video ni da su naplaćivali kazne, kažu samo da je obavezno overiti, ponekad oni to urade. Jednom sam prisustvovao žestokoj smaračini kontrolora, ali opet nisu naplatili kaznu.

Koga su smarali? Putnika sa personalizovanom ili klasicnog svercera? Ja imam personalizovanu koju mi ne pada na pamet da validiram.

BTW, kod mene na Telenor post-paid, biznis-prenesi paket i dalje ne naplacuje info-servis.

Poslednja izmena od urednika:
Da

Na obodima grada definitivno bolje radi sistem nego u samom centru. U centru se pogubi sistem verovatno od silne gužve

Gradski prevoz koristim retko, obicno par stanica. Info servis me je toliko razocarao sa nebuloznim izvestajima, bez obzira na vreme dana i liniju - da ga vise ne koristim. Nezvanicno sam cuo iz izvora bliskog BP da ce kasnije jedan upit biti 8din. :what:

Nazad
Vrh Dno