Šta je novo?

iPad 3

Ljudi.. sada je 4 ujutro i hocu da spavam. Ajde smirite se i bez vredjanja.

iPad ship times slip to 2-3 weeks, Apple says demand has ‘been off the charts’

Ship times for Apple’s new iPad slipped again this evening to two to three weeks in the United States, which was previously March 19 across the board. Many European Stores have been at two to three weeks for a few days now.

Meanwhile, Apple told USA Today:

“Customer response to the new iPad has been off the charts and the quantity available for pre-order has been purchased,” Apple said in a statement. “Customers can continue to order online and receive an estimated delivery date.”

Remember, those “charts” are the iPad 2 charts, and that thing was already a big success. Apple sells a new iPad once a year and keeps its price controls consistent. Many consumers (present company included), who know the same model iPad will cost the exact same as it costs now in another 360 days, always buy Apple products right when they are released. That is bound to cause a bit of a spike.

Hvala yooyo-u što je imao strpljenja da čisti flejm postove iz kojih izbijaju kompleksi nedoraslih forumaša i bljuvotine ostale nerazumne dece. Topic izgleda malo bolje bez tog jada. Čak i da je iPad 2 ostao jedini Apple tablet, niko ne bi mogao da mu priđe po prodaji. Samsung je sam lično priznao da im je išlo loše kad su tableti u pitanju. A oni imaju najbolje tablete posle Apple-a. O čemu dalje da pričamo. Priča sa Androidom na tabletima je smešna. Ako je neko koristio i radio edukacije na tim uređajima, to sam ja. Za telefone ok, ali na tabletima, Android je borderline-upotrebljiv. Samsung je zapravo napravio fenomenalan tablet sa 10.1, a i sada sa velikim Note-om, ali nije kriv što je platforma katastrofična. Da Microsoft ima malo šlifa da ponudi Windows 8 za Tablete po nekoj smešnoj ceni (2-3 dolara) ili free, ugrozili bi Android kada su tableti u pitanju, samo tako. Windows 8 sa Metro UI-jem je 10x bolja platforma od raspalog Androida. Dakle, još jednom - to jednostavno ne radi i takve uređaje aktivno mogu da koriste samo oni koji se graniče sa mazohistima ili oni koji jednostavno nisu probali bolje, a to su samo iOS i iPad.

Da se vratimo na novi iPad. Doneo je tačno ono što je trebalo i vidi se da je Apple ostavio nešto i za sledeći (quad core CPU, 8MP iSight, FaceTime HD (ok, to možemo da im uzmemo za zlo, jer su to upravo stvari koje će doneti četvrti iPad!)). Neki su pominjali to da je postPC era BS. Svakako nije. Računar je postao oversized za 99% taskova koji se koriste 99% vremena. Istina, PC nikad neće nestati, ali će ga koristiti dizajneri, fotografi, modelari, arhitekte... itd. Zbog čega prosečna žena, čovek od 20 ili 40 godina (koji se ne bavi pomenutim stvarima), mora da seda za PC i bulji u ekran kada sve to može da mu zameni tablet? I zašto taj računar ne bi mogao da ponese u maloj tašnici sa sobom (bez potrebe da vuče ogroman laptop (čak i 13-ice imaju ciglast naponski ispravljač))? Ne kažem da taj tablet mora da bude iPad, ali trenutno, iPad je jedino rešenje koje se koristi bez ikakvog razmišljanja. Da, ne želim da se bavim uređajem, već da se bavim nečim na tom uređaju. I da mi svi podaci budu tu, bilo da sam na telefonu, bilo da sam na tabletu. iPad i iCloud su provereno funkcionalno rešenje. Ponudite mi nešto drugo po toj ceni, a da ne moram da se akam sa tonom nebuloza. Čak i da to uradite, user experience će biti na nuli. Jedina konkurencija koju vidim su tableti sa Windows 8-icom, ali bitno jeftiniji od iPad-a...

I sada dolazi najbitnija tema za razmišljanje! Ono što niko nije povezao ili primetio u ovom topicu (a i nigde drugo nisam video da je neko pisao o tome) - s obzirom na to da je Windows 8 kompajliran za ARM, da li mislite da će za iPad stići neka vrsta BootCamp-a koja će omogućiti dual boot iOS-a i Windows 8-ice na iPad? Ako se ne varam, A5 familija procesora je urađena po ARM arhitekturi. Ovo deluje kao sasvim logičan korak, kako za Microsoft koji će sa stotinama miliona iPad-ova pokušati da popularizuje Win8, ali i za Apple kako bi (kao i ranije sa Mac-ovima) dodati još jedan big feature za svoj tablet.

O tome treba da razmišljate, a ne da se prepucavate kao da i dalje imate 12 godina...

^ zanimljivo ce biti ako bude nesto po pitanju ovog boldovanog (definitivno ce uneti bitne promene na polju tablet-a), jer, koliko se meni cini, HW nije problem, problem je SW.

Poslednja izmena:
iOS nije dovoljno dobar za iPad. Treba drugacije da izgleda, a ne da bude uvecani iphone UI.

Realno, za 90% korisnika, on radi sve sto treba....Max je to lepo rekao....nije bitno zadovoljiti "specijalce", bitno je napraviti profit, svidelo se to nama, ili ne.

Priča sa Androidom na tabletima je smešna. Ako je neko koristio i radio edukacije na tim uređajima, to sam ja. Za telefone ok, ali na tabletima, Android je borderline-upotrebljiv. Samsung je zapravo napravio fenomenalan tablet sa 10.1, a i sada sa velikim Note-om, ali nije kriv što je platforma katastrofična.

Možeš malo bolje da objasniš, zanima me šta je to toliko bolje na iPad-u, osim aplikacija to mi je jasno.

Pa zar to nije sve?
Koga briga da li je procesor taj i taj...bitno je da li ja kao korisnik to mogu da koristim...

Ok ali koje aplikacije realno koristi 90% ljudi? Verujem da stvarno ima sjajnih ali sta ti treba svaki dan. Meni bi trebale najosnovnije funkcije, surfovanje sa vise tabova otvorenih, neki MSN klijent, brz rad, gledanje filmova, mogucnost da vidim sve ono sto imam na racunaru itd..

@byMaX

Android tableti borderline upotrebljivi? Ne preteruj Maxo, očekujem da barem ti pričaš nešto što ima smisla. Priča sa Androidom nije smešna, smešni su ljudi koji pričaju da je smešna. Jedina stvar koja zaista fali Androidu je glatkoća interfejsa, zato što UI rendering nema high priority kao iOS. Kada to Google-u bude došlo iz dupeta u glavu i to budu sredili, glavna prednost iOS-a će nestati. Pročitajte ovde nešto više http://www.imore.com/2011/12/06/android-ui-smooth-ios/

Da li stvarno smatrate da Android nema dovoljno aplikacija. Pobogu, koliko raznovrsnih aplikacija za istu namenu vama treba? Zašto je bitan ukupan broj aplikacija iOS vs Android?

Ajd da se slozim s tobom.. :) Koliko tih aplikacija su cool, a upalices je 3 puta ukupno.

Sumnjam da Apple ima nameru da omogući podizanje Windows 8 OS-a. Možda to neko drugi nabudži, ali Apple-u to sigurno nije želja.

Zasto bi apple dozvoljavao da se instalira windows 8 na ipad te da korisnici sa nekakvog windows marketa kupuju aplikacije, muziku, filmove i knjige, umesto da to rade sa appstora?

To se nikada nece desiti.

@byMaX

Android tableti borderline upotrebljivi? Ne preteruj Maxo, očekujem da barem ti pričaš nešto što ima smisla. Priča sa Androidom nije smešna, smešni su ljudi koji pričaju da je smešna. Jedina stvar koja zaista fali Androidu je glatkoća interfejsa, zato što UI rendering nema high priority kao iOS. Kada to Google-u bude došlo iz dupeta u glavu i to budu sredili, glavna prednost iOS-a će nestati. Pročitajte ovde nešto više http://www.imore.com/2011/12/06/android-ui-smooth-ios/

Da li stvarno smatrate da Android nema dovoljno aplikacija. Pobogu, koliko raznovrsnih aplikacija za istu namenu vama treba? Zašto je bitan ukupan broj aplikacija iOS vs Android?

Ne radi se o glatkoći. Radi se o tome dizajnu i konceptu, tj. UI-ju OS-a. Od početka, od same činjenice da na većini android tableta nema fizičkog tastera što otežava rad, do potrebe da stalno gasiš aplikacije i restartuješ uređaj, sve do aplikacija koje izgledaju kao da su blown verzije sa telefona. iCloud, ekosistem u sinergiji sa telefonom (i Mac računarom, ko ga ima)... U mom iskustvu, Android stvarno jeste borderline upotrebljiv, a tako je i sa 99% ljudi koji su ga kupili. Više im je da pokažu da imaju tablet, nego što je on postao nezamenljiv uređaj u njihovom životu. A zašto? Zato što je veća muka koristiti ga nego lepo uzeti leptop. Tablet treba da bude intuitivan za upotrebu DA NE BI pomišljao da uzmeš laptop za takve obične taskove, a ne da se konstantno mučiš oko nečega. Veruj mi, prikupljao sam feedback od ljudi mesecima, pa posao mi je to bio, ljudi se veštački teraju da koriste tablet jer im je neugodan i shvataju da im je nepotreban ali sve zbog lošeg iskustva sa androidom. Ko je prvi pokušao da koristi iPad, od njega se više nije odvojio. Samsung je mega velika kompanija. Enormna. Uložili su u marketing i R&D možda i više nego Apple. I zašto su onda prodali 2 miliona tableta, a Apple preko 200 miliona? Zato što ima 198 miliona Apple fanbojeva ili zato što je iPad bolji uređaj? Pa pogledaj logiku stvari, majku mu :)

Dobro, na iPadu 2 ne može 1080p preko WiFi, na drugim tabletima može. AirVideo je dobra aplikacija, koristio sam je kad sam imao iPhone 3G i verovatno će raditi posao kako treba čoveku.

Na JB iPad2 uz XBMC bez problema strimujem 12GB MKV fajlove sa mreze. Problem je sto nijedan player koji je dostupan na apple store-u ne koristi GPU za dekodiranje vec svi rade preko CPU-a te su iz tog razloga ograniceni na 720p

i da odgovorim na tvoje pitanje - ne, nije važan kvantitet. zapravo me baš briga za 600k aplikacija na AppStore-u. Mnogo je bitnije što Skype, Dropbox, Facebook, Twitter, Safari, iBooks, YouTube, Keynote i Pages imaju neuporedivo bolji interfejs (Keynote, iPhoto i Pages i nemaju konkurenciju na Androidu), a tona igara i ne postoji na Androidu. Ukratko, aplikacije bolje izgledaju i neuporedivo bolje rade na iOS-u. Evo pet minuta se trudim, majke mi mile, da se setim JEDNE prednosti android verzije često korištenih aplikacija i našao sam samo jednu. Ali najiskrenije. A to je da Skype na Androidu ima mogućnost slanja fajlova. iOS verzija to nema, još uvek. Stvarno je tako, iz mog iskustva koje je, čini mi se, sveobuhvatno. A nešto mi se ne čini da si ti imao i duže koristio iPad. Ok, svi smo probali i jedno i drugo, ali nismo svi radili i koristili u kontinuitetu oba uređaja...

Dakle, još jednom - to jednostavno ne radi i takve uređaje aktivno mogu da koriste samo oni koji se graniče sa mazohistima ili oni koji jednostavno nisu probali bolje, a to su samo iOS i iPad.

Probao i bolji mi je android tablet za vrstu poslova koje radim. U stvari, mazohizam je da ono sto meni treba pokusavam da radim sa ipad-om, jer je to jako tesko, skupo i vrlo zamorno. A ako sudis po svom iskustvu sa tabletima, onda ne bi bilo lose da to i naglasis a ne da bespotrebno generalizujes. TEBI je bolje? Kul. Meni nije.

*** sta pa radite toliko na tim tabletima osim sto citate mailove, surfujete, listate knjige i stripove, pogledate tu i tamo neki dokument, eventualno zapicite neku igricu ili pogledate filmce? U kom vam to poslu toliko i nenadje*ivo pomaze, bas se pitam? I sta od ovoga ne moze na bilo kojoj tacni da se postigne?

Mogu i ponovo da nakucam za sta tacno MENI tablet sluzi, i to bi bio valjda jubilarni dvadesetpeti put, pa ovoga puta preskacem ukoliko se ne pojavi zivo interesovanje (a nece, jer vec i vrapci na grani znaju o cemu se radi).

O tome treba da razmišljate, a ne da se prepucavate kao da i dalje imate 12 godina...

Odlican savet, samo bi prvo trebalo da ga primenis na samom sebi. Ovako mi sve izgleda kao - ja dosao, ishejtovao jedno i jos jednom naglasio ocinsku ljubav prema drugome, i to je tako, i ko vas je*e, i nemojte sa mnom vise da se raspravljate jer cu to da shvatim kao da imate 12 godina?

.....

E ***.... a bas sam mislio da vise ne ucestvujem u ovakvim glupavim prepirkama....

@byMaX

Ne, ne i ne. Zašto je potreban fizički home taster android tabletu, kada je softerski mnogo lakši za korišćenje jer ne skidaš ruke sa ekrana? UI iOS-a nije toliko dobro urađen koliko misliš.
Ne i ne , kada je potrebno da gasiš aplikacije i da restartuješ uređaj? O kojoj verziji Androida mi pričamo? Daj da sednemo negde u kafić da ti pokažem kako fercera ICS, poneću i Galaxy S i 8.9 Tab, na kojima se on nalazi :) .

Makso, niko ne spori da je iPad visoko ispolorian uređaj, zato se i dobro prodaje, ali nije toliko savršen kao što ljudi misle. Android kaska za iOS-om, ali ne toliko kao što je ljudima ostalo u sećanju iz nekog prethodnog perioda. Nije neupotrebljiv, jer da je to slučaj, niko ga ne bi kupovao. Da li stvarno smatraš da je toliko ljudi kupilo SGS 2 iz prkosa Apple-u? Imali su para za taj model, zašto nisu kupili iPhone 4? Ljudi koji su imali para za Galaxy Tab 10.1, 8.9, Transformer, Transformer Prime, zašto nisu kupili Ipad 2? Da li su se namerno *****ali? "E idem da kupim ovaj neupotrebljivi Android uređaj". Razmisli malo o Androidu molim te.

Maxo ja stvarno ne znam ko bi pre seo da radi na tabletu umesto za desktop racunar sa 24, 27, 30" ekranom. bilo sta da se radi od gledanja yt, browsovanja do pisanja dokumenata ili igranja igara. takodje ne znam ko bi igrao igre na iOS pored igara na konzolama/pcu. tako da ne razumem kako je to 99% ljudi koji koriste kompjuter dovoljan iPad? dovoljan za sta? mislim sta ce nam onda 20+ inca ekrani uopste? sta ce nam 50" plazme? gledajmo i tv na iPad dovoljno je za 99% korisnika

Probao i bolji mi je android tablet za vrstu poslova koje radim. U stvari, mazohizam je da ono sto meni treba pokusavam da radim sa ipad-om, jer je to jako tesko, skupo i vrlo zamorno. A ako sudis po svom iskustvu sa tabletima, onda ne bi bilo lose da to i naglasis a ne da bespotrebno generalizujes. TEBI je bolje? Kul. Meni nije.

*** sta pa radite toliko na tim tabletima osim sto citate mailove, surfujete, listate knjige i stripove, pogledate tu i tamo neki dokument, eventualno zapicite neku igricu ili pogledate filmce? U kom vam to poslu toliko i nenadje*ivo pomaze, bas se pitam? I sta od ovoga ne moze na bilo kojoj tacni da se postigne?

Mogu i ponovo da nakucam za sta tacno MENI tablet sluzi, i to bi bio valjda jubilarni dvadesetpeti put, pa ovoga puta preskacem ukoliko se ne pojavi zivo interesovanje (a nece, jer vec i vrapci na grani znaju o cemu se radi).

Odlican savet, samo bi prvo trebalo da ga primenis na samom sebi. Ovako mi sve izgleda kao - ja dosao, ishejtovao jedno i jos jednom naglasio ocinsku ljubav prema drugome, i to je tako, i ko vas je*e, i nemojte sa mnom vise da se raspravljate jer cu to da shvatim kao da imate 12 godina?

.....

E ***.... a bas sam mislio da vise ne ucestvujem u ovakvim glupavim prepirkama....

Očigledno je da nisam mislio na sve korisnike ovog topica, tako da ne znam zašto si se našao uvređenim. Postoji određen broj korisnika kojima android tablet odgovara, ali dve činjenice stoje. Prva je - u manjini si, a druga je - verovatno koristiš tablet za nešto za šta nije namenjen. Pošto ne znam za šta, mogu samo da nagađam. Na kraju, ne radi se o tebi, niti o meni. Ja jesam generalizovao stvari, jer sa 95% ljudi, kupaca iPad-a, koji su bliži mom načinu razmišljanja, ipak mogu da generalizujem. Posebna kategorija naprednih juzera koji moduju i izvlače iz hardvera maksimum i koriste ga za šta nije osmišljen, a koji su posetioci ovog foruma, nije presek prosečnog korisnika tableta. Prosto i jednostavno. I verujem da u poslu kojim se bavim i kojim sam se ranije bavio imam dovoljno iskustva da iznesem realno stanje stvari. Kome se ne sviđa, može da se ljuti ili ide na trg i protestvuje što je iPad popularan i kako je ceo svet lud. :)

@byMaX

Ne, ne i ne. Zašto je potreban fizički home taster android tabletu, kada je softerski mnogo lakši za korišćenje jer ne skidaš ruke sa ekrana? UI iOS-a nije toliko dobro urađen koliko misliš.
Ne i ne , kada je potrebno da gasiš aplikacije i da restartuješ uređaj? O kojoj verziji Androida mi pričamo? Daj da sednemo negde u kafić da ti pokažem kako fercera ICS, poneću i Galaxy S i 8.9 Tab, na kojima se on nalazi :) .

Makso, niko ne spori da je iPad visoko ispolorian uređaj, zato se i dobro prodaje, ali nije toliko savršen kao što ljudi misle. Android kaska za iOS-om, ali ne toliko kao što je ljudima ostalo u sećanju iz nekog prethodnog perioda. Nije neupotrebljiv, jer da je to slučaj, niko ga ne bi kupovao. Da li stvarno smatraš da je toliko ljudi kupilo SGS 2 iz prkosa Apple-u? Imali su para za taj model, zašto nisu kupili iPhone 4? Ljudi koji su imali para za Galaxy Tab 10.1, 8.9, Transformer, Transformer Prime, zašto nisu kupili Ipad 2? Da li su se namerno *****ali? "E idem da kupim ovaj neupotrebljivi Android uređaj". Razmisli malo o Androidu molim te.

Razmišljam ja o Androidu i ponavljam, postoji procenat ljudi koji su kupili Transformer (još jedan fenomenalan uređaj, skidam kapu!) ili Galaxy Tab. Ali ako Samsung javno prizna da im ne ide dobro, zašto dalje raspravljamo? U velikoj ste manjini, a iza tih uređaja stoje i Samsung i ASUS i HP i HTC i Google i ko zna ko sve ne, pa je prodaja u poređenju sa iPad-om opet dosta, dosta manja. Zašto da mi pokazuješ kako rade ICS i Galaxy Tab, pobogu? Pa moj posao je bio da to pokažem drugim ljudima. Prošao sam sve stručne treninge vezane za to kako ih je potrebno predstaviti u najboljem svetlu. I uz sve mogućnosti da ih nosim džabe, opet ću da pljunem pare za novi iPad. Stvarno bih voleo da znam zbog čega sam lud :)?

Hardverski taster je efikasnije kada je tih nekoliko funkcija u pitanju. Much "snappier" upotreba - klik, vraćaš se na home screen, dupli klik - multitasking. 4 finger swipe levo ili desno - opet multitasking. Brže i bolje radi. A to nije samo po mom ukusu, već po ukusu najvećeg broja prosečnih korisnika. Napredni korisnici, recimo, koriste aplikacije u recording studiju (Muzzy mi je pričao o tome), Luc1fer sa foruma takođe za ljude koji rade video produkciju, a kada smo imali Dealers Day, ljudi iz agencije koji su radili produkciju zvuka i osvetljenja imali su app na kome su sva svetla i zvuk mogli da kontrolišu iz publike, putem wifi-ja, na iPad-u. Nije to fenseraj, nego realan benefit - mogao je da čuje i vidi to sve iz očiju posetlilaca, a ne sa strane, što je bitno. I čovek meni priča šta je to što nedostaje Androidu - takve aplikacije. Proizvođači te opreme je nikad nisu izbacili za Android. Samo za Windows, Mac i iOS. I to je free app (jer već imaš njihov hardver). A to sam samo ja - niti imam prijatelje iz drugih industrija, ni iz medicine, ni iz edukacije... Prosto i jednostavno, aplikacije, njihov UI i podrška za iste. Džaba je što neki Android uređaj na papiru ima više mogućnosti... To nikako da skapirate i prepirete se bez ikakve potrebe, jer ja ne iznosim moje mišljenje, nego realno stanje stvari...

I pls, nemoj da mešaš SGS 2 u tu priču. Taj telefon ubija koliko je dobar, a sam Android dobro radi posao na njemu i sličnim uređajima. Stvarno nemam zamerki kada je to u pitanju.

@bymax

Aham, dakle ja tablet koristim za nesto cemu nije namenjen, a ti u nekom od prethodnih postova naglasavas kako je eplov pandan ofisu na tabletu neverovatno dostignuce? Pa sad, da te pitam - da li je tablet zamisljen da se u njemu pisu dokumenti, prave prezentacije i radi u tabelama? I ko to odlucuje za sta je tablet namenjen a za sta nije?

Ne makso.... tablet je sprava kao i svaka druga i upravo korisnici odlucuju sta sa njim mogu da rade a sta ne mogu. Vidim, pominjes i to da 95% stvari koje nezahtevni korisnici racunara svakodnevno rade moze da se radi na tabletu. E pa fino - od tih 95%, 98% mozes da uradis i na ios-u i na androidu a verovatno i na bilo kom drugom OS-u za male uredjaje (mozemo cak da rasclanjujemo i program po program koji si pomenuo ako bas insistiras, ovde ili na PM da bi smanjili spam, whatever).

I ne, nisam se nasao posebno uvredjenim - samo sam napisao odgovor na tvoj post koji je postavljen van bilo kakve racionalne perspektive.

Ima dovoljno aplikacija, jedini problem je što su kvalitetnije urađene na iOS. Tj. iOS je bolje optimizovan za hardver koji koristi nego Android.

Na JB iPad2 uz XBMC bez problema strimujem 12GB MKV fajlove sa mreze. Problem je sto nijedan player koji je dostupan na apple store-u ne koristi GPU za dekodiranje vec svi rade preko CPU-a te su iz tog razloga ograniceni na 720p

Sorry, nisam znao.

Maxo ja stvarno ne znam ko bi pre seo da radi na tabletu umesto za desktop racunar sa 24, 27, 30" ekranom. bilo sta da se radi od gledanja yt, browsovanja do pisanja dokumenata ili igranja igara. takodje ne znam ko bi igrao igre na iOS pored igara na konzolama/pcu. tako da ne razumem kako je to 99% ljudi koji koriste kompjuter dovoljan iPad? dovoljan za sta? mislim sta ce nam onda 20+ inca ekrani uopste? sta ce nam 50" plazme? gledajmo i tv na iPad dovoljno je za 99% korisnika

Ti pređe sa light upotrebe post PC uređaja na heavy computing i ozbiljan gaming! Nećemo da menjamo teze. Ko je rekao da će iPad zameniti bioskopski doživljaj koji nudi 50" plasma? Ko je rekao da je casual gaming bolji od pravog? Zapravo, to se ne poredi, jer odmah zamišljam da porediš Mass Effect 3 sa Angry Birds in Space :) Ozbiljan word processing se ne radi na tabletu, ali s druge strane, ja nisam izdavač, a ni pisac. Meni je za pisanje mejlova i forum postova dovoljan iPad. Kao i u nekoliko postova iznad - ponoviću, PC će ostati za ljude kojima je potreban. Ostali će sve manje da ga koriste i jednom će skapirati da im je višak, ali samo onima kojima realno jeste višak. Ja ću imati high-end PC laptop, ali umesto MacBook Air-a, planiram da probam da koristim samo iPad 3 i BT keyboard (kod kuće sa tastaturom, a inače ovako na normalan način). Ko zna, možda ću pojesti g.vno, ali ću se vratiti da to priznam. Ipak, smatram da mi više nije neophodno, videćemo da li sam u pravu...

@bymax

Aham, dakle ja tablet koristim za nesto cemu nije namenjen, a ti u nekom od prethodnih postova naglasavas kako je eplov pandan ofisu na tabletu neverovatno dostignuce? Pa sad, da te pitam - da li je tablet zamisljen da se u njemu pisu dokumenti, prave prezentacije i radi u tabelama? I ko to odlucuje za sta je tablet namenjen a za sta nije?

Ne makso.... tablet je sprava kao i svaka druga i upravo korisnici odlucuju sta sa njim mogu da rade a sta ne mogu. Vidim, pominjes i to da 95% stvari koje nezahtevni korisnici racunara svakodnevno rade moze da se radi na tabletu. E pa fino - od tih 95%, 98% mozes da uradis i na ios-u i na androidu a verovatno i na bilo kom drugom OS-u za male uredjaje (mozemo cak da rasclanjujemo i program po program koji si pomenuo ako bas insistiras, ovde ili na PM da bi smanjili spam, whatever).

I ne, nisam se nasao posebno uvredjenim - samo sam napisao odgovor na tvoj post koji je postavljen van bilo kakve racionalne perspektive.

Ne znam da li si pravio prezentacije u Keynote-u, ja jesam. Prilično intuitivno radi i mnogo mi je bilo lakše (nakon 10-15 minuta u početku), da se sa time snađem, nego sa PowerPointom, sa kojim se nažalost družim godinama. Ugodnija je upotreba iWork paketa, nego Office paketa, ali ostaje činjenica da je velike dokumente lakše kreirati i editovati na računaru. Ali tu se sada ubacuje računar, a ne Android tablet.

No, velike excel i ppt dokumente ću da kreiram na poslu, na računaru, a ne kod kuće. Šta će mi Excel i PPT kod kuće? Tu ću koristiti iPhoto, iMovie ili GarageBand (bar iz *******cije, pošto muzičar nisam). I naravno, nikad nisam rekao da na androidu ništa ili bilo šta od svega toga ne može da se uradi, već samo da sve to radi znatno bolje i da je upotreba bitno ugodnija na iPad-u. To je sve.

Ti pređe sa light upotrebe post PC uređaja na heavy computing i ozbiljan gaming! Nećemo da menjamo teze. Ko je rekao da će iPad zameniti bioskopski doživljaj koji nudi 50" plasma? Ko je rekao da je casual gaming bolji od pravog? Zapravo, to se ne poredi, jer odmah zamišljam da porediš Mass Effect 3 sa Angry Birds in Space :) Ozbiljan word processing se ne radi na tabletu, ali s druge strane, ja nisam izdavač, a ni pisac. Meni je za pisanje mejlova i forum postova dovoljan iPad. Kao i u nekoliko postova iznad - ponoviću, PC će ostati za ljude kojima je potreban. Ostali će sve manje da ga koriste i jednom će skapirati da im je višak, ali samo onima kojima realno jeste višak. Ja ću imati high-end PC laptop, ali umesto MacBook Air-a, planiram da probam da koristim samo iPad 3 i BT keyboard (kod kuće sa tastaturom, a inače ovako na normalan način). Ko zna, možda ću pojesti g.vno, ali ću se vratiti da to priznam. Ipak, smatram da mi više nije neophodno, videćemo da li sam u pravu...
nisam mislio na heavy computing, vec naprotiv, bas na to sto spominjes. browsing netom, gledanje yt, ceprkanje po facebook, pisanje emailova, nekih stinih dokumenata/tekstova. kako to moze biti komotnije na 10" u odnosu na 24"+ cistog ekrana. i Mass Effect 3 i Angry Birds su igre koje zaradjuju ogromne pare tako da ih mozes slobodno porediti :)

I naravno, nikad nisam rekao da na androidu ništa ili bilo šta od svega toga ne može da se uradi, već samo da sve to radi znatno bolje i da je upotreba bitno ugodnija na iPad-u. To je sve.

Da si ovo napisao na pocetku, umesto sto si ustvrdio da je koriscenje android tableta cisti mazohizam, ne bih se ni javljao i ulazio u polemiku :)

Sad se vec razumemo.

Razmišljam ja o Androidu i ponavljam, postoji procenat ljudi koji su kupili Transformer (još jedan fenomenalan uređaj, skidam kapu!) ili Galaxy Tab. Ali ako Samsung javno prizna da im ne ide dobro, zašto dalje raspravljamo? U velikoj ste manjini, a iza tih uređaja stoje i Samsung i ASUS i HP i HTC i Google i ko zna ko sve ne, pa je prodaja u poređenju sa iPad-om opet dosta, dosta manja. Zašto da mi pokazuješ kako rade ICS i Galaxy Tab, pobogu? Pa moj posao je bio da to pokažem drugim ljudima. Prošao sam sve stručne treninge vezane za to kako ih je potrebno predstaviti u najboljem svetlu. I uz sve mogućnosti da ih nosim džabe, opet ću da pljunem pare za novi iPad. Stvarno bih voleo da znam zbog čega sam lud :)?

Hardverski taster je efikasnije kada je tih nekoliko funkcija u pitanju. Much "snappier" upotreba - klik, vraćaš se na home screen, dupli klik - multitasking. 4 finger swipe levo ili desno - opet multitasking. Brže i bolje radi. A to nije samo po mom ukusu, već po ukusu najvećeg broja prosečnih korisnika. Napredni korisnici, recimo, koriste aplikacije u recording studiju (Muzzy mi je pričao o tome), Luc1fer sa foruma takođe za ljude koji rade video produkciju, a kada smo imali Dealers Day, ljudi iz agencije koji su radili produkciju zvuka i osvetljenja imali su app na kome su sva svetla i zvuk mogli da kontrolišu iz publike, putem wifi-ja, na iPad-u. Nije to fenseraj, nego realan benefit - mogao je da čuje i vidi to sve iz očiju posetlilaca, a ne sa strane, što je bitno. I čovek meni priča šta je to što nedostaje Androidu - takve aplikacije. Proizvođači te opreme je nikad nisu izbacili za Android. Samo za Windows, Mac i iOS. I to je free app (jer već imaš njihov hardver). A to sam samo ja - niti imam prijatelje iz drugih industrija, ni iz medicine, ni iz edukacije... Prosto i jednostavno, aplikacije, njihov UI i podrška za iste. Džaba je što neki Android uređaj na papiru ima više mogućnosti... To nikako da skapirate i prepirete se bez ikakve potrebe, jer ja ne iznosim moje mišljenje, nego realno stanje stvari...

I pls, nemoj da mešaš SGS 2 u tu priču. Taj telefon ubija koliko je dobar, a sam Android dobro radi posao na njemu i sličnim uređajima. Stvarno nemam zamerki kada je to u pitanju.

Pokazivao si ICS ljudima koji zvanično nije izašao? Pokazivao si im čist ICS rom o kojem ja pričam? Verovatno si im pokazivao Galaxy Tab-ove sa Honeycomb-om i odvratnim touchWiz-om, ne bih rekao da ti dozvoljavaju da stavljaš custom-ove, jer izbacuju taj ogavni samsung interfejs i rade jedno milion puta bolje. Jel si stavljao na Galaxy S i s2 ICS, ili si ih pokazivao sa Gingerbread-om?

Čekaj malo, držim moj tablet, palcem stiskam virtualni home kada mi treba, takođe odmah do njega palcem stiskam dugme gde mi se otvara multitask prozor, gde je logika da je pokret pomeranja ruke ili palca sa ekrana, stiskanja home dugmeta, ili dupli klik ili neki gest brži?

Pobogu, nikakav iPad ili bilo koji Android tablet mi neće zameniti desktop, netbook po ugodnosti vršenja posla. Gledaš tv na tabletu, a ne na plazmi? Ne igraš više svoj xbox360? Pa o čemu mi pričamo ovde. Da li sam ja kupio iPad ili Tab 8.9, to bi opet bilo da zadovoljim svoj neki hir. Iako sednem, odigram nešto na njemu, često surfujem dok gledam nešto na satelitu na plazmi, koristim ga da kontrolišem kanale (ne običan emulirani daljinski), nekad streamujem nešto na njega sa dreambox-a kada sam u sobi i mrzi me da palim plazmu, bez svega toga bih mogao da preživim. Imam PS3 i komp za igranje, imam desktop netbok i laptop za surfovanje, imam plazmu za gledanje filmova... tablet mi neće nikada menjati te stvari.

Tablet mi nije neophodan uređaj i ogromnom broju ljudi nije potreban, ali ga kupuju zbog tako tih situacija. Post PC era vam se stvarno zavukla duboko, ne nadajte se tome još neko vreme. Dokle god postoje bolje stvari na kojima možemo da radimo sve što je pomenuto, tablet će uvek ostati sporedan uređaj. Čak i ozbiljni poslovni korisnici preferiraju laptop ili netbuk. Ne zavarajmo se, tablet je i dalje igračka u poređenju sa drugim hardverom, koliko god mi je to mrsko da pomenem.

@illidan ne znam da li je Maxa rekao da je komotnije, ali kako sam ga ja razumeo je da ti komp ne treba ako ces surfovati netom, pogledati neki YT snimak, seriju, film, "obraditi" neku sliku preko nekog programa over the air i poslati odmah na fejs, twitter ili sta god vec, skype i to je to... Kome treba ozbiljnije nesto imace komp...
Ako sam lose razumeo ispravite me.

Sto se tice igrica, ne znam, ali ja sto sam stariji sve manje imam zelju za igranjem nekih igrica, a i prestao sam da pratim sta izlazi, kad izlazi i sve ostalo... Kad ti je dosadno mozes da obrnes neku igricu i na IOS-u i na androidu i da ubijes dosadu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno