Šta je novo?

A full Ubuntu desktop, on your docked Android phone

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Ovo ce biti sjajno ;)

vdYAQ.png

http://www.ubuntu.com/devices/android

Auuuu...da to će biti izuzetno :D

Nadam se da dock-ovi neće biti skupi kao motorolini i nadam se da će sam koncept biti brži od motorolinog. :D

Video: :)

[YOUTUBE]gUXUjjg9qQ0[/YOUTUBE]

Mnogo mi se svidja ovaj koncept racunara. :)

Sd kartica od 16 ili 32GB i ovo i nema potrebe više za laptopom :) Dobro, jedini problem je onda monitor…mora da bude i na A i B lokaciji :p

kapiram da koliko mi se ovo sviđa toliko sam se i smorio... jer bi bilo odlično da zameni desktop mašinu, ali, opet veliko ALI, ako ja imam desktop šta će mi onda ovo... a imaću desktop uvek jer sam hvala bogu oboleo od igrica....

Heh takođe :D Ali možeš sad da desktop odvojiš za igre a ovo za office rad :D

ma mnogo dobra stvar, nema šta... mada mislim da je potpunije rešenje tablet sa dockom za telefon sa dockom za laptop :D hahaha

extra je ovo kad bi imao po jedan monitor ili hdtv svuda gde se krećeš :D

Odlicno predvidjanje, yooyo... ;)

A ideja svakako deluje sjajno. Uostalom, prvi bih vrlo rado pristao da mi sve bude na jednom uredjaju, iako i ovako imam svega 2, oba mobilna.

O2X via TT

Daj bre ćuti, čuće te Kovacm i thread će da ode na 20 strana flejma.

Ideja jeste dobra, najzad čemu četvorojezgarne aždaje na mobilnim telefonima ako ne za nešto ovako? Pametni telefoni su taman počeli da dobijaju dovoljno snage, prostora na ekranu, memorije i trajanja baterije da postanu pravi pravcati računar u džepu, zašto onda ne iskoristi i za nešto više? Ovako nešto je i Nvidia nagoveštavala, a sigurno su i mnogi drugi uključeni u ovakve projekte.

Stvar je u tome što je Canonical veoma mala i neuticajna firma sa malim budžetom, trebaće im jako dugo da ovako nešto praktično usavrše, a i onda će biti teško prikupiti podršku proizvođača hardvera. Verovatnije će neku varijaciju ovog koncepta izvući neko veći i jači sa daleko jačim tržišnim prisustvom, recimo Google ili još verovatnije Apple, koji će posle da tvrdi da je sve njihova ideja i da su ih iskopirali, pa da se tužaka po sudovima.

Daj bre ćuti, čuće te Kovacm i thread će da ode na 20 strana flejma.

Ideja jeste dobra, najzad čemu četvorojezgarne aždaje na mobilnim telefonima ako ne za nešto ovako? Pametni telefoni su taman počeli da dobijaju dovoljno snage, prostora na ekranu, memorije i trajanja baterije da postanu pravi pravcati računar u džepu, zašto onda ne iskoristi i za nešto više? Ovako nešto je i Nvidia nagoveštavala, a sigurno su i mnogi drugi uključeni u ovakve projekte.

Stvar je u tome što je Canonical veoma mala i neuticajna firma sa malim budžetom, trebaće im jako dugo da ovako nešto praktično usavrše, a i onda će biti teško prikupiti podršku proizvođača hardvera. Verovatnije će neku varijaciju ovog koncepta izvući neko veći i jači sa daleko jačim tržišnim prisustvom, recimo Google ili još verovatnije Apple, koji će posle da tvrdi da je sve njihova ideja i da su ih iskopirali, pa da se tužaka po sudovima.

Ili ce Google da izvuce pare i da podrzi projekat a onda napravi validan API za sve buduce integracije tog tipa.
Voleo bih da vidim kako OO i TB pa cak i FF rade na platformi ovog tipa jer ako najcesce koriscene aplikacije rade kako treba, ovo ce biti veliki pomak napred. Konacno nesto pametno da uposli ta silna jezgra u telefonima.

Poslednja izmena:
Slažem se, konačno nešto pametno za sve snažnije smart telefone, a da nisu glupave igrice.
Ovako nešto bih definitivno voleo da vidim u bliskoj budućnosti kao mejnstrim:)

Sjajna vest.

Voleo bih da vidim kako OO i TB pa cak i FF rade na platformi ovog tipa jer ako najcesce koriscene aplikacije rade kako treba...

awww, ovo prosto vapi za flejmom...
Ja bih voleo da vidim bilo koju platformu na kojoj OO (ili LO) radi kako treba :S:

Ovakav razvoj dogadjaja dosta velikih igraca je vec uveliko najavio... i Win sa podrskom za ARM i nVidia sa svojim Roadmap-om...
Ove i sledece godine ARM platforma pocinje pomalo da se pita i u desktop segmentu.

Ili ce Google da izvuce pare i da podrzi projekat a onda napravi validan API za sve buduce integracije tog tipa.
Voleo bih da vidim kako OO i TB pa cak i FF rade na platformi ovog tipa jer ako najcesce koriscene aplikacije rade kako treba, ovo ce biti veliki pomak napred. Konacno nesto pametno da uposli ta silna jezgra u telefonima.

Zasto bi pravili API?
Ja verujem da ce Android u buducnosti prerasti u operativni sistem koji ce biti savim upotrebljiv na desktopu. U principu ono sta Androidu najvise fali za desktop okruzenje je podrska za prozore.
Mada sa Fragmentima je napravljen prvi korak, ja verujem da ce window support doci u nekoj verziji 6-7
Ja u ovakav koncept verujem vec duze vreme, I smatram da Android, zbog svoje portabilinosti, ima ogroman potencijal za ovako nesto.

Doduse nama programerima koji cemo da pravimo aplikacije ce biti pain in the ass da napravimo nesto sto ce da radi i na ekranu telefonu i touch interface-u i monitoru sa misem i tastaturom.. :)

Ubuntu na ovom radi vec duze...
Edit: ovaj Canonical :)

Poslednja izmena:
Doduse nama programerima koji cemo da pravimo aplikacije ce biti pain in the ass da napravimo nesto sto ce da radi i na ekranu telefonu i touch interface-u i monitoru sa misem i tastaturom.. :)

Ne vidim neku potrebu budžiti takvog Frankenštajna, već postoji i desktop Linux i mobilni Linux, ako bi isti kernel mogao da pogoni oba OS-a po potrebi, ništa ja tu ne bi dir'o. :d Softver već postoji za obe platforme, s tim što bi mnoge stvari trebalo da se portuju na ARM arhitekturu. One najvažnije, tipa Firefox, Evolution, OpenOfice već postoje za ARM.

ma koliko ja i svi ne voleli intel i microsoft, ako intel bude napravio kršten x86 procesor za mobilni/tablet i microsoft napravi kršten windows 8 za arm ovi ostali nema šta da traže, ova dva monopolista će pojesti pola tržišta. nema portovanja, nema čekanja na nove programe, sve što već imaš radi, to će privući mnoge korisnike. da se razumemo 90% ljudi ne želi da se bakće sa raznim stvarima, vež samo hoće da im "radi".

mada bih iskreno voleo da ne uspeju ni jedni ni drugi, a ni apple, i da otvoreni softver procveta u budućnosti. kupiš telefon i biraš koji ćeš os da instaliraš na njega, nisi vezan ni za koga. kraj priče.

Ono što je ovome potrebno jeste prilagodljivost upotrebi na dodir i mišem i tastaturom. Ko je probao Android x86, teško će da kaže da je bolji za upotrebu mišem od prsta. GUI je tako napravljen, a sa druge strane, korišćenje desktop OS prstom je jednako loše. Nije problem samo u OS: danas surf internetom uzima veliki deo vremenaprovedenog za računarom, a sajtovi su i dalje orijentisani na miša i tastaturu za navigaciju. Ja nekad 3-4x nabadam prstom običan tekstualni link ili sitnu sličicu (Benchmarke, ovo je za tebe: Go to first new post i linokvi ka stranama 1, 2, 3,...).

Dalje, ovakve kombinacije me asociraju na laptop u kojem je sve zalemljeno za matičnu ploču. Nadogradnja (ako je uopšte moguća) je izvodljiva samo preko servisa. Kad zastari (softverski, hardverski), možeš da ga baciš.
Baterija će da svisne provodeći struju po nekoliko sati dnevno, sem ako ne naprave kolo koje će da je zaobilazi (sadašnji telefoni/tablete to nemaju).

Poslednja izmena:
awww, ovo prosto vapi za flejmom...
Ja bih voleo da vidim bilo koju platformu na kojoj OO (ili LO) radi kako treba :S:

Ovakav razvoj dogadjaja dosta velikih igraca je vec uveliko najavio... i Win sa podrskom za ARM i nVidia sa svojim Roadmap-om...
Ove i sledece godine ARM platforma pocinje pomalo da se pita i u desktop segmentu.

Sto vapi za flejmom? Ja bih voleo da vidim korisne biznis aplikacije na ovakvom resenju. I ko kaze da OO ne moze da radi dobro na ovakvom hardveru uz odgovarajuce optimizacije?

da, ja mislim da bi barem ozbiljan office paket i ozbiljan browser trebalo da rade savršeno na ovakvim sistemima, u suprotnom nema smisla celoj priči...

sledeće godine će dual core telefoni biti mid range, a quad high segmet, i nemojte mi molim vas govoriti da na quad core sistemu sa 2gb rama ne može da radi open office recimo.

svejedno mislim da neće ubiti ozbiljne desktop sisteme, i svo to naklapanje o "post pc eri" nema nekog smisla jer jednostavno ne može da se napakuje taj "firepower" u tako mali uređaj koliko može u desktop.

mada je impresivno koliko sve to brzo napreduje, današnji high end tablet sistemi su brži od top kompjutera starih 5 godina, ali ću reuzeti rizik da u budućnosti ispadnem glup i da kažem da aktuelna generacija tablet/ mobilnih uređaja nikad po snazi neće moći da stigne aktuelnu generaciju pravih, punokrvnih desktop mašina šta god one imale u sebi tada. za šta će nam desktop služiti tada? pa isto kao i do sada, u najplemenitije svrhe- igranje zahtevnih igara :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno