Šta je novo?

Sta ocekivati od internet provajdera u buducnosti

Ima l' nekih informacija o pokrivenosti i slično?

Ne bi' ostavljao podatke ako nema neke okvirne pokrivenosti.

Video sam to. Manje-više ok pokrivenost, ali nedovoljno konkurentna.

Ajde da vidimo i taj Targo telekom na delu, kablovi su postavljeni pored moje zgrade, pa se nadam da ce uskoro cenovnik i brzine koje obaraju sa nogu.

^^ U pocetku sam i ja bio euforican, ali kako vreme prolazi, sve manje mislim da ce biti jefitino. Moj komsija je pricao sa promoterima targotelekoma i prakticno nista nije saznao, osim njihovog konstantnog ponavljanja da ce biti jeftiniji od kRadijus Vektora (sto i nije tesko jer Vektor je najskuplji :) ) navodno kazu, da ce brzine biti od 10Mbps pa do 100Mbps i da krecu od marta. Na njegovo pitanje, zasto nema nigde cene paketa, odgovor je "zbog konkurencije ne smeju da puste u javnost jos uvek" a krecu u martu :)

Ko im je konkurencija kad su kablove sproveli u par ulica samo ?

Banovo brdo izgleda nije ni u planu, nemam ništa od ovoga.

Ko im je konkurencija kad su kablove sproveli u par ulica samo ?

Pazi, nije samo par ulica, ono sto sam ja licno video, je na potezu od tosinog bunara pa skroz do hayatt-a (vidi sliku), kaze mi drugar da i u centru imaju isto postavljen kabl, ali zaista nemam pojma koliko i gde .

Prilozi

• kk.JPG
    kk.JPG
    458.5 KB · Pregleda: 177
^ Nije sija nego vrat. Ovo je ciljano za firme. N.Beograd je opstina sa najvecom stopom razvoja u Srbiji. Logicno da tamo ima i najvise firmi kojima treba brz internet. Dakle, mi obicni korisnici mozemo da onanisemo na cenovnik i da se tesimo da smo sad blizi cenama i brzinama ostalih normalnih zemalja kod kojih je brz internet za sve a ne samo za firme na ekskluzivnim lokacijama u gradovima. Mora da se kopa, dok svaka ulica ne bude prokopana nema nista od fibera.

Sta znam, mislim da nije ciljano samo na firme, iskopano je skoro oko svake zgrade, bas mislim da su ciljali na obicne korisnike, e sad kad ce doci do tebe :d ..nego, koji je kablovski operater kod tebe u kraju ?

Pa pazi, mesano je dosta, ja sam negde na tromedji operatera. Ima i sbb i ikom i ptt kds. Ja sam na ovom zadnjem :(
Moje zgrade su mesano, ptt i sbb, u nekim ulazima ima oba pa ko kako voli. Fora je sto sam u ulazu sa gerantologijom i njima je drzavno jedino pravo. Tako da ne dozvoljavaju da i sbb udje u ulaz iako su pokazali zainteresovanost oko nove godine. A ptt kds ima blago receno pakete iz 2005-te god. Jedini sam ja dvojnik u celom naselju tako da ni od adsl-a nema nista. Dok ovi penzosi imaju free linije a ne koriste telefon uopste. Situacija katastrofa :D

Steta, da imas Ikom pa da ne razmisljas uopste o drugim provajderima :D

kod nas mnogi provajderi opstaju samo zato sto ljudi u tom podrucju nemaju drugu alternativu...

Mora da se kopa, dok svaka ulica ne bude prokopana nema nista od fibera.

Nije se ni na NBGD kopalo u klasicnom smislu. Koristili su one plitke rovove, i to se zacas iskopa (postoje vozila-masine koje to rade), a i nisu potrebne gradjevinske dozvole. Mislim da nece biti problema da se mreza na isti nacin prosiri i u ostalim delovima grada, pa ni u ostalim gradovima. Naravno, sve zavisi od procene provajdera koliko ce od toga imati koristi. Bitno je da se mrdnemo sa mrtve tacke, i da optika konacno krene medju narod, a posle ce to ici brze.

Ja se nadam da ce Telekom u nekoj skorijoj buducnosti skapirati da je adsl na izdisaju, i da im nece pasti na pamet da ga menjaju sa vdsl2 standardom, nego da ce se i oni baciti na FTTH.

Cek, ali ako je prosecna starost populacije preko 50 god u mom kraju recimo, onda se njima nece ni isplatiti da uopste uvode (kopaju) jer ko bi to koristio ? Oni ciljaju naselja sa mladjom populacijom (NBGD, centar itd.) i ona mesta gde ima dosta firmi koji koriste brz internet. Ako nema lakog profita nece da se smaraju. Tako je sve u bananici republici.

off: pre 2 meseca kad je bila neka magla i lose vreme, koleginica iz Sremcice je imala bolesnu devojcicu kod kuce. Zvala hitnu da dodje po nju jer je mala imala napad. Ovi kazu, daleko ste od dezurne bolnice, snadjite se za prevoz, ne isplati nam se da se cimamo cak do Sremcice. Dakle, nista ne treba da vas cudi.

Poslednja izmena:
Ja se nadam da ce Telekom u nekoj skorijoj buducnosti skapirati da je adsl na izdisaju, i da im nece pasti na pamet da ga menjaju sa vdsl2 standardom, nego da ce se i oni baciti na FTTH.

... za 5 godina pogledamo ovu temu adsl ce i tada biti dominantan i to na danasnjim brzinama :)

Ih bre ali si pesimista :) Nece biti bas tako valjda ...

Lepo bi bilo, zar ne... :) Ranko Ilić iz Telekoma govorio je nešto o tome pre dve nedelje na predstavljanju Deloitte-ove studije o trendovima u telekomunikacijama za 2012. Evo dva moja tvita sa skupa na tu temu:

https://twitter.com/#!/smarkovic/status/164300154332131328
Ranko Ilić, Telekom: Telekom još drži kurs "bakra" za broadband (ADSL), ide na VDSL2, korisnike u vangradskim područjima #deloitte

https://twitter.com/#!/smarkovic/status/164300526081683456
Ranko Ilić, Telekom: nepredvidiv razvoj u segmentu optike, modeli za FTTH i dalje nisu smanjili cenu po korisniku od 900-1000e #deloitte

Pozdrav,
Sloba

Ih bre ali si pesimista :) Nece biti bas tako valjda ...

Pa da razmisljamo realno, pre blizu 2 godine uzeo sam studnski, placas click1 dobijes sledeci (click4), pre oko godinu, uzeo sam 50% popust (opet click4, samo za malo manje para), i kako mi se blizi istek ugovora, jedino sto za mene stoji kao opcija je novi ugovor (24 meseca, 50%) kod Telekoma... to je 4 godine vezano na istoj brzni konekcije... ne secam se da li su jednom duplirali upload valjda... i sta me onda sprecava da mislim da i narednih 60 meseci bude sve jedno te isto, jedno te isto... :)

A ja sam 2008. imao 512 kbps, a sada imam za isti novac 8 mbps. Dakle za 4 godine 16x ubrzanje :)
Brzine se realno povecavaju. Na adsl-u to nije toliko brzo koliko bismo zeleli, ali se povecavaju. Na kablu to sasvim ok izgleda. Uradice i ovi na adsl-u nesto uskoro, pa ce i vama izaci bar na 10x ubrzanje u odnosu na pre 4 godine.

Ako nastavimo bar istim tempom kao do sada, za 4 godine cete imati ~50 mbps za 15 evra. To uopste nisu vise nerealne brzine kod nas. SBB i Ikom ih vec nude za nekih tridesetak evra, a optika tek treba da se pojavi. Svi smo nezadovoljni netom, voleli bismo da bude kao u nekim drugim zemljama, ali treba biti realan - kada bi nam ostale stvari u drzavi bile bar na nivou ovog kakvog takvog interneta, ova zemlja bi bila mnogo lepse mesto za zivot :)

Jel moze neko da okvirno kaze ( onako da pretpostavi) koje su minimalne brzine ovog optickog FTTH-a neta, i po kojoj ceni bi to Targo trebao da ponudi?
Ocekujem ih vec u martu:)

Mozemo jedino da pogadjamo i da se takmicimo ko je bio blizi :p
Evo ja pogadjam da ce im najmanji paket biti 10/5 za 12 evra, a da ce imati i 100/50 za 50 evra :d

p.s. te cene pogadjam samo za internet uslugu, bez tv-a, telefona ili bilo cega drugog.

Cek, a sto im grad ne dozvoli da sprovedu kablove po celom Beogradu preko bandera za javnu rasvetu ? Onako kao u Rumuniji recimo. Za cas bi ceo grad kablirali i mogli da puste svima normalan net za male pare ...

Zato što bi naša država/vlast naplatila takse za to koje bi bile skuplje nego kopanje.
A sto bi im to grad dozvolio kada moze EPS da razvuce te kablove i da nam prodaje "net", a ne tamo neka stranjska firma.
Uostalom, mogu da sklope ugovor sa epsom za iznajmljivanje bandera, ali kontam da to kosta papreno. Pre je neki lik (radnik kablovske) pisao kako njihov kalb operater placa 1500din po banderi EPSu, sad ne mogu da se setim za koji period da li godinu ili mesec dana...

Vrh Dno