Šta je novo?

Apple’s Monster Quarter!

Ako Apple reci drzi 25% trzista, a Android 75% trzista, da li ce dev da pise za iOS ili za Android, da li su vece pare kod 3 puta vise usera ili kod 3 puta manje usera :) ?

Ista stvar vazi za Mac, Autodesk jednostavno nije video potrebu da o svom trosku napravi AutoCad za Mac, Mac je tek dobio neki kakav takav rast u odnosu na PC kada je predstavljen iPhone, pa je onda krenula cela fama oko Apple-a. DSS koji vrti najjace CAD / CAM programe za industriju pa ne planira da u skorije vreme nesto portuje na OS X, jednostavno ne isplati im se.

Nije sve u zaradi, mogu oni da imaju nebesku zaradu, ali sve ce manje imati dev-ova koji ce praviti software sto ce vremenom uzrokovati da im opada broj usera pa da im i zarada bude u padu. Trenutno Apple raste, ali sta ce biti kada krenu da padaju, sta ce tada da zaustavi taj pad, pa verovatno nista, mozda ostanu na onih 10% sto im po nekom nepisanom pravilu pripada i to je to. Pokusavaju da se izbore sa patentima, ali tako samo odlazu neodlozivo za par godina. Rad bih bio kada bi me iko ubedio u suprotno. I da Apple kada prodaje PC racunar, on proda i sistem, dok to ostali ne proizvodjaci ne rade. Samo me zanima sta ce biti novost na novom iPhone-u, NFC paying system, super to ima u SGS 2 koji je na trzistu skoro godinu dana ? Jednostavno Apple je skoro sve svoje adute izbacio na trziste, cak su i sami poceli da kopiraju od drugih (iOS 5, 200 (Android) features) ;). Ima i MS kesa 20-30 milijardi, ali nikako da se makne sa 4% u mobile segmentu.

Sto Mac belezi ovoliku prodaju, fensi je i nista drugo, gore napisah kako izgleda profil barem 70% usera Mac-a i ljudi koji doticni zele da kupe. Koliko sam samo puta cuo Apple najbolji, da ga pitas zasto veze ne bi imao. Cak i preko se ista prica vrti, sinonim je nekog kvaliteta, a sa druge strane garancija godinu dana. Da valja za posao, valja, ali jako ogranicenom broju ljudi, ostalima je alfa i omega Windows, jednostavno 99% stvari mozes da obavis i imas hrpu software-a, a ako ti se nesto ne placa skines piratsku i eto ti.

Inace mene zanima poredjenje koliko prosecan user koristi dnevno svoj laptop, a koliko svoj telefon ili iPad ? Evo recimo dosta ovde usera ima recimo iPhone ili neki Android telefon, koliko zaista sede za racunarom, a koliko koriste svoj telefon za konzumaciju internet sadrzaja ? Ista stvar vazi i za tablet korisnike ?

I da mislim da dosta nas ovde sve gleda sa strane advanced usera (sta god to znacilo :)) a ne spusta se na nivo nekoga ko se uloguje na face, ode na youtube i max instalira neki program. Ako nesto ne radi kako treba komp salje u servis itd. itd. Apple igra na tu kartu, ali ako iPhone i ekipa vise nisu cool, onda Apple ima ozbiljan problem.

Apple je ozbiljno nagario na Kinu, cak su blokirali store prodaju iPhone-a hteli da se pobiju ovi, dolazili specijalci koliko videh na macrumors xd :). Ali uprkos tome, mnogo se vise aktivira Android nego iOS uredjaja sa sve iPad-om na dnevnom nivou :). I da Apple nema prodavnice u Indiji, videh da ce uskoro i tamo da prosire svoju mrezu :).

Nije sve u zaradi, mogu oni da imaju nebesku zaradu, ali sve ce manje imati dev-ova koji ce praviti software sto ce vremenom uzrokovati da im opada broj usera pa da im i zarada bude u padu.
Apple je krajem 90tih otkupio nekoliko softwerskih timova jer je Steve Jobs dobro znao sta se desava kad ostavite da vam mediokritet pise prateci software za platformu (Bill Gates i Macintosh 1983.)

Tako je Mac OS X dobio eksluzivno Final Cut i Logic.

sta mislis, koliko softwerskih kompanija Apple moze da otkupi sa 100$ milijardi?

ceo tvoj post nema blage veze sa realnoscu.

Nije sve u zaradi, mogu oni da imaju nebesku zaradu, ali sve ce manje imati dev-ova koji ce praviti software sto ce vremenom uzrokovati da im opada broj usera pa da im i zarada bude u padu.
Apple je krajem 90tih otkupio nekoliko softwerskih timova jer je Steve Jobs dobro znao sta se desava kad ostavite da vam mediokritet pise prateci software za platformu (Bill Gates i Macintosh 1983.)

sta mislis, koliko softwerskih kompanija Apple moze da otkupi sa 100$ milijardi?

Samo me zanima sta ce biti novost na novom iPhone-u, NFC paying system, super to ima u SGS 2 koji je na trzistu skoro godinu dana ?

jos samo ovo da prokomentarisem sa linkom:

MasterCard acknowledges it needs Apple to bring NFC payments into the mainstream

Credit card card companies are working to push consumer payments away from plastic cards and into more secure electronic forms, but a MasterCard representative has acknowledged that getting NFC into Apple's iPhone will be critical in advancing the technology into the mainstream.

http://www.appleinsider.com/article..._bring_nfc_payments_into_the_mainstream_.html

Slažem se sa ovime za NFC. Jednostavno apple je sada kul i moderan u USA (kao Nokia nekada kod nas, ili BB kod njih), nijedna druga firma nema toliki uticaj na svoje korisnike. Kada apple nešto predstavi njihovi useri to sigurno koriste.

Poslednja izmena:

jos samo ovo da prokomentarisem sa linkom:

MasterCard acknowledges it needs Apple to bring NFC payments into the mainstream

Credit card card companies are working to push consumer payments away from plastic cards and into more secure electronic forms, but a MasterCard representative has acknowledged that getting NFC into Apple's iPhone will be critical in advancing the technology into the mainstream.

http://www.appleinsider.com/article..._bring_nfc_payments_into_the_mainstream_.html

Mediokriteti ? Najnovija verzija Final Cut-a je tako majstorski odradjena da je 70% kupaca dalo ocenu 1 u prvih dan / dva, na kraju na njihov zahtev Apple se smilovao posle 5 dana da vrati pazi vrati opcije koje je prethodna verzija imala, a nova nije ? MS-ov mediokritetni Office je toliko losiji od Apple SF takmaca da svi zivi koriste Office na Mac-u ? Mediokritetni softver isto tako pravi i AutoDesk, Adobe, Apple pravi najbolji software na planeti, pazi da nije ? Nemoj mi te price sve Apple je najbolje, svi ostali su 0.

Moze Apple da kupi sa 100 milijardi mnogo firmi, ali sto to ne radi, pa verovatno u tu pricu bi se ukljucio i neki konkurent tipa Microsoft, pa bi cena ispala astronomska pa im se ne isplati. I da ako je MS kupio Skype za 7 milijardi, sta mislis koliko bi kostao AutoDesk ili Adobe, 5+ puta vise ? Evo Apple moze da kupi Facebook, cena im je pala negde na 80 milijardi, samo sto ce mu tada cena biti barem 2 puta veca.

Sta u mom postu nema veze sa realnoscu, rado bih voleo da mi sve to objasnis / dokumentujes. Cela gore prica oko software-a je odradjena na tvoju konstataciju 90% trzista vs 10% trzista, samo sto sam ja ubacio 75 % : 25% odnos i jako ti lepo pokazao zasto onaj sa 25% gubi bitku. Windows vs Mac necu reci ista ali slicna prica, sto sam gore u prenesenom znacenju i napisao u pogledu software-a ? Reci ti meni sto je Apple tuzio Samsung za Tab-ove, dok Motorola-u, Acer, HP, Asus i HP nije ni pipnuo ? Jednostavno uzeli bi im barem 20% usera u doticnim zemljama gde su tableti zabranjeni (DE i AU). Mozda im Samsung krade ideje, ali i Apple je pokrao brdo ideja.

Lepo gore napisah da je Apple cool, da postoji 1001 telefon koji se pojavio sa NFC pre iPhone-a, Apple ce to reinventovati, mediji i reklama ce to lepo izreklamirati itd. itd. Nema veze to sto ce iPhone NFC telefoni biti u manjini u odnosu na Android NFC telefone. Apple se trenutno vadi na to cool, ali i BB je bio cool i belezio rast, pa sada pada ?

Na dnevnom nivou je oko 100 000 vise Android aktivacija u odnosu na iOS aktivacije, da ne spominjem da Apple TV spada u iOS uredjaje i da dobar deo tih aktivacija cini i iPod Touch koji se moze porediti sa low low end Android telefonima :).

Mali off... iz prve ruke vest... radio sam neku app ze decu za iPad (animirane pricice), a drugi deo tima je radio Android verziju. I pogadjajte gde se vise prodaje.. na App Storeu ili na Market + Amazon App Store?
Android verzija se skoro duplo vise prodaje.

Mediokriteti ? Najnovija verzija Final Cut-a je tako majstorski odradjena da je 70% kupaca dalo ocenu 1 u prvih dan / dva, na kraju na njihov zahtev Apple se smilovao posle 5 dana da vrati pazi vrati opcije koje je prethodna verzija imala, a nova nije ? MS-ov mediokritetni Office je toliko losiji od Apple SF takmaca da svi zivi koriste Office na Mac-u ? Mediokritetni softver isto tako pravi i AutoDesk, Adobe, Apple pravi najbolji software na planeti, pazi da nije ? Nemoj mi te price sve Apple je najbolje, svi ostali su 0.

Argument u korist gornje price o Final Cut i video profesionalcima: http://arstechnica.com/apple/news/2...-to-acknowledge-the-pro-industry-and-fast.ars

Moze Apple da kupi sa 100 milijardi mnogo firmi, ali sto to ne radi, pa verovatno u tu pricu bi se ukljucio i neki konkurent tipa Microsoft, pa bi cena ispala astronomska pa im se ne isplati. I da ako je MS kupio Skype za 7 milijardi, sta mislis koliko bi kostao AutoDesk ili Adobe, 5+ puta vise ? Evo Apple moze da kupi Facebook, cena im je pala negde na 80 milijardi, samo sto ce mu tada cena biti barem 2 puta veca.

Iako se slazem da mogu da kupe... pitanje je samo koga i za koliko, kao sto i sam vec primetio. Sve sto je iole valjalo u poslednjih 20godina je MS pokupovao: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mergers_and_acquisitions_by_Microsoft

Sta u mom postu nema veze sa realnoscu, rado bih voleo da mi sve to objasnis / dokumentujes. Cela gore prica oko software-a je odradjena na tvoju konstataciju 90% trzista vs 10% trzista, samo sto sam ja ubacio 75 % : 25% odnos i jako ti lepo pokazao zasto onaj sa 25% gubi bitku. Windows vs Mac necu reci ista ali slicna prica, sto sam gore u prenesenom znacenju i napisao u pogledu software-a ? Reci ti meni sto je Apple tuzio Samsung za Tab-ove, dok Motorola-u, Acer, HP, Asus i HP nije ni pipnuo ? Jednostavno uzeli bi im barem 20% usera u doticnim zemljama gde su tableti zabranjeni (DE i AU). Mozda im Samsung krade ideje, ali i Apple je pokrao brdo ideja.

Da citiram Paola Koelja... svi "kradu" odnosno re-invented(copyright Apple Inc.). :d

Lepo gore napisah da je Apple cool, da postoji 1001 telefon koji se pojavio sa NFC pre iPhone-a, Apple ce to reinventovati, mediji i reklama ce to lepo izreklamirati itd. itd. Nema veze to sto ce iPhone NFC telefoni biti u manjini u odnosu na Android NFC telefone. Apple se trenutno vadi na to cool, ali i BB je bio cool i belezio rast, pa sada pada ?

Na dnevnom nivou je oko 100 000 vise Android aktivacija u odnosu na iOS aktivacije, da ne spominjem da Apple TV spada u iOS uredjaje i da dobar deo tih aktivacija cini i iPod Touch koji se moze porediti sa low low end Android telefonima :).

U svetu da... u USA, nikako... tamo je iPhone ubedljivo najpopularniji telefon, gde je bilo vise aktivacija istog u prethodna 3 meseca nego svih ostalih android telefona zajedno.

Da,

- FinalCut nastao na superiornoj QuickTime tehnologiji 90tih kojeg je Adobe odbacio zbog ucena Microsofta (a Apple otkupio)

- FinalCut koji je preuzeo AdobePremier i Avid korisnike u narednoj dekadi.

- FinalCut kojem vise ne trebaju profesionalci i koji vise ne mora da sluzi kao prezentacija superiornosti Mac OS X nad Windowsom.

- FinalCut koji sada treba da sluzi za prosirenje Mac i iOS baze consumer korisnika.

as simple as that.

Apple se trenutno vadi na to cool, ali i BB je bio cool i belezio rast, pa sada pada ?
hoces da ti kazem zasto tvoj post nema veza sa realnoscu a pises ovakve recenice? :D

BB je bio pager kompanija i u datom trenutku je imao "nice" tehnologiju. Onda je dosao Apple sa Mac OS X tehnologijom spakovanom u telefon. Dalje znas sta se desilo...

bitno je da znas da Apple/NeXT rade decenijama na svom OS-u. Nisu dosli juce i poceli da prodaju pagere.

tesko da ti, ili iko drugi bez poznavanja istorije, moze da sagleda sta je Apple i sta ce se sutra desavati. usled toga ce mu recenice: "Apple se trenutno vadi na to cool, ali i BB je bio cool i belezio rast, pa sada pada ?" izgledati potpuno normalne i realne. ;)

Čemu takvo potcenivanje BB-a, da li si ikada koristio njihove uredjaje? Ah da Apple je sve i svja, svi ostali su ili smeće ili kopije.

@kovacm,
Zaista, ali zaista si neverovatno loš sagovornik. Nemoguće je da nisi u pravu, jednostavno ne prihvataš ičije osim tvoje argumente. A te iste argumente menjaš kako ti padne na pamet i prilagođavaš novoj plejadi strategija i taktika koje apple sprovodi da bismo svi prešli na korišćenje njihovih proizvoda. Aman čoveče, nije Apple jedina kompanija na svetu koja je u roku od par godina doživela velik uspeh i rast profita, a vala, neće biti ni poslednja.

Solidan proizvod i fantastičan marketing = poslovni uspeh.
Ah da... pa ovakav rast, koji apple doživljava je za njih deja-vu. Samo, da li treba da te podsetim kako se završilo to prethodni put?

Inače... ajde da sačekamo decembar ove godine, pa da ponovo diskutujemo na ovu temu... da vidimo gde je ko tada.

@kovacm,
Zaista, ali zaista si neverovatno loš sagovornik. Nemoguće je da nisi u pravu, jednostavno ne prihvataš ičije osim tvoje argumente. A te iste argumente menjaš kako ti padne na pamet i prilagođavaš novoj plejadi strategija i taktika koje apple sprovodi da bismo svi prešli na korišćenje njihovih proizvoda.

I to si tek sad ukapirao, nakon bar 500 thread-ova u kojima radi jedno te isto?

troll_thread.jpg

Koliko nerealnosti u topicu da je ti strasno.

@Gile
Ok sta to znaci da ce ovaj il onaj "pobediti"? Ne razumem sto zabole Apple za % trzista kada imaju rekordni rast (iznad i njihovih ocekivanja) prodaje, profita i na kraju to pokazuje i sama vrednost akcija? I to je nesto sto nije od juce vec traje duze vreme..

I sto se tice zarade na platformama pa ga uporedjujte sa marketshare-om kolko ocete:

http://venturebeat.com/2011/12/09/apple-ios-vs-android-developers-whos-making-more-money/

Samo necete da skapirate da nije isto porediti neki jeftini low cost android i iPhone koji su (svaki kad je izasao) telefoni visoke klase.

Zato ce i dalje gile da prognozira "propast" Apple-a dok ce apple za to vreme (gubeci marketshare) beleziti i dalje rast i rekordne rezultate.

Poslednja izmena:
Da,

- FinalCut nastao na superiornoj QuickTime tehnologiji 90tih kojeg je Adobe odbacio zbog ucena Microsofta (a Apple otkupio)

- FinalCut koji je preuzeo AdobePremier i Avid korisnike u narednoj dekadi.

- FinalCut kojem vise ne trebaju profesionalci i koji vise ne mora da sluzi kao prezentacija superiornosti Mac OS X nad Windowsom.

- FinalCut koji sada treba da sluzi za prosirenje Mac i iOS baze consumer korisnika.

as simple as that.

hoces da ti kazem zasto tvoj post nema veza sa realnoscu a pises ovakve recenice? :D

BB je bio pager kompanija i u datom trenutku je imao "nice" tehnologiju. Onda je dosao Apple sa Mac OS X tehnologijom spakovanom u telefon. Dalje znas sta se desilo...

bitno je da znas da Apple/NeXT rade decenijama na svom OS-u. Nisu dosli juce i poceli da prodaju pagere.

tesko da ti, ili iko drugi bez poznavanja istorije, moze da sagleda sta je Apple i sta ce se sutra desavati. usled toga ce mu recenice: "Apple se trenutno vadi na to cool, ali i BB je bio cool i belezio rast, pa sada pada ?" izgledati potpuno normalne i realne. ;)

Prvo ja tebe postujem itekako jer si "stara garda" i znas lepo sta se sve desavalo u IT-u i pratio si sve od 0. Ja od tebe mogu samo da naucim i nista vise, ali naravno ne slazem se sa vecinom tvojih stavova.

Final Cut je program koji je bio alfa i omega do skora za video iako se ne bavim doticnim poslom. Ali Apple je sada postao neko i nesto na trzistu, od doticnog programa ne bi imali neku nebesku zaradu, a morali bi stalno da ulazu u njega da ga poboljsavaju i da se prilagode oni userima, ne useri njima. Ovo na kraju je glavna kvaka, Apple samo gleda da "njemu bude lepo" usere ko jbe, bukvalno je taj odnos, klasican primer je onaj antena problem na iPhone 4. Posle 3 dana iskoci taj problem, ovi na prvu kazu ne drzite telefon kako treba, da je to rekao HTC, Nokia ili bilo koji drugi proizvodjac useri bi brisali patos sa njima godinama, naravno dobar deo je to razljutilo pa se digla lepa pompa, ali dobar deo ljudi je presao preko toga po fazonu, nema veze ako puca poziv, bitno je da ja imam iPhone.

BB je kompanija koja je imala nice tehnologiju koja je bila primamljiva business userima. Taman kada je krenula njihova ekspanzija i kada su postali cool i medju mladjim masama pojavio se iPhone koji ih je jako brzo sklonio sa cool mesta. I tada je krenuo njihov lagan pad. Mac OS X tehnologija iOS, iOS nema fajl sistem ;), ima ("multi")tasking, ima i "foldere",... Ali da su pokrenuli nesto jesu. Ne znam da li si mislio na neki novi OS, ali ako rade na OS X-u, onda ne rade posao nista bolje od MS-a.

Nisi mi odgovorio na 90% onog posta i rekao mi gde lupam, rado bih voleo da mi kazes sta ne valja ?

@ays nije bio u ovoj temi ali evo ti link da opasno gresis ;) :

http://www.bgr.com/2012/01/20/android-share-doubles-iphone-in-u-s-samsung-most-popular-vendor/

E sada koliko ima tacno NFC telefona ne znam, ali dosta se prodaje high end HTC i Samsung telefona u USA.

@kurtk procitaj clanak sa tog linka, do kraja :), videces ko stvarno pravi pare i videces zasto Apple doticnu bitku ne moze da pobedi jer hoce da se bori protiv najjaceg Google-ovog oruzja - reklame. Kada procitas clanak do kraja vrati se na moj post na vrhu 4. te strane pa se onda vrati sa pricom.

Ako poredis Android telefone visoke klase i iPhone-ova, odnos bi bio 1:1, sa verovatno vecim rastom quartal to quartal rastom Android smartphone-ova. Samo da ti kazem i Nokia je bila No.1 sa Symbian telefonom, pa je onda krenula era Touch telefona, pa je nekadasnji No.1 Phone Manufacturer u skoro svim klasama i koji je bio stabilna kompanija, a sada belezi velike gubitke. I da ja ne prognoziram propast Apple-a nego samo da ce u odredjenom vremenskom periodu izgubiti bitku na mobile trzistu i kompanija ce krenuti nizbrdo. Koji rast 10% Mac 4% PC. Pa tih 4% na 90% je jednako 10**3% na 7%.

E da cisto da napomenem da je do sada prodato preko pola milijarde kopija originalnih Windows 7 sistema. Apple verovatno za vreme koje je Windows 7 na trzistu proizveo toliko Mac-ova za ove skoro 3 godine, tj. pitanje da li uopste tih 7% trzista koje drzi Mac broji pola milijarde racunara ?

iMac i MacMini Apple da ukine ? Verovatno nikad sta ce jedan prosecan pro user koji koristi Adobe CS paket na Mac-u da kupi ? MBP super 15" koji ima 20% losije performanse u odnosu na iMac, manju radnu povrsinu, mada moze da se nakaci monitor, nece imati nVidia grafu nego ce se zezati sa nekim ATI-jem koji za njih nije bas najsrecnije resenje. Da ne pominjem sto ce doticni lap morati uvek da bude prikljucen u steker, naravno baterija nece moci da se izvadi, pa ce sama promena baterije kroz godinu do dve max biti must. Ili pak moze da se odluci za Mac Pro sa Xeon procesorom koji mu ne treba nizasta. Ako Apple ukine iMac i MacMini ogroman broj usera Adobe CS paketa ce da odradi tranziciju na Windows, jednostavno nece imati da kupe racunar koji ce im zavrsavati posao. MBP resenje ce biti mnogo skuplje od iMac resenja, o Mac Pro resenje ce biti nekoliko puta skuplje + refresh se izgleda radi svake prestupne godine.

Btw. koga zanima ovo je Asus u saradnji sa MS-om napravio, ne vidim da ce u skorije vreme ista slicno Apple izbaciti :

http://www.guru3d.com/news/asus-kinect-integrated-laptops/

Poslednja izmena:
@gile23, na žalost, nisi u pravu za iMac vs MBP po pitanju performansi, tek u 64bit aplikacijama i najjaca/najskuplja verzija iMac 27 ima bolje performanse u odnosu na MBP, ponajvise zahvaljujuci pravoj AMD grafici, naspram ove mobile verzije. Razlike izmedju mobile i7 i desktop i7 koje apple koristi za iMac i MBP su zaista mizerno male... Ni ja nisam verovao dok nisam video na nekoliko mesta rezultate poput ovih sa geekbench.

Zato se i javljaju takve priče i spekulacije na temu iMac i Mac Mini.

@kurtk procitaj clanak sa tog linka, do kraja :), videces ko stvarno pravi pare i videces zasto Apple doticnu bitku ne moze da pobedi jer hoce da se bori protiv najjaceg Google-ovog oruzja - reklame. Kada procitas clanak do kraja vrati se na moj post na vrhu 4. te strane pa se onda vrati sa pricom.

Ne znam samo koliko jasnije od ovoga treba da bude da bi neke stvari prihvatio?

http://tech.fortune.cnn.com/2011/11/21/piper-jaffray-android-app-revenue-is-7-of-iphones/
http://news.cnet.com/8301-13579_3-5...les-kicking-app-on-android-market-says-study/
http://www.sfgate.com/cgi-bin/artic...24/bloomberg_articlesLY9TAG1A1I4M01-LYC3T.DTL
http://www.nasdaq.com/article/google-profit-rises-but-misses-estimate-stock-down-20120119-01523

i ko stvarno pravi pare?daleko,daleko vise Apple naravno

Poslednja izmena:
A šta vas uopšte boli uvo ko pravi kolike pare, ko da vam je čika Steva u amanet ostavio Apple, a google i ostali deo akcija. Uostalom otkud vi znate da su cifre i grafikoni 100% tačni? Zato što piše na sajtu, pa piše i na busu lasta pa ne leti. Enron je dugo bio najprofitabilnija kompanija, izveštaji non stop, bla bla market share i šta bi posle, propade samo tako, a budže iz upravnog odbora pokupiše lovu. To što novine pišu da je Apple najvrednija kompanija na svetu i da imaju najviše kapitala nasmeje me kao kad kažu da je Bil Gejts najbogatiji čovek na svetu.

pre nego sto doneses (pogresan) zakljucak baziran samo na ciframa od direktne prodaje (naplate za download aplikacija) procitaj ovaj tekst
http://venturebeat.com/2011/12/09/apple-ios-vs-android-developers-whos-making-more-money/

sto kaze baja "It really is amazing what you can do with statistics."

i obrati paznju na jedan konkretan primer...

http://www.phonearena.com/news/Angr...-a-year-in-ad-revenue-to-Happy-Humans_id15081

Poslednja izmena:

Stani malo, to je samo prihod od paid app-ova, u onom clanku koji je KurtK izbacio, govori bas o reklamama i o tome koliko se kesa pravi na reklamama koje google gleda kao posebnu kategoriju Adsense ;). Razlika izmedju reklama i paid App-ova je ta sto ces ti prodavati free app, jedan klik na reklamu je 0.1 - 0.2 $, 1 reklama se gleda na 100 pregleda (ovi rate-ovi bili na adsense-u za klasicno web reklamiranje pre nekih godinu dana). Pise ti na dnu onog clanka zakljucak, a i postu iznad :).

@srky Oko 10%, po ovome, i7 2600k vs i7 2820Q :

http://www.tomshardware.com/reviews/core-i7-2820qm-sandy-bridge-mobile,2838.html

Ali opet ti ostaje pitanje monitora i baterije, jednostavno sto bi koristio prenosni racunar kao kucni i drzao ga pod opterecenjem 24/7, nije laptop u startu predvidjen za 24/7 rad :). Da ne pominjem da bi morao da iskesiras monitor jos uz MBP.

Stani malo, to je samo prihod od paid app-ova, u onom clanku koji je KurtK izbacio, govori bas o reklamama i o tome koliko se kesa pravi na reklamama koje google gleda kao posebnu kategoriju Adsense ;). Razlika izmedju reklama i paid App-ova je ta sto ces ti prodavati free app, jedan klik na reklamu je 0.1 - 0.2 $, 1 reklama se gleda na 100 pregleda (ovi rate-ovi bili na adsense-u za klasicno web reklamiranje pre nekih godinu dana). Pise ti na dnu onog clanka zakljucak, a i postu iznad :).

Pa majku mu gile,procitaj bar linkove pre komentarisanja,sa tako selektivnim citanjem stvari nije ni cudo da stalno imas fatalisticke prognoze za Apple :)
"Among the 200 top-grossing apps, Google's Android Market generated 65 percent of its sales from freemium apps, while iPhone apps captured 50 percent from freemium software."
Dakle naravno da je u ove analize uracunat prihod od reklama,ne znam kako ti je to promaklo.dakle sa manjim brojem uredjaja Appstore pravi 4 puta vise novca.a sto se profita tice tu mislim da nema spora,ne znam odakle ti da apple tu ne moze da se bori sa googleom.

@srky Oko 10%, po ovome, i7 2600k vs i7 2820Q :

http://www.tomshardware.com/reviews/core-i7-2820qm-sandy-bridge-mobile,2838.html

Ali opet ti ostaje pitanje monitora i baterije, jednostavno sto bi koristio prenosni racunar kao kucni i drzao ga pod opterecenjem 24/7, nije laptop u startu predvidjen za 24/7 rad :). Da ne pominjem da bi morao da iskesiras monitor jos uz MBP.

Predvidjen je... svi laptopovi iz tkzv serija "Mobile Workstation" u koju spada i Macbook Pro su predvidjeni da budu 24/7 u upotrebi. Naravno, pod tom upotrebom ne mislim na BOINC ili nesto tako. Pre nekih pola godine sam koristio MBP 17 iz 2007 godine, koji je imao oko 1500 battery cycles i mogla je da izdrzi oko 2sata, takodje, laptop je radi savrseno, jedino sto je menjano na istom je HDD. A pre te 17ce sam koristio 15cu iz 2006godine, mislim da je bio iz prve serije MBP racunara, verovao ili ne i to je radilo kako treba.
Pre tih MBP-ova, sam koristio pretka danasnjih HP Elitebook modela, skoro 5 godina, gde sam jedino menjao hdd. Nije svih 5godina bio jedina masina u upotrebi ali je dobrih 2 godine mi bio jedini racunar na kojem sam programirao(tada u .NET).

A za monitor... pa to bi jos vise odogovaralo Apple-u. Da te nateraju da uzmes i monitor pride. Mada kako sada krecu da povecavaju rezolucije ekrana, mozda i ne bude potrebe za tako necim, barem za vecinu korisnika. Inace, ti mozes, kao sto sam ja, da uzmes bilo koji monitor, bilo kog drugog proizvodjaca. Nisi obavezan da uzimas apple cinema display(ja ga ne bih ni uzeo, zbog stakla i nebuloznog odsjaja)

Pa majku mu gile,procitaj bar linkove pre komentarisanja,sa tako selektivnim citanjem stvari nije ni cudo da stalno imas fatalisticke prognoze za Apple :)
"Among the 200 top-grossing apps, Google's Android Market generated 65 percent of its sales from freemium apps, while iPhone apps captured 50 percent from freemium software."
Dakle naravno da je u ove analize uracunat prihod od reklama,ne znam kako ti je to promaklo.dakle sa manjim brojem uredjaja Appstore pravi 4 puta vise novca.a sto se profita tice tu mislim da nema spora,ne znam odakle ti da apple tu ne moze da se bori sa googleom.

Nisam citao, ali sam sad seo i procitao. Ja koliko to shvatam, da je 65% prodatih / downloadovanih aplikacija free, dok je kod iPhone-a to 50%, ne pise profit ? Ja rekoh samo da Google ima mnogo bolje targetovane reklame od Apple-a, nista vise ? Apple prodaje hw, sw i zaradjuje kes od svojih servisa. Google zaradjuje samo od sw-a (reklama). Ne znam da li u ovo ulazi profit od reklama jer je Google Adsense poseban servis.

Poslednja izmena:
Tacno a i te free aplikacije su uracunate u profit upravo zbog reklama i in app purchase-a.kao sto vidis i apple sasvim solidno zaradjuje od freemium aplikacija,nije velika razlika 65% naspram 50%. a cela diskusija se vodi oko tvojih tvrdnji kako apple ne moze da se bori profitom sa googleom i kako devovi biraju platformu koja im donosi vise novca (sto je istina ali kao sto vidis app store donosi 4 puta vise novca tim istim devovima od marketa).

Poslednja izmena:
@srky Moram priznati da mi je to ipak promaklo :(, i da si u pravu :). Sa jedne strane dobijas za 200 e vise (neki Dell monitor, lepe cene imaju xd :)) prenosnu masinu + desktop masinu. Sto je jako lepo, ali opet baterija ce ti lagano slabiti :(. Apple Cinema Display ima jednu veliku prednost lako se odrzava i cisti :).

@webster

On kaze jedno, ovaj kaze drugo :

http://www.quora.com/Google/How-much-revenue-does-Android-generate-for-Google

I da imaj na umu da u te 3.4 milijarde spada i to koliko je Apple zaradio za 2 godine dok Android nije ni postojao.

@kovacm,
Zaista, ali zaista si neverovatno loš sagovornik. Nemoguće je da nisi u pravu, jednostavno ne prihvataš ičije osim tvoje argumente. A te iste argumente menjaš kako ti padne na pamet i prilagođavaš novoj plejadi strategija i taktika koje apple sprovodi da bismo svi prešli na korišćenje njihovih proizvoda. Aman čoveče, nije Apple jedina kompanija na svetu koja je u roku od par godina doživela velik uspeh i rast profita, a vala, neće biti ni poslednja.

Solidan proizvod i fantastičan marketing = poslovni uspeh.
Ah da... pa ovakav rast, koji apple doživljava je za njih deja-vu. Samo, da li treba da te podsetim kako se završilo to prethodni put?

Inače... ajde da sačekamo decembar ove godine, pa da ponovo diskutujemo na ovu temu... da vidimo gde je ko tada.

axa.

znaci to sa FinalCut-om sam ja izmislio da bih prikrio gresku Apple-a? :D

i ja sam izvrtao cinjenice da Apple ne zaradjuje nista od prodaje Mac racunara i da bi propao da nema iPhonea?

@srky Moram priznati da mi je to ipak promaklo :(, i da si u pravu :). Sa jedne strane dobijas za 200 e vise (neki Dell monitor, lepe cene imaju xd :)) prenosnu masinu + desktop masinu. Sto je jako lepo, ali opet baterija ce ti lagano slabiti :(. Apple Cinema Display ima jednu veliku prednost lako se odrzava i cisti :).

Za do 600evra možeš da uzmeš Dell u2711 ili HP zr2740w koji su 27" sa 2560x1440 rezolucijom, dakle, identično kao ACD 27, bez tog glossy stakla. Dobiješ istu radnu površinu za daleko manje para, pa za razliku možeš da uzmeš fenomenalan radni sto, odličan wifi štampač, kvalitetnu wifi tastaturu i miš, udobnu ergonmsku stolicu, dodaš RAM memoriju u MBP i uzmeš SSD koji ti želiš a ne koji ti Apple nudi(uglavnom su Intel).

Održavanje i čišćenje ti dođe na isto... koristim isti rastvor za čišćenje mojih naočara za vid, za čišćenje kako glossy ekrana mog MBP-a, tako i za čišćenje anti glare HP monitora koji trenutno koristim, sve sa "magičnom krpom".

A ono najbitnije, sa pojavom ivy bridge mobile procesora, mislim da će potreba za ozbiljnom desktop mašinom još više da opadne. A Apple deklariše baterije na 1000 punjenja pre nego što počne da dolazi do degradacije. Što je cifra koju sigurno nećeš napraviti u prvih godinu dana korišćenje, pa možda ni u dve godine. A posle dve godine, možeš da potrošiš oko 150evra(toliko je trenutno, ne znam dal će biti i nadalje) za novu bateriju ili da prodaš svoj laptop i uzmeš novu verziju.(Što je moje skromno mišljenje da upravo na to i Apple računa, da ćeš menjati svoj MBP/MBA, na barem dve godine, eventualno i ranije).

Ja sam više nego prezadovoljan sa ovim MBP 15 koji koristim ali zaista, mnogo stvari bih mogao da zamerim Apple-u za OSX ali samo jednu za sam laptop... bolju termoregulaciju, tj, bolje hladjenje da urade i mašina bi bila savršena. (naravno, da ima i Hi-Res(1680x1050) + AntiGlare opciju). Uostalom, uskoro će i novi modeli da budu predstavljeni, pa me baš zanima dal će uraditi nešto po tom pitanju... ;)

p.s.
Ko je srky? :D

@kovacm, a ja sam to pa napisao?
Ja napisah da manje zaradjuju od drugih, što si ti demantovao sa podacima koje si naveo... na šta sam odgovorio priznavanjem greške, iako si koristio rezultate koje je apple objavio za poslednja 3 meseca, a većina drugih PC proizvođača nije još uvek objavila te podatke... povedi računa koga citiraš i šta mu pišeš ako želiš da te sagovornik shvati ozbiljno i uopšte razume.

Takođe, te "strategije" oko FinalCut-a si ti naveo, kao da imaš direktan uvid u dogovore upravnog odbora Apple Inc. Dok ih svi pro korisnici pljuju uzduž i popreko zbog politike koju vode i tog okretanja ka "običnom" korisniku. Ja stavih link do izvora moje informacije, tvoji izvori su najčešće čisto tračaranje i nagađanje. Čast izuzetcima, poneki se i nađe kao takav.

Poslednja izmena:
@gile

Mac OS X tehnologija iOS, iOS nema fajl sistem , ima ("multi")tasking, ima i "foldere"
ne mogu da ti zamerim jer bi i mnogi iskusniji i stariji korisnici napisali slicnu nebulozu...

@gile23, na žalost, nisi u pravu za iMac vs MBP po pitanju performansi, tek u 64bit aplikacijama i najjaca/najskuplja verzija iMac 27 ima bolje performanse u odnosu na MBP, ponajvise zahvaljujuci pravoj AMD grafici, naspram ove mobile verzije. Razlike izmedju mobile i7 i desktop i7 koje apple koristi za iMac i MBP su zaista mizerno male... Ni ja nisam verovao dok nisam video na nekoliko mesta rezultate poput ovih sa geekbench.

Zato se i javljaju takve priče i spekulacije na temu iMac i Mac Mini.

koliko znam, u iMac-u su AMD mobile graficke kartice...

Nazad
Vrh Dno