Šta je novo?

Apple’s Monster Quarter!

Mogli bi neku donaciju nasoj napacenoj zemlji da daju, tipa nekih 0,0000001% :)

Sto se tice Apple svaka cast, nema sta da se prica, sve je na mestu... Ako je ovako ispalo sa IP4s, kako li ce tek onda biti sa IP5 koji verujem da ce biti drugaciji po izgledu, malo tanji i verovatno mislim da ce ekran biti veci par milimetara...
Jako bi voleo da znam koliko im ode para na marketing...

Sent from my Galaxy S 2 powered by ICS Domination

Marketing? Vrlo malo, Apple je sam sebi marketing.
Smsung, Nokia, SE i ostali daju milione na marketing, Apple ne.

Gledaj sad ovako Coca Cola daje skoro 60% od zarade na marketing i sta sad? Iako svi na svetu su probali Coca Cola-u i znaju sta je oni i dalje sve guraju u marketing... Cisto sumnjam da Apple isto to ne radi... Marketing ti je cela zarada skoro... Ako nemas marketing, sta vredi sto ces ti prodavati neki proizvod koji je dosta dobar, a ima solidnu cenu? U slucaju Apple ( Molim samo Apple korisnike da se ne ljute i da znaju da nemam nista protiv njih) koji ima paprenu cenu, marketing im je odradio ceo posao i sto se tice Iphone-ova i celog ostalog njihovog asortimana.

Sent from my Galaxy S 2 powered by ICS Domination

a ljudi ce ih kupovati kao sumanuti dok ne dobiju valjanu konkurenciju ;)

ono sto je provereno je da "zatvorena platforma" (software + hardware pod istim krovom) proizvodi puno bolje, zaokruzene proizvode koji se prodaju i sa "premium" cenom bez problema.
- ako pobeda znaci 90% trzista a minimalan profit, onda da, Apple na duze staze nece pobediti.
- ako pobeda znaci 5% trzista i profit kao sve firme zajedno koje drze 90% trzista onda ce Apple pobediti ;)

(u svakom slucaju svinjarija sa Wintelom se ovog puta nece ponoviti - Google nema sanse da ima 90%, a pogotovo ne kontrolu kakvu je Microsoft imao 80tih i 90tih)

btw
evo i analiza na temu: The rise and fall of personal computing

Tacno, "zatvorena platforma" ce uvek bolje raditi od otvorene, ali tu se namece drugo pitanje ta prodaja. Apple super prodaje iPhone, ali Android telefona ima mnogo vise nego doticnih iPhone-ova. Tacno je da Android useri ne kupuju preteran broj app-ova i ne trose neke pare na app store-u dok je kod Apple-a ta situacija totalno drugacija. Ali vremenom ce se ipak odredjeni broj developera odluciti da predje na Android pre svega zbog tog broja usera, ako neko nece da kupi aplikaciju ovi ce je izbaciti za dzabe, ali ce zato u doticnu aplikaciju ubaciti neke reklame.

Apple zaradjuje na hw-u i software-u, reklamama i raznim servisima koji uz taj software idu, dok Google samo zaradjuje na reklamama i store-u. Logicno je da ce i sa mnogo manjim brojem usera Apple imati jako visoku zaradu.

Mozda nece biti situacija 95%:5%, ali 75%:25% izgleda vise nego realno :).

a ljudi ce ih kupovati kao sumanuti dok ne dobiju valjanu konkurenciju ;)

ono sto je provereno je da "zatvorena platforma" (software + hardware pod istim krovom) proizvodi puno bolje, zaokruzene proizvode koji se prodaju i sa "premium" cenom bez problema.
- ako pobeda znaci 90% trzista a minimalan profit, onda da, Apple na duze staze nece pobediti.
- ako pobeda znaci 5% trzista i profit kao sve firme zajedno koje drze 90% trzista onda ce Apple pobediti ;)

(u svakom slucaju svinjarija sa Wintelom se ovog puta nece ponoviti - Google nema sanse da ima 90%, a pogotovo ne kontrolu kakvu je Microsoft imao 80tih i 90tih)

btw
evo i analiza na temu: The rise and fall of personal computing

MOLIM? koliko zaradjuje apple od Mac racunara?:D ?:D ehh...sad si ga lupio samo tako....

^ nisam nista lupio - pricam o buducnosti.

salu na stranu - ono sto sam pricao pre pet godina danas je pocelo da se desava: PC ce ostati kao workstation za content creation a iPad-like (post PC) uredjaji (tada jos nije ni postojao iPad ni iPhone!) ce biti u OGROMNOJ vecini za sve ostale korisnike "PCja".

Mozda kada se Windows 8 pojavi, odnosno, kada pocnu da se prodaju TabletPC uredjaji sa Win 8 operativni sistemom.

osim toga, iPad je vise PC nego sto je IBM PC ikada bio ;)

Ja se nadam da nisi bio ozbiljan sa ovom izjavom...
iPad je PC, jer spada u TabletPC podgrupu personalnih racunara. http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_computer, to se slazemo ali reci da IBM PC nije PC...

btw Apple je pre 5 godina izbacio "computer" iz imena.

Mislis "computers", a to su uradili jer su prestali da budu samo "computers" kompanija.

:)
po svim dosadanjim pokazateljima (moze i bez njih; treba samo malo biti 'open mind' :)) pitanje je trenutka kada ce biti vise iOS/Android uredjaja nego Windows masina.

za sada ima preko 230 miliona iOS uredjaja.

Molim te, kada ce to biti? http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
230miliona uredjaja je prodato, do sada, sto ne znaci da su svi ti uredjaji i dalje operativni i da se koriste, jer gore navedena statistika pobija bilo kakve tvrdnje tog tipa.

Apple odavno nema 5% trzista u domenu telefona i tablet-a. Poodavno... Apple iOS je u decembru 2011, na globanom nivou, imao oko 22% udela u trzistu mobile OS, tu se racunaju i Android i Symbian. A na iskljucivo tabletPC trzistu, udeo iPad-a premasuje 50%. S'toga ti teza nije validna.

Mislim da je iluzorno praviti takvo poredjenje, posto je na trzistu mobilnih uredjaja(telefona i tableta) daleko vise igraca nego na polju PC-a. Takodje, sa MS-ovim forsiranjem Windows Phone OS-a, u 2012 cemo imati 3 entiteta koji ce se takmiciti, a niko medjusobno nije u dobrim odnosima, sto je dobro za nas korisnike.

^ nisam nista lupio - pricam o buducnosti.

Nalupao si se...

@ays pogresno si me razumeo za "IBM PC" - nisam mislio na IBM konkretno vec na sve PC racunare do sad (intel procesor, windows OS....) - iPad je vise personalan racunar nego sto su bili PC racunari.
Mislim da je iluzorno praviti takvo poredjenje, posto je na trzistu mobilnih uredjaja(telefona i tableta) daleko vise igraca nego na polju PC-a.
moze da bude i 13 puta vise igraca na polju OSa za mobilne telefone ali samo dva su bitna. a to SBBKBB za Windows Phone 7 - kad se odlepe od 2%.

Apple odavno nema 5% trzista u domenu telefona i tablet-a. Poodavno...
naravno da nema. 5% se odnosi na trziste racunare.

evo i za tebe jedan garfikon, posto vidim da nista ne kapiras (i ostali kojima nije jasno sta ce deseti u narednih par godina ili im nije jasno da li je iPad PC):
http://www.asymco.com/2012/01/17/the-rise-and-fall-of-personal-computing/

Screen-Shot-2012-01-15-at-1-15-8.39.32-PM.png

Screen-Shot-2012-01-15-at-1-15-8.45.58-PM.png

"This last view corresponds to the data in the first graph (line chart). If iOS and Android are added as potential substitutions for personal computing, the share of PCs suddenly collapses to less than 50%. It also suggests much more collapse to come."

@ays pogresno si me razumeo za "IBM PC" - nisam mislio na IBM konkretno vec na sve PC racunare do sad (intel procesor, windows OS....) - iPad je vise personalan racunar nego sto su bili PC racunari.

Tako receno - da.

moze da bude i 13 puta vise igraca na polju OSa za mobilne telefone ali samo dva su bitna. a to SBBKBB za Windows Phone 7 - kad se odlepe od 2%.

Videces u ovoj godini... tj, vec se povecala prodaja telefona sa WP7 OS-om, od kako je Nokia predstavila nove Lumia modele. http://www.eweek.com/c/a/Mobile-and...ly-Boosted-Microsoft-Smartphone-Share-100293/

naravno da nema. 5% se odnosi na trziste racunare.

Mac-ovi cine manje od 8% racunara, sto je blize toj cifri od 5%. Ali kao sto ti je Griffin vec napisao, Mac-ovi cine do 20% ukupnog prihoda/profita Apple-a i nikako ne mogu da se porede sa bilo Dell ili HP, bilo po prihodu ili prodatim jedinicama. Ako racunas i iPad u racunare, onda to svakako nije 5%.

evo i za tebe jedan garfikon, posto vidim da nista ne kapiras (i ostali kojima nije jasno sta ce deseti u narednih par godina ili im nije jasno da li je iPad PC):

Ja delim PC racunare na sledece podgrupe: desktop, server(enterprise), laptop(netbook takodje), tablet.

Cuj... da ce udeo desktop PC racunara u narednih 5 godina biti smanjen - da, hoce zasigurno. Koliko smanjen? Nemam pojma.
Ali da ce Windows da zamene iOS i Android... mala sansa da ce se desiti. Desktop racunare ce u najvecom meri zameniti laptopovi, one low cost laptopove ce zameniti tableti. Mnogo pre nego sto ce direktno desktop racunare da menjaju tableti.

I da, sve sto sam iznad napisao je vrlo subjektivno misljenje, sagledano iz mog ugla(malo i iz ugla ljudi koje poznajem). Meni jedan falicni i bagoviti Android, kao ni zatvoreni, "sve moras da platis" iOS, ne mogu da zamene Windows/OSX. Jedini svrhu, za mene, koju jedan iPad ili slicni tableti imaju, je da mogu da citam eBook, u kojem god polozaju da zelim ili da ga ponesem u kafic, jer zauzima manje prostora. Da li bih bio spreman da zamenim sa iPad2/3 moj MBP 15 - ne, ni da mi Apple plati.

@ays, tacnije Macovi cini 5.5% MAX 6% racunara....i ne mogu da se porede sa prihodima drugih kompanija, naravno...da nema telefona i tableta, bankrotirali bi...

kako je prosao Lion, vidi se koliko je applu stalo do trzista racunara....

Poslednja izmena:
^

Poslednjeg kvartala Apple je zaradio 13$ milijardi.

Dell je poslednjeg kvartala zaradio 0.89$ milijardi
HP 0.23$ milijardi
Lenovo 0.14$ milijardi
Acer -0.03$ milijarde
--------------------------------------------------------
ukupno za top 4 PC proizvodjaca ~1.3$ milijarade

22% od Apple profita je od Mac racunara - to je oko 2.7$ milijardi Where does Apple revenue come from?

(istini za volju: Appleov poslednji kvartal obuhvata i bozicne praznike)

da nema telefona i tableta, bankrotirali bi...

u tome i jeste problem drugih kompanija.

ovo sto danas zaradjuju od PCja, sutra vec nece*

ali sutra nece bankrotirati Apple

vec HP, Acer, Lenovo i ostali proizvodjaci hardwarea koji su se oslanjali na Microsoft.

* ovo je generalno problem svih onih koji nece da prepoznaju "post-PC" eru (simptom Dejan Ristanovica: mis je za deb1le :D)

EDIT: ispravio sam podatke za HP, Lenovo

Poslednja izmena:
Meni jedan falicni i bagoviti Android, kao ni zatvoreni, "sve moras da platis" iOS, ne mogu da zamene Windows/OSX. Jedini svrhu, za mene, koju jedan iPad ili slicni tableti imaju, je da mogu da citam eBook, u kojem god polozaju da zelim ili da ga ponesem u kafic, jer zauzima manje prostora. Da li bih bio spreman da zamenim sa iPad2/3 moj MBP 15 - ne, ni da mi Apple plati.
Potpuno se slažem sa tobom, ni meni iOS (kada vidim u kom pravcu su krenuli sa razvojem) nikada neće biti zamena za OS X, ali mislim da će nas naterati da nam bude, pošto mi se javlja integracija iOS/OSX, pri čemu će kao finalni proizvod izaći iOS-liki OS.
Jednostavno, iz aviona se vidi da je Apple težište svog razvoja prebacio na iPhone/iPad polje, xServe je ugašen, desktop je pred gašenjem (nadam se da će da me demantuju na leto), tako da će ostati samo mobilni uređaji (mislim da Pro liniju neće ugasiti), ali će se zato ići na unifikaciju operativnog sistema - 1 za sve. Meni se ovo nimalo ne sviđa, ali šta da se radi, tako su marketinški magovi iz Cupertina rešili i to je to. I dalje mi je OS X (Lion) mnogo jednostavniji od Win 7 (koristim ga paralelno na službenom lapotpu), a dok bude tako i ja ću biti u Apple vodama. Ako/kad se to promeni, ćao-zdravo.

nema sanse da naprave "unifikaciju iOS i Mac OS X" - interfejs i input uredjaji ce uvek drugaciji - nema sanse da muljas rukama po 27" monitoru (mozda kao dodatak - npr. kao Wacom monitori za PhotoShop).

Desktop OS ostaje ovakav kakav jeste, uz poboljsanja u interfaceu (multitouch gestures u Mac OS Xu ili iOS like popup prozori...), desktop ostaje za content creation upotrebu (obrada fotografije, programiranje, pravljenje sajtova, 3D programe, filmove...).

za fejsbuk, chat, mail, slusanje muzike, pustanje filmova... iPad like uredjaj.

evo one moje tabele iz 2006. (sastavio sam je kad sam video sta moze PS3, i sta su vec tad mogli sajtovi za online streaming muzike, sajtovi za seckanje videa, obradu i sharing fotografija... danas je vise nego jasno kao dan da je to pravac kojim se, ne ide, vec trci!
jedino sto tad nije postojao iPad-like uredjaj pa sam kao non-PC uredjaje naveo konzole i handle uredjaje)

razmisljanja.png

cak sam i naveo Web vs OS upravo zahvaljujuci naprednim sajtovima.

Jedino sto sam promasio, tj. nisam racunao, je da ce Apple toliko podici kvalitet handle uredjeja: cak je i multimedijalna obrada sadrzaja moguca na njima, zatim vrhunsko igranje (ne u rangu konzola) kao i fantasticne "player" mogucnosti (sve ove mogucnosti su bile slabe na uredjajima iz 2006. i zato sam i stavljao zutu ili crvenu boju).

nema sanse da naprave "unifikaciju iOS i Mac OS X" - interfejs i input uredjaji ce uvek drugaciji - nema sanse da muljas rukama po 27" monitoru (mozda kao dodatak - npr. kao Wacom monitori za PhotoShop).
Naravno, s obzirom da je moja procena da će desktop da ugase, tako da neće biti ni potrebe da se "mulja" prstima po 27".

Desktop OS ostaje ovakav kakav jeste, uz poboljsanja u interfaceu (multitouch gestures u Mac OS Xu ili iOS like popup prozori...), desktop ostaje za content creation upotrebu (obrada fotografije, programiranje, pravljenje sajtova, 3D programe, filmove...).
Živi bili, pa videli. Ja ipak mislim da će da se reše desktopa.

za fejsbuk, chat, mail, slusanje muzike, pustanje filmova... iPad like uredjaj.
Slažem se:)

evo one moje tabele iz 2006. (sastavio sam je kad sam video sta moze PS3, i sta su vec tad mogli sajtovi za online streaming muzike, sajtovi za seckanje videa, obradu i sharing fotografija... danas je vise nego jasno kao dan da je to pravac kojim se, ne ide, vec trci!
jedino sto tad nije postojao iPad-like uredjaj pa sam kao non-PC uredjaje naveo konzole i handle uredjaje)

razmisljanja.png

cak sam i naveo Web vs OS upravo zahvaljujuci naprednim sajtovima.

Jedino sto sam promasio, tj. nisam racunao, je da ce Apple toliko podici kvalitet handle uredjeja: cak je i multimedijalna obrada sadrzaja moguca na njima, zatim vrhunsko igranje (ne u rangu konzola) kao i fantasticne "player" mogucnosti (sve ove mogucnosti su bile slabe na uredjajima iz 2006. i zato sam i stavljao zutu ili crvenu boju).
Lepa ti tabela i nisi loše prognozirao:)
Ipak, mislim da grešiš u vezi desktopa i unifikacije.

na necemu moras da programiras iPad :)

a u vezi desktopa: moguce da ce da ugase iMac - MBP + ThunderBolt je mnogo funkcionalnije a njima i mnogo isplatljivije od iMac-a :D

@kovacm Zaboravljas jednu glavnu stvar a to je radna povrsina. Sta mislis da li je prosecnom useru lepse da vidi browser i ceo facebook na 9.7" ekranu sa sve muzickim player-om ili na 23" ekranu i desktop masini ili cak 15" laptopu ? Gde je lagodnije koriscenje, unos teksta itd. itd. Kada sve cinjenice lepo sagledas onda kreni da pricas o svakakvoj post PC eri koja ce doci ne sa iPad-om i Apple-om, vec sa raznim hologramima ili cime vec koje sigurno nece Apple patentirati.

Apple pokusava da sve prilagodi prsticima i doticnom iOS-u, ali tesko da ce to uspeti. Na trenutnom stupnju tehnologije mis je svetinja, a kada budes imao hologram koji ce te pratiti kada se budes kretao kroz kucu i bude unosio tekst tako sto ces ti njemu da pricas (kao Siri) to zovi post PC era. iPad vise mozes da koristis kada krenes u grad mada danasnji telefoni sa 4" ekranom su sasvim solidni za tu funckiju + imaju sve mogucnosti kao tablet, naravno dobru ulogu tabletu mozes naci u nekom putovanju lepo se zavalis u sediste i citas, browse-ujes itd, kod kuce ako hoces da procitas neku knjigu legnes,... Ali da ti iPad zameni ceo PC, izvini to ce ipak ici malo mnogo teze, ali ako volis tezu sto moze lako kada moze komplikovano onda samo napred ;).

Sto se tice Apple-a i njihove zarade i Mac-ova. Evo klasican primer barem dobrih 40% Apple usera : Na jednom drugom forumu je pre nekih 15-ak dana nekoj devojci neko nudio u NS-u da reinstalira sistem na MacBook-u za 450e jer joj je doticni (sistem) pao, malo je falilo da doticna iskesira 450e za reinstalciju sistema. A posle joj se ucinila primamljivim ponuda tog istog coveka da joj otkupi MB za 600 e, a njoj se u prolazu svideo neki drugi laptop (naravno svideo joj se na izgled). Na kraju je pala reinstalacija njenog drugara za dzabe. Ako mislis da ovo nije istina, reci bacicu ti link preko PM-a :).

E vidis dok bude bilo takvih usera (naravno nisu ni svi Windows useri neki geek-ovi) onda ce i Apple moci da prodaje Mac po doticnim cenama sa doticnim problemima. Inace tuzno je da kompanija kao sto je Apple koja sa high segment cenom prodaje mid hw segment racunar, ima toliko vecu zaradu od top PC vendora HP-a koji pravi racunare za koje da kazes da su jako dobri i da im je tesko naci manu.

Naravno ko radi na Mac-u on je primoran na to jer ce mu doticna platforma brze zavrsiti posao i ustedeti vreme i novac, to je njegov alat, bolji nema i to je to :), ali kako je Apple krenuo sve ce biti iOS, OS X-a nece biti ni u najavi, mozda ostane samo ime :).

I da Apple ako ce da bankrotira to ce se desiti kroz nekih min ~10-15 godina, ali kako stoje stvari to ce se ipak desiti nikad xd :).

@RingeRaja koji je sistem jednostavniji i intuitivniji to je subjektivni osecaj (koji vise sistem koristis logicno je da ce ti taj vise lezati :)).

...to zovi post PC era

zna se vrlo dobro sta je PC: intel x86 i Windows, od miloste nazvan Wintel, koji je imao 95% PC trzista dve decenije (sto se slobodno moze nazvati erom).

i sta je onda iPad? - post PC era.

Ne.. "Post PC era" je fraza koju je izmislio Steve Jobs kako bi jos vise spinovao svoje poizvode i da bi se korisnici tih proizvoda osecali kao pioniri neceg novog, sto zamenjuje "staro i prevazidjeno". Na stranu to sto je iPad kao sprava potpuno neupotrebljiv za bilo sta drugo osim za konzumiranje sadrzaja iz Appleove radnje.
Kovac.. ti si se primio na post PC era... vecina nije.

^

Screen-Shot-2012-01-15-at-1-15-8.39.32-PM.png

jel vidis ovu dominantnu plavu boju desno od 1993? to se zove PC era

Poslednja izmena:
Screen-Shot-2012-01-15-at-1-15-8.45.58-PM.png

:lupko::lupko:

Bah, treba nam bolji facepalm smajli za ovakve slučajeve. :type:

^

Poslednjeg kvartala Apple je zaradio 13$ milijardi.

Dell je poslednjeg kvartala zaradio 0.89$ milijardi
HP 0.23$ milijardi
Lenovo 0.14$ milijardi
Acer -0.03$ milijarde
--------------------------------------------------------
ukupno za top 4 PC proizvodjaca ~1.3$ milijarade

22% od Apple profita je od Mac racunara - to je oko 2.7$ milijardi Where does Apple revenue come from?

(istini za volju: Appleov poslednji kvartal obuhvata i bozicne praznike)

u tome i jeste problem drugih kompanija.

ovo sto danas zaradjuju od PCja, sutra vec nece*

ali sutra nece bankrotirati Apple

vec HP, Acer, Lenovo i ostali proizvodjaci hardwarea koji su se oslanjali na Microsoft.

Jeste, to su priblizno tacne cifre, bez racunanja poslednjeg kvaratala, koji je Apple uracunao, koji ukjljucuje i bozicne/novogodosnje praznike...

Samo jedno pitanje... koliko kosta prosecan Mac? A koliko kosta prosecan HP/Dell/Lenovo racunar? Broj jedinica je tu kljucna stvar a ne ukupno ostvareni prihod od prodaje.

Videcemo kako ce proci Ultrabook prica, posto verujem da su ce oni biti upravo najprodavaniji PC racunari u 2012 godini.

Potpuno se slažem sa tobom, ni meni iOS (kada vidim u kom pravcu su krenuli sa razvojem) nikada neće biti zamena za OS X, ali mislim da će nas naterati da nam bude, pošto mi se javlja integracija iOS/OSX, pri čemu će kao finalni proizvod izaći iOS-liki OS.
Jednostavno, iz aviona se vidi da je Apple težište svog razvoja prebacio na iPhone/iPad polje, xServe je ugašen, desktop je pred gašenjem (nadam se da će da me demantuju na leto), tako da će ostati samo mobilni uređaji (mislim da Pro liniju neće ugasiti), ali će se zato ići na unifikaciju operativnog sistema - 1 za sve. Meni se ovo nimalo ne sviđa, ali šta da se radi, tako su marketinški magovi iz Cupertina rešili i to je to. I dalje mi je OS X (Lion) mnogo jednostavniji od Win 7 (koristim ga paralelno na službenom lapotpu), a dok bude tako i ja ću biti u Apple vodama. Ako/kad se to promeni, ćao-zdravo.

Nadam se da nece biti tako, posto bih odmah mogao da pocnem da sklapam Win PC masinu i gledam neki Thinkpad laptop...
Mada mislim da nece biti u potpunosti tako, ono sto sam skoro u potpunosti sigurano je da ce iMac i Mac Mini da do kraja godine budu povuceni iz prodaje. Mac PRo sumnjam, posto ipak imaju mali broj klijenata koji kupuju te masine. Mada i prodaja istih je daleko manja nego ikada ranije, posto su hackintosh masine sve cesca i cesca pojava. Uostalom, takva promena se nece desiti, barem do poslednje verzije Lion-a, odnosno 10.7.8, eventualno, sa 10.8 (koji ce se isto zvati po nekoj divljoj macki) bi doslo da takve unifikacije izmedju iOS i OSX. (iOSX?). A i ako dodje do toga... ne mogu da me nateraju da predjem sa 10.7.8 na taj 10.8, tj, sve dok aplikacije koje su meni neophodne za rad, ne budu prestale da podrzavaju prethodne verzije OSX-a. ;)

Anand je napisao lep clanak o tome, kada je testirao MBP Early 2011 modele: http://www.anandtech.com/show/4205/the-macbook-pro-review-13-and-15-inch-2011-brings-sandy-bridge/20
I ono sto je tu naveo, vec u prvom pasusu, je da je Intel bio taj koji forsira mobile pricu i zamenu desktop masina sa notebook racunarima. Mislim da su u pravu, MBP ce postati, vrlo uskoro, broj jedan "desktop" racunar u Apple ponudi.

na necemu moras da programiras iPad :)

a u vezi desktopa: moguce da ce da ugase iMac - MBP + ThunderBolt je mnogo funkcionalnije a njima i mnogo isplatljivije od iMac-a :D

Da, u pravu si 101%. (nema sarkazma, niti sam cinican... zaista mislim da si 101% u pravu.)

zna se vrlo dobro sta je PC: intel x86 i Windows, od miloste nazvan Wintel, koji je imao 95% PC trzista dve decenije (sto se slobodno moze nazvati erom).

i sta je onda iPad? - post PC era.

iPad je Tablet Personal Computer. I sam si naveo da je iPad vise PC nego mnoge skalamerije iz proslosti. Samim tim, posto je iPad tablet, oko cega se svi slazemo, samim tim je i PC, sa cim se i ti slazes, a onda on nikako ne moze biti Post-PC uredjaj.

Samsung Note mi je mnogo vise "post-pc" uredjaj, nego sto je bilo koji apple proizvod. Ali generalno, sve sto moze da se svrsta u kategoriju racunara, ne moze biti ista drugo, nego PC.

Samo jedno pitanje... koliko kosta prosecan Mac? A koliko kosta prosecan HP/Dell/Lenovo racunar?
ajde malo obratite paznju na sta odgovaram :) sve je pocelo sa mojim odgovorom na giletovu konstataciju da Apple "ne moze da pobedi":

Jabuka ce pre ili kasnije poceti da tone jednostavno ne moze closed platforma ogranicena filozofijom da pobedi jeftiniju i otvoreniju platformu (iOS vs Android = Mac vs Windows).
ja sam rekao da "ako pobeda znaci 5% trzista i profit kao sve firme zajedno koje drze 90% trzista onda ce Apple pobediti"

sto vam je izgleda bolo oci pa ste krenuli sa komentarima kako lupetam:

MOLIM? koliko zaradjuje apple od Mac racunara? ? ehh...sad si ga lupio samo tako....
li kao sto ti je Griffin vec napisao, Mac-ovi cine do 20% ukupnog prihoda/profita Apple-a i nikako ne mogu da se porede sa bilo Dell ili HP, bilo po prihodu ili prodatim jedinicama.
ne mogu da se porede sa prihodima drugih kompanija. naravno...da nema telefona i tableta, bankrotirali bi..."
(onaj drugi quote je tvoj - kao sto vidis, itekako mogu da se porede po prihodu ;) 1.3$ vs 2.7$)

Poslednja izmena:
ajde malo obratite paznju na sta odgovaram :) sve je pocelo sa mojim odgovorom na giletovu konstataciju da Apple "ne moze da pobedi":

ja sam rekao da "ako pobeda znaci 5% trzista i profit kao sve firme zajedno koje drze 90% trzista onda ce Apple pobediti"

(onaj drugi quote je tvoj - kao sto vidis, itekako mogu da se porede po prihodu ;) 1.3$ vs 2.7$)

Ja nisam napisao da ce apple da propadne ali da sam pogresio za prihod... ocigledno je da jesam, posto po trenutnim brojkama(a niko osim Apple nije izbacio brojke, vecina ce ih tek u feb-mart), Apple-ov prihod od prodaje Mac racunara je veci od prihoda ostalih 5 proizvodjaca, po podacima koje si izneo, bez da si stavio izvor informacije i da li je to podatak za US ili WW... u svakom slucaju sta cemo za broj prodatih jedinica? To je meni bitnija stavka nego ukupan prihod. To ti je koliko necega ima i koliko korisnika ko ima.

I ono najbitnije, US nije ceo svet. A najveci deo prihoda za Apple u 2011 godini je dosao sa njihovog najnovije trzista... Kine.

sto vam je izgleda bolo oci pa ste krenuli sa komentarima kako lupetam:

Pa jesi... oni imaju manje prodatih jedinica od svih ostalih, na WW nivou i zaradjuju vise od ostalih... pojedinacno.

A da si se nalupao... jesi, pogotovo za iPad da nije PC i sa svim tim oko post-pc ere... Apple marketing and nothing more.

Poslednja izmena:
@ays drago mi je da je TEBI bitnija stavka broj prodatih jedinica ali ja je nikada nisam ni spominjao :) bas naprotiv! probacu jos jednom. napisao sam:

"ako pobeda znaci 5% trzista i profit kao sve firme zajedno koje drze 90% trzista onda ce Apple pobediti" - na sta ste se griffin i ti slatko nasmejali, kad ono medjutim! :) (btw za brojke slobodno proveri, 10q, net income za poslednji kvartal svake kompanije)

...i ocigledne stvari, po pitanju post-pc ere, izvrcete na ves masine i pitaj boga sta. kao da pricam sa elektro mehanicarima iz 1985.

prijatan dan.

@kovacm, nisam se nasmejao, ponajviše jer nisam razumeo zašto tako definišeš "pobedu", pošto je to sve samo ne merodavno...
A lepo sam ti pokazao sa nekoliko linkova da svi Mobile OS-ovi čine svega 1.2% korisnika interneta. Jeste poraslo za 0.5% u odnosu na isti period prošle godine ali je to i dalje, mnogo daleko od tih grafikona koje si ti postavio. Evo još jednom: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
Nadam se da sada vidiš zašto sam ti napisao da si se "nalupetao".

Svaka čast za Apple i njihove neverovatne prihode/profite... ali to me nikako neće ubediti da zamenim moju MBP 15cu za neki iOSX MBA ili šta već im padne na pamet da mi poture pod sloganom "post pc era".

Moram da priznam da me plaši ovo sa Appleom i Kinom...ako Kinezi prihvate tako apple ode svet u q :p

Vrh Dno