Sa Wikipedie, ipak nije milion, već samo 2-5kIt is usually said that about 2,000 characters are needed for basic literacy in Chinese (for example, to read a Chinese newspaper),[citation needed] and a well-educated person will know well in excess of 4,000 to 5,000 characters.
In the Peoples' Republic of China, most computer users type out their Chinese in transliteration, using the standard Roman alphabet keys on a QWERTY keyboard. To generate a character, you type out its sound according to the same spelling system—called Pinyin—that represents the name of China's capital with the word "Beijing." The computer automatically converts the Pinyin spelling to the correct Chinese characters on the screen.
zar je moguce da smo mi i indijanci jedini bili pametni da imamo "jedan glas je jedan znak"
nije da je zbog toga sto ga mi koristimo,ali sve ostalo je krajnje retardirano, sta reci kad imaju takmicenje u spelovanju
Da, moja greška... broj kineskih karaktera@darkos tvrdi da ima 4-5000 znakova navodeći citat u kome uopšte ne piše to već da malo bolje obrazovana osoba zna toliko.
Ne treba brkati kineske reči sa karakterimaSrpski ispade tezi od kineskog jer mi imamo sigurno pola miliona reci. Beat that!![]()
Note that Chinese characters should not be confused with Chinese words, as the majority of modern Chinese words, unlike their Old Chinese and Middle Chinese counterparts, are multi-morphemic and multi-syllabic compounds, that is, most Chinese words are written with two or more characters; each character representing one syllable.
Ja kad gledam da nesto pise ovako (现代 汉语常 用字表) uvek odvalim i kazem kineski, ali posto ne znam ni kako ovi ostali jezici izgledaju, moze biti japanski, korejski itd... Jel velika razlika ili nije?
Nemamo manje pismenih od Kineza. Ako pismenoscu smatramo i pisanje reci, tu se Kinezi ne mogu hvaliti.
Bilo bi zanimljivo videti tu tastaturu 2 sa 2, pa nek kucaju u paru
Ja kad gledam da nesto pise ovako (现代 汉语常 用字表) uvek odvalim i kazem kineski, ali posto ne znam ni kako ovi ostali jezici izgledaju, moze biti japanski, korejski itd... Jel velika razlika ili nije?
Sent from my Galaxy S 2 powered by ICS Domination
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari