Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Ako nadjes kupi logitech ultrax media remote daljinac, on se moze konfigurisati da ti radi u svakoj aplikaciji kako zelis pa tako i u xbmc (aplikacija eventghost), takodje mozes racunar probuditi iz sleep-a pritiskom na samo jedno dugme, veliki domet ima jer je wireless prijemnik itd...mozes ga naci po ceni 10-15e.

Poslednja izmena:
ništa mi to ne znači na Linux-u, lepo izgleda ali koliko vidim nema nigde da se nađe :(

Radi "Logitech UltraX Media Remote" i na Linux-u.

Pa ja mu to isto kazem, probao sam pod vise distribucija i radio je.

radi ali nema eventghost, na to sam mislio da mi ništa ne znači. U svakom slučaju ne nalazim ga u prodaji nigde... samo vidim onu glupu UltraX tastaturu.

OK, ali i osnovni set komandi radice ti pod xbmc-om.

radi ali nema eventghost, na to sam mislio da mi ništa ne znači. U svakom slučaju ne nalazim ga u prodaji nigde... samo vidim onu glupu UltraX tastaturu.

Ako ti treba mogu ti poslati conf fajl kojim će ti raditi sve potrebne komande za Logitech Ultra. Ja ga koristim u kombinaciji sa OpenElecom već nekih 3-4 meseca bez greške.

^^ hvala, ali ne mogu ni da nađem gde da kupim daljinski.

Stvorio se još jedan problem, nema nigde da se uzme LC Power 1340 kućište :( ni u radnjama ni kod uvoznika. Gledao sam ovaj Cooler Master Elite 100 150W ali svuda čitam da je napajanje očajno i bučno i ventilator mu brzo crkne i pravi još veću buku, tako da se vraćam u potragu za neko kućište...

ko ti treba mogu ti poslati conf fajl kojim će ti raditi sve potrebne komande za Logitech Ultra. Ja ga koristim u kombinaciji sa OpenElecom već nekih 3-4 meseca bez greške.
Pošalji meni, nisam baš zadovoljan kako sam ga podesio. Na Win 7 mi dobro radi ali mi je trenutno na Win Xp (da, znam da treba da ga se rešim...) i tu mi pravi probleme od nepostojanja drajvera na Logitekovom sajtu pa na dalje.

Koja avantura za kućište... LC 1340 nema nigde, LC 1400 nema nigde, Chieftec Flyer FI-02BC takođe nema... na kraju sam našao jedan jedini Chieftec Flyer FI-01B i to uzimam pa šta bude, menjaću posle ako ne valja, večeras sklapanje HTPC-a, biće fotki ;)

Avantura gotova! Odlično radi sve kako treba, 1080p bez problema, audio preko HDMI na risiver proradio posle malih config izmena pronađenih na openelec forumu. Kućište se ne čuje previše što me raduje, samo ako mu se približi može da se primeti, ali kad je pušten zvuk nije uopšte bitno. Plavo svetlo na kućištu je slabo i to je plus.

fotke sklapanja:
otpakovano kućište
stavljanje ploče
ploča smeštena i sve spakovano

Evo ga na svojoj novoj adresi pored risivera:

P1110943.JPG

P1110954.JPG

Sledeće moram da rešim problem previše daljinaca (za HTPC nisam ništa još uzeo tako da će Android da odradi taj posao za sada):

P1110951.JPG

To je to! Za ubuduće ako nekoga zanima šta je sve ovde:
ploča: MSI E350IS-E45 (Mini ITX AMD Fusion platform)
RAM: 2x2Gb DDR3 1333MHz Patriot Signature CL9
Kućište: Chieftec FI-01B bez HDD-a, koristi openelec na 8Gb Corsair Flash Voyager GT
TV: Samsung 37C550
Surround sound: Yamaha YHT296

Imam stari komp i hoću da ga iskoristim da u dnevnoj sobi preko njega puštam HD filmove. Konfiguracija je: Athlon 64 2800+ Box NC 130nm S754; ASRock K8A780LM; 2x512 DDR400; WD 160GB. Integrisana grafika (Radeon 3000) se muči i sa 720p, a 1080p je nemoguća misija. Rešenje je da kupim zasebnu grafičku koja će da dekodira HD video. Gotovo da sam rešio da kupim ATi 6450 ali sam video test
http://www.anandtech.com/Show/Index...ort=0&page=2&slug=discrete-htpc-gpus-shootout
u kome 6450 nije prosla najsjajnije. Do sada sam pročitao masu komentara u kojima se tvrdi da je za emitovanje 1080p videa dovoljna i novija integrisana grafika (npr ATi 4200) a sada se pojavio test u kome tvrde da 6450 nije dovoljno jaka i predlažu 6570.

Da li je bolje s obzirom na konfiguraciju da kupim ATi 6450 ili 6570?
Koliko bi mi značila 6570 ukoliko bih rešio da odigram neku igru na TV-u (npr. Dirt - nisam zahtevan po pitanju kvaliteta prikaza tj igrao bih u nižim rezolucijama)?
Da li bi mojoj konfiguraciji bolje pristajala NVidia GT520 jer se pokazala kao najjača kartica u DXVA decoding-u? (bez obzira na slabiji kvalitet slike koju prikazuje)

Pozdrav

^^
HTPC je koštao oko 140e ukupno, oko 90e za ploču i RAM + oko 45e za kućište, usb sam imao od ranije, kućišta ima i jeftinija da se nađu a može i 2gb umesto 4gb RAM tako da na kraju može i jeftinije da se prođe.
TV imam već godinu dana i nije ništa specijalno, treba mi veći i bolji :p nov Surround Sound sam kupio pre 2-3 nedelje za oko 400e i ubedljivo najviše od svega pomaže za pravo filmski doživljaj.
I da dodam da je XBMC Remote za Android gotovo savršen i ima čak i unos teksta preko njega. Ozbiljno razmišljam da ostanem sa njim za stalno i da ne uzimam nikakav daljinac.

Poslednja izmena:
Ko ima uslove da ovu malu plocu ugradi negde u sam prostor ispod tv-a ili slicno, moze da prodje i tako jeftinije.

@potatoe

Android je super resenje za daljinac ali ima i manu da ipak moras imati ipak daljinski od pojacala kod sebe a mozda i od TV-a ....

Ja sam svojevremeno to skupoceno resio sa Logitech Harmony One daljinskim (jedino klimu nikako da uspem preko njega) i tako jedan daljinski za ceo bioskopski ugodjaj... (TV,pojacalo,htpc sa xbmc) trebalo bi jos par sati da se posvetim stelovanju ali u sustini sve radi OK !

zar 4 GB nije malo za sistem ? gde ti skladisti library (meni je za ovih godinu dana narastao na cak 700 ili 800 MB )

^ USB je od 8gb mislim da će biti dovoljno, a uvek imam i opciju da sa http://www.mediacentermaster.com napravim library na PC-u odakle i pušta filmove preko mreže, pa da library ne bude na XBMC-u.

Gledam i ja taj Harmony One ali je baš mnogo novca, za sada ništa pa ako mi dosade silni daljinci onda ću videti šta dalje.

Cekaj malo zar sa jeftinijim Harmony modelima ne mozes upravljati sa vise uredjaja?

Niko da odgovori na moja pitanja (post 913).
Da li neko od vas ko ima ATi 6450 (ili neku slabiju karticu - 5450 ili integrisane 6290/6320) imao proplema sa puštanjem 1080p na slabijim konfiguracijama? Da li ste primetili bilo kakav pad kvaliteta slike?
Razlika u ceni između 6570 i 6450 je skoro 2000 dinara pa ako nije neophodno bolje da ostanu u mom džepu.

Pozdrav

Džabe ti kartica, ako je korišćen kodek koji kartica ne može da dekodira. Tada sve pada na CPU, a minimum za 1080p je bilo kakav dual-kor. 1-kor može samo ako je ima takt na 3,4 GHz i više.

Inače je 6450 dovoljna da izgura HD, ali samo ako je kodek podržan.

Poslednja izmena:
Ja sa ovom mojom nvidiom 8400 nemam nikakvih problema sa 1080p snimcima...nisam pustao 3d filmove

Džabe ti kartica, ako je korišćen kodek koji kartica ne može da dekodira. Tada sve pada na CPU, a minimum za 1080p je bilo kakav dual-kor. 1-kor može samo ako je ima takt na 3,4 GHz i više.

Inače je 6450 dovoljna da izgura HD, ali samo ako je kodek podržan.

6450 je UVD 3 kartica i trebalo bi da hardverski dekodira: H.264/MPEG-4 AVC, VC-1, MPEG2, H.264, WMV 9, DivX and Xvid via MPEG-4 Part 2 i Blu-ray 3D via MVC. Takođe podržava i akceleraciju sadržaja u internet pretraživačima. Da li postoje 1080p filmovi koji nisu kodirani nekim od pomenutih kodeka?

Na linku koji sam postavio u mom prvom postu zameraju 6450 da nema dovoljno hardverske snage da izgura post procesing tj na testu Cheese Slices Deinterlacing-a slika sa 6450 je vidljivo lošija/krzavija od 6570. Kada se uključi filter za uklanjanje šuma 6450 se zakuca na 100% što uzrokuje lošu reprodukciju (tester sumnja na drivere).
Mene interesuje da li je iko od vas primetio prilikom gledanja filmova nazubljenost slike i da li iko od vas koristi pomenute filtere pri reprodukciji.

Pozdrav

Vecina koristi nvidia kartice za htpc pa mozda zato niko da ti odgovori.

6450 je UVD 3 kartica i trebalo bi da hardverski dekodira: H.264/MPEG-4 AVC, VC-1, MPEG2, H.264, WMV 9, DivX and Xvid via MPEG-4 Part 2 i Blu-ray 3D via MVC. Takođe podržava i akceleraciju sadržaja u internet pretraživačima. Da li postoje 1080p filmovi koji nisu kodirani nekim od pomenutih kodeka?

Na linku koji sam postavio u mom prvom postu zameraju 6450 da nema dovoljno hardverske snage da izgura post procesing tj na testu Cheese Slices Deinterlacing-a slika sa 6450 je vidljivo lošija/krzavija od 6570. Kada se uključi filter za uklanjanje šuma 6450 se zakuca na 100% što uzrokuje lošu reprodukciju (tester sumnja na drivere).
Mene interesuje da li je iko od vas primetio prilikom gledanja filmova nazubljenost slike i da li iko od vas koristi pomenute filtere pri reprodukciji.

Pozdrav
Kad napišu "H264", tu najčešće misle na "zvanične", komercijalne kodeke za H264 standard. x26, koji je jedan od kodeka za H264 standard (kao što eu npr. CoreCodec i WMV9 HD) i koji se podosta koristi za 720p i 1080p ripove, nije podržan, jer je besplatan i iza njega ne stoji neka kompanija, pa ga niko ne stavlja u čip-dekodere. Snaga tog GPU je dovoljna, ali je uzalud kad GPU ne razume kodek.

Poslednja izmena:
^^^Ovo nije tačno, x264 je podržan hardverski na isti način kao i H.264. Odnosno hardver koji je u stanju da interpretira H.264 će decodirati/encodirati i x264.

Sad me pretece Paradigma, ovo sto je rekao on je tacno, RazbojNick je pogresio negde u koracima i objasnjenju.

A odgovor za rusa evo, ta kartica radeon serije 6 ce kao i kartica bilo koja serije 5 pustati odlicno sve .mkv i bluray fajlove uz full dxva. Evo ti i primer , full hd 1080p film(bitrate oko 17Mb za video) na laptopu koji ima jedno jezgro 1.5GHz i radeon 6310 zauzece cpu-a u task manageru za plejer mpchc je do 10% a ukupno cpu-a do 20%, sve radi bez struckanja i seckanja, znaci nemoj da brines i samo vozi sa tim radeonom ;)

Niko da odgovori na moja pitanja (post 913).
Da li neko od vas ko ima ATi 6450 (ili neku slabiju karticu - 5450 ili integrisane 6290/6320) imao proplema sa puštanjem 1080p na slabijim konfiguracijama? Da li ste primetili bilo kakav pad kvaliteta slike?
Razlika u ceni između 6570 i 6450 je skoro 2000 dinara pa ako nije neophodno bolje da ostanu u mom džepu.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Ok, izgleda da imam zastarele informacije. Onda ne znam u čemu je problem i zašto RUSu ne pušta HD kako treba.

Ok, izgleda da imam zastarele informacije. Onda ne znam u čemu je problem i zašto RUSu ne pušta HD kako treba.
Ja u starom računaru imam ploču sa 760g čipsetom koji ima integrisanu radeon 3000 koja nema UVD za razliku od 780g čipseta koji ima radeon 3200 koji ima UVD. Razni programčići čipset prepoznaju moj čipset kao 780g i za grafiku ispisuju da je 3200 ali dxva ne radi.

6450 tek planiram da kupim ali me je na trenutak pokolebao test sa linka koji sam postavio. Čisto sumnjam da ću kupovinom 50% skuplje kartice (ATi 6570) dobiti bilo kakav boljitak u igrama jer je procesor prilično slab. Ako 6450 odradjuje posao prihvatljivo što se tiče reprodukcije 1080p filmova nema potrebe da idem na skuplju grafičku.

Matična ploča podržava uparivanje integrisane grafike sa karticom. Da li ću išta dobiti na preformansama ako spojim 6450 sa integrisanom grafikom?

Pozdrav

Vrh Dno