Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Zašto misliš da je ona MSI ploča "jeftin kompromis"? Čipset i procesor su isti na svim, jedino što joj suštinski razlikuje od ostalih je USB 3.0. Gledao sam sad onu skuplju MSI varijantu i indentična je kao i ova jeftinija. MSI koristi isti PCB i ostale komponente za obe ploče tako da i na ovoj jeftinijoj piše NEC USB 3.0 a ploča naravno nema taj čip.

Gigabyte je oko 11.000 a MSI 7.000 što ako gledaš kao 40€ nije sad nešto tragično ali sa druge strane to je preko 50 % skuplja ploča.

Procesor i čipset jesu isti, u slučaju ova dva MSI modela i PCB je identičan ali ima dosta stvari koji ih razlikuje. Prva je nešto bolje hlađenje kod E350IA-E45, druga je USB 3.0 i treća je broj audio portova. Ploča koju sam ja odabrao dodaje još i bluetooth i eSATA funkcionalnost. Gigabyte je skuplji 10€ od MSI E350IS-E45 ali kod drugog trgovca koji ima oba modela, a donosi USB 3.0, 6 audio portova i DVI. Ploča je spartanska i jedino ima cenu kao argument koji joj ide u prilog!

Imas i verziju phantom - antec 350 i 500W, nekad ih je bilo na stanju, ne znam sad.

ma jok, nema nigde. Mada vidim da su se ljudi zalili na lose kondenzatore. Srbija - najgore trziste, ko da smo u Iranu. Nije mi ovo prvi put, niti prva vrsta robe sa "kineskom ponudom".

Nema individualnih narudzbina, uvoznici sami odredjuju sta ce biti u kontigentu. Ili sve ili nista, interesantno kako negde ne ostane po neki komad, nego oni izgleda povuku sve sto je neprodato! Oli neko u sto marke da tamo taj sto odlucuje o asortimanu ima dva razreda skole??

Taj Seasonic ako nema kod nas ne bi trebalo da je toliko tesko da se pribavi negde iz okoline. Al' treba se raspitati u firmama koje drze Seasonic, da li ce biti uvoza.

MSI E350IS-E45 je poskupeo sa 7.000 na 8.400 ccc...

Paradigma baš si mi izmalerisao :)

Bedak, ja sam je platio pre neki mesec bese nesto oko 6500 din
Kupuj i za te pare ako ima, ***.
Ovo je najeftinije ali i najobicnije resenje, ima dosta ploca boljih ali i nesto skupljih, prelistaj domace distributere.

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi jel moze mala pomoc? Kupio sam MSI GT440 low profile karticu i stavio u HTPC. Malopre sam startovao PES 2012, posle nekih pola sata igranja, slika se izgubila i ispao samo crni ekran. Kao da nema nikakvog HDMI signala. Onda sam se priblizio kompu i skontao da je celo kuciste EKSTREMNO VRELO. Znaci bukvalno mogao sam jaja da isprzim na kucistu gore. Odmah sam iskljucio komp.

Posle pola sata sam ukljucio opet i sta znam,, u IDLU temperature sve deluju normalno u SpeedFan-u. Jedino neka AUX temperature pise da je 128 C !!!! Nemam pojma sta je to?

Jel zna neko zasto mi se ovako greje celo kuciste i sta mi je raditi uopste sada? Nisam stavljao unutra nikakve ventilatore. Imam ono Silverstone Milo kuciste i u njega mogu da se stave 3 ventilatora sa strane. Ali nemam pojma da li bi to pomoglo uopste.

Poslednja izmena:
naravno da bi pomoglo. SpeedFan cesto laze, jel to temperatura procesora ili graficke? Da li si stavio odgovarajuci cooler na procesor?

Stavio sam sve lepo, evo slike ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...ja-saveti...&p=2746110&viewfull=1#post2746110

Samo to je slika kada nisam imao graficku... Sad sam ubacio ovu graficku, i jedva sam je stavio zbog svih ovih silnih kablova. Medjutim sinoc sam komp izvadio iz ove "uvale" u ovoj komodi i stavio ga na ovu plocu gore, i situacija je bolja posle igranja PES-a 20 minuta. Nije se ugasio komp. GRaficka se grejala do 77-78 C, procesor je bio oko 50 C ako se dobro secam. Kao sto rekoh neka AUX temperature je bila 128 C, posle sam na netu procitao da je to neka cesta greska.

Videcu danas da stavim ventilatore sa desne strane kucista koji ce da izduvavaju vazduh napolje.

Definitivno komp ne moze da stoji u ovoj rupi u komodi kada se igraju igrice.

Poslednja izmena:
iovako ti je bila guzva sa kablovima, kako li tek sad izgleda kad si stavio tu dzombu od graficke :)
Stavljaj ventilator.

Imam 3 ventilatora koje sam kupio sa strane i oni su sa 3 pina. Medjutim ne vidim nigde gde bih mogao da ih ukljucim. Na ploci imam Power Fan Connector koji je 3-pinski, ne znam da li tu smem da ukljucim 1 ventilator?

Ni na napajanju nemam nigde da mogu da ukljucim 3-pinski konektor.

Da li je meni potreban onaj Y razdelnik ili kako vec?

ok uspeo sam da sredim. 2 ventilatora sam prikacio, i to jedan sam ukacio u 3-pinski power fan connector, a drugi sam ukacio u 4-pinski chasis fan connector.

Imam jos jedan ventilator, ali njega nemam gde da ukachim.

Prikacio sam sliku, temperature posle 20 min igranja PES2012.

Takodje sam prikacio i kako izgleda sada unutrasnjost kucista. Nerviraju me ovi kablici od ventilatora.

Prilozi

• temps.jpg
    temps.jpg
    378.6 KB · Pregleda: 73
  • inside_case.jpg
    inside_case.jpg
    752.7 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
I to bi trebalo da je dovoljno. Jel se i dalje greje?

Sad je ok skroz. Stavio sam i treci ventilator, ukacio sam ga u napajanje.

Pa cuje se poprilicno. Ja imam neke Silverstone ventilatore, verovatno mogu neki da se stave koji se manje cuju. Ali TV mi je tu odmah iznad tako da je ok.

a pa ne valja, htpc ne sme da bude glasan :)

Sto tisi, ja sam uvek premoscavao sve kulere na oko 4v pa iasto tako i od napajanja, onda stvarno bude tiho. Posle se samo hdd cuje sto se da resiti ssd-om.

Momci

Na koju foru dobiti da putem daljinca mogu upalti moj htpc sto se kaze od nule jer kako da sedim u svojoj fotelji i da uvek moram prici kompu da ga upalim.Asus deluxe mini itx ploce dolaze sa daljincima ali nigde ne pise dali se sa tim daljincima moze upaliti komp od nule.Vidim chieftec hi-fi kucista sa displejem i daljincem ali opet ne znam dali taj daljinac moze upalti komp od nule.Jedina svrha htpcija je taj prokleti daljinac.

Prvi i osnovni uslov je da ploca podrzava paljenje u offline modu. 99% daljinaca bi u tom slucaju trebalo da pali komp, zar nemas dugme za tako nesto?

Logitech Ultrax Media Remote može da probudi MSI E35 plocu is sleep-a, ali ne može iz shut down-a (ili ja ne umem).
IMON daljinac koji dolazi u kombinaciji sa VFD može da upali računar pošto se VFD na kome je prijemnik za daljinac kači na 24-pinski konektor ploče i power konektor na ploči (ako se dobro sećam).

Momci

Na koju foru dobiti da putem daljinca mogu upalti moj htpc sto se kaze od nule jer kako da sedim u svojoj fotelji i da uvek moram prici kompu da ga upalim.Asus deluxe mini itx ploce dolaze sa daljincima ali nigde ne pise dali se sa tim daljincima moze upaliti komp od nule.Vidim chieftec hi-fi kucista sa displejem i daljincem ali opet ne znam dali taj daljinac moze upalti komp od nule.Jedina svrha htpcija je taj prokleti daljinac.
imao sam chiftec sa tim daljincem pali od nule i sluzi ko mis uopste ne ustajes iz fotelje.

Hvala za info.
Daljinac uz kuciste znaci radi samo sto su ta kucista i bez napajanja jako skupa ne znam razlog za toliko visoku cenu maltene tablet od 10inca kuupis za te pare.
Sta se desava sa daljincima koji idu uz asus deluxe ploce dali ima neko iskustva sa paljenjem iz off rezima.

Kupi Media Lab Thermaltake, ne treba ti celo kuciste. Dobices display i daljinac i palis od nule na njega

Bas takvo sokoćalo mi treba,dali ima to kod nas da se kupi i gde.

Ima ali košta ko kućište :)

http://www.racunari.net/detalji/index.php?kompo=1503098062&k=15

Mani se uključivanja od nule nego računar drži u sleep modu. Em što će ti se brže podići sistem em što možeš da ga probudiš sa daljincem koji košta 5 puta manje. Stisneš dugme na daljincu i dok prebaciš na HDMI ulaz na TV-u već te čeka XBMC spreman za akciju.

Meni je taj UltraX daljinac loše radio pa sam ga zamenio sa Sony bluetooth daljincem koji ne može da probudi komp iz sleep-a. Ovo me mnogo nervira ako neko zna neku foru da se komp probudi preko bluetooth-a bio bi zahvalan.

Ja sam razmisljao koji daljinac da uzmem za moj htpc i na kraju se odlucio za Logitech K400.Jes da nije daljinac,vec wireless tastatura sa touchpad-om ali za mene je odlicna.Nije velikih dimenzija,lako se i surfuje sa njom,xbmc radi odlicno.
I da,i ja drzim htpc u sleep modu i budi se pritiskom na jedno dugme. :)

Poslednja izmena:
Koji cooler preporucujete za AMD A8-3780 ?
Ovaj BOX je dosta bucan kada se optereti. :S:

Prilozi

• IMAG0020 - Copy.jpg
    IMAG0020 - Copy.jpg
    553.5 KB · Pregleda: 97
Vrh Dno