Šta je novo?

Apple diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drugaru ispao ip4 na prednju stranu i puklo staklo. Zamenio ga i posle 7 dana pas mu gurne ruku i ip4 ponovo padne, ali ovoga na ledja i opet kvrc:

IP4.jpg

Cak je i materijal ispod poceo da se trosi pa sada viri deo baterije.

Poslednja izmena:
@priest:
Da li znas koji je razlog za knjigu? Da me deca bolje upoznaju... to je Jobs licno rekao.
To je covek sa binarnim pogledom na svet - delio je ljude na heroje i "shitheads", namerno je parkirao svoju mecku na mestima predvidjenim za invalide, nije imao postovanja prema nikome, gazio je koga je hteo (ne mislim kolima), i sto je najgore, naucio je svoje kupce da ne treba da misle vec ce sve on sa svojim it-just-works proizvodima da misli umesto njih.

@boyce:
Tebi je trebao Jobs da ti kaze ono sto svi znaju (u vezi onog teksta u Blicu).
Veoma si kontradiktoran u svojim stavovima. Tvrdis da si promenio stav i razmisljas out-of-box, a koristis zatvorene i sw-osakacene Apple uredjaje?

Nisam rekao da on treba da mi kaze. Ja sam rekao da sam krenuo tim putem pre 6 godina, i da sada dok saznajem sve vise o Jobsu shvatam kakav jecovek bio. Mozda ti znas to sto je on rekao, ali mnogi ne znaju i to moze da im bude seme koje ce ih promeniti. Rekao sam da je za promenu nacina razmisljanja potrebno vreme.

Ne brini, razmisljam out-of-box. Apple uredjaji mi u ovom trenutku bolje leze i obavljaju mi posao 99%. Racunar i telefon su samo alatke, ne moram da izrazavam stavove kroz njih.

Nisam rekao da on treba da mi kaze. Ja sam rekao da sam krenuo tim putem pre 6 godina, i da sada dok saznajem sve vise o Jobsu shvatam kakav jecovek bio. Mozda ti znas to sto je on rekao, ali mnogi ne znaju i to moze da im bude seme koje ce ih promeniti. Rekao sam da je za promenu nacina razmisljanja potrebno vreme.

Ne brini, razmisljam out-of-box. Apple uredjaji mi u ovom trenutku bolje leze i obavljaju mi posao 99%. Racunar i telefon su samo alatke, ne moram da izrazavam stavove kroz njih.

Na ovom forumu ga verovatno niko nije licno poznavao, pa ni ne zna kakav je covek bio, to sve sada sto se pise je nesto najbolje o njemu, a kao sto i sam znas svako je gresan. Takve neke "kritikujuce" informacije iscure kroz nekoliko (desetina) godina ili nikad u javnost. Licno ja sam fasciniran kod njega kako je uspeo da napravi toliko novca, prodavajuci proizvode koji nisu bolji od konkurentnih. Ima mnogo vise ljudi koji su svet zaduzili vise od SJ-a, ali naravno ni to ne umanjuje njegovu licnost.

Vidim da niko ne pominje Billija covek je najbogatiji covek u USA, povukao se i MS-a da bi zivot proveo sa porodicom ulaze novac u razne humanitarne projekte, a ista je generacija kao SJ, ako gledamo tako on je mozda i bio uspesniji covek od SJ-a ? SJ je bio veliki covek, ali mislim da je cela ova prica sto se digla malo preterana.

Inace da materijalno nije sve, cist primer je Patrijarh Pavle, ostavio je u nasledje sat jedan i nista vise, a svi znamo koliko je cenjen u narodu.

Prodata dva komada? Kome?! :trust:

Drugaru ispao ip4 na prednju stranu i puklo staklo. Zamenio ga i posle 7 dana pas mu gurne ruku i ip4 ponovo padne, ali ovoga na ledja i opet kvrc:
Cak je i materijal ispod poceo da se trosi pa sada viri deo baterije.

Pravi momenat da predje na iP4S :p

Nisam samo skapirao, dal mislis na onaj govori pred studentima Stanford Uni ili nesto drugo? Jer u tom govoru je rekao 2 stvari, za koje mogu da kazem da ostavljaju impresiju... Prva je bila da nikada ne prestanemo da "trazimo sebe" i da "Stay hungry, stay foolish"(sto nije njegova recenica, nego je iz knjige koju je procitao kao klinac, u poslednjem izdanju Whole Earth Book, na poslednjoj stranici je stajala ta recenica).

Ovo je nesto drugo, kratak video.

Jos jednom da kazem da to nisam cuo od njega, vec da posle ovih navala starih intervjua, govora i sl. nakon njegove smrti, mogu da vidim kakav je Jobs covek bio. Definitivno je imao strast i pratio ju je. Ja to jako cenim kod ljudi. Onaj govor da treba raditi ono sto volis i nikada neces raditi naravno nije on izmislio, ali mi se jako svidja takav nacin razmisljanja i ja se vodim tim. Gledam ljude kako idu ujutru na posao kao na klanje i onda poslepodne gdedaju kako da zaborave na prepodne. Verujem da svako moze da zivi ako radi ono sto voli, makar to bila strast ka pravljenju kula od sibica. Bogu hvala, zivimo u doba interneta i za sve cete imati dovoljno veliko trziste.

@Boyce,
moja greska, ucinilo mi se da si napisao da te je Steve Jobs i njegov pogled na svet i nacin na koji je pristupao poslu, inspirisao da krenes nekim svojim putem... itd.
Za mene,a verujem i mnoge uspesne Amere je to bio Mark Twain.

evo ti par njegovih citata:
All you need is ignorance and confidence and the success is sure.
Action speaks louder than words but not nearly as often.
There has been only one Christian. They caught him and crucified him–early.
Get your facts first, and then you can distort them as much as you please.
Courage is resistance to fear, mastery of fear, not absence of fear.

Moja omiljena:
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt.
:)

Doduse, kad sam cuo onaj njegov govor na Univerzitetu Stanford (valjda je taj), imao je jak uticaj na mene. To je i bilo pre 5-6 godina. Na mene je dosta uticao i Nikola Tesla (iako sam los fizicar/matematicar). Takodje covek posvecen svojoj strasti.

Tesla je bio inzenjerski genije, mozda i najveci ikada, koji je covecanstvu ostavio nekoliko esencijalno bitnih pronalazaka (trofazni motor, radio) i brdo sjajnih ideja, neke od njih su cak ceo vek bile ispred svog vremena (recimo bezicni prenos energije koji se tek u zadnjih 5-6 godina stidljivo reinkarnira kao potencijalni next big thing).

Dzobs nije napravio nista zaista epohalno, ali je bio marketinski genije, opet - mozda najveci ikada.

Jedan i drugi su nespojivi - ili ces da budes Tesla, zaduzis covecanstvo i umres siromasan kao crkveni mis, ili ces da budes Dzobs, umres bogat a covecanstvu ostavis - brend.

Sad posle tvog posta ostaje samo da opet razvlacimo pricu o Jobs-u...Ja mislim da je Jobs bio veliki covek, da je umeo da vodi ljude, i umeo je da izvuce maksimum iz njih - da oni naprave velika dela. On je imao viziju kako da poboljsa svet i plan kako to da ostvari. To ne moze svako. Uspeo je to sa Wozniakom, uspeo je to sa svojim glavnim timom iz Apple-a. Naterao je industriju da se menja i stalno napreduje.

To da su Tesla i Jobs nespojivi je samo tvoje misljenje. Kako mozes da kazes da je ostavio samo brend?

@kurt:
Ako uspeh meris kolicinom novca onda si u pravu, ali taj covek je imao porodicu koju nije ni gledao, vec su mu samo bili balast u zivotu. Pre svega, bio je grozan prema svim ljudima, a ono sto ti znas o njemu su perfidno servirane informacije kroz kontrolisane medije. Taj covek nikome ne treba da bude idol niti bi trebalo da se ugledate na njega, jer ici njegovim stopama uspeha, a pritom ostati normalan prema porodici i ljudima koji te okruzuju je nemoguce.

Ne pricam uopste o parama, da je hteo samo pare imao bi 50 milijardi.. kao sto ne pricam o tome da li se igrao sa cerkicom (svasta!?) vec o njegovom dostignucu u Apple-u.

Postigao? Kako? Po tebi i Hitler je bio uspješan. Treba da učimo i od njega?

Ma nije nista uradio, bio je mladji referent u Apple-u i ziveo miran zivot jednog prosecnog sluzbenika. Sta ti je jobs uradio da ga poredis sa hitlerom? :D

Apple je trenutno najvrednija kompanija. Eto toliko. Ko razume shvatice.

Ne kontaš. Džobs jest dosta uradio, jeste bio uspješan, ali ako je tebi cilj samo imati para, idi opljačkaj banku, prevari nekoga... Pomenuo sam Hitlera kao ekstreman primjer. I on je bio uspješan u tome što je radio. Pa eto, slijedi ga, vrlo uspješan čovjek...

Šta je to on dostigao u Appleu? Napravio je solidan telefon, namjerno osakaćen i dobrim marketingom ga prodao, po dobroj cijeni. Jedino to može da mu se prizna kao uspjeh, ali opet ne kao nešto pohvalno.

Poslednja izmena od urednika:
To da su Tesla i Jobs nespojivi je samo tvoje misljenje. Kako mozes da kazes da je ostavio samo brend?

Poredis inzenjera i menadzera. Ne ide. Mogao si da poredis Teslu i Voznijaka, to vec ima smisla.

On je imao viziju kako da poboljsa svet i plan kako to da ostvari.
Ne, on je pričao i gestikulirao da želi da poboljša svet, a zapravo sve što je uradio je da je zaradio lovu koju je koristio on i njegova kompanija dok niko drugi nije video trunku te love van Apple. Ne tražim(o) da daje u dobrotvorne i altruističke svrhe i umre u bedi, ali tražim(o) da se činjenice o delima, a ne rečima predstavljaju u istinitom svetlu i bez ikakvog komentara koji menja percepciju činjenice (da ne kažem da je pretvara u poluinformaciju ili laž).

Kako izvuci maksimum iz neke osobe? Lepim ili ruznim recima. Kao rukovidilac, npr. kazem da nisam zadovoljan ponudjenim resenjem i dam smernice sta i kako dalje. Steve Jobs bi umesto toga rekao: kakvo je ovo ******? Sta si ovo napravio? Hocu to da radi ili ces naj***ti. Zagorcacu ti j***ni zivit ako ovo ne odradis kako treba....

internet-memes-steve-jobs-ranked-third-on-the-list-of-greatest-engineers-of-all-time-really.png

@Griffin, mislim da je to jedna od najvecih gluposti koje sam ikada procitao(na granici je da pobedi onu pricu o 1000evra za akcije).
Ispred Tesle, Edisona i Henry Forda?! Dyson ispred isti tih ljudi?!
Ajnstajn nije bio inzenjer, Newton takodje... Gde je Da Vinci?! On je bre bio slika i prilika pravog inzenjera/izumitelja/proizvodjaca.
Da nije ta anketa radjena na ekonomskom fakultetu ili nesto slicno... svakako ljudi koji su studirali bilo koje inzenjerstvo, ne bi napravili takvu listu!

Ne mogu... skoci ce mi pritisak...

Ne, on je pričao i gestikulirao da želi da poboljša svet, a zapravo sve što je uradio je da je zaradio lovu koju je koristio on i njegova kompanija dok niko drugi nije video trunku te love van Apple. Ne tražim(o) da daje u dobrotvorne i altruističke svrhe i umre u bedi, ali tražim(o) da se činjenice o delima, a ne rečima predstavljaju u istinitom svetlu i bez ikakvog komentara koji menja percepciju činjenice (da ne kažem da je pretvara u poluinformaciju ili laž).

A ko to treba da vidi lovu van Appla za stvari koje je Apple napravio?? Zasto i na osnovu cega? O cemu ti pricas covece? To je kao da tebi neko kaze tvoju platu trosis samo na svoju porodicu niko van nje nije video para... Sto se najvise na Apple temama pokrecu proletersko-komunjarski stavovi i problemi sa necijim uspehom? Jer Tito je umro '80.

Ne kontaš. Džobs jest dosta uradio, jeste bio uspješan, ali ako je tebi cilj samo imati para, idi opljačkaj banku, prevari nekoga... Pomenuo sam Hitlera kao ekstreman primjer. I on je bio uspješan u tome što je radio. Pa eto, slijedi ga, vrlo uspješan čovjek...

Šta je to on dostigao u Appleu? Napravio je solidan telefon, namjerno osakaćen i dobrim marketingom ga prodao, po dobroj cijeni. Jedino to može da mu se prizna kao uspjeh, ali opet ne kao nešto pohvalno.

Opet ista prica, nije nista uradio za IT industriju, svaka cast za konstataciju... Vidi se da ne znas verovatno ni ne zelis da znas prakticno nista o materiji ali zato vidim jako ti smeta sto u svetu cene to sto je uradio i kako je radio. Svi cene to pa i protivnici apple-a samo kompleksasi mogu da imaju problem s tim i da kazu "ne kao nesto pohvalno?!?" stvaranje uspesnog proizvoda (i to na najtezi moguci nacin) je nesto nepozeljno?? svasta covek da procita...

Sto se tice teme, bilo ko drugi da je pokusao na takav nacin da kreira proizvode bi propao jer se sve to kosilo sa dotadasnjom praksom, ali on je uspeo i to uspeo da takvim modelom napravi najvecu kompaniju na svetu. E to je uspeh. A sto se tice love postoje i drugi nacini gde je on mogao da se namlati love mnogo vise nego sto ima, cist primer je Bil Gates, al zato je Gates samo biznismen, a Jobs neko ko je nesto promenio u IT.

@kurtk:
Ti si potpuno iskrivio realnost. Pa google pravi mnogo korisnije proizvode, ali ne zaradjuju kao Apple. Nije poenta u kolicini novca, vec preziveti na duge staze. Apple mozda postavi neke trendove, ali obzirom na rigidan poslovni model, nikada nece vladati trzistem. Mozda je tebi SJ idol, ali veruj mi, postoje ljudi koji su doprineli IT industriji mnogo vise nego SJ. Medju njima su hilkade ljudi koji su radili na razvoju Linuxa, jer bez njega internet ne bi bio kao sto je danas.

A ko to treba da vidi lovu van Appla za stvari koje je Apple napravio?? Zasto i na osnovu cega? O cemu ti pricas covece? To je kao da tebi neko kaze tvoju platu trosis samo na svoju porodicu niko van nje nije video para... Sto se najvise na Apple temama pokrecu proletersko-komunjarski stavovi i problemi sa necijim uspehom? Jer Tito je umro '80.
Od strane Boyce pomenuti N. Tesla je bezmalo sve svoje pronalaske "poklonio" svima ne zaštićujući ih i ne limitirajući njihovu upotrebu, za razliku od toga što je Stiv Džobs postigao da se Apple percipira kao nedostižan brend na ceni za čije proizvode će neki od ljudi bez mnogo razmišljanja dati dosta novca, opravdano ili neopravdano, u to ne ulazim ovde. Daleko od toga da Apple proizvodi nisu dobri i kvalitetni i da kompanija ne zaslužuje da se zbog njih nadje u vrhu liste po omiljenosti, ali ne i da je Stiv Džobs njima "poboljšao svet". U smislu poredjenja sa Teslom sam napisao deo o altruizmu, poboljšanju sveta i lovi koju niko van Apple nije video.

Apple snaga je u tome što stalno prikazuje neke novosti, bilo razradama i unapredjenjima postojećih ideja, bilo direktnim inovacijama, a neretko kombinacijama ova dva. Nekada su mp3 plejeri bili THE stuff, sada ih niko ne zarezuje. Tako će i telefoni i tableti završiti: biće uvek tu, ali pažnju tržišta će da drži nešto drugo. Apple ima snagu kao brend da progura nove i reciklira stare ideje i od njih stvori tržište. Tableti postoje bar 10 godina, a tek sa pojavom iPad su se svi setili da im treba takvo nešto. Siri je možda još bolji primer: aplikacija postoji od prvog iPhone, a tek sada, kad ju je Apple usvojio i započeo marketinšku kampanju, se o njoj priča na sva usta. Ja prvi sam mislio da je aplikacija izvorno Apple proizvod dok nisam naučio suprotno

Stvarajući veštačku "nestašicu" svojih proizvoda putem visokih cena i odredjenim ograničenjima (MacOSX može samo na Apple kupljeni hardver, iPhone u početku isključivo preko AT&T ugovora i sl.), Apple je stvorio je privid da su njeni proizvodi elitistički, jer nije tako lako da ih svako poseduje.

U tom smislu je uspeh Stiva Džobsa vezan isključivo za Apple. Shvatio je u čemu je snaga kompanije i tako ju je vodio. I samo nju i to radi sebe, pa posledično i radi nje same. Garantujem da je, kao uostalom i svaki drugi biznismen, želeo da konkurencijini pametni telefoni ostanu na nivou Windows Mobile i Symbian slabašnih uredjaja (za sadašnje uslove).

Nemam problem da nečijim uspehom dokle god je pošten*, imam problem sa upotrebom frazama tipa "promenjen svet" gde im nije mesto.

Poslušajte i uzmite k srcu naslov pesme grupe Piloti "Ne veruj u idole". Mislite svojom glavom, budite svesni svog okruženja i ne obožavajte nikoga.

*ne želim da kažem ovime da je uspeh Apple nepošten, nego je ovo moj generalan stav o uspehu, bilo čijem.

Poslednja izmena:
O kakvom modelu i stvaranju uspješnog proizvoda na teži način pričaš?

Pa mnogo je teze praviti zatvorene ekosisteme, gde oni prave softver, hardver i webservise itd sve napravljeno da radi jedno s drugim. End to end sto bi rekli ameri. Zato niko to i ne pokusava jer zna koliko je tesko i koje rizike nosi.

@kurtk:
Ti si potpuno iskrivio realnost. Pa google pravi mnogo korisnije proizvode, ali ne zaradjuju kao Apple. Nije poenta u kolicini novca, vec preziveti na duge staze. Apple mozda postavi neke trendove, ali obzirom na rigidan poslovni model, nikada nece vladati trzistem. Mozda je tebi SJ idol, ali veruj mi, postoje ljudi koji su doprineli IT industriji mnogo vise nego SJ. Medju njima su hilkade ljudi koji su radili na razvoju Linuxa, jer bez njega internet ne bi bio kao sto je danas.

Na koje to google proizvode mislis? Pa Apple je trenutno najvrednija kompanija sa konstantnim rastom, ne vidim problem sto se uspeha kompanije tice. Ne znam sto mora uvek da bude neko merilo da li kompanija moze da "zavlada" trzistem (MS je primer koliko je to u stvari lose za sve nas). Naravno da postoje mnogo znacajniji ljudi od SJ ali kad ljudi pricaju ko da je bio salterski radnik a ne genije koji je od bankrot Apple-a napravio cudo, toliko pogurao razvoj telefona, tableta, muzicku industriju itd itd. I to kao sto rekoh sve ne po modelu neke klasicne kompanije koja pravi petsto jeftinih modela svega i svacega vec na mnogo tezi nacin. Pitanje je da li bi i Android bio to sto jeste da nije Apple postavio standarde. Kad samo pomislim da bi smartfon bio i danas Symbian najezim se...

Od strane Boyce pomenuti N. Tesla je bezmalo sve svoje pronalaske "poklonio" svima ne zaštićujući ih i ne limitirajući njihovu upotrebu, za razliku od toga što je Stiv Džobs postigao da se Apple percipira kao nedostižan brend na ceni za čije proizvode će neki od ljudi bez mnogo razmišljanja dati dosta novca, opravdano ili neopravdano, u to ne ulazim ovde. Daleko od toga da Apple proizvodi nisu dobri i kvalitetni i da kompanija ne zaslužuje da se zbog njih nadje u vrhu liste po omiljenosti, ali ne i da je Stiv Džobs njima "poboljšao svet". U smislu poredjenja sa Teslom sam napisao deo o altruizmu, poboljšanju sveta i lovi koju niko van Apple nije video.

U tom smislu je uspeh Stiva Džobsa vezan isključivo za Apple. Shvatio je u čemu je snaga kompanije i tako ju je vodio. I samo nju i to radi sebe, pa posledično i radi nje same. Garantujem da je, kao uostalom i svaki drugi biznismen, želeo da konkurencijini pametni telefoni ostanu na nivou Windows Mobile i Symbian slabašnih uredjaja (za sadašnje uslove).

Poredjenje s Teslom je vec glupost jer Tesla je Tesla.. Ali kad ga vec pominjete tu i jeste ispao glup, trebao je sve to da unovci.. Samo glupaci na ovome svetu furaju te altruizam fazone, obzirom da su ljudi vecinom *****i nezahvalni te taj neko obicno umre da ga niko ni ne pogleda. Naravno da ce CEO raditi na profitu svoje kompanije a ne neke druge, cak sta vise to treba da se podstice i stimulise a ne zamera..

Sto se tice poboljsanja sveta, tako je on gledao na to sto radi, samo to je prejaka konstatacija, ali definitivno da su svi Apple proizvidi vise ili manje olaksali korisnicima zivot.

Ma da... sad je Tesla glup jer mu je motiv bio probijanje barijera i 'igranje' sa stvarima o kojima niko nije ni sanjao a profit mu je bio zadnja rupa na svirali, dok je Dzobs pametan jer je usavrsavao vec postojece koncepte vodeci se iskljucivo zaradom :)

Tesla je Vestinghausu oprostio dug od tadasnjih milion dolara, sto bi danas iznosilo ko zna koliko milijardi. Pare su mu bile sredstvo za opremanje laboratorije i nastavak eksperimentisanja, nikako ultimativni cilj. Sta bi Dzobs radio na mestu Tesle? Verujem da bi se krvincki razvlacio po sudovima do kraja zivota.

Znas sta, uradi najosnovniji misaoni eksperiment - zamisli da od sutra cela planeta ostane bez Teslinih pronalazaka. A onda zamisli svet bez Apple-ovih racunara, telefona i mp3 plejera.

U prvom slucaju civilizacija je u kolapsu, a u drugom? Pa u drugom se ne desava nista dramaticno.

Suma sumarum - kroz nekoliko vekova/eona ljudi ce i dalje znati za Teslu. Kao sto ce znati i za Da Vincija ili Edisona. Da li ce Dzobs ostati toliko upamcen? Medju ekonomistima i dizajnerima mozda i hoce, medju inzenjerima sigurno ne.

Ne dao bog da ostanemo bez fensi Apple proizvoda, šta bi radili tad?? E bre, pa ja i dalje ne verujem da neko stavlja Teslu i Jobs-a u istu rečenicu, kao da su oboje izumitelji, a ne izumitelj i teška lopovčina koja je usput nepravila neku šatro revoluciju.

@KurtK:
Sada se bolje razumemo.. Ti mislis da je Apple cudo, a ja ne mislim tako. Zbog toga si ti toliko odusevljen.

Pa mnogo je teze praviti zatvorene ekosisteme, gde oni prave softver, hardver i webservise itd sve napravljeno da radi jedno s drugim. End to end sto bi rekli ameri. Zato niko to i ne pokusava jer zna koliko je tesko i koje rizike nosi.

Apple ne pravi sopstveni hardware vec dugi niz godina... Da je tesko praviti kompletan proizvod u okviru jedne firme, to je i sam Apple dokazao, zamalo izbegnutim bankrotom 1996 godine. Vise informacija ovde. Mislim da je IBM bio jedina kompanija koja je pravila(dosta uspesno) kompletna proizvod inhouse, neki duzi vremenski period.

Na koje to google proizvode mislis? Pa Apple je trenutno najvrednija kompanija sa konstantnim rastom, ne vidim problem sto se uspeha kompanije tice. Ne znam sto mora uvek da bude neko merilo da li kompanija moze da "zavlada" trzistem (MS je primer koliko je to u stvari lose za sve nas). Naravno da postoje mnogo znacajniji ljudi od SJ ali kad ljudi pricaju ko da je bio salterski radnik a ne genije koji je od bankrot Apple-a napravio cudo, toliko pogurao razvoj telefona, tableta, muzicku industriju itd itd. I to kao sto rekoh sve ne po modelu neke klasicne kompanije koja pravi petsto jeftinih modela svega i svacega vec na mnogo tezi nacin. Pitanje je da li bi i Android bio to sto jeste da nije Apple postavio standarde. Kad samo pomislim da bi smartfon bio i danas Symbian najezim se...

Prvo, 1997 godine, kada se Jobs vratio u apple, prvo kao konsultant, posle i kao clan upravnog odbora, bio je samo jedan od clanova tog odbora. Medju drugim clanovima su bili:
Ed Woolard - CEO "Dupont" (proizvodjac hemijskih proizvoda, USA)
Gareth Change - Hughes International (investicioni fond, Azija)
Larry Ellison - CEO & founder Oracle
Jerry York - CFO IBM & Crysler
Bill Campbell - CEO of Intuit
Steve Jobs - CEO of Pixar

Kao sto mozes da vidis, 3 coveka koji su finansijski experti, jedan dizajn expert i jedan pravi inzernjerski expert.

Takodje, na tom MacWorld-u 1996 godine je prekinut svaki sukob sa Microsoftom, na insistiranje upravo Jobs-a(gde se ogleda njegova genijalnost) i tad je izjavio da: "We have to let go of a notion, that for Apple to win, Microsoft has to lose. We have to embrace the notion, that for Apple to win, Apple has to do a very good job.", kako je iskoristio svoje prijateljstvo sa Gates-om, da bi se postigli dogovor, 150 miliona $ direktne investicije za Apple, obavezujuci MS da isporucuje Office(u istom broju verzija kao za Win) narednih, minimum, 5 godina, cross-licence patent dogovor, razvoj Internet Explorer(koji je tada bio bolji od svega ostalog) za Mac, pomoc MS programera za daljnji razvoj samog MacOS sistema i aplikacija za isti... itd.
E u tom potezu je njegova genijalnost, kao menadzera i organizatora!

Poredjenje s Teslom je vec glupost jer Tesla je Tesla.. Ali kad ga vec pominjete tu i jeste ispao glup, trebao je sve to da unovci.. Samo glupaci na ovome svetu furaju te altruizam fazone, obzirom da su ljudi vecinom *****i nezahvalni te taj neko obicno umre da ga niko ni ne pogleda. Naravno da ce CEO raditi na profitu svoje kompanije a ne neke druge, cak sta vise to treba da se podstice i stimulise a ne zamera..

Sto se tice poboljsanja sveta, tako je on gledao na to sto radi, samo to je prejaka konstatacija, ali definitivno da su svi Apple proizvidi vise ili manje olaksali korisnicima zivot.

Banalno... da nije bilo Tesle, mi bismo jos uvek koristili, verovatno, hiljade kablova zarad Edisonove jednosmerne struje. Tesla nije ispao glup, Tesla je bio Tesla, osoba koju novac nije interesovao. To je veoma cudno i veoma tesko sagledati iz danasnjeg ugla nas, koji smo uvuceni i to duboku, u potroskacki sistem.

Meni apple proizvodi nisu olaksali zivot... na protiv, zagoracali su mi ga, jer su izuzetno skupi a vrlo fensi i dobrog izgleda, pa sada moram da zaradim vise kinte do kraja godine, jer se mojoj lepsoj polovini izuzetno dopadaju iPhone i MBA 11. A pre samo mesec dana sam kupio novi MBP 15. :wall:

Za kraj, recenica iz Fight Club: "We work jobs, we don't like - to buy sh*t, we don't need!". ;)

Poslednja izmena:
Ne dao bog da ostanemo bez fensi Apple proizvoda, šta bi radili tad?? E bre, pa ja i dalje ne verujem da neko stavlja Teslu i Jobs-a u istu rečenicu, kao da su oboje izumitelji, a ne izumitelj i teška lopovčina koja je usput nepravila neku šatro revoluciju.

Teška lopovčina? Auh, strašno... Imaš li ideju šta si sada rekao?

@ays

Ispravka za recenicu iz fajt klaba:

"Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need"

Lepse zvuci u celosti :)

@ays

Ispravka za recenicu iz fajt klaba:
"Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don't need"
Lepse zvuci u celosti :)

Parafrazirao sam, ali u pravu si, bolje zvuci u celosti. U svakom slucaju, poenta ostaje. ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno