Šta je novo?

Asus Transformer 2

Nvidia je napravila gresku u koracima sto je tegru 3 pravila u 40nm procesu, umesto kako je najavljeno u 28nm. To kao rezultat daje manju uštedu u energiji i veće dimenzije samog SoC-a nego što je najavljeno. Kada QC krait izadje, tegra ce morati da se "pokrije ušima", ali verovatno će se ponovo desiti situacija sa tegrom2, prvi na tržištu i pored očiglednih mana, se dobro prodaju...

Pa kao što rekoh moglo je malo bolje. Pod tim sam prvenstveno mislio na 1366 x 768. Video sam kako to izgleda na Mac Air-u i baš mi se svidja. Pošto bih remote varijantu koristio za neke klasične Windows aplikacije (Office, Visual Studio u prvom redu) ovo mi se čini kao neki minimum za pristojan rad. A full hd bi svakako doprineo gledanju filmova i eventualno kačenje na neku plazmu. To već podrazumeva da bi taj Transformer bio primarna mašina. Tako da bih u tom smislu pozdravio veću rezoluciju.

Full hd na tabletu od 10" je vec preterivanje i za sada malo nerealno. Ni hd na telefonima do 5" nema sta da trazi. 960x540 je vise nego dovoljno.
Tako da po meni ovo je skroz ok rezolucija.
Veca rezolucija sa sobom povlaci pad performansi i pitanje je kako bi radile zahtevne igre i programi na toj rezoluciji.
Apple kao i obicno preteruje sa rezolucijama ali kada oni to stave na ipad-u 3 svi ce poceti da slede taj trend naravno.
Hocu da kazem da je meni mnogo bitniji kvalitet samog displeja, boje, osvetljenje, kontrast... a to je bar na papiru kod Prime-a vrhunski uradjeno, i znam da Asus nece da omane po tom pitanju. Dzaba rezolucija ako je ekran krs kao na 10s recimo.

Poslednja izmena:
Apple kao i obicno preteruje sa rezolucijama ali kada oni to stave na ipad-u 3 svi ce poceti da slede taj trend naravno.
Hocu da kazem da je meni mnogo bitniji kvalitet samog displeja, boje, osvetljenje, kontrast... a to je bar na papiru kod Prime-a vrhunski uradjeno, i znam da Asus nece da omane po tom pitanju. Dzaba rezolucija ako je ekran krs kao na 10s recimo.
Pa nadajmo se da Asus neće omanuti po tom pitanju. Svakako da se slažem da je kvalitet na prvom mestu (makar i sa manjom rezolucijom). Ali ako se manje-više zna da će A. izbaciti IPad sa onom suludom rezolucijom i pri tome Prime se pojavljuje pre dotičnog čini mi se da bi marketinški bilo jako dobro za Asus da u tome bude prvi. Bar neće moći da ga tuže :).

@vladimir.l Nije toliko davno standard za laptope bio 1280x800, a i programi koje pominjes po meni vise beneficija imaju od 32px vise u visinu nego od 86px vise u sirinu. Mada, to je moje vidjenje, mozda se ne slazes. Jedini razlog za 1366x768 koji ja mogu da vidim je realno podrska za Win8 ARM verziju, koju ces verovatno moci da nakalemis na Tegra3 tablet sa ovom rezolucijom, pod uslovom da to uopste zelis.

@djurkash Mislim da je Tegra2 pre svega razbila trziste zato sto je bila platforma izbora za Honeycomb, Google je forsirao sa Xoomom i bilo je mnogo lakse proizvodjacima da se prilagode njoj u prvom trenutku. Medjutim, za Ice Cream Sandwich je druga prica, on je predstavljen na uredjaju sa Exynos arhitekturom. Tako da mislim da ce ovaj argument nVidia izgubiti, vise imam utisak da ce biti prilicno svejedno koja je platforma. Cini mi se da se Google vise trudio oko ovoga, ali ovo je samo nagadjanje. Takodje, mislim da je u prvoj turi nVidiu drasticno pogurao Tegra Zone koji su uspeli fino da izreklamiraju. Sto se potrosnje baterije tice, ostaje ono 5. jezgro i njegova implementacija, ako bude dobro uradjeno, mozda ce i biti energetski efikasan. Takodje, moglo bi da ispadne i da ce moci da radi u standby modu izuzetno dugo i gutati bateriju kutlacom umesto kasikom cim nesto radi iole zahtevnije. Za krait cemo malo da se nacekamo, ali on ima velike sanse da ozbiljno prodrma trziste, ipak je najavljen da konkurise Cortex A15 platformi.

Neće biti, TI OMAP je preferencijalna arhitektura za ICS...Galaxy Nexus ima u sebi TI OMAP 4460...

Hm, ovo mi je na neki fazon promaklo... Bio sam ubedjen da je isti CPU kao i u Galaxy Note... Ali je Asus svejedno najavio ICS istom brzinom kao i Motorola za Droid RAZR, mozda cak i malo brze, ako se ne varam?

PC Practic upravo objavio da ga dobijaju 10. decembra. moze se sada naruciti, mada ne pise cena... :)

Pajseri :D. Moze da se naruci a ne pise cena :D.
Uzece se u svakom slucaju, napolju je najavljena cena 499dolara zar ne?
Kod nas bez 550eura nista

Rekose da ce cena da bude 50e vise od starog. medjutim, to ne znaci da ce cena starog biti smanjena. :/

pre ce biti 100e visa.ako je napolju 650$ sa dokom onda ce ovde biti 65000din ili 55000din samo tablet.
Daj boze da gresim.Ali tek pocinje era novih tableta videcemo sta drugi imaju da ponude acer 510,lenovo...

Poslednja izmena:
Slazem se sa hunderom. Sada kod nas Transformer bez doka moze da se nadje za oko 39k na nekim mestima, ali sumnjam da su pod 50 evra vise podrazumevali vise od sadasnje cene. Mislim pre od cene kada se pojavio...

Sa druge strane, po svemu sto znamo o ovom uredjaju za sada, ne znam zasto bi bio jeftiniji od Samsunga 10.1.

Ne zaboravite da na ove cene sto kace u dolarima 13% takse tako da u ovom slucaju transformer bez docka je 400$+13%takse + postarina izadje 32000din naj jeftinije sto moze.E sad ako neko muti sta sa povracajem pdv ili takse onda moze i jeftinije.Prime ce biti 100$ skuplji za tablet i 150$ za dock pa izracunajte koliko ce biti u najjeftinijem slucaju.Po mojoj racunici ce biti 47000 samo tablet i dock jos 14000 mozda zajedno oko 61-62000din.

A zaista ne treba zaboraviti da je nebitno tanji i tezi od Samsunga 10.1, da je napravljen od aluminijuma i da ima Tegra 3 platformu. Zasto bi ga prodavali toliko jeftinije od Samsunga ako im se moze?

Sa druge strane, ako bi ga prodavali zaista za samo 50 jura vise od Transformera, zasto bi iko kupio bilo koji drugi 10" Android tablet...

Ponavljam, to kazu ovi iz PC Practic-a. samo prenosim njihove reci. :D

"PC Practic:
Budite prvi koji će koristiti najnoviji Asus Transfrmer Prime. Rezervišite Vaš primerak već danas. MP cena 62.990 dinara, na lageru od 9.12.2011. U opciji su siva i šampanj boja."

Sad sam im ja bacio pitanje na FB u vezi toga. Brzo odgovaraju pa vam saljem sta su rekli. Bilo bi lepo da je sa dockom :)

Ne verujem da je to cena sa dockom, jer se on prodaje posebno, samo tablet ce kostati toliko 99% sto je po meni bizarno mnogo.

Poslednja izmena:
I ja isto mislim da ce to biti cena samo za tablet. Dock plus ~150€.

ma da sigurno je samo tablet.Ovo moze da bude samo sa dokom i to je vec naduvana cena.Naravno 32gb jer novi prime nema 16gb verziju

Mene ne bi iznenadilo da to bude cena za model sa dockom i 32 GB ,)
A koja nova (niža) cena za prvi Transformer te ne bi iznenadila? :angel:
Obzirom da je trenutna cena ~52.000din, da li da očekujemo pojeftinjenje "zastarele" opreme? :p

p.s. 63k za model sa dockom je sasvim OK (preskupo za mene i većinu, ali sasvim OK u poređenju sa tim što nudi)

Jeste cena sa dockom.
"PC Practic u pitanju je verzija sa dock-om.
3 hours ago · Like"

Sasvim OK cena i vidim vec jedan kod sebe.

E pa onda je druga prica ako je to sa dockom ali ipak za jedan tablet 62.000 je za vecinu kupaca mnogo. I mislim da se nece bas dobro prodavati bar kod nas.

Mnogo je to para za zezanje.Bice jos zanimljivijih uredjaja od prime.tek ce to da se zahuktava i dobije par dobrih aplikacija za koje ce vrediti dati ovolike pare.A za to vreme ce malo i cene da dodju na svoje mesto :)

Slazem se, bice i jeftinijih tegra 3 uredjaja samo treba sacekati.
Za 62 hiljade moze da se uzme odlican Lap top, znam da nije za uporedjivanje ali ipak...

Pa ***, sve ima svoju cenu- sa ovim karakteristikama se mogla i ocekivati ovakva cena. Jeste mnogo, ali ko ima da plati 53000 imace i 63000, realno

Vrh Dno