Šta je novo?

Dell U2311H IPS

Predajem se ... da imas prakse sa tim stvarima ne bi ti palo na pamet da pises bez potrebe neke stvari... kod mene je brightness na 7 ali su zato RGB slajderi zabijeni blizu max... tamo je nekome osvetljenje na 25 a RGB su oko 60 i time dobija slican rezultat mojem ... jel ti sada jasno o cemu govorim ?

Predaj se... nece niko da radi obradu fotografije ako ti, jel tebi sad jasno?

Brightness na 60? Od toga bole oci :)

Kod mene brightness na 7 , contrast na 90 :d R 93 G 91 B 90

Zasto te vrednosti za brightness i contrast? Zato sto sam tako uspeo da izvucem maximalni kontrast i dosta ubedljivu crnu boju sa kalibratorom... Na kraju se dobije osvetljnje od 100 kandela sto meni najvise odgovara za obradu fotografija ...

:laugh:

Slazem se, u pravu si, ja sam pogresio.

ne radi se kalibracija zbog obrade fotografija , brate mili... i tako u nedogled... furaj vrednosti koje zelis... ovako gubim vreme ovde pišući bez potrebe ... idi i procitaj temu o procesu kalibracije malo umesto da se natezemo...poz.

Neki ljudi vole veću osvetljenost - mislim da je prvenstveno na to ciljao kada je rekao da nekome "ne prija" kalibracija. Ne mogu da ti ne prijaju tačne boje, savršena temperatura i Gamma... Ja uvek kalibrišem na 120 cd/m2, to je u narodu poznata kao optimalna vrednost i nema šta tu da se priča. To što ljudi vole da nabiju brightness na maksimum, spale sebi zenice i dobijaju glavobolju, to je stvar izbora :) . Uostalom, kalibracija ne mora da se radi na 120cd/m2, možeš ti da kalibrišeš na koju vrednost hoćeš, dokle god koriguješ ostale parametre, samo što ćeš pri tome morati da žrtvuješ dubinu crne boje ako podesiš previsoko osvetljenost.

Vrednost kontrasta bi trebala na dobrom monitoru da bude približna i na 0 i na 100 Brigthness-a, zato u svakom testu uključujem stabilnost kontrasta u tabeli. Sa svetlom slikom ćeš izgubiti na dubini crne boje i na još ponekim stvarima, tako da je optimum za normalan rad ili 100 cd/m2 ili 120 cd/m2, sa tim da je 120 zastupljenije za sve ostalo, 100 je više preferirano za obradu fotografija, mada i tu ima nesuglasica.

Ne slažem se da je hardverska kalibracija potrebna samo za profesionalnu upotrebu, itekako je poželjno odraditi je i za amatersku.

Poslednja izmena:
Kako dobar softver ima LaCie...
Koristim Pantone Huey, opisan ovde. Da li si imao prilike da koristiš isti? Elem, program uz njega je (pre)jednostavan, a HCFR ne radi uz ovaj model kolorimetra. Živo me interesuje koliko dobro kalibriše, ali nisam uspeo da nađem alternativni softver za njega... Javi se ako budeš hteo da testiraš, da ti ustupim uređaj...

Nisam imao prilike da ga koristim. Ja koristim Gretag Macbeth i1 Display 2 i LaCie BlueEye Pro, u kombinaciji sa EyeOne Match i HCFR-om, ali to već znate, čitali ste u testovima.

a ako zivim u manjem mestu pa je nemoguce naci nekog da mi odradi kalibraciju ? a da kupujem kalibrator samo zbog sebe, a jos ni ne radim obradu fotografija ne isplati se nikako, iako sam bas imao zelju da vidim kakav prikaz daje kalibrisan monitor

Recimo cim promenis graficku moras ponovo da radis kalibraciju

a ako zivim u manjem mestu pa je nemoguce naci nekog da mi odradi kalibraciju ? a da kupujem kalibrator samo zbog sebe, a jos ni ne radim obradu fotografija ne isplati se nikako, iako sam bas imao zelju da vidim kakav prikaz daje kalibrisan monitor

iskreno, ovo razumem, al' ove po bg-u i ns-u ne razumem nikako :)

Da li je neko probao DisplayPort ulaz sa Dp-DP kablom na ovom monitoru?

Odlicno! Reci mi koji kabl imas, gde si ga nabavio, koju graficku imas, da li koristis i hdmi sa graficke, kada ukljucis dp i hdmi gde ti se javlja audio controler. Nasao sam na netu da se zale neki zbog 20. pina koji prenosi struju da komp ostaje sa strujom, tipa rade ventilatori i sl, da slika ima anomalije, treperi i sl.

nemam nikakav problem... Do pre neki dan sam imao 6950 u CF-U ,pre toga samo jednu 6950, pa jos pre toga 5750 i u svakoj kombinaciji je monitor bio na Dp-u ... cesto korisitm HDMI ,povezan mi je tv na komp... Ni u jednoj kombinaciji nemam problem ni sa slikom ni sa zvukom ... Jedino sto se nekada desi , i to samo prilikom instalacije win-a da mi hdmi prebaci zvuk direktno na tv, pa ga ja vratim na redovne zvucnike..

nisam uopste gledao marku DP kabela , niti ista pise na njemu.. otisao sam u prvu radnju gde ga imaju i kupio...

trenutno sam na DVI , cekam nove karte...

Poslednja izmena:
Ok, u koju radnju si otisao i koju duzinu kabla si imao da pogledam sta imaju?

Mozda je bilo ali da pitam za svaki slucaj: koliko mrtvih piksela pokriva garancija? 3 ili 0?

Nabavio sam DP kabl i (da cuknem vo drvo) sve radi kako treba. Nema problema sa strujom ili slikom a zvuk je ostao na hdmi.

Drug planira da kupi Dell U2311 ili U2312HM , pa me interesuje koja je vaša preporuka pošto vidim da ih dosta ljudi sa foruma ima. Naime pročitali smo par review'a i koliko vidim nema "veće" razlike, čak je po nekim stariji u2311 bojli. Takođe smo pročitali da ovaj novi model 2312hm ima problem sa nekim zujanjem , ako je neko imao ovaj problem zanima me da li su mu to prihvatili kao osnov za garanciju tj. zamenu istog,a koliko sam shvatio is predhodnih xyz strana u2311 treba kupiti ako je revizija 3 ili 2.

Kakvim zujanjem? Nista slicno nisam primetio/cuo.

Inace, U2312 je lepsi vizuelno od 2311 :)
Imao sam priliku da koristim oba, apsolutno je svejedno koji uzmes - u radu nisam primetio nikakve razlike, osim estetske.

Valjda prica o onom zujanju koje je primetno na nekim modelima kada se brightness spusti ispod 99.
(a mora da se spusti, jer ce da se ocoravi :D)

Aha, evo bas citam o tome - mada je zujanje prijavljeno za U2311 model, bar po mom minornom net search-u :d

Anyway, ako se zujanje manifestuje odmah (tj. ne pocne sa zujanjem nakon x sati rada na monitoru), sto samo ne probati monitor kod prodavca? Ako zuji, trazi drugi.
Kao i uvek, najbolja preporuka je da odes i probas oba monitora :)

U svakom slucaju, koji god da uzmes, mislim da neces pogresiti.

Poslednja izmena:
Ima samo jedan mali problem....U2311H vise nema da se kupi u Srbiji nigde jer sam zadnji kupio/prodao pre 20 dana....ili se varam?Stvar druga...U2311HM nije ni prineti modelu o kome se govori u temi...kvalitet pikaza je neuporedivo slabiji....a o estetici da ne pricam...sav je zaobljen - kao da nije Dell !!!

Poslednja izmena:
ja sam uzeo U2311H bas kad se tek pojavio 2312 model i to sam bas zbog ove teme i testova, koji rekose da je U2311 bolji uzeo njega, iako sam mogao da biram, ali posto nisam imao prilike da uporedim jedan do drugog nemogu reci dal je U2311 zaista bolji od svog novijeg brata

Sve je to stvar ukusa. Mladji brat ima jace osvetljenje i zaobljen je sav, dok je stariji susta suprotnost, sav je kockast :)
Meni licno, vise odgovara tamniji monitor negoli da bljesti...
U principu, to su vise kozmeticke razlike i trend LED osvetljenja itd.

Pa ne znam stvarno kako primetite tu razliku u osvetljenju 2 monitora koji imaju osvetljenje daleko iznad proseka,recimo ja moj u2311 drzim na 70% jer preko toga oci vadi..

Kod mene je na 25% brightness, na 70% bi bio ko Filip Visnjic :d

Ima samo jedan mali problem....U2311H vise nema da se kupi u Srbiji nigde jer sam zadnji kupio/prodao pre 20 dana....ili se varam?Stvar druga...U2311HM nije ni prineti modelu o kome se govori u temi...kvalitet pikaza je neuporedivo slabiji....a o estetici da ne pricam...sav je zaobljen - kao da nije Dell !!!

Ne bih se bas slozio da je "neuporedivo slabiji" - mislim, radio sam na oba i nisam nista primetio. Mooozda malo jace osvetljenje, ali svejedno sam na oba brightness drzao oko 40% pa je ova cinjenica nebitna skroz.
I mislim da su te "razlike" zaista potpuno nebitne.

A sto se estetike tice, slazem se potpuno. U2312 mi je mnogo lepsi.

Po preporukama sa foruma, kupljen je danas 2312HM u Emmi-ju, moguća kupovina kreditnim karticama banke Intesa na 12 mesečnih rata. Dozvolili da se proba i rekli da ako kod kuće primetim neki mrtvi piksel mogu da zamenim.

Postoji mali glow u mračnoj sobi (kad se gleda crna pozadina), koji se u realnom radu ne primeti. Podešavanje visine, nagnutosti je odlično rešeno, moguće je jednim prstom podesiti monitor.

Generalno sam zadovoljan monitorom, prethodno sam koristio matori LG1919S pa je sve posle njega napredak. Jedina zamerka je čudan antiglare sloj - najviše se primeti na svetlim površinama, ali navići ću se.

Ne znaš ti šta je čudan anti gler sloj, na HP ZR24W recimo :) Ja sam taj HP prodao posle 2 nedelje zbog toga i puko pare ... Ova Dell serija ne moze biti bolja za taj novac :)

Nazad
Vrh Dno