Šta je novo?

2700K OC

Perice stoji to sto kazes ali mi ovde pricamo o normalnim hladjenjima dostupnim svakom korisniku.
Danas retko ko ima i vodeno hladjenje a kamo li fazno promenljivo.
Vec sam nagovestio da se hardver dosta stabilnije ponasa kad je dobro ohladjen,prvi pokazatelj je malo bolje,kvalitetnije vodeno hladjenje.
Ispod kaskade on vec prelazi u stanje umrtvljenosti tako da mu visoki naponi i ne skode toliko a opet 2 meseca mozda nije dovoljno da pokaze anomaliju
jer sve to opet zavisi od same arhitekture procesora kako i od proizvodnog procesa.
Sto se tice mem kontrolera,to je opste poznato jos od pojave Nehalem procesora pa se shodno tome i pazi na sam napon da bi se CPU odrzao u zivotu.
@M_M tu smo da se dopunjujemo ;)

Da se malo prikljucim diskusiji, proslo mi je kroz ruke dosta SB procesora i par najboljih sam zadrzao i benchovao sa njima. Najlakse mi je da radim sa njima pod SS hladjenjem ( temperatura na -55C ) i tu im dajem napone od nekih 1.56 pa do cak 1.67v. Procesor sa kojim sam najduze radio je bio 2600k koji ide za screen na 5.69 ghz a za 3d rock stable na 5.65 na naponu od 1.63v. Taj procesor je proveo pod tim hladjenjem u radu vishe od 2 mjeseca kada se sve skupi , i nije pokazao nikakav znak degradacije, i dan danas kada ga postavim ide na koliko je isao sa istim naponima ( setovanja snimljena u biosu). Nisam doziveo da mi se nijedan SB procesor degradira a dosta mi je proslo u ovom razdoblju kroz ruke i ne verujem da ih je neko terao extremnije od mene sto u ghz-ima sto sa naponima. Najnoviji primerak ide na 5.86ghz na 1.59v za lakse testove a vantage i malo tezi na 1.61v. Kod linxovanja ( koji licno ne volim) vrlo je bitno kod SB procesora na koliko radi memorija jer recimo na nekom naponu na 1600 memoriju ako postavite vrtite linx bez problema dok ako je recimo popenjete na 2133 stvari se drasticno menjaju. Takodje neki zanimljivi podaci sa direktnih merenja napona kod ploca. Sve ploce se koriste manje vishe trikom dodavanja napona u load-u tako da poneki modeli dodaju i 0.05v pa recimo postavljen napon u biosu od 1.45 postaje u loadu 1.5v , ovom triku takodje pribegavaju i kod memorije gde sam naisao takodje na istih 0.05v dodatka kod nekih modela. Msi recimo ima problem kada hocete sa nekom kvalitetnijom memorijom da popunite sve slotove pa on na mem kotroler zna da doda ako ukljucite xmp profil i 1.35v !!! sto ce pre ubiti procesor nego recimo napon na samom procesoru od 1.5v koji se pominje. Kvalitetnije ploce imaju i merna mesta pa se moje tvrdnje lako mogu potvrditi, i sam sam bio frapiran rezultatima merenja koje sam dobio. Generalno ne preporucujem da se ide za 24/7 sa naponima iznad onih koje intel daje kao sigurne.....

Chek osh da kazhesh da na 2133mhz tezhe ide na 5ghz nego 1600?

Provereno.....Jer tu se desava anomalija da pored dodavanaj napona na memorijskom kontroleru isto moras i na procesoru....Ako imas kvalitetniju memoriju lako mozes potvrditi moja iskustva...

Jos mali dodatak, prvi SB procesori nisu voleli hladnocu pa sam ih recimo po zimi benchovao napolju sa MEGAHALEMS kulerom i deltom na 4000rpm i to sve na 5400mhz za sve testove koje vrtim. Temperature procesora su bile u idle ispod 10 stepeni a u loadu nisu dostizale ni u najgoroj varijanti 40 stepeni na naponima do 1.6v. Procesori su imali CB na temperaturama iznad nule!!! Tako sam jednog dana kada je bilo malo hladnije pa se idle temperature spustile oko 0C imao problem jer procesor nije hteo da se mrdne sa def. kloka. Sa kasnijom proizvodnjom intel je otklonio problem.

Kod 2700k se slobodno moze reci da je intel napravio selektovanje procesora ( 5 primeraka koje sam probao nijedan nije bio ispod 54x a nabolji je bio 55x odnosno 5580 max freq. ) sto je odlicno za random izabrane primerke. Desavalo se da neki 2600k ne idu iznad 49x !!!....O 5ghz na vazduhu mislim da cemo jos sanjati sa 2700k modelim sa nekim pristojnim naponima a cak i sa SB-e ( procesor koji sam probao isao je na 5ghz sa 1.5v za vantage CPU test ali je i pucao pri pokretanju istog od pocetka (zajedno sa GPU testovima) to sve na Thermaltake-ovom novom hladnjaku sa push and pull varijantom)....

Poslednja izmena:
ima i jeste :D, pogotovo prime obara 2133 i 5ghz kombinaciju lako.

Poslednja izmena:
Provereno.....Jer tu se desava anomalija da pored dodavanaj napona na memorijskom kontroleru isto moras i na procesoru....Ako imas kvalitetniju memoriju lako mozes potvrditi moja iskustva...

To je tačno jer se prihvatni baferi nalaze sa obe strane memorijske magistrale. Reč je o VDDQ naponu. Komunikacija je bidirekciona i svakako da će simetričan napon formirati bolje četvrtke od nekog asimetričnog gde bi uzlazne i silazne ivice signala bile različite amplitude i trjanja (rise time, fall time)

Poslednja izmena:
Veceras sam se poigrao sa pustanjem par benchmarka na mild-kloku i poredjenju sa prethodnim 2600k i primetio sam da mi na istom kloku i istim setovanjima za GPU i RAM rezultati odstupaju, tacnije-bolje rezultate imam sa 2700k.
Na primer, u 3DMark11, sa 2600k na 4.6GHz i 6950 otkljucanom u 6970 i klokom na 945/1375, rezultat je bio 6072P a sa 2700k na istom kloku(zapravo 20ak MHz nize zbog bclk-a od 99.8 umesto 100 na ovoj MSI ploci) rez je bio skoro 200 poena veci. Pomislio sam da je u pitanju slucajnost pa sam ponovio test nekoliko puta ali rezultat je ostajao isti.

Posto se zna da IPC kod 2700k nije doziveo unapredjenja niti je koliko je meni poznato chip na bilo koji nacin tvikovan, osim sto mu je podignut bazni klok za 100MHz i sto je binovan za novu seriju, rezultati za 2600 i 2700k ako ih postavimo na isti klok bi trebalo da budu identicni s mogucnoscu marginalnog odstupanja.
Dakle, jedino sto ostaje je-ploca. 2600k sam drzao na, pogadjate, Asus P8P67 ploci, i ja se pitam da li se mozda ponavlja scenario kao sa Bulldozerima, gde je pun net primera da od Asusa primetno bolje rezultate u benchmarkovima daju i Gigabyte i MSI i posebno ASRock.
Moguce je da je i neka slucajnost(gremlini) kod mene u pitanju, ne bih da ispadne da bezveze bacam hejt na Asus(s kojim generalno nikad nisam imao problema) ali evo primera onog sto ja dobijam na Asus P8P67 DeLuxe i MSI Z68AGD80G3:

Asus: MSI:

Poslednja izmena:
magny_cours, bravo za ovaj test i on ce mi biti od velike koristi, ako imas vremena provrti x264 HD Benchmark 4.0, test traje desetak minuta, da vidim ovu tvoju novu cetvoroglavu azdaju koliko daje FPS/a u x264 encodingu, klokni CPU na 4.5 GHz.

Evo ti download link

http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=520

Please :d

Edit:
Obavezno neka ti bude ukljucen HT

Hvala

Poslednja izmena:
Veceras sam se poigrao sa pustanjem par benchmarka na mild-kloku i poredjenju sa prethodnim 2600k i primetio sam da mi na istom kloku i istim setovanjima za GPU i RAM rezultati odstupaju, tacnije-bolje rezultate imam sa 2700k.
Na primer, u 3DMark11, sa 2600k na 4.6GHz i 6950 otkljucanom u 6970 i klokom na 945/1375, rezultat je bio 6072P a sa 2700k na istom kloku(zapravo 20ak MHz nize zbog bclk-a od 99.8 umesto 100 na ovoj MSI ploci) rez je bio skoro 200 poena veci. Pomislio sam da je u pitanju slucajnost pa sam ponovio test nekoliko puta ali rezultat je ostajao isti.

Posto se zna da IPC kod 2700k nije doziveo unapredjenja niti je koliko je meni poznato chip na bilo koji nacin tvikovan, osim sto mu je podignut bazni klok za 100MHz i sto je binovan za novu seriju, rezultati za 2600 i 2700k ako ih postavimo na isti klok bi trebalo da budu identicni s mogucnoscu marginalnog odstupanja.
Dakle, jedino sto ostaje je-ploca. 2600k sam drzao na, pogadjate, Asus P8P67 ploci, i ja se pitam da li se mozda ponavlja scenario kao sa Bulldozerima, gde je pun net primera da od Asusa primetno bolje rezultate u benchmarkovima daju i Gigabyte i MSI i posebno ASRock.
Moguce je da je i neka slucajnost(gremlini) kod mene u pitanju, ne bih da ispadne da bezveze bacam hejt na Asus(s kojim generalno nikad nisam imao problema) ali evo primera onog sto ja dobijam na Asus P8P67 DeLuxe i MSI Z68AGD80G3:

Asus: MSI:

Ako ti je u drugom slucaju bilo streched ukljucen a u prvom ne, nego po defaultu center za sliku na 3dmarku 11 onda ce ti se javiti ta razlika u tih 200 poena. ..Ujedno to je jedan od tvikova za 3dmark11 ;)

Nvidijini beta drajveri takodje bustuju 200+ poena u odnosu na zadnje whql 280.xx

Testirao si sa različitim drajverom. Naravno da nema razlike između 2600K i 2700K i prilično je bedasto u to sumnjati.

evo chisto da imate u vidu razliku izmedju prajma, regularnog linxa i avx linxa. ;)
sa tim da se vent malko sporije vrteo na prajmu, pa oduzmite mozda 1c tu :D
kuler broken, ambijentalna oko 20c.
i naravno imati u vidu da je pri vishim naponima i klokovima, razlika josh koji stepen veca.
tj optrilike kao i shto sam rekao u nekom predjashnjem postu, delta T; prime : linx : avx linx = 0c : +3c : +12c

Prilozi

• ScreenShot495.jpg
    ScreenShot495.jpg
    294.3 KB · Pregleda: 95
  • ScreenShot494.jpg
    ScreenShot494.jpg
    431.5 KB · Pregleda: 74
  • ScreenShot493.jpg
    ScreenShot493.jpg
    348.6 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Testirao si sa različitim drajverom. Naravno da nema razlike između 2600K i 2700K i prilično je bedasto u to sumnjati.

Pa i ja sam u startu iskljucio cpu kao mogucnost, palo mi je na pamet da je mozda i driver doneo neko unapredjenje ali mi se cini da je ipak ploca ta koja pravi razliku od tih 200tinjak poena. Vraticu drivere i izvrtecu ponovo cim nadjem vremena.

@Milos82, izvrtecu veceras x264 HD

evo chisto da imate u vidu razliku izmedju prajma, regularnog linxa i avx linxa. ;)
sa tim da se vent malko sporije vrteo na prajmu, pa oduzmite mozda 1c tu :D
kuler broken, ambijentalna oko 20c.
i naravno imati u vidu da je pri vishim naponima i klokovima, razlika josh koji stepen veca.
tj optrilike kao i shto sam rekao u nekom predjashnjem postu, delta T; prime : linx : avx linx = 0c : +3c : +12c

Extra, nego mozhe li i taj cpu na 5ghz?

na ovim sub 100e plochama teshko :D, al ovako odokativno, mislim da nije neki wow primerak, mada, dok ga ne turim na neshto bolje....

Zar ti pedjo nisi sprzio jedan sb komplet? :d

Prilozi

• h64.png
    h64.png
    147.2 KB · Pregleda: 81
magny_cours, hvala ti puno na ovom testu! Ovaj CPU je nevorovatno dobar i sigurno cu ga kupiti, odlican FPS daje u prvaom pass/u a pogotovo u drugom pass/u od neverovatnih 47 FPS/a koji je mnogo zahtevniji od prvog pass :)

Cisto radi poredjenja moj sadasnji q9550 je krs u odnosu na tvoj CPU:

q9550-vs-i72600k.jpg

Ipak cu izmedju 2600k i 2700k izabrati 2700k azdaju!

Reci mi joso ovo, jel ga hladis Noctuaom NH-D14 iz tvog potpisa?

Pa da li ce ti biti isplativ u odnosu na 2600k zavisice od cene, verovatno ces imati nekih 200-300MHz vecu oc marginu i svakako nize temperature i napon potreban za odredjen klok, ali nikakvih posebnih novina u odnosu na 2600k tu nema, sto je jasno.

Inace da, hladim ga sa NH-D14 iz potpisa ali svaki iole bolji air cooler ce ti skoro podjednako dobro zavrsavati posao, SB procesori su poznati po malo problematicnom prenosu toplote sa jezgra na telo hladnjaka, zbog male disipacione povrsine, o cemu se vec pisalo dosta na forumu.

Nemam strpljenja da cekam na LGA2011, a i ako budem cekao x6 CPU bice preskup.Upravo zbog tih 200 - 300 MHz 2700k cini boljim CPUom.
Kad radim vido obradu recimo film od 200.000 frejmova svaki MHz dobro dodje :D

Ako ti je prioritet video kompresija, mozda da razmislis i o Bulldozeru, u x264 je tu negde sa SB, u drugom, zahtevnijem pass-u cak i nesto brzi a cena za FX-8150 ce ipak biti solidno niza od 2700k.

Znas kako razlika ce biti oko 120e otprilike, ali nekako vise volim Intel e da 2700k imam mnogo bolje resen TDP u odnosu na Bulldozeru.

Definitivno ostaje 4,8 Ghz za svaki dan. Za tih 200 mhz se ne isplati da isključujem HT i integrisani GPU, kako bi zadržao neki podnošljiv napon za 24/7. Onaj drugi lošiji 2700K je završio sestriću u mašini i za sad je na fabričkih 3,5Ghz.

Na kraju podešavanja takt 4,8Ghz pri zadatom naponu 1.320V što dođe 1.360V pri opterećenju. Hladan i stabilan. U paketu sa GTX 480@900/1980 na vodi i ventilatorima na radijatorima pri 800 RPM, skoro pa savršena mašina.

Zbog silnih restarta i zaostalih drajvera ipak sam sinoć pregazio WIN7, čisto za svaki slučaj. Neću da budem lenj, pa da me posle tera maler :)

Definitivno ostaje 4,8 Ghz za svaki dan. Za tih 200 mhz se ne isplati da isključujem HT i integrisani GPU, kako bi zadržao neki podnošljiv napon za 24/7. Onaj drugi lošiji 2700K je završio sestriću u mašini i za sad je na fabričkih 3,5Ghz.

Na kraju podešavanja takt 4,8Ghz pri zadatom naponu 1.320V što dođe 1.360V pri opterećenju. Hladan i stabilan. U paketu sa GTX 480@900/1980 na vodi i ventilatorima na radijatorima pri 800 RPM, skoro pa savršena mašina.

Zbog silnih restarta i zaostalih drajvera ipak sam sinoć pregazio WIN7, čisto za svaki slučaj. Neću da budem lenj, pa da me posle tera maler :)

Aj iskljuchi ht i probaj 5ghz jedno 30-tak krugova linx-avx bash me zanima koliko mu treba napona i da vidim kakve su temperature na vodi, ajde please :)

magny_cours, hvala ti puno na ovom testu! Ovaj CPU je nevorovatno dobar i sigurno cu ga kupiti, odlican FPS daje u prvaom pass/u a pogotovo u drugom pass/u od neverovatnih 47 FPS/a koji je mnogo zahtevniji od prvog pass :)

Cisto radi poredjenja moj sadasnji q9550 je krs u odnosu na tvoj CPU:

q9550-vs-i72600k.jpg

Ipak cu izmedju 2600k i 2700k izabrati 2700k azdaju!

Reci mi joso ovo, jel ga hladis Noctuaom NH-D14 iz tvog potpisa?
Nije ni cudo da je razlika tolika kada i7 ima i 600mhz prednosti.
Tebi se bas svidja ovaj nov i7 i ako imas para uzivaj u njemu.

Nego, mozda gresim, ali meni se ne cini da ce se 2700k generalno overclockovati bolje od 2600k.

iako je kod sestrica,greota od boga je drzati tako nesto na def taktu :)

Nazad
Vrh Dno