Šta je novo?

Mnooooooooogo jaka grafika na slab CPU -> Utisci

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
Pretpostavljam da vecina korisnika zna dobro da upari grafiku i CPU. Imao sam prilike da probam sta se desi kada je CPU malo slabiji a grafika mnogo jaca od proseka. Pretpostavljam da mnogi razmisljaju slicno, nabudzim grafiku i resio sam problem kako tako.

Evo dakle poredjenja... CPU Pentium [email protected] GHz
Grafike 2600 XT 256 Mb, 4870x2 (CF na jednoj karti) 2 Gb

Testirano na igrama:

Mafia 2, BF Bad Company 2, Shift, Counter Strike Source

Utisci, prve 3 malo do nimalo poboljsanja, tamo gde je ranije isla 1440x720 noAA isl. rezolucija sada moze 1680x1050 (max AA), no tamo gde je igra ranije sekla i imala 20 ili manje FPS, sada je isto, a to je ono sto je najbitniji utisak... secka pa secka i to obicno kad je akcija.

CSS donekle vadi stvar... za divno cudo ovde je FPS jedno 2x veci (u rangu oko 150, pada do 70 sa svim nabudzenim, po pravili pada najvise kada je puno igraca na ekranu, verovatno CPU opet glavi grafiku)...

...eto toliko... ne bacajte pare na jaku grafiku i Core2Duo... znam da ovaj nije full verzija, ali iskreno, tesko da full moze sa 20 da skoci na 60 tamo gde fali snage...

Ja sam probao da klokujem ovu moju djuntu iz potpisa i max stabilan je bio 2.6ghz jedva, sa def 2.3ghz cisto da vidim ima li razlike naravno vezano za grafiku iz potpisa 5850 sa 300mhz beduinskog ubrzanja fps je skocio za nekih 10-15% sto je mnogo i tada je pala odluka da menjam djuntu i pazarim brzi procesor koji nece da mi kolje grafiku tako da, DA ima veze i te kako koliko je nasviran procesor i da li moze da uposli samu graficku zver kakvu takvu :D inace na defaultu vantage skor za 5850 je 7300 poena posle kloka iznosi 8300 poena dovoljan pokazatelj da sam gurnuo porsea u ficu :D

Poslednja izmena:
? Ako kazes da si primetio malu razliku izmedju 1440x720 bez AA i 1680*1050 max AA, tj da je to mali skok, onda se ne slazemo...to je grubo receno 50% razlike u performansama. Malo za toliki skok u karticama (sa 2600 na 4870x2), ali daleko od zanemarljivog. Ali bolje da si prorteo par testova pa da okacis rezultate.

BF je igra koja jednostavno trazi quad i to je to, dalja prica je suvisna. Procesor je jako slab i verovatno nebi mogao ni jednu 4870 da isprati kako treba i svako ulaganje u graficku je bacanje para.

Probaj sa Krizom

Od svih igara Kriza je najvise vezana za jaku grafu a najmanje za jak procesor. Da se ne lazemo ;)

probao sam i ja nesto "slicno" skoro,ne znam da li se ovo racuna ? :d

Prilozi

• 215-2.jpg
    215-2.jpg
    221.3 KB · Pregleda: 182
  • 215-1.jpg
    215-1.jpg
    237.4 KB · Pregleda: 162
Bice jos malo testova, okacicu i neke brojeve, no ono sto je sustina ovog posta. Nova jaka grafika u slucaju ovog procesora nije uklonila kljucni problem ove konfiguracije, a to je frame rate drop koji mene najvise iritira i cini igre neigrivim (napr. shift je uspeo da padne na 10 fps u jednoj sceni, istina na pola sekunde ali dovoljno), koji je manje vise na istom nivou.

Kad bih terao testove siguran sam da bi poboljsanje bilo od 30-40% ako ne diramo rezoluciju do 200-300% ako napucamo kako je to sada (ako 2600 uspe i da potera 8x AA u 1680 a da se ne udavi, znam da i 4x pravi slide show).

Po svim chartovima ova grafika je i dalje u vrhu sirovih performansi i realno na ovom procesoru pokazuje max 50% a verovatno i manje od svoje snage... no nije bila ni namenjena ovoj konfiguraciji, ovde je ubacena probe radi, pa ide dalje.

Evo rezultata (vantage, default sve):

3DMark Score
8241 3DMarks
Graphics Score
12599
CPU Score
4044
Jane Nash
35.68 FPS
New Calico
38.18 FPS
AI Test
536 operations/s
Physics Test
5 operations/s

E8400 ne izlazi na kraj sa 8800GTS 512, kamoli neki slabiji procesor.

^^^
ne bi reko :/

Hoce li neko da potera Krizu da vidite ono o cemu vam govorim ?

Drugi rezultat je veci zbog upaljenog nvidia physX-a. U drugom cpu testu graficka pomaze procesoru i zbog toga je veci cpu-skor, a samim tim i ukupan rezultat. (obrati paznju na cpu test 2 ,skocio je sa 6.6 na 130)

ontopic:

Meni je intel d915 prilcno gusio 8800gt, secam se da je skor u 3dmark 06 bio oko 7-8k, kasnije sam uzeo amd x2 550 i sa njim se skor popeo na 12-13k, a sa otkljucanim jezgrima i overklokom graficke i procesora skor je bio ~16k. Zakljucak je da treba pazljivo sklapati komponente, prelazak na jacu graficku kartu je isplativ samo ako cpu moze da isprati kartu. Secam se da je razlog zasto sam uzeo 8800gt bio tomb raider underground koji je nenormalno kocio na 7600gt, i sa ubacivanjem 8800gt igra je poletela, ali nisam ni slutio da cpu toliko gusi graficku kartu dok nisam izvrteo 3dmark sa novim procesorom i uporedio dva rezultata.

Poslednja izmena:
moj E8500 na 4GHz izlazi na kraj sa GTX 460 ;)
verovatno bi i sa 560

Bi, ali ne i sa GTX560ti.

Po recima jednog clana, GTX560 ti je rebrend GTX460 sa malo jacim taktovima.

I mene bi interesovala ovakva kombinacija. Kako bi se uklopio moj c2d e7300 iz potpisa sa recimo gtx 560ti ili mozda 6850? Naravno, za ovu prvu bih morao i napajanje neko da nabachim...

Je li ok po vama athlon 250 3.0ghz za ati 3870?

I turion tl-60 2.0ghz za ati mobility 2600 ddr3 ili da trazim jaci proc za laptop?

Evo linka ka temi iz sobe Procesori..interesantno je, a i moze dati odgovor na pitanja mnogih korisnika u ovoj sobi, znam da meni jeste..donekle: http://forum.benchmark.rs/showthrea...ku-kartu-veliki-test-sa-stranice-Computerbase

Ukoliko sam dobro skapirao, zakljucak je da sto je visa rezolucija i agresivnije setovana graficka podesavanja to opterecenje vise naginje ka grafici i na recimo 1080p rezoluciji opterecenje se deli CPU:GPU=25:75.

U prevodu, moj e7300 bi teoretski mogao da gura sve do 6850/gtx460, ako ne i 6870...ili sam promasio poentu?

Ukoliko sam dobro skapirao, zakljucak je da sto je visa rezolucija i agresivnije setovana graficka podesavanja to opterecenje vise naginje ka grafici

Tako je, a ako hoćeš sigurno da proveriš gde dolazi do zastoja, pokreni MSI Afterburner pre igre, klikni na "Settings -> Monitoring", aktiviraj pod "Active hardware monitoring graphs" opciju "GPU usage", i pokreni igru koja te zanima. U levom gornjem uglu u igri možeš sada pratiti opterećenje grafičke karte.

Ako ti je grafička svo vreme na 98-99%, ili bar preko 90%, onda CPU ne guši grafičku, znači ona radi glavni posao. Ako GPU usage pada ispod 90%, onda procesor guši grafičku, pošto ona čeka na njega da obavi proračune.

U prevodu, moj e7300 bi teoretski mogao da gura sve do 6850/gtx460, ako ne i 6870...ili sam promasio poentu?

Jesi li kloknuo taj CPU? Ako je dobro kloknut, možda čak i 6870, mada je to možda malo veliki zalogaj, do 6850 bi trebalo da može da prati.

Klokovan je na 3.2ghz za svaki dan. Moze 3.4, ali nekad ume da se zaglupi. Verovatno ce izgurati. Sad samo jos da skupim malo novaca :D

Kad smo kod ove teme kako bi radila 6850 sa Athlon x2 250 kloknut maximum~4Ghz
btw:moram menjati ovu moju zbog Battlefield 3

E8400 ne izlazi na kraj sa 8800GTS 512, kamoli neki slabiji procesor.

Apsolutno netacno !!!!

U zadnje vreme sam promenio nekoliko procesora i vrsio neka poredjenje. Graficka je uvek ista tj. MSI twin frozr II Radeon 5850
( Kazu jedna slika vredi hiljadu reci ) pa:

E8500:

3D Mark Vantage E8500 - 4 GHz.jpg

Q 9550 :

Q 9550 4ghz test.jpg

i7 750:

i5 750 4 GHz.jpg

Pa uporedite tri razlicita procesora i " dobitak odnosno boljitak":D
Ovo isto je potvrdio i user The Bear njegovim testom ( potrazite njegov thread).

Poslednja izmena:
Masina iz potpisa. Jedini problem sam imao sa CoD black ops. Crysis2, mass efect 2, staker serija, WoT, mafia 2, CoH, fallout nv... sve radi ok. Kroz par sati cu znati za bf3. Jos uvek cekam da mi se zaredja nekoliko naslova za redom kojima moj cpu nije dovoljan pa da pocnem da razmisljam o upgreade-u. Cod7 zanemarujem za sad.

AMD grafickim kartama je uvek bilo potrebno manje procesorske snage nego Nvidia taboru, ko nema quad, a zeli da uzme jacu grafiku neka ide na amd. Tipican primer su 6850 vs 460gtx, sa quad-om su tu negde, dok sa dc 6850 izlazi kao pobednik.

Vrh Dno