Šta je novo?

Mnooooooooogo jaka grafika na slab CPU -> Utisci

Dobro, zavisi od igre do igre... sto se tice Krize koju ste pominjali njoj je na ovoj masini 2 giga RAM-a premalo da se razmase, realno 1650x1080 moze da se tera gamer bez problema, ali swapuje... pa to ubija igrivost dosta... a FPS je saren oko 22 fps neki prosek golim okom ide i do 30+ ali i pada ispod 20 ocas posla kad krene jurnjava, opet zbog CPU.

Moj utisak je sledeci, kad bi ova konfa na kojoj je probano bila na recimo 4 GHz i imala 4 Gb RAM-a, vecinu stvari bi nekako gurala, ali za puno iskoristenje kartice, mora neki CPU za generaciju ispred, 3 ili vise jezgra... ipak treba nahraniti i koordinirati 2 GPU-a... definitivno Crossfire nije za slabije masine.

E sad kome je sta dovoljno, pa ko kolko ima para... dzaba svaki benchmark ako minimalni fps ide dole puno i previse cesto... po meni jedino je to faktor koji odlucuje o igrivosti, neka je prosek i 50, ali ako dovoljno cesto ode na 20 i manje, nevalja.... a ako je zakucano 25 moci ce da se igra... a to izgleda koliko ide gore/dole zavisi ponajvise od procesora... naravno i dalje stoji da ne mogu da zamislim da neki C2D nagura 60 FPS u nekoj od ovih igara ni u ludilu... makar bio i na 5 Ghz falice mu bar jos jedno 2 (jezgra ili Ghz) :)

Poslednja izmena:
Odličan topic, ali sada si me bacio u nedoumicu. :)

Planirao sam da kloknem svoj E8500 na 4Ghz i uzmem 6870. Sada ne znam koliko je bolje uzeti neki quad za istu ploču i njega klokovati, kada bih već uložio u sistem za hlađenje jer trenutno vozim na defaultu. Interesantno je da za sada nisam nailazio na seckanja, ali nisam ni neki gejmer poslednjih godina. Recimo da sam prvi put primetio nešto niži FPS od potpuno komfornog u NFS Hot Pursuit, primećivao sam da je često išao ispod 30FPS. Ne igram najzahtevnije naslove, ne interesuje me 60FPS u Crysis 2 i takve pikanterije. :) Najnovije što mi je na hardu je Deus Ex - Human Revolution, i to radi bez problema za sada. Setujem svaku igru na high/maximum, i ako vidim da radi usporeno isključujem AA ili shadows, u zavisnosti od igrice i tako nastavim. Rezolucija je 1680x1050, sa mogućim skokom na full hd sledeće godine.

Odličan topic, ali sada si me bacio u nedoumicu. :)

Planirao sam da kloknem svoj E8500 na 4Ghz i uzmem 6870. Sada ne znam koliko je bolje uzeti neki quad za istu ploču i njega klokovati, kada bih već uložio u sistem za hlađenje jer trenutno vozim na defaultu. Interesantno je da za sada nisam nailazio na seckanja, ali nisam ni neki gejmer poslednjih godina. Recimo da sam prvi put primetio nešto niži FPS od potpuno komfornog u NFS Hot Pursuit, primećivao sam da je često išao ispod 30FPS. Ne igram najzahtevnije naslove, ne interesuje me 60FPS u Crysis 2 i takve pikanterije. :) Najnovije što mi je na hardu je Deus Ex - Human Revolution, i to radi bez problema za sada. Setujem svaku igru na high/maximum, i ako vidim da radi usporeno isključujem AA ili shadows, u zavisnosti od igrice i tako nastavim. Rezolucija je 1680x1050, sa mogućim skokom na full hd sledeće godine.

Na toj platformi ne bih uzimao drugi CPU, uzmi grafiku sad, potreces vece detalje/rezoluciju/AA, retko gde bice nesto malo brze, pa pobegni na i5 Sandy kasnije...

AMD grafickim kartama je uvek bilo potrebno manje procesorske snage nego Nvidia taboru, ko nema quad, a zeli da uzme jacu grafiku neka ide na amd. Tipican primer su 6850 vs 460gtx, sa quad-om su tu negde, dok sa dc 6850 izlazi kao pobednik.

Odnosi li se ovo i na druge 68xx kartice?

Imam e8400 kloknut na 3.8Ghz a postojeca 8800gt je pri kraju radnog vijeka i razmisljao sam o 6870 ili 6950 ( koja bi bila i za naredni upgrade)....

Mare, hvala na savetu. cheers

E8500 na 4Ghz sa gtx 460 radi kao satic :D
rez 1920*1080 pitajte sta vas zanima konkretno
kriza 2 sa srednjim podesavanjem 60 fps retko kad ode na 50

Odnosi li se ovo i na druge 68xx kartice?

Imam e8400 kloknut na 3.8Ghz a postojeca 8800gt je pri kraju radnog vijeka i razmisljao sam o 6870 ili 6950 ( koja bi bila i za naredni upgrade)....

Ako planiras promenu procesora u skorije vreme, onda pucaj na 6950/GTX560Ti, ako ne, uzmi 6850/6870 i uzivaj. ;) Mada ti promena procesora( a uz to i ploce i rama) ne gine, posto taj Core2Duo polako postaje prevazidjen procesor, pa ne bi bilo lose da skupljas kintu za naredni upgrade, neki SB/IB i3/i5.

Poslednja izmena:
^Naredni upgrade ce biti na SB/IB svakako. E sad kad ce to biti ne znam :p Vjerovatno u narednih 3-4 mjeseca.

E8500 na 4Ghz sa gtx 460 radi kao satic :D
rez 1920*1080 pitajte sta vas zanima konkretno
kriza 2 sa srednjim podesavanjem 60 fps retko kad ode na 50

Baš i ne radi kao satić, itekako koči e8500 taj gtx 460. Ja sam sa e8400 koji je radio na 4Ghz prešao na 2500k, i na oba procesorao vrteo gtx 470 i gtx 570. U igrama koje koriste četiri jezgra u nekim slučajevima fps je išao i duplo (primer BC2, SC2, GTA 4). Dok se u onim manje CPU zavisnim igrama osetilo kod min fps-a, tj. u zahtevnim scenama.

Probao bf3 sa masinom iz potpisa i oba cora zakucana na 100%. Potpuno igrivo ali definitivno dolazi vreme da stari c2d ide u peMziju.

Baš i ne radi kao satić, itekako koči e8500 taj gtx 460. Ja sam sa e8400 koji je radio na 4Ghz prešao na 2500k, i na oba procesorao vrteo gtx 470 i gtx 570. U igrama koje koriste četiri jezgra u nekim slučajevima fps je išao i duplo (primer BC2, SC2, GTA 4). Dok se u onim manje CPU zavisnim igrama osetilo kod min fps-a, tj. u zahtevnim scenama.

ok
a jesi imao prilike da vidis kako se q6600 poanasa sa ovim kartama i igrama
tj da li bi prelaskom na njega dobio puno ili malo u performansama
hvala

Mozda zvuci glupo, ali zasto ljudi insistiraju da zadrze maticnu, kad po pravilu nova moze da se uzme za sitnu lovu (uzmite u obzir i prodaju stare), a predje se na potpuno novu generaciju?

For the record, nikad za sve ove godina koliko se igram sa ovim stvarima nisam stavio 2 procesora na 1 plocu (sem kad sam probao koji da zadrzim da se bolje klokuje u jednom navratu, odmah po kupovini ploce... bilo je i vise od 2 :D)...

A sta je sa starom platformom na toj ploci?

Ajde sad, sta ja da uzmem od ploca sa lga775 a da ne mijenjam sve drugo?

Ipak se samo ulaganjem u grafiku dobija nesto,a ulaganjem i istu staru, platformu nista.

pa za nekih 70-80e uzmem q6600 i da za bar 50e prodam ovaj moj cpu to je upgrade za 20-30e sa 2 na 4 jezgra
e sad jel to nije povoljnije nego uzimati sve novo ?
samo sam pitao da li bi mi q6600 mnogo pomogao ili malo :)

pa za nekih 70-80e uzmem q6600 i da za bar 50e prodam ovaj moj cpu to je upgrade za 20-30e sa 2 na 4 jezgra
e sad jel to nije povoljnije nego uzimati sve novo ?
samo sam pitao da li bi mi q6600 mnogo pomogao ili malo :)

Imas igre, koje mogu da iskoriste vise od 2 jezgra, i igre koje to ne mogu, ali zato im prija sto bolja arhitektura/klok, ona 2 koja koriste... pa sad kako gde... u danasnje vreme ja bih 2500k ili cekanje :)))

Vrh Dno