Šta je novo?

Carina pri online kupovini iz inostranstva

Predpostavljam da je paket išao airmail-om, UPS, fedEx ili neka druga brza pošta kad su računali špediciju.

Predpostavljam da je paket išao airmail-om, UPS, fedEx ili neka druga brza pošta kad su računali špediciju.
Da, DHL-om.

Mislim da je na prenosne računare PDV 8%,a carina 1% (za fizička lica 10%)
Carina za ova ili ona lica je ista. Postoji razlika da li se primenjuje jedinstvena carinska stopa (u kom slucaju se ne isplati da ima racunara na listi ali se isplati recimo nesto na sta je carina 30% - ima takvih artikala) ili se radi spedicija.
Kada se radi spedicija, carina na kucne racunare je 1% i za fizicka lica. Kada se ne radi, sva carina je 10%.

@alfaunits Svi paketi koji u zemlju uđu kurirskim službama nažalost obavezno idu preko špeditera :(!

Ne nadam se da će se nešto po tom pitanju promeniti!

Poslednja izmena:
Znam ja to odavno.

@alfaunits Svi paketi koji u zemlju uđu kurirskim službama nažalost obavezno idu preko špeditera :(!

Ne nadam se da će se nešto po tom pitanju promeniti!

Zato, ako se kupuje nešto vredno obavezno preko špeditera - em stigne brzo, em je sigurno i osigurano; dok, ako se kupuje nešto jeftino obavezno air mail, ja ne pamtim kad sam platio carinu u poslednje vreme, ali zato mi iskusan Kinez sve šalje air mailom u onoj velikoj koverti (ljubi ga čika pametnog).

Ma ovo je nesto specificno sto mora da stigne, i carina nije samo 1 ili 10% nego 25-30%. Zato je i DHL-om i zato sam i prihvatio da se carini - inace bih rekao vrati ti to, oni ce poslati obicnom postom novi paket jeftinije. A stigle je iz US za 2 dana.

Član 29
Uvozne dažbine se ne plaćaju na pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode.
Pošiljkom male vrednosti, nekomercijalne prirode, u smislu stava 1. ovog člana, osim pošiljki koje se sastoje od alkohola i alkoholnih pića, parfema i toaletne vode, duvana i duvanskih proizvoda, smatraju se:
1) pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 evra, u dinarskoj protivvrednosti;
2) javne isprave, trgovačka korespodencija, poslovne knjige, robna, pravna i finansijska dokumentacija, čekovi, menice, obveznice, akcije i efektivni strani novac, kao i privatna korespodencija.

Vidim da je alfaunit imao iskustvo koje nije u saglasnosti sa ovim, ali u osnovi, član 29 kaže da ne bi trebalo da mi naplate carinu na proizvode koje mi pošalje kompanija iz inostranstva, gde je vrednost paketa ispod 50€?
Da li se u ovih 50€ računaju samo proizvodi ili i shipping?

Komercijalna je bila posiljka i vrednost posiljke jeste >50e (bila je nesto manje od 90$).

Ovako. Imam pitanje. Drug bi trebao da mi posalje iz Amerike patike koje kostaju 110$ tamo. Kako da ih posalje a da prodjem sto jeftinije (bez carine) :D
Da li ce pomoci ako ih on malo isprlja i tako to, pa da izgledaju kao polovne?

Neka ih nosi barem 6 meseci i onda sigurno neces imati problema sa carinom.

Ovako. Imam pitanje. Drug bi trebao da mi posalje iz Amerike patike koje kostaju 110$ tamo. Kako da ih posalje a da prodjem sto jeftinije (bez carine) :D
Da li ce pomoci ako ih on malo isprlja i tako to, pa da izgledaju kao polovne?

Sta kazes da ti ih posalje bez pertli...ti kazes na carini da si ih tako uzeo, po nizoj ceni jer imaju feler...posle javis drugu da ti posalje pertle u obicnoj koverti :)

Aha, a ovi na carini su retardi, pa će da mu poveruju.:laugh:

A da mu normalno posalje patike i napise 60$ vrednost? i do sada su cesto patike prolazile bez carine, sad bi trebalo jos lakse...

nasao sam negde za 95$ te patike, sto ako sam dobro racunao izadje na 69.4 eura, pa sada videcemo... drug je porucivao air max pa je prolazio bez carine, cisto sumnjam da ce me njakati zbog patika, ali ono, better safe than sorry..
Hvala vam na predlozima, izmuvacu vec nesto :D

Ljudi nema nikakvih pravila pri carinjenju, rade sta hoce kako hoce. Nisam placao carinu na pakete od 150e par puta, dok su mi naplatili carinske troskove 1350din za majice od 12evra, iako je jasno stajala cena na paketu.
Mogu da rade sta hoce, ja samo znam da ih za gluposti necu vise placati carinu, ako je sve ispod 50e oslobodjeno, nek se drze toga. Za sve preko 50e sam spreman da platim carinu ako naplate kako je predvidjeno.

Da li neko može da iskopa zvanični dokument (na sajtu carine, ministarstva trgovine ili slično) o ovome; kaže mi drugar da je pre par dana bio u carini u Savskoj i da su mu tamo rekli da ništa nije menjano, tj. da su i dalje stare vrednosti za carinjenje... ja tražim već pola sata, ali kad ne znam kako se taj dokument zove (uredba, odluka, uputstvo...) :/

Nazad
Vrh Dno