mr008
Slavan
- Učlanjen(a)
- 16.10.2007
- Poena
- 395
ovde opet pricaju samo o limitu od 70 evra. Da li je moguce da su svi toliko neobavesteni?
'
Otvaranje i pregled kutije se placa mislim oko 270 din a otvaranje koverte 60 din.
Opisana procedura je za posiljke koje idu postom. Ako ide preko DHL-a, UPS-a i sl. onda ces jos platiti i uslugu spedicije.
'Ajmo po 100-ti put:
1. Ako ima racun i iznos im deluje ok, onda carine po njemu.
2. Ako ima racun i iznos ne deluje ok, onda ce ili da nadju cenu na netu, ili da pogledaju u svoje kataloge ili ce da te zovu da im doneses racun.
3. Ako nema racuna onda ide kao pod 2. Inace i carinska deklaracija koja se lepi na kutiju kod slanja moze da prodje kao racun.
To sve vazi ako carinik odluci da se bavi paketom - kutije se u 99% slucajeva otvaraju a koverte obicno prolaze bez carinjenja. Otvaranje i pregled kutije se placa mislim oko 270 din a otvaranje koverte 60 din.
Opisana procedura je za posiljke koje idu postom. Ako ide preko DHL-a, UPS-a i sl. onda se obavezno otvara i carini ako treba a jos se placa i usluga spedicije.
Fizicko lice - "poklon". Pravno lice - komercijalan paket.Meni je i do sad 95% paketa prolazilo bez carine sa limitom od 20e, sad kad je 50e ne brinem se uopste. Zanimalo me cisto informativno, kako je reseno to pitanje...
Po mom misljenju taj limit za poklone je obicno zamlacivanje. Bilo bi bolje recimo da su se nasli na pola puta pa da je za sve limit 60. Ja sam nekada davno osvojio nagradu na nekom kvizu na netu - kacket vrednosti max. 10 $ a i da su mi naplatili carinu bilo bi smesno i ne bih se bunio. Sa druge strane, glavna nagrada je bio Xbox. Poklon ili ne, morao bih da platim carinu na to.
pitanje:
neko mi posalje polovni uredjaj, iz kine. napise cenu za "used device" a ona je ispod 50 evra, ali je nova recimo - 150 evra, sta onda ?
kako naprimer oni mogu kataloski da regulisu cenu polovnog uredjaja ?
i drugo pitanje:
meni neko oce da posalje Macbook air za dzabe, onaj od 1000 dolara. ukoliko carinik odradi CELU proceduru, sta ja placam tu ? koliko je carina, koliko PDV, sta se prvo obracunava, ima li lezarine i koji bi bio neki konacan iznos na taj paket od 1000 dolara ? pitam zbog toga da vidim da nije promenjeno jos nesto, ima li negde CEO zapis ovog novog zakona/aneksa, sta je vec .. ?
i drugo pitanje:
meni neko oce da posalje Macbook air za dzabe, onaj od 1000 dolara. ukoliko carinik odradi CELU proceduru, sta ja placam tu ? koliko je carina, koliko PDV, sta se prvo obracunava, ima li lezarine i koji bi bio neki konacan iznos na taj paket od 1000 dolara ? pitam zbog toga da vidim da nije promenjeno jos nesto, ima li negde CEO zapis ovog novog zakona/aneksa, sta je vec .. ?
koliki je iznos carine i PDV-a na IT robu, trenutno ?
Da, razlikuje se.Zar se uopste razlikuje carina za fizicka i pravna lica?! Svuda je valjda ista stopa, jedino ima nekih povlascenih kategorija za ad hoc slucajeve.
moja problematika je sto bih na "klastere" dobijao robu od coveka iz HK-a koja bi se vodila BILO kako, poklon, korisceno, novo, sa racunom, bez racuna, da sto jeftinije prodjem. nazalost, varijanta sa narucivanjem kontisha celog ne dolazi u obzir. pa me zivo zanima dal mogu da beneficiram od ovog novog zakona sad, i dal mi se uopste isplati (roba bi dolazila za preprodaju)
problem je sto bih pravio webshop, a lager robe nije izvodljiv. pa mi onda ostaje jedino legalna varijanta: da placam uredno PDV i carinu.
e sad, ti ili Braca bi mogli da mi pomognete, da vam shibnem listu proizvoda, i da mi izracunate carinu i PDV, odnosno da mi pomognete oko toga sta se koliko carini .. ? i zanima me, da li se na carinu obracunava i usluga slanja ? primera radi - uredjaj - 50 evra, usluga slanja 20 evra - 70 evra. jel na to ide acrina, ili na cenu vrednosti od 50 evra ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari