Šta je novo?

Carina pri online kupovini iz inostranstva

70e... al im je povecanje, cccc. Sigurno ce se naci neko pametan iz carine da pretvara dolarske cene u eure bez kursa, ili cak da naduvava cene da predju 70e, pa smo ga opet nagrabusili. Ne ocekujem nista dobro od kerova sa carine.

ovde opet pricaju samo o limitu od 70 evra. Da li je moguce da su svi toliko neobavesteni?

Moram da offtopicujem malčice... ali samo malčice.
Citat sa 24 sata i obaveštenost - to nikako nema veze jedno sa drugim, ubeđen sam da ti ljudi imaju botove koji pišu :)

A sad back to paypal. Da li ima nekih relevantnih komentara, novih informacije ili se možda, sam paypal oglasio?

A kako se odredjuje koji limit se primenjuje? Ako kupim od fizickog lica sa ebaya nesto od 60e, i on ne ubaci racun u paket, platicu carinu ili ne?

'Ajmo po 100-ti put:
1. Ako ima racun i iznos im deluje ok, onda carine po njemu.
2. Ako ima racun i iznos ne deluje ok, onda ce ili da nadju cenu na netu, ili da pogledaju u svoje kataloge ili ce da te zovu da im doneses racun.
3. Ako nema racuna onda ide kao pod 2. Inace i carinska deklaracija koja se lepi na kutiju kod slanja moze da prodje kao racun.

To sve vazi ako carinik odluci da se bavi paketom - kutije se u 99% slucajeva otvaraju a koverte obicno prolaze bez carinjenja. Otvaranje i pregled kutije se placa mislim oko 270 din a otvaranje koverte 60 din.
Opisana procedura je za posiljke koje idu postom. Ako ide preko DHL-a, UPS-a i sl. onda se obavezno otvara i carini ako treba a jos se placa i usluga spedicije.

Poslednja izmena:
'

Otvaranje i pregled kutije se placa mislim oko 270 din a otvaranje koverte 60 din.
Opisana procedura je za posiljke koje idu postom. Ako ide preko DHL-a, UPS-a i sl. onda ces jos platiti i uslugu spedicije.

Još ako mogu da im doplatim da oližu kovertu (zalepe) super, već mi padaju na pamet razne stvari koje bih mogao da poručim :)

'Ajmo po 100-ti put:
1. Ako ima racun i iznos im deluje ok, onda carine po njemu.
2. Ako ima racun i iznos ne deluje ok, onda ce ili da nadju cenu na netu, ili da pogledaju u svoje kataloge ili ce da te zovu da im doneses racun.
3. Ako nema racuna onda ide kao pod 2. Inace i carinska deklaracija koja se lepi na kutiju kod slanja moze da prodje kao racun.

To sve vazi ako carinik odluci da se bavi paketom - kutije se u 99% slucajeva otvaraju a koverte obicno prolaze bez carinjenja. Otvaranje i pregled kutije se placa mislim oko 270 din a otvaranje koverte 60 din.
Opisana procedura je za posiljke koje idu postom. Ako ide preko DHL-a, UPS-a i sl. onda se obavezno otvara i carini ako treba a jos se placa i usluga spedicije.

Mozda nisam bio najjasniji. Pitanje je bilo, posto je limit 50e za kupovinu, a 70e za pakete koje dobijamo "besplatno", kako oni znaju koji paket je poklon, koji je kupovina, i u skladu sa tim na koji se primenjuje koji limit. btw imam preko 500 kupovina na ebayu, imam iskustva i sa carinom i sa svim zivim sluzbama, nisam pitao to sto si mi odgovorio.

Carinik ima zakonsko pravo da to proceni a ti mozes eventualno da se zalis. A zar ne mislis da nece biti malo sumnjivo ako dobijes 100 poklona sa strana sveta?

Meni je i do sad 95% paketa prolazilo bez carine sa limitom od 20e, sad kad je 50e ne brinem se uopste. Zanimalo me cisto informativno, kako je reseno to pitanje...

Po mom misljenju taj limit za poklone je obicno zamlacivanje. Bilo bi bolje recimo da su se nasli na pola puta pa da je za sve limit 60. Ja sam nekada davno osvojio nagradu na nekom kvizu na netu - kacket vrednosti max. 10 $ a i da su mi naplatili carinu bilo bi smesno i ne bih se bunio. Sa druge strane, glavna nagrada je bio Xbox. Poklon ili ne, morao bih da platim carinu na to.

Meni je i do sad 95% paketa prolazilo bez carine sa limitom od 20e, sad kad je 50e ne brinem se uopste. Zanimalo me cisto informativno, kako je reseno to pitanje...
Fizicko lice - "poklon". Pravno lice - komercijalan paket.

Po mom misljenju taj limit za poklone je obicno zamlacivanje. Bilo bi bolje recimo da su se nasli na pola puta pa da je za sve limit 60. Ja sam nekada davno osvojio nagradu na nekom kvizu na netu - kacket vrednosti max. 10 $ a i da su mi naplatili carinu bilo bi smesno i ne bih se bunio. Sa druge strane, glavna nagrada je bio Xbox. Poklon ili ne, morao bih da platim carinu na to.

Budi srecan sto ne znas poreski zakon jer, pravno gledano, za nagrade ti treba da platis ne samo carinu/PDV nego i porez na prihode :) ;) :) (ne zezam!)

To bi znacilo da veliki deo paketa sa ebaya moze da se podvede pod poklone :)

pitanje:

neko mi posalje polovni uredjaj, iz kine. napise cenu za "used device" a ona je ispod 50 evra, ali je nova recimo - 150 evra, sta onda ?

kako naprimer oni mogu kataloski da regulisu cenu polovnog uredjaja ?

i drugo pitanje:

meni neko oce da posalje Macbook air za dzabe, onaj od 1000 dolara. ukoliko carinik odradi CELU proceduru, sta ja placam tu ? koliko je carina, koliko PDV, sta se prvo obracunava, ima li lezarine i koji bi bio neki konacan iznos na taj paket od 1000 dolara ? pitam zbog toga da vidim da nije promenjeno jos nesto, ima li negde CEO zapis ovog novog zakona/aneksa, sta je vec .. ?

Pa ako izgleda kao nov, mirise na nov, zapakovan kao nov... onda ne verujem da ce da poveruju da je "used device". Mada to najvise zavisi na kakvog carinika naletis i kako je raspolozen taj dan. Lezarina se, koliko ja znam, placa na posiljke koje zaustave na aerodromu i to valjda nakon nekog roka. Nisam cuo da su ovi u posti na zeleznickoj stanici nekome naplatili lezarinu.

Poslednja izmena:
pitanje:

neko mi posalje polovni uredjaj, iz kine. napise cenu za "used device" a ona je ispod 50 evra, ali je nova recimo - 150 evra, sta onda ?

kako naprimer oni mogu kataloski da regulisu cenu polovnog uredjaja ?

i drugo pitanje:

meni neko oce da posalje Macbook air za dzabe, onaj od 1000 dolara. ukoliko carinik odradi CELU proceduru, sta ja placam tu ? koliko je carina, koliko PDV, sta se prvo obracunava, ima li lezarine i koji bi bio neki konacan iznos na taj paket od 1000 dolara ? pitam zbog toga da vidim da nije promenjeno jos nesto, ima li negde CEO zapis ovog novog zakona/aneksa, sta je vec .. ?

Odgovor na prvo pitanje: Slobodna procena carinika. Ako mu je cena sumnjiva i ako "smatra" da je to novo, a ne polovno, ocariniće ti najverovatnije na cifru koju će naći ad hock putem google-a.
Odgovor na drugo pitanje: Plaćaš najpre carinu na $1000, pa se to zbraja sa ukupnom cifrom i na sveukupno lupa pdv - otprilike na $1000 plaćaš još oko $300 pride.

Ceo zakon imaš na sajtu ministarstva trgovine:)
http://www.mpt.gov.rs/

i drugo pitanje:

I ako ti salje za dzabe ti opet moras da platis dazbine na neku vrednost. Po meni najbolje prava vrednost makine, jer ako ti oni budu odredjivali vrednost nahebao si.Najbolje za tebe je da ti posiljalac napravi fakturu na paritetu DAP Beograd, gde bi u tih 1000$ bio ukljucen i trosak prevoza. U tom slucaju carini se po 1% (Ne znam koji je tarifni br ali sam siguran da je 1%), plus pdv. Imao bi troskova negde oko 200$ + špediter.
Ukoliko ti plaćaš prevoz onda se sve ovo povećava. Recimo da je prevoz do BG.a 100$, tvoji troskovi bi bili 100+11 carina+200= 311$ + spediter.

Srecna okolnost je sto ti ne treba atest jer je maKina jeftinija od 3000USD.

Edit: Pretece me RingeRaja :)

koliki je iznos carine i PDV-a na IT robu, trenutno ?

koliki je iznos carine i PDV-a na IT robu, trenutno ?

Iskreno ne znam kolika je carina za "fizička lica" ali PDV je 8 i 18%
Komponente za ugradnju u kućište, smao kućište, monitori, tastature, miševi....8%
Serverske komponente, eksterni hard diskovi, tv tuneri.....18%

Kad odabereš konkretan artikal ako budeš imao nedoumica kucni PM

Zar se uopste razlikuje carina za fizicka i pravna lica?! Svuda je valjda ista stopa, jedino ima nekih povlascenih kategorija za ad hoc slucajeve.

moja problematika je sto bih na "klastere" dobijao robu od coveka iz HK-a koja bi se vodila BILO kako, poklon, korisceno, novo, sa racunom, bez racuna, da sto jeftinije prodjem. nazalost, varijanta sa narucivanjem kontisha celog ne dolazi u obzir. pa me zivo zanima dal mogu da beneficiram od ovog novog zakona sad, i dal mi se uopste isplati (roba bi dolazila za preprodaju)

Zar se uopste razlikuje carina za fizicka i pravna lica?! Svuda je valjda ista stopa, jedino ima nekih povlascenih kategorija za ad hoc slucajeve.
Da, razlikuje se.
Carina za fizička lica se određuje po tabelama koje imaju mnogo manje podgrupa.
Okvirno, carina za procesore, za fizička lica, je oko 10% za firme je manja.

moja problematika je sto bih na "klastere" dobijao robu od coveka iz HK-a koja bi se vodila BILO kako, poklon, korisceno, novo, sa racunom, bez racuna, da sto jeftinije prodjem. nazalost, varijanta sa narucivanjem kontisha celog ne dolazi u obzir. pa me zivo zanima dal mogu da beneficiram od ovog novog zakona sad, i dal mi se uopste isplati (roba bi dolazila za preprodaju)

Cim ti uvozis robu za dalju prodaju a deklarises je drugacije cinis carinski prekrsaj iliti narodski - sverc. Nema tog zakona koji ce to da ucini legalnim.
Nemoj da se igras. Kazne za takve stvari su enormne i kad-tad ces naici na "nezgodnu smenu". A onda imaju pravo da urade reviziju svih prethodnih postupaka pa to i ono od pre nakaleme.

Cisto kao ilustracija: pre 2 godine sam carinio auto za sebe. Posto sam morao iznenada u inostranstvo, ostavim ja zeni da u ponedeljak nadje neku slep sluzbu da odveze auto na car. plac i prijavi ga. Rok od 7 dana mi je isticao u ponedeljak a ja otputujem u nedelju popodne. Ona nije mogla da nadje nikog ko ce to da uradi u ponedeljak vec tek za utorak. Dakle, zakasnio sam jedan dan sa prijavom.
Epilog: nakon 1.5 godinu dobijem poziv od "Komisije za car. prekrsaje", odem da dam izjavu i zbog tog jednog dana me kazne sa 5.000 dinara. I to je najmanja kazna koju sam mogao da dobijem jer sam im doneo na uvid i dopis firme, i kopiju pasosa gde se vidi zasto i kada sam morao da napustim zemlju, i racun slep-sluzbe sa datumom.

Jos jednom: ako imas nameru da se bavis uvozom bilo cega za dalju prodaju, registruj firmu. Ne moras da uvozis ceo kontejner. Imas sada opcije zbirnog prevoza robe kontejnerom gde je zakup kubnog metra oko 100 USD (zavisno od luke), ili avionom gde je cargo oko 4 USD/kg.

problem je sto bih pravio webshop, a lager robe nije izvodljiv. pa mi onda ostaje jedino legalna varijanta: da placam uredno PDV i carinu.

e sad, ti ili Braca bi mogli da mi pomognete, da vam shibnem listu proizvoda, i da mi izracunate carinu i PDV, odnosno da mi pomognete oko toga sta se koliko carini .. ? i zanima me, da li se na carinu obracunava i usluga slanja ? primera radi - uredjaj - 50 evra, usluga slanja 20 evra - 70 evra. jel na to ide acrina, ili na cenu vrednosti od 50 evra ?

Bez ikakve namere da nekog "omalovazavam",samo cu ti reci da se ne igras da ti procene oko carinjenja daju ljudi koji se time ne bave profesionalno,vec su izuceni,tj priuceni uz pomoc svojih iskustava..Nadji nekog pravnika,ili speditera da ti to sa strane, "ispod zita" odradi..Kazem,ne igraj se,jer su kazne drakonske,zakoni nejasni,neretko dvosmisleni i lako moze doci do zabune.A plus sto mozes da ga na***** ako robu uvezes sa namerom dalje prodajes a zapravo si je uvezo na neku "foru"...Ne racunam ovde prodaju putem malih oglasa i slicnog,jer vidim ti spominjes neki vid webshopa,a opet to mora biti registrovano na neku firmu koliko znam itd itd..Sve u svemu,nije zaebavancija ;)

problem je sto bih pravio webshop, a lager robe nije izvodljiv. pa mi onda ostaje jedino legalna varijanta: da placam uredno PDV i carinu.

e sad, ti ili Braca bi mogli da mi pomognete, da vam shibnem listu proizvoda, i da mi izracunate carinu i PDV, odnosno da mi pomognete oko toga sta se koliko carini .. ? i zanima me, da li se na carinu obracunava i usluga slanja ? primera radi - uredjaj - 50 evra, usluga slanja 20 evra - 70 evra. jel na to ide acrina, ili na cenu vrednosti od 50 evra ?

Ja se ne bavim špedicijom. Za to što tražiš ti je potrebna profesionalna pomoć (ili posle toga, zavisi kako podnosiš "objašnjavanja" raznih knjigovođa/špeditera i sličnih). Bilo kako bilo, naoružaj se strpljenjem i prođi spisak "do u sitna crevca". Kazne su ogromne a to ti ne treba, bar na početku posla.

Zna li se (tacno) koja roba ide na spediciju? Prateci postove od pre ostalo mi je:
a) Sve preko UPSa i DHLa, nebitna vrednost
b) sve sto se prvi put uvozi u zemlju, nebitna vrednost
c) sve preko 70€, odnosno 50€ limita

Da li sam pobrkao loncice ili je to = to?

I jos jedno pitanje... Sta se desava ako kupim nesto u austrijskoj ili hrvatskoj ili americkoj prodavnici i to ne stigne? Da li iko (prodavnica, posta...) nadoknadjuje stetu i pod kojim uslovima i koji iznos?

Pobrkao si (malo). Ono sto ide obicnom postom ne ide na spediciju ali ide na carinu i carini se ako prelazi te iznose (ili carinik kaze da treba da se carini). To za prvi uvoz verovatno mislis na robu za koju treba atest - komunikaciona oprema i slicno. Nadoknada u slucaju gubitka zavisi kako si platio, gde si kupio, cime je poslato itd.

Vrh Dno