Šta je novo?

Corsair AX1200 iskustvo

mipko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
705
Zdravo,

Odlucio sam se da nabavim novo napajanje. Napajanje mi je potrebno posto sklapam novu GPGPU konfiguraciju koja ce samo u GPU karticama imato potrosnju oko 750W.

Posto u Srbiji imamo samo CM od 1000+W, Silverstone 1000W i Chieftec odlucio sam se da pogledam sta ima u ZG. Posto sam cesto u ZG to mi je OK opcija. A dobija se i 20% povrata PDV-a.

Nakon citanja reviewa po stranim forumima i citanja opisa predstavnika Corsaira na drugom domacem forumu odlucio sam se da kupim Corsair AX1200 napajanje.

Izaslo me je oko 250e bez troskova puta.

Napajanje deluje jako robustno mereci po spoljasnjem izgledu i tezini. Kablovi lepo sleavovani... sve deluje na oko OK.

Ukljucim napajanje u struju prebacim main switch u ON i cuje se blago cvrcanje pozadi kod prekidaca. No big deal na 10cm zvuk se gubi. OK.
Spakujem napajanje u kuciste i sve je OK. Fan je prihvatljivo bucan, ok nisam razocaran. Nakon 7 dana koristenja FAN pocinje da zvrnda :( Nema promene RPM sa promenom opterecenja. Ok, ovo moram da reklamiram. Otvaram RMA na Corsair supportu jer mi se ne putuje do ZG. Prolazi devet dana od podnosenja RMA nema odgovora. Zena mi ide poslom za ZG i dajem joj napajanje da zameni za isto takvo, misleci da sam bio baksuz i dobio los primerak. U Linksu izlaze u susret i daju zamenu. 11-og dana od podnosenja RMA za prvo napajanje ja dobijam RMA broj, znaci kasno - napajanje vec zamenjeno.
Probam novo napajanje i ZGRANEM SE ! CVILI ! Fan bearing se cuje ko vuvuzela :( Pustam moj CUDA proracun i zvuk pocinje da osciluje i sad nisam vise siguran jel to bearing ili coils. Totalno sam bio ispizdjen svime i napravim glup potez. Pokusam da zaustavim vent na napajanju dok je CUDA proracun radio i dok je zujalo najjace.
Puca perce na ventu. Moja greska.
No, kako se vent zaustavio buka nestaje. Sekund pre nego ce se vent opet zavrteti cuje se zujanje i onda nadopunjuje zvrndanjem lezaja. Ok, znaci ovde je neka kombinacija elektronike i mehanike u problemu.
Sad imam pokvarno napajanje sa slomljenim percem venta.
Najverovatnije sam izgubio garanciju jer sam slomio perce - ok to je moja greska i to potpuno prihvatam.

Ono sto zelim je da skrenem paznju na ovo napajanje - ocito ima dosta problema sa njim. Kad se pogleda Corsair support forum naci ce te zaista dosta prituzbi. Bio sam svestan problema koji postoje sa tim napajanjem. Cak je i Demios doneo defektan primerak iz Francuske. Ali, jednostavno sam mislio OK nemoguce je da 2 puta za redom se to desi. Nemoguce je da jonny guru laze. No, pogresio sam.

Ne pokusavam da vas odgovorim od Corsair proizvoda, na vama je da odlucite sta hocete da radite.

Uzmite u obzir totalno neefikasnu Customer support podrsku. Cekati 11 dana na RMA broj, ne dobiti odgovor na pitanje o flagship proizvodu nakon 4 dana od postavljanja pitanja. Zaista cini da se stekne utisak da njima Customer support uopste ne funkcionise. Odnosno, u mom slucaju to nije utisak, to je cinjenica.

Sto se mene tice bez obzira kako se zavrsi prica sa garancijom i sa ovim napajanjem tesko da cu ikada kupiti i jedan Corsair proizvod nakon ovoga.

eto, toliko od mene

Mirko

Poslednja izmena:
Koje napajanje sad razmatras ?

Koje napajanje sad razmatras ?

Cekam prvo da vidim sta ce mi Corsair odgovoriti po pitanju garancije.
Od jednog forumasa cu dobiti napajanje CM1250W na pozajmicu na odredjeno vreme.
U Srbiji imam jedino CM 1200 i CM 1000W koji iole mogu da mi posluze. Razmisljam jos o tome da promenim setup i da uzmem Seasonic X850.
Sve u svemu previse izgubljenog vremena i novca. Ostaje gorak utisak posle svega, pogotovo posle neefikasnosti Corsair supporta.

pa ako gledas sta ima kod nas, najbolje ti je da ostanes na tom Zalmanu

pa ako gledas sta ima kod nas, najbolje ti je da ostanes na tom Zalmanu

ali sada mi 2 kartice stoje neupotrebljene - jedna GTX 580 i jos jedna za computing. Nemam konektora na napajanju :( Kazem lepo, meni napajanje bas treba :)

Cekam prvo da vidim sta ce mi Corsair odgovoriti po pitanju garancije.
Od jednog forumasa cu dobiti napajanje CM1250W na pozajmicu na odredjeno vreme.
U Srbiji imam jedino CM 1200 i CM 1000W koji iole mogu da mi posluze. Razmisljam jos o tome da promenim setup i da uzmem Seasonic X850.
Sve u svemu previse izgubljenog vremena i novca. Ostaje gorak utisak posle svega, pogotovo posle neefikasnosti Corsair supporta.

Kako mislis iole. PSU od 1 KW ti lagano zavrsava posao. Ma, i ovaj Seasonic X850 ti moze 'iznijeti' tu kofiguraciju.

Kako mislis iole. PSU od 1 KW ti lagano zavrsava posao. Ma, i ovaj Seasonic X850 ti moze 'iznijeti' tu kofiguraciju.

Da sam hteo CM uzeo bih ga odmah. Moja konfiguracija je 2 x GTX 580 i jos jedna koja je u rangu GTX 580. Znaci ukupno 3 Grafike u rangu GTX 580. CM mi se zaista ne uzima, premda je moguce primeniti i obrnutu logiku - ako su reviews osrednji proizvod je dobar. Ako su reviews SUPER - proizvod je krsh :D :D :D
Seasonic od 850W ce izgurati 2xGTX580 setup, ali im je to fail posto mi onda treca kartica odlazi u zasebnu konfiguraciju sto mi cini development komplikovanijim.

Kakav to development radis kad ti treba 3xgtx580 :p

Ako si izgubio garanciju, otvori i zameni vent. Nemas sta da izgubis.

Ako si izgubio garanciju, otvori i zameni vent. Nemas sta da izgubis.

jasn0, to cu da uradim, samo cekam da mi Corsair support odgovori na to pitanje. <sarkazam>Proslo je tek 4 dana od kako sam im poslao pitanje. Realno ce mi odgovoriti tek za 10 dana. </sarkazam>

pih malera...

Da sam hteo CM uzeo bih ga odmah. Moja konfiguracija je 2 x GTX 580 i jos jedna koja je u rangu GTX 580. Znaci ukupno 3 Grafike u rangu GTX 580. CM mi se zaista ne uzima, premda je moguce primeniti i obrnutu logiku - ako su reviews osrednji proizvod je dobar. Ako su reviews SUPER - proizvod je krsh :D :D :D
Seasonic od 850W ce izgurati 2xGTX580 setup, ali im je to fail posto mi onda treca kartica odlazi u zasebnu konfiguraciju sto mi cini development komplikovanijim.

Nisam skapirao da su tri karte u pitanju. Mislio sam da su 580 i jos jedna.

ja zato skinem prvo onu nalepnicu warranty void if removed... i odmah mi lakse :)

Znaci ipak taj Flextronics ima problema? :S:

Bas te je neki maler poterao, steta, tako kvalitetna napajanja kao sto ih predstavljaju da imaju takav problem, i to na oba isti kvar.
A tek da ne govorim o tehnickoj podrsci u tvom slucaju, mislio sam da se to njima ne moze desiti.

Bas te je neki maler poterao, steta, tako kvalitetna napajanja kao sto ih predstavljaju da imaju takav problem, i to na oba isti kvar.
A tek da ne govorim o tehnickoj podrsci u tvom slucaju, mislio sam da se to njima ne moze desiti.

Ono sto je jako indikativno je da su ta 2 napajanja iz razlicite serije, imaju razlicit LOT.

Prvo ima ser# 14xxxxx 02M
Drugo ima # 16xxxxx 02M

Znaci nisu isti LOT i ista serija. I opet je 16xxxx jos veci fail nego 14xxxx. To je indikator da nije u pitanju samo jedna serija. Steta sto niko iz Corsaira nikad nece odgovoriti na ovo pitanje ni na njihovom forumu ni ovde.

M.

A u cemu je problem sa pomenutim Silverstoneom iz prvog posta? Strider+ 1000w? Ja sam merkao njega i ima ga kod nas pa me zanima generalno sta mu fali posto je dosta korektno ocenjen na netu?

:wave:

A u cemu je problem sa pomenutim Silverstoneom iz prvog posta? Strider+ 1000w? Ja sam merkao njega i ima ga kod nas pa me zanima generalno sta mu fali posto je dosta korektno ocenjen na netu?

:wave:

Ne fali Silverstonu nista osim sto meni treba 7 PCIe konektora.

Hebi ga kad se hvatate za tako mlade firme.Gde to moze da bude dobro. ;)
Kupis Enermaxa i ne mislis :) :p

Nije ga bilo u CRO kada sam prolazio kroz ZG. Inace bih svakako uzeo Enermaxa. Ovako je ispao Corsair. Eto nije ovo lose da ostali ljudi vide da ne treba bas verovati reviewima i hype po forumima.

Znas kako kazu..Sve ce to narod pozlatiti :)
Takvi smo ti mi entuzijasti,uvek neku muku mucimo ;)
Ma samo polako,sve ce leci na svoje.Bez dodatnog nerviranja.

Baš zbog coil whinea i jeftinog ventilatora, kad sam nabavljao komponente za trenutni računar nisam smeo da se kockam i da uzmem AX1200, a baš sam hteo, pošto sam pre njega imao HX620 (a kakve sam sreće, da sam ga uzeo verovatno bi isti morao nazad u Holandiju na RMA). Ajde što se pištanja zavojnica tiče, to može svakom da se desi, ali da u premium napajanje stave najjeftiniji Yate Loon ventilator je van svake pameti. Na nekom od stranih foruma neko od Corsair predstavnika je rekao da su se odlučili na YL ventilatore jer su dovoljno dobri (tj. završavaju posao), ma da. A evo ovde imamo primer da je čak puklo krilce prilikom pokušaja kratkog zaustavljanja.

Što se RMA procedure tiče, mipko, trebao si da otvoriš temu na Corsairovom forumu kako bi se ubrzala procedura, umesto da čekaš na odgovor. Tamo bi ti neko od bradonja iz Corsair podrške verovatno odmah odgovorio. Generalno, Corsair je najbolji izbor za ljude koji žive u Americi, jer im je tamo RMA najjednostavniji.

A što se alternativa tiče, ja sam lično umesto AX1200 uzeo Cougar GX1050 napajanje, pošto mi je to bila jedina alternativa po prihvatljivoj ceni u trenutku kupovine (topologija ovog Cougar napajanja je slična klasičnom Seasonicu, a ventilator koji je stavljen je Power Logic sa odličnim hydro-dynamic ležajem). Tako da je moja (pristrasna :d ) preporuka upravo Cougar GX1050 (jeste da ima "samo" šest 8-pinskih PCIe konektora, ali ako ti treba više od toga, lako je da se stavi adapter).

Sad, ako se ograničimo samo na naše tržište trenutni izbor se svodi na CoolerMaster Silent Pro Gold (i verovatno vrlo skoro i naslednika Silent Hybrid) i SilverStone Strider Gold. Oba ova napajanja pravi Enhance. Ja sam se razmišljao o Silent Goldu, ali sam odustao prvenstveno zbog kablova. Suviše su kratki, i veoma su tanki. A povrh svega posle korišćenja HX620, nešto nisam zavoleo ni flat kablove, jer su suviše rigidni.

Znas kako kazu..Sve ce to narod pozlatiti :)
Takvi smo ti mi entuzijasti,uvek neku muku mucimo ;)
Ma samo polako,sve ce leci na svoje.Bez dodatnog nerviranja.

Siguran sam da je problem mnogo veci, ali ima one ljudske sujete koja ih sprecava da priznaju da su se zeznuli. Meni je naravno krivo sto je ovako ispalo. Ovi moji postovi nisu rant protiv Corsaira posto sam se izduvao, ovo je vise skretanje paznje da se jos neko ne zezne i krene u avanturu. Ko zna mozda bi mu se posrecilo, ali bolje da se ne reskira nakon 3/3 faulty AX1200 u Srbiji. Koliko znam i onaj Demiosov ima takvo pistanje da ga je covek spakovao i smestio u ormar da skuplja prasinu.

Što se RMA procedure tiče, mipko, trebao si da otvoriš temu na Corsairovom forumu kako bi se ubrzala procedura, umesto da čekaš na odgovor. Tamo bi ti neko od bradonja iz Corsair podrške verovatno odmah odgovorio. Generalno, Corsair je najbolji izbor za ljude koji žive u Americi, jer im je tamo RMA najjednostavniji.

Pisao sam na Corsair forumu i RAM GUY je intervenisao ali i pored toga sve se oduzilo u nedogled. Evo i sada na pitanje da li sam izgubio garanciju nema nikakvog odgovora posle 4 dana. Zaista iznenadjujuce.

Siguran sam da je problem mnogo veci, ali ima one ljudske sujete koja ih sprecava da priznaju da su se zeznuli. Meni je naravno krivo sto je ovako ispalo. Ovi moji postovi nisu rant protiv Corsaira posto sam se izduvao, ovo je vise skretanje paznje da se jos neko ne zezne i krene u avanturu. Ko zna mozda bi mu se posrecilo, ali bolje da se ne reskira nakon 3/3 faulty AX1200 u Srbiji. Koliko znam i onaj Demiosov ima takvo pistanje da ga je covek spakovao i smestio u ormar da skuplja prasinu.

Veoma moguce da je to cak i na globalnom nivou-nije zlato sve sto sija.
Ono sto ja mogu da tvrdim a to sam ti rekao i na p.m. jeste da u Srbiju definitivno stize
roba losijeg kvaliteta,B ili C klase..
Procedura ,atest mora da se odradi i ako se pojavi neki skart to se prosledjuje dalje u zemlje
gde to moze da prodje.Najveca zalost jeste sto je to opet za nas ekskluziva koju moramo da platimo papreno.
3 od 3?Cak i da nisam u pravu,zar nije malo cudno?
Nadam se da ces imati srece i uspeti da resis problem.

P.S.Inace sa Cooler Master u visoj klasi sam stvarno zadovoljan.
Enhance je ipak kvalitetan brend.Skoro sam testirao jedan CM Gold 1250w i svideo mi se.
Mene je CM sluzio i sluzi i dalje savrseno i nemam nikakve predrasude - ogradicu se za tu visu klasu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno