Šta je novo?

Kakve su bile cene računara pre 10 godina

Zvezdaš™

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
330
Preko sajta web.archive.org sam naleteo na sajt jedne prodavnice računara i u arhiviranom sajtu iz 2002 godine sam našao stvarno "zanimljive" cene.

Konfiguracija od 1.7Ghz, 256MB memorije i 40GB hard diska je tad koštala kao danas konfiguracija kojom može da se igraju NAJZAHTEVNIJE IGRICE u FULL HD-u i to uz minimalno opterećenje procesora!

Takođe napominjem da je to tad bila "napredna konfiguracija" (bar su ga tako okarakterisali na samom sajtu) sa sve TFT monitorom.
Danas, deset godina kasnije taj isti računar nebi mogao da se proda za više od 100€ i to da ga po toj ceni prodaš nekome ko se uopšte ne razume u računare :d

Kolike su cene tad bile možda znate, a ako ne znate pogledajte sami :)

PS: Molim sačekajte da vas sajt redirektuje na link.

Poslednja izmena:
Konfiguracija od 1.7Ghz, 256MB memorije i 40GB hard diska je tad koštala kao danas konfiguracija kojom može da se igraju NAJZAHTEVNIJE IGRICE u FULL HD-u i to uz minimalno opterećenje procesora!

vaaaaaauuuuu...

Nije ovo ništa. Kad se samo setim koliko sam platio dve Matrox Millennium grafičke karte nekada davno... :d :D :p

e kako je to nekada bilo :)

ja se secam svog prvog racunara, kao juce da je bilo. Pentium 133Mhz, 1.7GB disk i nesto bruka malo memorije. sa crt 14". Kostao je oko 2200 maraka, tada. Jos 250 maraka smo dali samo ze zvucnike :) tipa A4tech danas

makina je rasturala :)

@mr.Max
Mislim da su tada dobre memorije koštale isto kao i grafičke karte.
1 GB je koštao kao Sv. Petra kajgana.
Danas su memorije relativno jeftine.

@cjokanov
ja bi tih 250 maraka tj 125€ radije dao za dobre slušalice nego za zvučnike.
Pojačaš muziku do kraja i uživaš a tvoje komšije se ne žale na buku - neprocenljivo :)

Samsung z400 koji sam imao pre 4-5 godina je bio jaci od te tvoje masine, 160Mhz cpu i 4Gb memorijska :D

Hm, ako se dobro secam, negde u septembru 2003. za 500e je bilo Athlon XP 1.8GHz, 256mb, ploca sa geforce2 integrusom, napajanje+kuciste, mis, tastatura, CRT 19".

Nekad se ovolika razlika stvarala za tri-četiri godine. Ipak su ovih deset godina sporije napredovali računari u odnosu na prethodne decenije.

Nekad se ovolika razlika stvarala za tri-četiri godine. Ipak su ovih deset godina sporije napredovali računari u odnosu na prethodne decenije.

Slazem se. Mnogo su interesantnije cene pre 20-ak godina... Hardovi od 500 DEM, kolor-monitor od 650,stampac 580 (epson lq-100, taj imam negde i dan-danas, verovatno jos radi, matricni stampac), cd-rom 450 DEM...

Najjeftinija konfiguracija 1600 (i tada odavno prevazidjena) a najskuplja 5.000 maraka!! Ne smem ni da pomislim sta danas moze da se kupi za 5.000 evra...

link

hahahaha

NovemberWhiskey gledam ovaj cenovnik i ne verujem.
Hvala za link.

Poslednja izmena:
Uh secam se kada sam puko silne pare '98 skoro 2000 maraka na prvi komp, cyrix 200+ ili kako se vec zvao cpu i neka virge graficka haha

Eh sta bi sada dao da imam 1100 evra da dam za komp :D

Kako se nekad dobro zivelo, a?

22.oktobar 2002.godine intel P4 nortvud 2.0 2x256mb rama 2x40gb hdd GF4 ~ 2500 maraka.imam cak i onaj racun sto se pisao rucno na priznanici sa pecatom :)
Sledece godine uveden je pdv sa 18 na 8 ako se secam(ili je bilo bez pdv-a)?!

xexe ja sam u jugodati i kupio svoj prvi komp 2003, celeron 2.4ghz sa 512ddr1, ati9200se i 80gb hdd...evo ga i dan danas radi [sa 500gb hdd, 768rama i gf6200 512ddr2] dok polako sklapam novu am3+ konfu, ostalo je jos samo da narucim hdd i ram :D

Poslednja izmena:
Bese 1992ge:
AMD 386 DXL
4MB memorije
105MB HDD
Trident 8900 512kB
AT kuciste sa napajanjem
Tastatura, bez misa
DTK 14" color monitor, max 1024x768 pri 60Hz
- 2200 DM

Uskoro dokupljeno
jos 4MB memorije i Diamond SpeedStar 24x za 800 DM

Nakon toga i HP LaserJet 4P za 3100 DM.

Radila se priprema za stampu, valjalo je. A i Comanche je mnogo bolje radio sa 8MB memorije, tj kada se ukljuci smartdrv, makar 1MB.

Poslednja izmena:
Uh secam se kada sam puko silne pare '98 skoro 2000 maraka na prvi komp, cyrix 200+ ili kako se vec zvao cpu i neka virge graficka haha

Eh sta bi sada dao da imam 1100 evra da dam za komp :D

Ja sam te godine za te pare kupio Intel Klamath PII 266 Mhz, 64Mb Rama, neku DTK BX plocu, Diamond Viper V330, Creative AWE 64, 3,2 Quantum hdd, 15' DTK ekran. Znam samo da su te Cyrix 200+ bile konfekcijske masine tada. I nema sanse da je u bilo kojoj varijanti stajala 2k maraka.

Poslednja izmena:
Onda je bila 97 *** nesecam se tacno, al znam da je konfa bila ~1800 dem plus sam kasnije uzeo neki 3dfx voodoo za jos ~250-300.

Auh, nostalgija...pocetak 1993 prvi komp, stedeo sam godinu dana da ga kupim: 486 DX2, 8M ram, 512M HD, kolor monitor 14". Cena je bila nesto malo preko 2k DEM, sto je u to doba bilo preko 200 prosecnih plata.
Skoro niko nije imao CD, posto je snimljen CD kostao ~200DEM kod pirata. Secam se da mi je moj pirat dao igru Dark Forces da probam, posto na njegovih 4M nije radila. Windows je bio 3.11, startujes, ne pipas nista sat-dva i on pukne. HDovi su mahom bili Stackerovani, svi smo imali po 2 floppy drajva, itd itd
Prvi komp ko prva devojka, bio svakakav i bangav, al se svega secas. Ovo sad nije tako slatko - samo glupe masine.

He, he, sve neka sica. Nasao ja neku staru fakturu za jedan racunar iz osamdeset i neke. Cena prava sitnica, oko 20000 DEM, konfiguracija je bila zver za to vreme, a sad je digitron jaci od nje. Zao mi je sto nisam sacuvao tu fakturu pa da ovde prepisem detalje. Inace kupac je bila jedna obrazovna ustanova.

prvi racunar su mi sklopili neki caletovi prijatelji, 98., mislim da je bio na 133mhz, u svakom slucaju opusteno sam mogao da igram world cup 98 i sledece godine fifu 99! e sad 2000. ili 2001. sam kupio prvi racunar neki duron na 700mhz, msi plocu, ne znam koliko rama znam da je bio neverovatni hansol monitor 15', i sve je to kostalo oko 700maraka :)

A kad ste se prvi put povezali na internet? Ja se secam kao da je bilo juce, 99. i na prvi sajt koji sam bio otisao je eurosport.com :D

A kad ste se prvi put povezali na internet? Ja se secam kao da je bilo juce, 99. i na prvi sajt koji sam bio otisao je eurosport.com :D

Krajem '96 za vreme studentskih protesta u prostorijama radija B92 u domu omladine, par meseci kasnije u americkoj citaonici u knezu (danas je tamo institut Servantes) i, konacno, krajem '97 kuci, EUnet... Covece, skoro 15 godina ;)

A '99 sam vec imao mobilni, Nokia 3210 (koja i dan-danas radi) i isti broj. Tada su se dopune kupovale na par mesta u gradu (Visnjiceva, Bulevar umetnosti i Trg Repubike, koliko se secam), i cekao se pristojan red na iste...

Stvarno je lepo sećati se starih vremena i dečačkih dana...

Ja sam odrastao uz Segu. Kakva su to vremena bila...

Ko se nije igrao na Amigi, taj nema mnogo veze o kompjuterskim igrama.

Slazem se za Amigu, moj prvi komp je Atari 800XL 93', zatim Amiga 1200 '94, kasnije '97 je dosao P1 cyrix 200+ (150MHz), secam se da je drug isao za BG da kupi SpaceWalker mb i Cyrix-a CPU je bio 110dem a mb ~70 sto je bilo skoro 100dem jeftinije nego u Nis-u sa jos 16mb, polovnim 14' monitorom i 2.0 zvucnicima sve je kostalo oko 700dem. '98 je dosao P2 celeron a 2000 duron na 700MHz....

Krajem '96 za vreme studentskih protesta u prostorijama radija B92 u domu omladine, par meseci kasnije u americkoj citaonici u knezu (danas je tamo institut Servantes) i, konacno, krajem '97 kuci, EUnet... Covece, skoro 15 godina ;)

A '99 sam vec imao mobilni, Nokia 3210 (koja i dan-danas radi) i isti broj. Tada su se dopune kupovale na par mesta u gradu (Visnjiceva, Bulevar umetnosti i Trg Repubike, koliko se secam), i cekao se pristojan red na iste...

Slicno i ja, 96-te sam jos bio student, od ortaka sam uzeo laptop i na neku ludu foru se logovao brzinom od 9600baud-a. Prvi sajt je bila Altavista (G nije postojao), koristio se Netscape (IE u to vreme nije podrzavao ni JS). Secam se da je prva pretraga bila za sajt Jula, zavrsio sam na Zilovom podvodnom hotelu (Jule's Underwater Hotel). Posle par meseci sam napravio i prvi sajt, i to je to.
Mobilni takodje od '99, sve vreme na istom broju.

Eh...

Prvi komp `96. kad sam 7 godina imao:
Pentium 133MHz, 16MB rama, 1.3GB hdd, floppy naravno, S3 trio 64v+ 1MB (nikad ovo neću zaboraviti :D), cd-rom, 14" monitor. Sve ukupno 1747 marki, + na poklon dobio joystick (ne joypad), sa 2 dugmića :)

A što se igara tiče, slažem se to za amigu, i danas ponekad odigram poneku u emulatorima, ali nije to to.

Bese 1992ge:
AMD 386 DXL
4MB memorije
105MB HDD
Trident 8900 512kB
AT kuciste sa napajanjem
Tastatura, bez misa
DTK 14" color monitor, max 1024x768 pri 60Hz
- 2200 DM

Uskoro dokupljeno
jos 4MB memorije i Diamond SpeedStar 24x za 800 DM

Nakon toga i HP LaserJet 4P za 3100 DM.

Radila se priprema za stampu, valjalo je. A i Comanche je mnogo bolje radio sa 8MB memorije, tj kada se ukljuci smartdrv, makar 1MB.

u cemu si radio pripremu? Venturi?

Kako jaka tema. Slatke uspomene se bude ...

Nazad
Vrh Dno