Šta je novo?

Steve Jobs Resigns As CEO Of Apple

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Thunderbolt je Intel-ova tehnologija, to uostalom pise i na Apple sajtu, ako ne pise stoji Intel logo tamo. Apple samo gura Thunderbolt, Sony mu se skoro pridruzio, najavio je, a mozda cak i predstavio neki lapic sa Thunderbolt-om.

inovator u smislu da je prvi ugradio ThunderBolt u svoje racunare.

detaljnije na 3:40:

traje do 6:30...

isto kao i sa 802.11n, isto kao i sa FireWire, isto kao i sa USB, isto kao i sa NuBus slotovima, isto kao i sa OpenFirmware, istokao i sa kompozitnim desktopom, isto kao i sa izbacivanjem disketa, izbacivanjem serijskih i paralelnih portova...

Ali cinjenica je da na prste mozes da nabrojis uredjaje koji mogu da se nakace preko Thunderbolt-a, ono za display-e je super stvar, ali moze jos periferija da se napravi :).

cinjenica je da Apple gura ThunderBolt kako bi se sto pre "zapatio" :)

vec sada su napravili odlicnu stvar sa Apple Cinema 27" monitorom gde su od monitora napravili ultimativni dock station (na monitor zakacis LAN kabl, sve USB ili FireWire periferije, eventualno ultra brzi ThunderBold mass storage... i onda samo jednim kablom zakacis MacBook na monitor i automatski sve te periferije - genijalno i inovativno! ;))

Poslednja izmena:
inovator u smislu da je prvi ugradio ThunderBolt u svoje racunare.

Moram priznati da je Apple ogroman inovator... uspeo je obicnu matematiku (hardver) da pretvori u religiju (najveci fenbojizam koji se da videti igde).

@kovacm: A zar nije tu Intel inovator ili sam ja pomesao loncice... Inovator je valjda onaj ko izmisli, a ne onaj ko primeni postojece - slabo mi ide teorija ;)

@kovacm ja koliko sam shvatio Jobs ovde nije Apple ni predstavio u smislu inovatora, vec kao kompaniju koja uvodi tehnologije za koje misli da ce vremenom porasti, a trenutno Thunderbolt ima potencijal za to. Thunderbolt Display jeste stvarno dobra stvar, ali kao i svi Apple produkti, malo je precenjen :(. Apple sigurno ima par pravih patenata, ali da je neki preterani inovator, nije :).

Nego sad se zbunih, jel moze ovo da radi, Thunderbolt display na Macbook Pro, a drugi Thunderbolt display u onaj prvi Thunderbolt display ?

@kovacm: A zar nije tu Intel inovator ili sam ja pomesao loncice... Inovator je valjda onaj ko izmisli, a ne onaj ko primeni postojece - slabo mi ide teorija ;)
Pa nije inovator prozivoda, daleko od toga, ali je inovator u smislu iskoriscenja u prave svrhe.
Najtipicniji i poznatiji primer je FOrd i pokretna traka ( assembly line) , koja se koristila po mesarama mnoogoo pre forda ...On je samo prvi uveo u automobilsku industriju.

Poslednja izmena:
Po meni je Thunderbolt prava stvar i magistrala budućnosti.
Trenutno je praktično neupotrebljiv, s obzirom da osim Promise-a i LaCie-a, niko drugi nije napravio uporebljiv uređaj, ali nadam se da će uskoro krenuti omasovljenje prodaje novih MacBook Pro-ova, što će dati boost proizvođačima periferija da licenciraju TB od Intel-a i krenu u proizvodnju. Preko TB i jedan MacBook Pro može da se "nabudži" i "frizira" do jako fino - zamislite npr. TB enclosure za grafičku kartu; kupite običnu grafiku koju utaknete u x16 PCIx slot u enclosure-u, a onda preko TB spojite na MacBook Pro:) Loodilo, a?

Zakasnio je Crapple za tu inovaciju - Sony ju je vec izbacio u novom VAIO Z :)

Bitno da ce Crapple inovirati i rec inovaciju da znaci "Crapplovati" a ne inovirati ;)

1997. jedan mali deo slagalice "kako je Jobs vratio Apple na pravi put".

ovde govori o filozofiji Apple-a:

@kovacm ja koliko sam shvatio Jobs ovde nije Apple ni predstavio u smislu inovatora...
isto kao i sa ThunderBoltom, tako i sa Sonyjevim 3.5" disketama, tako i sa intelovim USBom... kao sto rece weasel - iskoristio je inovativne stvari u prave svrhe.
ni one stvari koje sam pobrojao u prethodnom postu nisu Appleove: OpenFirmware, 802.11n, Nubus slotovi... ali Apple jeste uvek koristi najnovije tehnologije u svojim proizvodima i time gura stvari napred.
Nije koristio craple ISA, BIOS, IDE i ostale nazadne tehnologije iz PC sveta. Tek kad je IDE dobio DMA mod i postao konkurentan SCSIju presli su na IDE. Kad se pojavio PCI slot koji je bio slican po funkcionalnosti NuBus slotovima, presli su na PCI. Kad je intel napravio EFI kao naslednika BIOSa, i Apple je presao na njega... u oblastima gde je nedostajao "industrijski standard" Apple je cesto predstavljao svoja resenja kao npr. FireWire, OpenCL, SIMD u G4...

Poslednja izmena:
mmmm, OK - a posto Mac ima toliko "veliki" udeo home PC trzista (a jos manji dok je sve te tehnologije "inovirao"), kojom logikom je Apple ista od toga uveo u mainstream ili uopste uveo?:)

isto kao i sa ThunderBoltom, tako i sa Sonyjevim 3.5" disketama, tako i sa intelovim USBom... kao sto rece weasel - iskoristio je inovativne stvari u prave svrhe.
ni one stvari koje sam pobrojao u prethodnom postu nisu Appleove: OpenFirmware, 802.11n, Nubus slotovi... ali Apple jeste uvek koristi najnovije tehnologije u svojim proizvodima i time gura stvari napred.
Nije koristio craple ISA, BIOS, IDE i ostale nazadne tehnologije iz PC sveta. Tek kad je IDE dobio DMA mod i postao konkurentan SCSIju presli su na IDE. Kad se pojavio PCI slot koji je bio slican po funkcionalnosti NuBus slotovima, presli su na PCI. Kad je intel napravio EFI kao naslednika BIOSa, i Apple je presao na njega... u oblastima gde je nedostajao "industrijski standard" Apple je cesto predstavljao svoja resenja kao npr. FireWire, OpenCL, SIMD u G4...

to jes', apple nikada nije robovao (uslovno receno) sporoj evoluciji PC-ja ali razvoj PC-ja je morao da ide postupno zbog cenovnog silaska u mase. apple nije bio opterecen time, prosto imali su prazan prostor na drugoj strani sto im je otvorilo vrata za konstantno uvodjenje poslednjih industrijskih standarda (ciji razvoj obicno nema veze sa apple-om). otuda i potice da su "inovatori". koliko to zaista jesu je dikutabilno ali im svaka cast za poziciju koju su zauzeli.

Kovacm.. Sve skoro sve što ti nabrajaš je ionako stiglo na PC brzo zatim, a isto tako bi bilo na PC-u i da ga Apple nije prvi ubacio na Mac. Daleko više od novih slabo podržanih interfejsa na Mac-u mi je uvek padalo u oči kako u skupu mašinu vole da obace neku jeftinu komponentu, najčešće bi to bio mali i spor hard disk.

Da ne pominjem kako je Apple voleo da bez ikakvog razloga gura neku svoju promašenu ideju, 15 godina im trebalo da mišu dodaju desni klik. Evo najzad najnoviji MacOS konačno donosi mogućnost da pustaš filmove u full screen-u, od ivice do ivice ekrana, koliko je trebalo da to uvedu genijalni inovatori, 20 godina?? Ali vama bezumnim fanbojima sve što Apple napravi je genijalno, svo što nema je nepotrebno, sve dok ga ne dobije. Vi stvarno niste za ljude.

Poslednja izmena od urednika:
A najbolje mi je ovo za Floppy. Maknuli su ga '98 iz ESTETSKIH razloga iz iMac-a. Niti je tada bilo USB flash memorija, a CD-RW uređaji su koštali ko Sv. Petra jaja. I nije mi jasno na kojem su mediju korisnici Mac-a prenosili datoteke između strojeva. Inače, do pred koju godinu sam koristio isključivo Floppy za flash BIOSa (dok bios fajlovi nisu postali preveliki), sad koristim USB stick + DOS.

I da, kasnili su za PC-jem u pogledu SATA standarda i PCI-E magistrale, i to na PowerMac-u, dakle premium proizvodu.

Poslednja izmena:

"Inovacije" koje je AppleBoy naveo su "inovirane" kada je Mac bio jos na ne-Intel platformi, i imao nebitan deo trzista. I sada je sitan da bi se mogao nazvati "inovatorom", jer ako ovoliko godina iz tolike "inovacije" nije mogao da preuzme trzsite ili barem budem 50/50 konkurent, samo fenboji mogu da palejnjem religijskih simbola u glavi pomisle da je nesto Apple doneo na PC trziste.

Ko nije zaslepljen tim simbolima ce pogledati gde je najveca i maltene sva prodaja Apple proizvoda, i uvideti kakva su to trzista i da li vredi velicati Apple za to ili se smejati :)

iskreno ne verujem da imam pravo da se "smejem" bilo kome ko nesto radi, osim samom sebi... ali ovde je ocigledno na ceni da se lupi etiketa i da se ljudi trpaju u stereoptipe, i to je kao neki argument

lako je smejati se, a jos lakse je otpisati ljude izrazima kao sto su fanboy, zaludjenik, itd...

ne smejem se microsoftu, niti google-u, pa necu ni apple-u. koristio sam win godinama, linux takodje, sada eto koristim osx, svaka platforma ima svoje pluseve i minuse i trenutno, osx, za mene ima najvise pluseva. Da li sam ja ***** zbog toga? ili imam pravo da izaberem apple proizvod a da me ljudi ne okarakterisu kao takvog?

da li je, po vasem misljenju, uopste moguce da se neko racionalno odluci za neki Apple proizvod? ili je on automatski pukao/poludeo/poglupeo?

Ne.. naprotiv.. Slobodno koristi OSX i Apple proizvode, ali nemoj siriti jevandjelizam jer su ljudi alergicni na to. Ja koristim sva tri nabrojana na manje/vise dnevnoj bazi i izludim kad moram da odradim nesto u XCode-u na Mac-u.
Uz sve napore koje je SJ ulozio u Apple doslo je do toga da ima 10% trzista medju racunarima bez tendencije porasta, i da je kratko bio lider na smartphone trzisu i da je sada potisnut. Ipak je uspeo da uveca vrednost kompanije pre svega zbog hype kampanje. Awesome!!!

ne bih da se raspravljam, ali iznete tvrdnje su potkrepljene cime? mozda sam ja u pogresnom ubedjenju, jer sam citao neistinite informacie, pa bih voleo da vidim te koje tvrde:
doslo je do toga da ima 10% trzista medju racunarima bez tendencije porasta
alink koji sam postovao, kaze:
Preliminary PC numbers in the U.S. showed Apple (AAPL) jumped from 7.4% of total shipments a year earlier to 9.7% in Q4, a 24% rise, the largest unit shipment increase of any vendor. HP lost 6%, Dell lost 6.1%, Acer lost 30% in the U.S. market, and Toshiba gained 14.4%. At 10.3%, Toshiba is just slightly ahead of Apple in fourth place.

znaci samo 24% rasta = bez tendencije rasta (i to kada ostali beleze pad)

i da je kratko bio lider na smartphone trzisu i da je sada potisnut

a ovde, npr kaze:
Apple’s international market is now at 19.1 percent as compared to last year’s 13 percent. On the other hand, Samsung also showed a stunning improvement with 17.3 million smartphone sales which is 380.6 percent more than the 3.6 million sales last year. Samsung now has a share of 16.2 percent of mobile phone market.
http://www.mobiadda.com/apple-is-the-worlds-biggest-smartphone-manufacturer.html

ja sam uvek za pricu, ali molim vas da potkrepite informacije koje dajete. U suprotnom i to mu dodje samo "hype", zar ne?

P.S. naravno to uopste nije bitno za mene kao korisnika, savrseno mi je svejedno koliko ljudi koristi nesto, ako to meni odgovara. Jos uvek "setam" iphone 2g (onaj prvi) zato sto zadovoljava sve moje potrebe, sa svoje 3 godine tesko da moze biti statusni simbol. kada mi bude trebao bolji telefon, probacu nekoliko i odluciti se za onaj koji mi najbolje lezi. samo mislim da je u svacijem interesu da u ( bilo kojoj) raspravi proveri svoje tvrdnje.

Poz

Poslednja izmena:
OK apple ubacuje najnoviju tehnologiju koju je neko drugi napravio i dobije etiketu inovatora, zar onda oni ne bi bili neko ko postavlja trendove a ne inovira? Verujem da je ubacivanje poslednje tehnologije (mada je i ta tehnologija malobrojna, pošto su im komponente u većini slučaja prosečne) moguće zato što su svi njihovi proizvodi premium cene, a kada se prosečan pc prodaje dosta jeftinije ne očekuje se da ima tenutno nepotreban i neupotrebljiv priključak, bitniji im je dobar hard, ili bolja grafa nego li nešto što će moći da koriste za par godina.

Poslednja izmena:
mmmm, OK - a posto Mac ima toliko "veliki" udeo home PC trzista (a jos manji dok je sve te tehnologije "inovirao"), kojom logikom je Apple ista od toga uveo u mainstream ili uopste uveo?:)

nije uveo, doduse IBM mu daje credits za proboj USBa zbog izbacivanja svih legacy portova na prvim iMacovim...

samo govorim da je PC industrija (WINTEL) negovala krshware, kako na OS planu, tako i na planu hardwarea.

verujem da vec znas ciji je ovo citat ;)

"The idea that Bill Gates has appeared like a knight in shining armour to lead all customers out of a mire of technological chaos neatly ignores the fact that it was he, by peddling second rate technology, led them into it in the first place, and continues to do so today."

morbiuse, potoji ignore lista :) ...a osim toga, ko jos danas koristi mis kad je tu MagicPad ;) totalno ne inovativna ideja.

inace to sto spominjes desni taster misa upravo govori koliko nemas pojma o Mac OSu. Kao sto danas ne mozes da radis u PhotoShopu bez ctrl, alt i shifta tako si i na Macu pomocu klika i kombinacije tastera dobijao vise funkcionalnosti SYSTEM WIDE* nego sto je PrC imao sa tri tastera ;)

desni taster misa u Mac OSu je daleko duze prisutan nego sto ti mislis jer ti ocigleno jedino vidis fizicki klik ;)

* (uniformisano, u svakom programu isto)

Poslednja izmena:
@kovacm o proslosti ne mogu da pricam mnogo, vise sam za sadasnjost. Cinjenica je da Apple ubacuje u svoje mac-ove isti hw koji se koristi za PC racunare koji su neuporedivo jeftniji. To da je OS X kvalitetniji od Windows-a je itekako diskutatibilno.

Apple ne moze nikako sam da pogura neki novi standard, ako jedan Gigabyte, Asus, MSI i ekipa nisu uspeli da poguraju USB 3.0 za 2 godine, cisto sumnjam da ce isto uraditi Apple sa Thunderbolt-om za kraci vremenski period. Apple prodaje zanemariv broj racunara ako se to uporedi sa PC-em koji ce jos dugo biti alfa i omega za home usere.

@cjokanov Apple je potisnut iz trzista smartphone-ova u pogledu OS-ova, pogledaj koliki je rast iOS-a, a koliki Android-a i sve ce ti biti jasno kakva je sadasnjost i kakva je buducnost iOS-a.

Apple kao kompanija ima mnogo nabijenu cenu, cim su akcije kompanije pale za 7% cim je Steve dao ostavku na CEO govori ti o stabilnosti te cene, ista stvar vazi za facebook, cim bi Google+ dostigao neku vecu popularnost vrednost Facebook-a bi se srozala preko noci.

A najbolje mi je ovo za Floppy. Maknuli su ga '98 iz ESTETSKIH razloga iz iMac-a. Niti je tada bilo USB flash memorija, a CD-RW uređaji su koštali ko Sv. Petra jaja. I nije mi jasno na kojem su mediju korisnici Mac-a prenosili datoteke između strojeva. Inače, do pred koju godinu sam koristio isključivo Floppy za flash BIOSa (dok bios fajlovi nisu postali preveliki), sad koristim USB stick + DOS.

naravno da koristis floppy kad PC pored sjajne 30 godina stare diskete nije uspeo da zameni ni mnogo znacajni deo: BIOS takodje star preko 30 godina.

evo ti 5 bambija za koriscenje highend PCja sa SATA portom, PCIe magistralom, BIOSom i floppy-jem.

da, SATA je super... nije trebalo puno da "mainstream standard" (ako WINTEL standard) dobije funkcionalnost SCSI iz 1987. bilo koja tehnologija da se omasovila kao PC postala bi jednako jeftina - bedak je sto je najgora moguca tehnologija postala masovna.

@cjokanov Apple je potisnut iz trzista smartphone-ova u pogledu OS-ova, pogledaj koliki je rast iOS-a, a koliki Android-a i sve ce ti biti jasno kakva je sadasnjost i kakva je buducnost iOS-a.

Apple kao kompanija ima mnogo nabijenu cenu, cim su akcije kompanije pale za 7% cim je Steve dao ostavku na CEO govori ti o stabilnosti te cene, ista stvar vazi za facebook, cim bi Google+ dostigao neku vecu popularnost vrednost Facebook-a bi se srozala preko noci.

opet neproverene informacije. O vrednosti akcija, makar, svako moze da se informise:
http://www.google.com//finance?chdn...5&chls=IntervalBasedLine&q=NASDAQ:AAPL&ntsp=0

koliko vidim, posto je SJ dao otkaz, vidi se konstantan rast, ili se varam? :)

zar niko ne primecuje da poredite babe i zabe? apple uporedjujete sa google-om (android), kakve to veze ima? Isto tako mac uporedjujete sa celim PC trzistem. Appleu je konkurent Samsung,Htc, Nokia... a ne "Android". Isto tako mu je konkurent HP(ups :)), Dell itd...

Kada bi IoS mogao da se koristi na Samsungovim uredjajima ili Android na Appleovim, mogli bi da pricamo o iOS vs Android. Ovako gledate kompletne uredjaje (njihove proizvodjace) i uporedjujete njihovo poslovanje.

ko je najveci proizvodjac/prodavac mobilnih telefona?
koja kompanija proda koliko personalnih racunara?

a pitanja koji os se koristi na koliko uredjaja, je nesto sasvim drugo jer niko ne moze da koristi iOS, dok andorid telefone moze svaki kinez da stancuje.

a ako pricamo o SJ-u kao CEO i njegovim uspesima, zar ne govori nesto cinjenica da u vremenu najgore krize Apple i dalje belezi rast, malo ko se time moze pohvaliti. A o stabilnosti njihovih akcija ste u pravu, vrlo su nestabilne, posto konstanto rastu. Kriza je pocela 2008, kada je Apple akcija vredela oko 100$, 3 godine kasnije, kriza je i dalje tu (nikad jaca, neki bi rekli) a Apple akcije vrede ~390$. to je 390%, mnogostruko bolje od zlata npr.

CEO-u koji to uspe, treba ukazati postovanje, ma ko on bio.

Poz

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    81.8 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
opet neproverene informacije. O vrednosti akcija, makar, svako moze da se informise:
http://www.google.com//finance?chdn...5&chls=IntervalBasedLine&q=NASDAQ:AAPL&ntsp=0

koliko vidim, posto je SJ dao otkaz, vidi se konstantan rast, ili se varam? :)

zar niko ne primecuje da poredite babe i zabe? apple uporedjujete sa google-om (android), kakve to veze ima? Isto tako mac uporedjujete sa celim PC trzistem. Appleu je konkurent Samsung,Htc, Nokia... a ne "Android". Isto tako mu je konkurent HP(ups :)), Dell itd...

Kada bi IoS mogao da se koristi na Samsungovim uredjajima ili Android na Appleovim, mogli bi da pricamo o iOS vs Android. Ovako gledate kompletne uredjaje (njihove proizvodjace) i uporedjujete njihovo poslovanje.

ko je najveci proizvodjac/prodavac mobilnih telefona?
koja kompanija proda koliko personalnih racunara?

a pitanja koji os se koristi na koliko uredjaja, je nesto sasvim drugo jer niko ne moze da koristi iOS, dok andorid telefone moze svaki kinez da stancuje.

a ako pricamo o SJ-u kao CEO i njegovim uspesima, zar ne govori nesto cinjenica da u vremenu najgore krize Apple i dalje belezi rast, malo ko se time moze pohvaliti. A o stabilnosti njihovih akcija ste u pravu, vrlo su nestabilne, posto konstanto rastu. Kriza je pocela 2008, kada je Apple akcija vredela oko 100$, 3 godine kasnije, kriza je i dalje tu (nikad jaca, neki bi rekli) a Apple akcije vrede ~390$. to je 390%, mnogostruko bolje od zlata npr.

CEO-u koji to uspe, treba ukazati postovanje, ma ko on bio.

Poz

Ja ne znam ko nije preneo vest da su akcije pale za 6% ili 7% cim je Steve dao otkaz sa mesta CEO ?

Evo ti i dokaz ? Sad ispade da ja lupam ;) ?

E vidis tu lezi problem, kada bi Apple dozvolio kinezu da pakuje na uredjaj iOS onda bi mogao da uporedjujem pojedinacno sve njih, a posto ce se to desiti nikad, onda slobodno mogu da uporedjujem coporativno sve kineze juzne koreance i ekipu vs Apple-a, taj put je izabrao Apple kao kompanija, zato i u tablet trzistu drasticno brzo gube market share protiv Honeycomb armade. A nerealno je sada da poredim Apple koji jedini proizvodi uredjaje sa iOS-om i 10 kompanija koje proizvode uredjaje sa Android-om, od tih 10 kompanija nijedna nece preterano odskociti od druge, tako da sve dele market podjednako. Ista stvar vazi za OS X, Apple samo prodaje racunare sa OS X-om, a PC mozes da sastavis i da ne bude brand name zar ne ?

Ajmo dalje, SJ je imao i neuspeha, xserve je prso' za sve pare, cim je Apple pokusao da udje u neke business vode, konkurencija ga je pojela za dorucak zar ne, oni samo prodaju consumer electronics ? SJ jeste bio ogroman CEO i ja mu cestitam, ali ga dizati do nekih visina je stvarno glupo,... A sto se tice zlata, u prethodne 4 godine vrednost zlata je na svetskom trzistu porasla 4 puta :), sto mu dodje 10% bolje od Apple-a ;) ?

Apple je precenjena firma jer ima monopol samo u trzistu MP3 plejera koji su u danasnje vreme manje vise za vecinu beskorisni, imas solidan telefon koji sve moze da radi zar ne ? Naravno uvek ce se prodavati malo "wacky" uredjaji tipa ipod shuffle i ipod nano, ali ne moze to da podigne cenu kompanije na taj nivo ? Ajmo dalje, u tablet segmentu su trenutno monopolisti i jako se solidno drze, ali ja cuh da ce jako skoro Kal-El tableti sa quad core procesorima, sto implicira da ce verovatno biti duplo brzi od iPad 2 ? Kal-el bi trebalo da bude predstavljen u septembru ? Apple ne zna ko ce da pravi A6 procesore, posto im se Samsung ne svidja jer ga vide kao konkurenta i firmu koja moze da ih pojede (Samsung obrne 159 milijardi godisnje - pola Apple-a, ali to su svi segmenti :)).

I vrapcima na grani je jasno da je Android sistem koji raste, a iOS sistem koji stagnira. Broj dnevnih android aktivacija je zabelezio rast od 10% kroz 3 sedmice, Apple je daleko od toga ? Macbook Air je ~iskopiran, i sad ce da ga pravi, Asus, Acer i ekipa, bas da vidim da li ce smeti Apple da tuzi Intel jer je njihov brend Ultrabook, jer im "kradu" dizajn.

SJ je bio super CEO za Apple i ja ga postujem, samo kazem da ga previse uzdizete,... SJ je imao ideju (ali dosta toga je pre njega bilo smisljeno - tablet), on je taj uredjaj samo omasovio i nista vise. Da se zna sta IBM sve radi u svojim lab-ovima Apple bi sa svojim "inovativnim" proizvodima ispao smesan kao Nova godina ;). Acer je patentirao i implementirao tehnologiju da se zumira fotka pomocu nasih ociju, da je to isto Apple patentirao i implementirao digla bi se 10 puta veca frka.

Taj isti HP moze da pojede Apple u business vodama :). Apple ce uskoro dobiti konkurenta na svim poljima - Samsung.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
ne bih da se raspravljam, ali iznete tvrdnje su potkrepljene cime? mozda sam ja u pogresnom ubedjenju, jer sam citao neistinite informacie, pa bih voleo da vidim te koje tvrde:

alink koji sam postovao, kaze:

znaci samo 24% rasta = bez tendencije rasta (i to kada ostali beleze pad)
Kad vec zelis cinjenice, barem ih dobro procitaj - to je SAMO US trziste.
Pre ce tablets/smartphones zauzeti 90% svih computer-like uredjaja nego Mac.
Osim sto to nema veze sa temom, nema veze ni sa time sto je kovac rekao primarno a to je da je Crapple inovator na polju racunara, a za sada nista nije niti inovirao, niti doveo u mainstream niti ima udeo sa kojim i moze da dovede nesto u mainstream.

Da Apple nije napravio ovakav boom na polju tableta i smartfonova, kovaceva teorija o WINTEL-u bi imala smisla, ali sa jedne strane korisnici kazu da je Apple dobro nesto uradio i tu odlicno zaradjuje (iPhone/Pad/Pod...) dok drugde i nakon koliko vec godina u tim vodama ne moze da dobije bitan udeo trzista? (computers)

Sto se tvog pitanja o koriscenju Apple-a tice, go for it. Samo nemoj da siris to kao neku novu religiju kao kovac & Co i izdizes jednu osobu ili firmu na osnovu toga :)

Znam da su javili, ali su isto tako, popodne istog dana javili su da su se akcije vratile na staro, a sutradan vec skocile. Ne kazem da lupate, daleko bilo, samo je bila nepotpuna informacija. I ja sam procitao isto, ali, kazem brzo se to menja.

Ne uzdizem ga ja, samo mi smeta kada ga ljudi pljuju, bez argumenata. Ima kritika koje stoje, kao one o jeftinoj radnoj snazi i ostalo, ali to je cinjenica za sve u IT industriji, da se ne lazemo.

Apple je uvek prodavao HW+SW u jednom paketu, zato je tesko porediti te stvari. Sve to za tablete, verovatno stoji, nisam toliko upucen, ali ne bih se iznenadio da se pokaze suprotno.

A sad, sto se Samsunga tice, i uopste Korejanaca (Hyundai, LG...) oni bi zavladali svetom IT-a, i verovatno hoce cim prevazidju jos malo ustaljene metode rada. Koreja je cudesna zemlja, i malo ko joj moze prici po pitanju angazovanja i odanosti razvoju, ali i dalje vazi za njih da su odlicni u pracenju. Sacekaju neku tehnologiju da se dovoljno razvije i onda je primene na dobar i jeftin nacin. Ko je iole citao o razvoju Koreje poslednjih 40 godina, zna o cemu pricam. To je "palji palji" mentalitet koji se pokazao kao vrlo uspesan (digli su se iz pepela za samo nekoliko godina posle krize 1998 godine koja ih je oterala u bankrot).

Ono sto hocu da kazem, Samsung nije izmislio Android, nego Google. Oni su napravili proizvod koji je odlican i koji koristi tu tehnologiju i to su uradili tako da im malo ko moze parirati u Android svetu. Treba da prodje jos malo vremena, pa cemo videti i prave izume takvih firmi, i ja se tome iskreno radujem. Tek tada ce Samsung moci da se poredi sa Apple-om.

Apple trenutno moze da se uporedi sa onim zecom na trkama za kojim svi trce, (naravno ne znaci da ga nece prestici). Ali nekako kada pogledam:
kada su mp3 uredjaji postali poularni? kada je izasao iPod
kada su touch telefoni postali popularni - kada je izasao IPhone
Kada su tableti postali popularni? Kada je izasao iPad.

Zec je neophodan, jer inace niko ne trci. Dok god Apple radi to sto radi, i ostali mogu zadovoljno da trljaju ruke. A ako su hrabri, neka pretrce, jedva cekam. Meni u korist.

Kako god to nazvali, to je uspeh. A i sam Android duguje malo (ako ne i mnogo ) Apple-u, jer to trziste jednostavno nije ni postojalo. A sada se razvija neverovatnom brzinom.

Poz

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno