Šta je novo?

SBB - zašto tako loš DL/UL odnos?

...

da ALI ... ne zivish u nekoj drugoj zemlji .. zivish u ovoj zemlji .. kako to ne kapirate.. zivite u jednoj ekonomskoj provinciji, znachi doshli su neki bogati i mocni i posredno nas ekonomski okupirali ..
mi smo njihov domen ...znachi kao takav sudbina je da se bude jeftina radna snaga i da se odavde ispumpa sve sto se moze... e i ti sad ocekujesh da poredish situaciju u srbiji sa nekim drugim zemljama ...
alo bre :0) .. .znachi neki od vas se mozda ne setjaju 88 .. 89 ... ja se secam .. onda su krenula vesele devedeste, niko ne sme da vas bije, slobo slobodo ... i slichno ... E TAJ MOMENAT nas je vratio jedno 30 godina :)
a gde su tu sankcije, bombardovanje ( i ovog se kao vojnik jaaaako dobro secam .. evo imam i potstnike po telu od ``nato prijatelja`` ...) takod a nemozete srbistan da poredite sa ostatkom sveta :) .. chak ni sa ostatkom
balkana ... :") al moja pricha nije bila da li treba .. ma treba brze bolje itd... ali ... veliko ali .. nece stati razvoj srbije zbog sporog neta :) ... vec obrnuto .. stoji nam internet .. lagano puzi umesto da trchi zbog
loshe privrede ... jer NEMA LOVE ... da ima LOVE bilo bi i neta :) .. da ima para svaka zgrada ili blok zgrada bi imao fiber chvoriste .. pa izvoli koliko ti treba ... al NEMA :) ...
.....
.

Dobro nisi počeo da objašnjavaš i da je sunce žuto a nebo plavo.....Prvo si nam pričao da je 128/128 isdn potpuno dovoljno za prosečne korisnike, kojima ti naravno ne pripadaš, jer ti znaš kako da iskoristiš i unovčiš i mnogo brži internet, ali da ostali treba da budu zadovoljni onim što imaju jer nas je Nato bomdardovao a a EU nas porobljava......i slično.....
Ne znam kako da ti objasnim ako to već nisi i sam shvatio...OVO NIJE POLITIČKI FORUM.....čovek je načeo temu o bednom uploadu SBB-a....a ti si odmah počeo da objašnjavaš u kakvoj mi zemlji živimo....pa nismo mi ovde *****i da to ne znamo...ako ja sada postavim pitanje koji TV do 2.500€ da kupim...da li ćeš ti uz političko predavanje i da mi objasniš da bih trebao da se zadovoljim Beko modelom od 5.000 dinara, jer živim u Srbiji i da samo pojedinci, u koje se i ti ubrajaš;) znaju šta korisno može da se uradi sa takvim tv-om....:wc:

Ako ne povecaju brzinu (prevashodno upload) kad mi istekne ugovor u novembru lagano cu da predjem kod drugog provajdera.

Ovo je glavni "problem" jer većina SBB internet korisnika je pod ugovorom na godinu/dve a obzirom da Telekom i da poveća upload efekat će imati smešan broj ljudi koji su zainteresovani za maximum ADSL 2+ tehnologije (24/3mbit) jer te brzine u našim uslovima imaće samo oni koji "pljuckaju" na centralu kroz prozor. Tako da je SBB "miran" što se tiče povećanja brzine "pošteno derući" one kojima treba UPLOAD BOOSTER

gl sa peticijom i "željenim" brzinama

btw Benchmarkovci kao vodeća kategorija u novim tehnologijama imali su ove brzine interneta samo pre godinu dana

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?237061-Brzina-pristupa-internetu&daysprune=-1

djmihailo: ajde prvo vidi sta je kvotovano pre tog teksta.. covek pominje kako u normalnim drzavama .. e pa ovo nije normalna drzava u evropi .. ovo je srbistan i tu pocinje problem.. a pricha je krenula da li bi srbija propala bez mega neta.. nebi .. mogli bi i sa 128/128 da prezivimo .. ili ne bi ... ;) .. ja mislim da bi .. da li treba brze bolje ? naravno ... da li sam ja shvatio kako mogu da unovchim .. e pa jesam :) ..

elem kako se u nekom roku tipa mesec dva raskida sbb u govor ... :)
ne radi .. lepo zovesh i kazesh ne radi vam net i trazish da ti se zaustavi paket ...
i oni dodju i ono i dalje ne radi ... elem.. postoje razdlnice signala 5-800MHz .. postavish je negde na kabl pre dvog stana ... :)
kroz takve ne prolazi signal za kablovski net ali prolazi tv ... imash josh i pro filtere odredjenih segmenata itd... ali ovo je
proverena solicija ... i onda oni krenu da ceprkaju po kutiji da se hebu sa konektorima .. a ti zovesh svaki dan .. kazesh kakav
je ovo stalan net.. neradi mi vec 20 dana ... hocu odstetu ovo ono ... i otkachish obavezu ugovora :) ... jer tebi ne radi net,
a sbb smatra da kad modem dnevno napravi ispod 10mb da to neradi net.. a posto nikad nemoze da se inicijalizuje modem .. nema ni neta.. ;)
pa ih cimash da menjaju infrastrukturu do stana itd... :) ... uzmesh iglu i kad treba da dodju zabodesh negde u kabl .. NEGDE ... :) .. bitno da
spoji shild i masu .. onda tv kalibrira ... itd :) raznih nachina ima ... :) ili krenesh spaljujesh modeme jedan po jedan svaki dan :) ... i pravish se
lud .. pa ne znam ja .. vash modem .. vasha mreza.. ja sam prijavio da su smetnje id a neshto nije ok :) ...

10 smajlija je malo da se prikrije koliki si zlotvor :d

Hahahahaha!!!

Ali dobre zamisli ima. :p Meni nikad ne bi ni palo na pamet.

Nisam ni citao ceo post (nisam ni 10%) ali vidim da cova ima previse vremena - ocigledno je posao u deracu, pardon ISP-u, lagan :)

Meni je wrmwrmwrm bas simpa. Ima covek rezonske poglede na svet koji ga okruzuje i ne vidim sto vama to smeta ? Svako ima pravo na misljenje i i svako ima pravo to misljenje da komentarise iznoseci svoje misljenje. Da se primetiti, da je vecini na forumu najveci problem u zivotu to sto nemaju 100/100 Mb flat. Blago vama! Onda vi automatski mozete biti svrstani u grupu povlascenih tj. onih koji imaju izuzetno kvalitetan zivot u zemlji u kojoj je prosecna plata tek nesto malo visa od republickog minimuma. Vecina vas ovde na forumu su mladi momci koji jos ne brinete o svojoj egzistenciji (ima izuzetaka svakako), racuni, dazbine itd. Ali kada udjete u to kazneno polje shvaticete gde se nalazite i nece vam biti do toga da sto pre napunite novi hdd od 3TB vec da se opremite nekim skilom ili znanjem i da bolji zivot potrazite negde tamo gde se od sopstvene plate moze priustiti i taj uber cool internet paket sa kojim bi mogli lako da "daunloadujete" ceo internet, takoreci. Dakle, wrmwrmwrm je bio u pravu kad je rekao da nam sad u ovom trenutku nije primarni problem to sto svako domacinstvo nema fiber. Kad se rese neki vazniji problemi u zemlji bice i toga. Kada - ne zna se. Kome je hitno - pravac kod rumuna, bugara (najblizi su) i onda cepajte. Procenat racunarske pismenosti u Srbiji je smesan u odnosu na ostale evrospke zemlje (izuzimajuci ex-SFRJ). Pogledajte samo ko vodi telekom i ministarstvo telekomunikacija - sve ce vam se samo reci.

@dulsrules: sve to stoji što si napisao. Ali i takvi jadni kakvi u proseku jesmo trudimo se i da uđemo u EU. Po standardu života ni Rumuni nisu ispred ovoga što si naveo, ali imaju net 2-10x brži za ISTE pare! Slično je i u Hrvatskoj, Mađarskoj... To samo govori da kod nas nešto nije u redu, da ne postoji prava konkurencija i/ili da država nedovoljno podstiče istu i napredak telekomunikacija.

Ne, ne treba mi 100/100mbit u ovom trenutku, ali bih bio mnogo, mnogo zadovoljniji sa recimo 4/1Mbit nego sa 6/0.36Mbit koji mi se nudi za pare koje se nudi!

ti bi bio zadovoljniji ali vecina ne bi a ponuda se kroji prema pravilu a ne izuzetku. kakvi korisnici takvi i paketi.

ti bi bio zadovoljniji ali vecina ne bi a ponuda se kroji prema pravilu a ne izuzetku. kakvi korisnici takvi i paketi.
Zašto si ovoliko siguran? Ako ti nije teško, ajde napravi glasanje (4/1 ili 6/0.36) ovde na forumu, pa da vidimo rezultat?

S druge strane takođe ne vidim razlog da i "manjini" ne ponude bolju opciju... Vidi samo kod mobilnih operatera koliko različitih paketa i opcija imaš, samo zato što je kakva-takva konkurencija. Ono što je očigledno je da se veliki internet provajderi ne bore za korisnike već je svako monopolizovao svoj deo tržišta (Telekom i SBB), i od konkurencije ništa!

Poslednja izmena:
pa realno je da vecina vise ceni bolji download. sto se tice mobilnih provajdera ima tu svega ali ne bih sada to poredio. kome treba bolji upload ADSL nudi nesto izdasnije pakete po tom pitanju cini mi se? tako da ko voli neka izvoli :)
i ja bih voleo da i manjina ima paket po svojoj meri ali tako je kako je. ja bih npr. voleo da pored flat paketa mogu da izaberem jos brze pakete ali sa ogranicenim protokom ali eto, ko me pita :)

Poslednja izmena:
To je ono što pričam, očigledno je onda da je konkurencija na polju internet provajdinga slaba kad korisnike niko ništa ne pita ni zarezuje...

Poslednja izmena:
anketa ti nece biti relevantna jer je logicno da ce na ovom i slicnijim forumima vise ljudi ceniti upload nego sto bi inace bio rezultat kada bi pitao prosecnog korisnika koji ni ne zna sta je upload a kamoli da oseca potrebu za necim jacim. ali mu zato treba da YT bolje radi. a ponuda se ne pravi za bench forumase.

Meni je wrmwrmwrm bas simpa. Ima covek rezonske poglede na svet koji ga okruzuje i ne vidim sto vama to smeta ? Svako ima pravo na misljenje i i svako ima pravo to misljenje da komentarise iznoseci svoje misljenje. Da se primetiti, da je vecini na forumu najveci problem u zivotu to sto nemaju 100/100 Mb flat. Blago vama! Onda vi automatski mozete biti svrstani u grupu povlascenih tj. onih koji imaju izuzetno kvalitetan zivot u zemlji u kojoj je prosecna plata tek nesto malo visa od republickog minimuma. Vecina vas ovde na forumu su mladi momci koji jos ne brinete o svojoj egzistenciji (ima izuzetaka svakako), racuni, dazbine itd. Ali kada udjete u to kazneno polje shvaticete gde se nalazite i nece vam biti do toga da sto pre napunite novi hdd od 3TB vec da se opremite nekim skilom ili znanjem i da bolji zivot potrazite negde tamo gde se od sopstvene plate moze priustiti i taj uber cool internet paket sa kojim bi mogli lako da "daunloadujete" ceo internet, takoreci. Dakle, wrmwrmwrm je bio u pravu kad je rekao da nam sad u ovom trenutku nije primarni problem to sto svako domacinstvo nema fiber. Kad se rese neki vazniji problemi u zemlji bice i toga. Kada - ne zna se. Kome je hitno - pravac kod rumuna, bugara (najblizi su) i onda cepajte. Procenat racunarske pismenosti u Srbiji je smesan u odnosu na ostale evrospke zemlje (izuzimajuci ex-SFRJ). Pogledajte samo ko vodi telekom i ministarstvo telekomunikacija - sve ce vam se samo reci.

Ja sam zivim i placam sve racune i to sa platom od 20000 (za koju, gle cuda, moram da radim izistinski). Al opet se ne sekiram. Bas me briga. Hocu brzi internet (mada mi ne treba), hocu novi komp, necu zenu (koji ce mi djavo), hocu veci TV, hocu uzivanciju. Zato zivim. Boli me uvo da se sekiram i da kukam. Bice bolje jednog dana. I jako me nerviraju crvi koji cvile i samo kukaju kako je zivot tezak. Budi musko i stegni zube.

Pa sta cu ja sto je stanje u Srbiji tesko, jel sam ja to kriv? To su samo izgovori, da nam daju internet na kasicicu. kao u fazonu, jel vidite kako je teska situacija, a vi hocete internet.

Mnogo stvari u ovoj zemlji ne valja, ali to sve polazi od ljudi. Jer svesno nece promene, odbijaju sve sto je novo. Stoje po ceo sat u credy banci i nece da uzmu karticu za bankomat. A na salteru lepo pise da uzmu karticu i ad podizu pare na bankomatu da ne cekaju. Ali niko nece, bankomatu niko ne prilazi. Pitam ja jednog kolegu koji je u credy banci sto ne uzme karticu. A on odgovara da ga to ne zanima jer voli da stoji u redu i da prica sa seljacima za papriku. I sta ja da kazem. Pa srpski narod ti je cudo jedno. Kako su navikli pre sto godina i sad bi da ostane. Odbijaju sve sto je novo. Lenji su. Zbog takvog mentaliteta i propada drzava. A mi hocemo bolji internet. Pa kome to jos treba.

Poslednja izmena:
Mozda nece karticu za bankomat jer bankomat uzima procenat od isplate veci nego na salteru kod sluzbenice ??

Nema nikakav procenat kad je u istoj banci. Ja sam u intesi i uzimam samo na bankomatu. I nema tu procenat. Samo placas za odrzavanje racuna.

Nego to su dzudze. I sta ce dzudzama internet ( ibankomat). Ajde ad sprovedemo anketu da li smo za internet ili ne. Pola srbije bi bilo za ukidanje interneta, iako ne znaju sta je to. Kad oni ne koriste, to mora ad se ukine. Nije sto oni nemaju korist, nego da mi imamo stetu.

Pa oni nece da uzmu postpaid karticu za telefon nego tri puta vise placaju pripaid. i zale se ad je mobilni skup. I kad im ti objasnih da je postpaid bolji, oni se sloze ali ga i dalje ne uzimaju. I svaki dan se zale.

Poslednja izmena:
anketa ti nece biti relevantna jer je logicno da ce na ovom i slicnijim forumima vise ljudi ceniti upload nego sto bi inace bio rezultat kada bi pitao prosecnog korisnika koji ni ne zna sta je upload a kamoli da oseca potrebu za necim jacim. ali mu zato treba da YT bolje radi. a ponuda se ne pravi za bench forumase.

Pa baš zato što prosečan korisnik ne zna mnogo i pada na jeftine reklame tu smo valjda mi iznadprosečni da pokušamo da poguramo stvari u pravcu realnog napretka. Nećemo valjda da se unapred pomirimo sa time da nam sudbinu kroje prosečni??? Uostalnom, kao što napomenuh, zašto ne bi postojali paketi i za nas, pa nije da nas baš toliko malo ima... pogledajte samo koliko ovaj forum ima članova!!!

Elem, poenta ovog foruma i jeste edukacija, što neposredno kroz sam forum, što širenjem znanja posredno, komšijama, prijateljima i sl. Inače, youtube sasvim lepo radi i na 4mbit 720p... 1080p sadržaja na YT je još uvek jako, jako malo, verovatno <0.1% od svih ukupnih...

Pa baš zato što prosečan korisnik ne zna mnogo i pada na jeftine reklame tu smo valjda mi iznadprosečni da pokušamo da poguramo stvari u pravcu realnog napretka. Nećemo valjda da se unapred pomirimo sa time da nam sudbinu kroje prosečni??? Uostalnom, kao što napomenuh, zašto ne bi postojali paketi i za nas, pa nije da nas baš toliko malo ima... pogledajte samo koliko ovaj forum ima članova!!!

Elem, poenta ovog foruma i jeste edukacija, što neposredno kroz sam forum, što širenjem znanja posredno, komšijama, prijateljima i sl. Inače, youtube sasvim lepo radi i na 4mbit 720p... 1080p sadržaja na YT je još uvek jako, jako malo, verovatno <0.1% od svih ukupnih...

pa eto, meni je realan napredak veci DL jer mi stedi vreme :) svako ima svoju preferenciju ali kao sto rekoh, prosecni ljudi ni ne znaju sta je UL jer im i ne treba veci nego sto imaju. kao sto rekoh ranije, bilo bi lepo da moze da se bira ali za sada nista od toga.

pa eto, meni je realan napredak veci DL jer mi stedi vreme :) svako ima svoju preferenciju ali kao sto rekoh, prosecni ljudi ni ne znaju sta je UL jer im i ne treba veci nego sto imaju. kao sto rekoh ranije, bilo bi lepo da moze da se bira ali za sada nista od toga.

Ti nisi normalan korisnik :p.

A nisam bogme ni ja, pošto sam zamenio kabl za ADSL i to za bolji paket za manje para, dok su svi pričali da je Kabal(TM Mortal Kombat :d) bolji.

Ali dok nekom ne smrkne, neće nama da svane......:vomit:

Besmisleno je imati veliki down a mali up. Jer kad se tako velika brzina pokusa podeliti na nekoliko racunara zbog malog up-a ne moze se iskoristiti potencijal down-a u potpunosti. Drugim recima bacene pare. Dakle, po meni je bolje imati 4/1 nego 6/0.3.

Pa baš zato što prosečan korisnik ne zna mnogo...

ne treba smetnuti s uma da prosecnog korisnika prave firme koje odredjuju cene, sto mu dodje da manijaci raznih velikih firmi u kafani za stolom uz whiskey i prasitje koriste nase "neznanje" pa lupaju cene i tako od nas "neznalica" prave prosecnog korisnika koji mora da platja nadprosecne cene

Sve u svemu, izgleda da internet provajderima fali malo sluha za korisnike, šta korisnici zaista žele, odnosno fali im da profilišu svoju ponudu tako da bude za svakog po nešto, da svako pronađe paket za sebe i svoje potrebe, želje i džep. Ono što sada rade je da na silu guraju određenu ponudu. Dakle ne bore se za korisnike i ponašaju bezobrazno i monopolistički.

Sve se nekako nadam, da dolaskom manje-više flet bežičnog interneta većih brzina (3G HSPA), i ostali internet provajderi (prevashodno SBB) će konačno malo da se trgnu i počnu da brinu za svoje korisnike i ponude im odgovarajuće pakete.

Sve se nekako nadam, da dolaskom manje-više flet bežičnog interneta većih brzina (3G HSPA), i ostali internet provajderi (prevashodno SBB) će konačno malo da se trgnu i počnu da brinu za svoje korisnike i ponude im odgovarajuće pakete.

Dobro me nasmeja ;)

i mene :)

Nije baš baš toliko smešno... OK možda je 3G HSPA kod nas traljavo implementiran od strane operatera, ali i LTE se takođe već uveliko testira, i lično sam prisustvovao testu (ne neki demo u nekom testlabu nego realna stvar, u jednom gradu u Srbiji, na otvorenom) gde je izgurano preko 120mbit DL i 20-tak mbit-a UL, latencija oko 10ms ... Naravno, uslovi su skoro idealni, tj. jedini je terminal u ćeliji, na oko 100m od bazne stanice itd. Čak i na oko 500-600m brzina je bila preko 30mbit u DL-u! Sledi testiranje sa više terminala paralelno, što diže šum (interferenciju), itd, itd, ali potencijal postoji.

Iskreno, nekako sam od žičanog broadbanda kod nas očekivao da će bržim koracima ići napred (recimo duplo brže za iste pare svake godine), a nekako se tromo prave ti koraci... 2006-te sam kod SBB-a imao 512kbit/256kbit DL/UL (+512/512 lokal), a danas za iste pare (oko 15-tak evrića), imam 6mbit/384kbit... OK, DL je očekivano porastao, ali UL samo bednih 50% za 5 godina. Tužno i jadno! Kad samo pogledam susednu Rumuniju koja je slična nama po platama i standardu, i kada vidim da za iste pare imaju 2-10x brži net, tuga me obuzme...

Po evropi se uveliko vozi ADSL2+ sa do 24mbit/2mbit pa i VDSL2 sa 50-250Mbit za DL (zavisno od udaljenosti, tj. kvaliteta linije) a kablovski operateri DOCSIS 3.0 (40mbit/30mbit DL/UL po kanalu, a kanala može biti i do 8), da ne spominjem optiku, tj FTTH koji kod nas neće još dugo (baš zbog proseka)...

Poslednja izmena:
Ti ne pratis bas na casovima jel ? Milion puta je ispricano da kad neko spomene astro brzine Rumunije i Bugarske, da je to zato sto su uzeli velike kredite iz pristupnih fondova EU i jos nekih za razvoj infrastrukture, dakle samo za ovu namenu. Pritom, kod njih nema zakona koji uredjuje rutiranje kablova tako da je suma kablova na ulicama, od bandere do zgrade i natrag. Ali suma, video sam licno. Kod nas je drugaciji zakon. A znas li koliko je skuplje da se ti potrebni kablovi ukopaju ? Ne pitaj :D

Iskreno, nekako sam od žičanog broadbanda kod nas očekivao da će bržim koracima ići napred (recimo duplo brže za iste pare svake godine), a nekako se tromo prave ti koraci... 2006-te sam kod SBB-a imao 512kbit/256kbit DL/UL (+512/512 lokal), a danas za iste pare (oko 15-tak evrića), imam 6mbit/384kbit... OK, DL je očekivano porastao, ali UL samo bednih 50% za 5 godina. Tužno i jadno!
Znaci na pogresnom si isp jer dok je na PTT-u 768/192kbit adsl 2006 bio 4000din sto je vise od 40tak evrica sada je
16/1mbit kod PTT-a 1400din

u jee ;) ua SBB ;)

Nazad
Vrh Dno