Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

Nisam toliko koristio dock pa nisam primetio neki problem. Medjutim suskalo se i pre da tu i u samom tabletu ima neki problem kod koriscenja baterije i da iz tog razloga nije implementirana batteryuse opcija.
Kada je praznjenje baterije u docku u pitanju, nije problem vec funkcija koja se nekima nije dopala, odnosno nisu znali kako tacno funkcionise. Evo i zvanicnog pojasnjenja:
“The original design of ASUS Eee Pad Transformer keyboard dock was intended to provide the most user-friendly usage experience, where the keyboard would quickly wake the tablet on a single key press. However, this requires the keyboard to remain in an ever-ready standby state. While this feature was initially well received, we have since monitored feedback requesting an even longer battery life, considering the substantial battery capacity when the Eee Pad is docked.

Subsequently our engineering team has fulfilled this request by providing an additional, optional battery saving mode. This turns off the ever-ready standby state, enabling the keyboard dock battery life to last longer. However, the trade-off is that the keyboard dock now requires a press of the power button on the Transformer Pad to wake it instead. Eee Pad users now have the freedom to choose between longer battery standby (battery saving mode) or ever-ready keyboard wake-up at any time, from the settings menu. We have already implemented this free update for the Eee Pad, and it is ready to use today.

At this point of time, most of the keyboard docks that have been sold and everything in stores today supports this new battery saving option, except those of very early shipments. While the addition of this mode may not be critical to most users, we realized some owners of the earlier units may still desire this additional feature. Despite our best efforts, unfortunately this function is not upgradable on a limited number of keyboard docks and it requires an ASUS engineer to update the device. For those customers that require this optional function, ASUS will arrange an update. Please contact local ASUS service center to make the arrangement.

The following is a step-by-step guide on how to verify if your unit can support the new optional battery saving mode:

(1) Make sure your software is updated to 8.2.3.13 or later.
(2) Dock the Pad into the keyboard dock.
(3) Go to [Settings] and select [Screen] [MobileDock Battery saving mode]
(4) Press power button on the Transformer Pad to make the unit go to sleep.
(5) With the option checked, if your unit does NOT wake up with the tap of a keyboard, the new battery saving mode is enabled and working.
(6) If your unit wakes up by a key press in both options (when the box is checked and unchecked), you have the earlier design.
(7) If #6 is true and you also require the new feature, then please contact your local ASUS service center “

Dobro, hocete li omoguciti zamenu dockova?

Ako hocete, kakva je procedura? Da li je dovoljno da se dodje sa dockom, racunom i na licu mesta zameni stara revizija za novu?

Koliko vidim po ovoj proveri tablet se budi na keyboard bez obzira na opciju iz tacke 3 sto ce reci da je stara verzija u pitanju (ocekivano)
Isto pitanje kao i salac da li to znaci da ce biti moguca zamena dockova i kako?
Dodatno mi nije jasno da li sve ovo ima veze, i kakve, sa nemogucnoscu da se vidi "battery use" u podesavanjima.
Hvala unapred i cenim vase prisustvo na Benchu. Lep primer za ostale.

Dobro, hocete li omoguciti zamenu dockova?

Ako hocete, kakva je procedura? Da li je dovoljno da se dodje sa dockom, racunom i na licu mesta zameni stara revizija za novu?

pa piše čini mi se:

" Despite our best efforts, unfortunately this function is not upgradable on a limited number of keyboard docks and it requires an ASUS engineer to update the device. For those customers that require this optional function, ASUS will arrange an update. Please contact local ASUS service center to make the arrangement".

Dakle, poziv servisu ili upit na asus.support mail.

Za one koji su se plasili da root-uju transformera, neka pogledaju sledeci link:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1185104

Procedura je veoma jednostavna, samo je potrebno da pri bootovanju tablet podignete u APX modu (tako sto se nalegne na pwr+vol up dugmice pri boot-ovanju). Instalirajte CWM (clockwork mod), root-ovani WW firmver, busybox i superuser apk (sve imate u meniju). Posle cete moci na izuzetno jednostavan nacin da instalirate bilo koji drugi firmware - snimite firmver na SD karticu, boot sa pwr+vol up, pa vol down, malo setanje kroz menije i navodjenje clockwork-a do putanje firmware zip fajla.

Ovaj tablet deluje vrlo interesantno, cini mi se da mu je jedina konkurencija novi Samsung Galaxy....
Imam par pitanja:

1. Citam po interentu da ovaj tablet ima ozbiljne probleme sa baterijom, samo nisam siguran da li je u pitanju baterija na samom tabletu ili je problem u docking station-u?
Vidim da na http://forum.xda-developers.com -Battery draining on the dock ima tema sa preko 80 stranica, gde se ljudi zale na bateriju.
Kazu da su u pitanju dve serije sa oznakama B50 i B60.

2.Sta se ovde kod nas prodaje? Da li cekati da se oglasi Asus podrska pa tek onda kupovati? Citam da se po Evropi vec rade popravke/upgrade

3. Posto tablet nema klasican usb , da li moze preko ovog dodatka da se kace i pravilno funkcionisu dodaci sa klasicnim usb-om ?
wA7Ey.jpg

USB Micro B (M) to USB A (F) Adapter - Converts USB Micro B Devices to Full Size USB A!

Ovaj tablet deluje vrlo interesantno, cini mi se da mu je jedina konkurencija novi Samsung Galaxy....
Imam par pitanja:

1. Citam po interentu da ovaj tablet ima ozbiljne probleme sa baterijom, samo nisam siguran da li je u pitanju baterija na samom tabletu ili je problem u docking station-u?
Vidim da na http://forum.xda-developers.com -Battery draining on the dock ima tema sa preko 80 stranica, gde se ljudi zale na bateriju.
Kazu da su u pitanju dve serije sa oznakama B50 i B60.

2.Sta se ovde kod nas prodaje? Da li cekati da se oglasi Asus podrska pa tek onda kupovati? Citam da se po Evropi vec rade popravke/upgrade

3. Posto tablet nema klasican usb , da li moze preko ovog dodatka da se kace i pravilno funkcionisu dodaci sa klasicnim usb-om ?
wA7Ey.jpg

USB Micro B (M) to USB A (F) Adapter - Converts USB Micro B Devices to Full Size USB A!

Ok je da ne citas svih 11 strana teme ali mogao si da procitas barem ovu stranu pa bi video odgovore na ova prva dva pitanja :)
Sto se tice 3 pitanja Transformer ima klasican USB ne microUsb tako da ne da ti ne treba ovaj dodatak nego ne bi imao gde ni da ga utaknes u Transformer ;)

btw na xda-developers forumu covek je nakacio uputstvo kako da se dobije full 3g support... potreban je root, stavio je zip arhivu koja posao radi automatski preko vec pominjanog clockowrk-a.

Ja sam inace to svojevremeno radio rucno ali mi nikad nije uspelo da stvar doteram do kraja... ispostavilo se da posle snimanja fajlova i libova treba vratiti uredjaj na factory defaults i prilikom onih ekrana za pocetno setovanje navesti da je 3g model, ne wifi. To mi u zivotu ne bi palo na pamet :)

edit - evo i linka http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1151097

Poslednja izmena:
Sto se tice 3 pitanja Transformer ima klasican USB ne microUsb tako da ne da ti ne treba ovaj dodatak nego ne bi imao gde ni da ga utaknes u Transformer ;)
Koliko se sećam full USB se nalazi na keyboard docku dok je na samom tabletu samo microUSB :trust:

Tako je, ne postoji USB ni u kakvom obliku na samom tabletu.

Ok je da ne citas svih 11 strana teme ali mogao si da procitas barem ovu stranu pa bi video odgovore na ova prva dva pitanja :)

Procitao sam ja celu temu, takodje sam procitao 20-tak stranica na xda forumu, zato i pitam, jer mnogo njih tamo kazu da im je trazeno da na servis posalju i dock i tablet.
Sto se tice mini usb-a moja greska, moguce da sam negde pogresno procitao.

Znaci ako uzmem samo tablet, onda moram da imam citac microSD kartica, da bih mogao da prenosim sadrzaj sa racunara na tablet?

Ili da stavis neki od programa za razmenu podataka preko WiFi mreze, ni to nije preterano komplikovano.

Procitao sam ja celu temu, takodje sam procitao 20-tak stranica na xda forumu, zato i pitam, jer mnogo njih tamo kazu da im je trazeno da na servis posalju i dock i tablet.

Znaci ako uzmem samo tablet, onda moram da imam citac microSD kartica, da bih mogao da prenosim sadrzaj sa racunara na tablet?

Mozes preko WiFi-ja kao sto rece covek ali mozes i preko AsusSynca.
Tablet ima onaj 40 pinski prikljucak i isti kabal koji ide od tableta do punjaca izvadis iz punjaca (usb je na tom kraju) i prikljucis na komp za sinhronizaciju.

A za ovuaj dock i bateriju je rekao covek iz Asusa da jos nisu dobili instrukcije sta i kako pa se nadamo da ce nas obavestiti ovde kad budu znali proceduru.

Pitao si: da li postoji usb i da li moze preko ovog dodatka da se kace i pravilno funkcionisu dodaci sa klasicnim usb-om ?
Odgovor: Ne bez docka.

A ako hoćeš da preneseš sadržaj sa PC-ja na tablet, uz tablet se dobija kabl za punjenje (usb) koji takođe možeš da ubodeš direktno u PC i preneseš šta god hoćeš.

Btw nabudzili su i dualboot - po ceni 4 GB prostora interne mem kartice dobija se android/ubuntu for netbook combo. Koliko vidim ubuntu i dalje ne podrzava sav hardver OOB (graficku akceleraciju napr), ali cak i bez toga dual-boot transformer postaje jedna jako, jako ozbiljna sprava.

Posle ovoga ja više nemam nikakvu dilemu koji ću tablet pazariti. :)

Evo ga link za dualboot -> OVDE

U principu nije transformer jedini android tablet gde je ovo moguce uraditi, svaki model ima podjednake sanse da dobije dual-boot (mozda u nekoj buducnosti i triple-boot sa windowsom 8?), a moguce je da slicna uputstva postoje i za ostale popularne modele (xoom, iconia, galaxy) - nisam cesljao po netu toliko detaljno da znam.

Btw nabudzili su i dualboot - po ceni 4 GB prostora interne mem kartice dobija se android/ubuntu for netbook combo. Koliko vidim ubuntu i dalje ne podrzava sav hardver OOB (graficku akceleraciju napr), ali cak i bez toga dual-boot transformer postaje jedna jako, jako ozbiljna sprava.

Uf to bas lepo zvuci. Jos ako tu moze da tera i Kubuntu umesto Ubuntu navikao sam se na Desktopu ;)

Vec nedelju dana ga ne koristim jel je nesto otkazalo punjenje (kabal verovatno) a barem ce jos toliko biti na servisu :(
Inace ovi u Kimtec servisu ja ne znam sta njima tamo rade kad su onako nervozni i smoreni. Otisao sam kod njih super raspolozen, izasao sam smoren samo tako. Dobro nisam produzio u Dunav odmah :p

Sad, ne bih mogao da dam desnu ruku, ali pretpostavljam da je umesto ubuntua moguce nabudziti bilo koju drugu distribuciju, za pocetak potrebno je ceo rootfs iskompajlirati za ARM arhitekturu.

Mislim da je moguce i doinstalirati KDE na butabilni ubuntu pa tako zaobilazno uraditi tranziciju ubuntu -> kubuntu (u slucaju da KDE paketi stoje u ARM repoziturijumu ubuntua), pa ko ima vremena neka proba i sam.

edit: btw, procedura sa youtube-a koju je dao Spacemaster ne daje dualboot - covek menja android bootloader sa ubuntu-ovim i vice versa. Sam Ubuntu na videu radi preko loopback-a tj ceo fajl sistem se mountuje iz IMG fajla koji se nalazi na MMC kartici. Posledica - sistem U/I operacije radi za red velicine sporije nego sto bi 'trebalo' i od onoga sto se postize algoritmom sa linka koji sam ostavio u prethodnom postu (a u sta sam se i licno uverio).

Poslednja izmena:
Posto mene mrzi da citam svih 12 strana a siguran sam da neko vec ima odgovor u rukavu, daklem:
U specifikacijama navode GPS - da li ima interni GPS cip ili je to standardno marketing filovanje koje
se bazira na google maps i slicnim navigacijama ali samo preko internet veze?

Posto mene mrzi da citam svih 12 strana a siguran sam da neko vec ima odgovor u rukavu, daklem:
U specifikacijama navode GPS - da li ima interni GPS cip ili je to standardno marketing filovanje koje
se bazira na google maps i slicnim navigacijama ali samo preko internet veze?

Ima Gps cip naravno. Nije mi jasno ovo sto si napisao. Google maps takodje koristi interni GPS cip (ako ga ima) jedino sto mape vuce sa neta, mada od skorije i kod njih postoje mogucnost z aoffline rad da ti keshira mape dok si na wifi pa da ih osle koristis.
Ako neces Google maps onda instaliras koji hoces program za navigaciju (ne dolazi sa nekim preinstaliranim).
Nisam jos stigao da namestim neki app tog tipa. Planiram da kupim NDrive ali treba proveriti i koji se najbolje ponasa na ovoj rezoluciji.

Pa google maps moze da radi i bez pravog gps cipa, samo preko neta. Doduse ovo je na telefonima,
pa tu verovatno kombinuje pozicioniranje preko mobilne mreze i internet rutiranje.

Hm hm, bas se dvoumim izmedju ovog i Iconia taba. Ovde me odbija sto nema usb port, a opet
ima GPS... :mad:

Meni licno ne treba tablet kao zamena za racunar (mada, ta tastatura deluje kao veoma fina dopuna), ni za telefon, tako da mi ne trebaju ni USB, ni zadnja kamera, ni HDMI, vise su tu za mozda zatreba nego za koriscenje. Sa druge strane, GPS je koristan definitivno. Zavisi od ukusa i potreba, pretpostavljam...

Slayem se sa Johnyjem. Ja sam se gledao Ikoniju pre Transformera ali Gps je ipak mnogo funkcionalniji od Usb-a. Imam usb na docku ali ga i nisam koristio nesto ya sada. Gps sa druge strani znaci dosta na ovakvom uredjaju.

Ima gps i odlicno radi bez konekcije sa internetom.
Koristio sam google maps, google earth i osmand dok sam bio na odmoru.
Google maps i earth treba da se startuju dok imas internet i predjes deo koji zelis da imas u cashu i posle ih bez problema koristis bez neta.
U osmand mogu da se ucitaju offline mape.

Vec nedelju dana ga ne koristim jel je nesto otkazalo punjenje (kabal verovatno) a barem ce jos toliko biti na servisu :(
Inace ovi u Kimtec servisu ja ne znam sta njima tamo rade kad su onako nervozni i smoreni. Otisao sam kod njih super raspolozen, izasao sam smoren samo tako. Dobro nisam produzio u Dunav odmah :p

I ti isto. Ja cekam vec tri nedelje. Dock je neispravan. Zadrzali su mi ceo tablet i tako vec tri nedelje. Jedva cekam da ga dobijem nazad.

Vrh Dno