Nema igara na G+.![]()
Hint: prepoznajete li novčanice![]()
Jel se sećate ovog blama?![]()
'De ste B92! pozdrav, evo ja da vam resim ove mitove:
10. Uključen mobilni će srušiti avion - AviJoni i njihovo letenje se, iz podugackih razloga u koje necu da ulazim regulisu iz Amerikama. sve novo sto oces da uvedes - prolazi americku kontrolu, svaki ruski avion ili bilo koje druge proizvodnje - mora da se "overi" u aemrici. zapravo je cela paranoja oko bombi i terorista, i CELA ova gungula oko cekanja letova i provere, carine i ostalo - nastala zbog DB Cooper-a (lik koji je opljackao komercijalni avion uz pretnju bombom i skocio sa padobranom, nikad pronadjen). mozda pamtite DB Cooper-a iz "Prison Break" gde ga fiktivno glumi matori Charles Westmorland. ranije si doso na aerodrom u pola 12, poleteo u 12, sada ti primera radi, na odredjenim aerodromima skidaju i gace (Domededovo)
FCC (Federal Comunications Commision) je u proslosti pod uverenjem da mobilni signali mogu da pokvare senzore aviona, doneo tu odredbu. kasnije je to dokazano kao pogresno.
PRAVA ISTINA - je da neki stari avioni ZAISTA mogu da budu pod smetnjom elektricnih signala bilo kakvih elektricnih uredjaja, dok sa novijim letelicama to nije slucaj. u pitanju je zasticenost uredjaja u samom avionu, i tehnologija koja se koristi. a sobzirom da dan danas lete avioni 198x godiste, pogotovo u trecem svetu - zabrana i dalje stoji. plan FCC-a je da eventualno za koju godinu ukine ovu odredbu.
9. Tablete protiv malarije vas ne štite od nje - Kinin, i ostali lekovi, kada si vec dobio malariju - uspavaju sa manje od 100% procenata. pilule protiv takodje. malarija je izazvana od strane Plasmodijum-a (parazit) i ima trenutno 4 poznate vrste, dok mi kao civilizacija zapravo nemamo ni 80% kompletnog znanja o Biohemiji, iako nas skole i medicina i javnot ubedjuju u suprotno (sa "sigurnim i definitivnim" izjavama o ovome ili onome). Dan danas nisu jasna neka svojstva VODE (a da, H20 se sprda sa naucnicima i razumom), Kofein nije definitivno odlucen da li je stetan ili nije. tako da - vidite da izbegavate tu malariju, i putovanja u afrike, osim ako bas morate. ili ako ste u dobrim odnosim sa Gregory House-om, on ce da resi problem ako nastane.
8. Kurs je bolji kod kuće - od svih stvari, vi spomenuste "specijalne bankovne racune" a ne spomenuste dilere. jeste menjanje kod dilera ima svoje opasnosti, jer ne mozes mu reklamirati transakciju, ali primera radi - kada je zimus u kini 100 evra bilo 880 Juana, ja sam kod Dilera, pre toga proverenog od strane poznanika, dobio 1040 juana za 100 evra. dakle - informisanje, priprema i eto ustede i zarade cak.
7. Rezervacijom unapred uštedećete novac - e ovde pogresiste silno. jeste, ustedecete neki dinar, ako rezervisete u napred. ali NAJVECA usteda je u lepo isplaniranim povezanim letovima.
Mi u srbiji imamo problem, sto JAT ima flotu "traktora sa krilima" i ne smeju da mrdnu dalje od tri drzave uzduz i popreko, da se ne bi srusili. ostali avio prevoznii se nisu bas potrudili da nam ponude niti Low cost, niti neke bolje destinacije.
e sad, imamo i DRUGI problem - NIJEDNA pretraga NIGDE na internetu ti nece dati LISTU letova, vec ISKLJUCIVO kalkulatore leta. nigde se ne moze videti - "ovaj leti odavde dovde", vec samo mozes da ukucas gde bi ti da letis, pa ti "oni daju resenja".
usteda povezanim letovima se radi tako sto uz pomoc odredjenih sajtova ganjate - uzasno dugacak tranzit. primera radi:
Beograd - Hong kong (preko moskve, ili franfurta) je najjeftiniji uglavnom preko Aeroflot-a (ruska varijanta JAT-a, socijalni avioni, babe stjuardese) i iznosi - 1000 evra. ukoliko strpljivom pretragom preko tih sajtova, ukucate svaki moguci datum, pronaci cete u jednom trenutku let koji ima tranzit od - 14 ili 15 sati. i u tom slucaju, karta moze da bude i 600 evra. a da zaradite 400 evra, za 14 sati shetkanja po Sheremetjevu, gde se moze lako naleteti na hot korejanke i ukrajinke i ruskinje - je vise nego povoljno. kog zanima, mogu da mu napisem i gde moze da se zasteka na domededovu ili sheremetjevu, da odspava (2 otvorene kancelarije, uvek prazne, nema kamere)
6. U inostranstvu se morate cenkati - jel ovo mit ? cek cek, da ispravim - "svugde se morate cenkati". cenkanje nije vas zvanican posao, niti cete time uvrediti "kolege", jer se cenkanje obavlja sa ljudima koje cete videti taj jedan put u zivotu. a ukoliko prodavac spreman da da po manjoj ceni - zasto ne bi uzeli po manjoj ceni ?
Primera radi - ocu da kupim svileni kimono u Pekingu. kaze prodavacica sa Silk Marketa - 2000 juana! (200 evra). ja reko - aj zdravo. krenem, ona me vuce za rukav, vristi - 600 juana (sad je odjedared 60 evra) ja reko - necu, jer si htela da me prevaris. ona me i dalje vuce za rukav, spusta cenu na 500 juana. ja reko - mozes da dobijes 100 juana (10 evra) jer ja znam da je to prava cena, dao bi ti i vise nego si bezobrazna. ona mi pusta rukav, ja vadim 50 (5 evra) i kazem - neam vise. oces, neces ? ona daje i psuje na kineskom.
a amer, koji dodje, ili neki bahat srbin za primer - spustice sa 2000 na 1000 juana, platice svileni kimono 100 evra, i bice ubedjen da je on prevario kineskinju, a ne ona njega. dakle - cenkajte se, gde god da ste, za svaki moguci evro.
5. U inostranstvu će vas opljačkati - naravno da oce,. uvek budite obazrivi. to sto su u "belome svetu" stope kriminala manje, ne menja cinjenicu da je ljudski um iskrivljen, i da se svi bore za svoje parce leba. pogotovo ako ste u mestu gde znate samo engleski, a niko ga ne prica. taksisti, prodavci, lokalno stanovnistvo - uzece vam sve iz dzepa ako ne pazite.
4. Džet leg se javlja zbog nedostatka sna - nemo' da se ljutite vi sa B92 ali ovo nije "klasican mit". ja kad god sam leteo sa novijim Air Busevima koji predu, i gde sam mogao da odspavam, nisam osetio dzet leg kada stignem, a pricamo o vremenskim zonama sa 8-9 sati razlike. a kad sam leteo u kantama od Aeroflota, u kojima je 8 sati letenja kao u vesh mashini - iskrivio sam se od umora kad stignem.
3. Izleti ne pružaju autentično iskustvo - wikitravel .. ? nema tog vodica koji zna vise od internet zajednice. jednostavno nema.
2. Svi razumeju engleski - slazem se, mit je, niko ne prica engleski, u Kini, rusiji, Francuskoj chak, zapravo bilo kojoj zemlji gde im jednostavno ne treba ili gde forsiraju domaci jezik.
1. “Last minute” letovi su najjeftiniji - jel moze neko u srbiji da mi kaze, gde to kod nas, ima last minute zaista ne znam eto, nisam video ni formu, niti proceduru kako jedan moze da juri last minute .. ?
veliki poz za svetske putnike!
(Igoritza, 4. avgust 2011 11:17)
Mi u srbiji imamo problem, sto JAT ima flotu "traktora sa krilima" i ne smeju da mrdnu dalje od tri drzave uzduz i popreko, da se ne bi srusili.
igoritza pwnuje
http://www.b92.net/putovanja/komentari.php?nav_id=529662
pretpostavljam da je to ovaj nas![]()
Joooj, ovo je omiljena srpska rečenica svakog ko sebe zamišlja kao stručnjaka u vazduhoplovstvu, a u stvari nema pojma o čemu priča. To što u upravnim odborima sede vaške je druga stvar. I molim da se ostavi ovaj komentar zbog odbrane moje nesuđene firme![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari