Šta je novo?

Amazon Kindle 3

dozla

Čuven
Učlanjen(a)
08.05.2002
Poena
620
Kindle 3
Pre nekog vremena sam došao u posed Kindle 3 ebook readera. Evo ga i kratak rewiev.

Cena i dostava:
Kindle je moguće naručiti preko amazon.com za 139 dolara. Uredno stiže u Srbiju, podržana je kupovina knjiga preko Amazona. Postoje modeli i sa 3G opcijom i to radi bez ikakvih problema. Korisna stvar je naručiti i fotrolu sa svetlom za isti, za dodatnih 60 dolara. Cena slanja za Srbiju je oko 40 dolara. Problem je naša carina koja će na ime poreza, carine i špedicije da vam uzme i do dodanih 8000 dinara. Može da se desi da i ne platite ovaj harač, ali je u pitanju čista lutrija. Ja sam svoj primerak naručio preko amazon.co.uk (111 funti sa besplatnom dostavom u UK) i prijatelj mi je doneo lično, tako da sam na taj način izbegao peripetije sa carinom.

Sadrzaj pakovanja:
Kindle 3
Quick start guide
Punjac i micro usb (u mom slucaju punjac je za engleske uticnice) ali u svakom slucaju mozete koristiti bilo koji USB punjac uz odgovarajuci kabal (micro usb) ili ga puniti tako sto ga povezete na racunar.

Software:
Ukoliko već imate knjige u elektronskom formatu, potrebno ih je konvertovati u .MOBI format i prebaciti na kindle (mozete snimiti i u .PRC ili . AZW) Ja sam koristio Mobipocket i Calibre. Oba programa su besplatna za korišćenje i daju krajnje zadovoljavajuce rezultate. Međutim problem su PDF fajlovi koji u sebi sadrže tebele, formule i napredno formatiranje. Generalna preporuka bi bila da se uzme Kindle DX sa 9.7" ekranom i ti fajlovi čitaju direktno iz PDF-a. Najbolje rezultate pri konvertovanju ovakvih fajlova sam dobio konvertovanjem iz PDF-a u doc uz pomoć Abby FineReader programa, pa onda konvertovanjem u mobi format uz pomoć gore pomenutih programa. Tabele i formule sam u Abby FineReadery obelezavao kao slike, tako da sam na kraju dobio čitljivu knjigu. Za pregled knjiga na racunaru koristim Kindle for PC (dostupan i za sve ostale platforme uključujući i mobilne uređaje).

Dosupnost sadržaja:
Sve knjige koje postoje na Amazonu mogu se naručiti direkno sa Kindla. Ako uzmemo da prodavac ne plaća štampanje, distribuciju, skladišni prostor... smatram da je cena ovakvih elekronskih formata i dalje skupa u odnosu na hardcopy izdanja. Fiction knjige, već formatirane za Kindle, na engleskom je moguće skinutu bez nekih velikih problema. Sa stručnom literaturom je malo veći problem, tako da ćete verovatno morati da nađete PDF izdanje i da uradite konverziju. Izbor već formatiranih knjiga na srpskom jeziku skoro da i ne postoji, ali takođe ih možete konvertovati bez problema. Naša slova prepoznaje, pa i ćirilicu, koja na kindle 2 nije podržana.

Utisci:
Kao i na svakom ebook čitaču, koji ima e-ink ekran, čitanje nije zamorno i moguće je provesti više sati u čitanju bez znakova zamora očiju. To je ujedno i glavna odlika ovakvih uređaja. Ukoliko tražite multimedijalni uređaj od koga očekujete da u pauzama čitanja malo surfujete internetom, pročitate mail i slično, ovo nije uređaj koji će vam to omogućiti. Ovo je uređaj prvenstveno namenjen čitanju knjiga i tekstova. Zbog karakteristika e-ink tehnologije pozadinsko osvetljenje ne postoji, samim tim za čitanje u mraku vam je potreban neki eksterni izvor svetlosti (kao i kod pravih knjiga). Slova su jasna i bez problema mogu da se uporede sa pravim štampanim izdanjem. Ekran prikazuje više nijansi sive, tako da ne očekujete da ćete videti slike u koloru. Verovatno će se u bliskoj budućnosti pojaviti i ekrani koji imaju mogućnost prikaza boja, ali koliko sam upoznat za sada ih nema u širokoj upotrebi.

Moguće je podešavati veličinu slova, kao i landskape opciju. Uređaj je mali i lagan i u potpunosti služi svrsi. I posle dugog čitanja ne javlja se zamor u očima kao kod klasičnih ekrana. Baterija, po specifikacijama proizvođača, na ovom modelu traje i do mesec dana. Uređaj nije dugo kod mene da bih ovo proverio, ali svakako baterija dugo traje i ne bi trebalo da prestavlja problem da odete na duži put a da zaboravite punjač. Konekcija sa računarom se ostvaruje preko USB veze (micro USB) a na ovaj način je moguće i puniti uređaj. Postoji mogućnost pretraživanja sadržaja, obeležavanja, dodavanje zabeleški i bookmark-a. Odlična funkcija je ugrađeni Oxford rečnik koji omogućava da postavljanjem kursora na reč, dobijete značenje te reči. Pritiskom na taster enter ulazite u rečnik gde je kompletno objašnjenje za tu reč, ukoliko vam treba šire objašnjenje. U sebi ima 4GB memorije i ne postoji mogućnost nadogradnje. Podrška za EPUB format je izostala.

Kindle 3 VS Kindle 2
- Veličina Kindle-a 3 je nešto manja od dvojke iako je ekran ostao isti. To je dobijemo smanjivanjem plastike oko ekrana. Tastatura i džojstik su malo redizajnirani. To možete videti i na sledećoj fotografiji (pri ruci mi je bio samo telefon, pa je kvalitet loš).

- Kontrast na trojci je primetno bolji, zvanične informacije kazu i do 50%. Ne znam da li je to tačno, ali svakako je primetno bolje.
- Odziv pri promeni stranice je takođe ubrzan.
- Imam ga kratko da bih mogao da sudim o bateriji, ali na zvaničnom sajtu pise da ovaj model može da izgura i do mesec dana sa ugašenim Wi-Fi. Ja sam imao neki čudan problem sa dvojkom jer mi se relativno brzo praznila baterija koristio ga ili ne (dve-tri nedelje).
- Dodate su neke nove mogućnosti kao sto je web browser

Mišljenja sam da ukoliko već posedujete kindle prethodne generacije nema potrebe sa upgrade. Ništa revolucionarno nije dodato. Ukoliko razmišljate da prvi put uzmete ebook reader, slobodno uzmite Kindle 3 u razmatranje.

Posedujem Kindle 3G i nisam baš lud za kupovinom knjiga preko Amazona...pa ih (hvala Bogu) uspešno skidam sa neta...
Kako bi mi naslov i autor bili vidljivi potrebni su nekakvi `metafajlovi ili metadata`...(da ne pominjem konverzije i slične z...)...pa sam počeo da koristim program Calibre (čovek bi rekao ok aplikacija...radi sve)...ali tu počinju problemi...pre neki dan (kada sam skupio gomilu knjiga...25 kom.) i pokušao da ih pošaljem na e-čitač poslao je samo polovinu...svaka moja sledeća komanda da pošaljem preostale knjige bi rezultirala brisanjem neke od knjiga na čitaču i dodavanjem odabrane (za slanje) tako da uglavnom ne mogu da uradim ono što želim...da li postoji neki `pametniji` program za ove poslove...
il je snijeg il su labudovi...ma labudovi nisu garant!

Jel neko narucivao kindle dx iz Srbije?

@ninja2010 - Bolji i kompletniji program od Calibrea za tu namenu nećeš naći. Bar ja ne znam za takav. Imam Kindle 3 i veoma uspešno konverujem sve i svašta preko Calibrea, uključujući i knjige na našem jeziku (na latinici).
Verovatno ti se Calibre nešto zaglupio. Jesi li probao prebacivanje knjiga nakon restarta računara? Ako se problem ponavlja, probaj neku noviju verziju Calibra.

moji kindle3 ima obicaj na da se ne puni kad ga prikacim... tj pocne i onda izbaci precrtanu bateriju i kaze "not charging" momenat kad to uradi je ustvari momenat kad se prijavi kao flash disk na racunaru, tako da je problem definitivno SW prirode. najcesce ga iskopcam i ukopcam ponovo i onda radi. Pretpostavljam da bi mi jedan od onih kineskih kablova sto su prakticno samo charger kablovi (bez data) resio problem...

nisam uzeo nikakvu futrolu, one sto mi je nudio su mi bile preskupe, pa sad smisljam da mu sasijem nesto, a svetlasce cu uzeti u ikei za 2-3e...

i nakon restarta se ponaša isto...koristim poslednju verziju Calibre programa...

Mobipocket Creator. Pokusaj sa time da konvertujes.

Primetio sam da u poslednje vreme cesto dobijam update za Calibre. Inace nemam takav problem, i zvuci jako cudno. U svakom slucaju mozes da uradis copy/paste konvertovanih fajlova na sam uredjaj.

Ozbiljno razmisljam da kupim Kindle, ali nisam detaljno upoznat sa uredjajem. Imam gomilu knjiga u PDF formatu (nesto skenirano, nesto ocr) i za to bi se uglavnom koristion (nikakav download sa Amazona i sl). Drugo, kakav web browsing podrzava Kindle - da li je to i dalje samo Wikipedia i Amazon.com, ili mogu i drugi sajtovi (kapiram da nema animacije, ali to nije kljucno). I konacno, koju verziju preporucujete (novac nije presudan faktor)?

Odgovori mi trebaju hitno, hvala unapred!

Zbog podrške raznih formata (i zbog surfovanja), Nook je uvek bolje rešenje. S tim što ako nameravaš da čitaš neOCRovane pdfove, slobodno precrtaj mali ekran, sve ispod 9.7'' je neupotrebljivo u te svrhe.

Sto se formata tice, prilicno je irelevantno. Ima gomila konvertora iz jednog foramta u drugi tako da se to resi lako. Za velicinu ekrana se slazem, mucnje je citati pdf na malom ekranu. Ja imam kindle 3 i zadovoljan sam, ali i nook je odlicno resenje, pogotovu sto ima e-ink touchscreen, nekako je prirodnije za upravljanje. Iskreno, ja nisam imao izbora kada sam kupovao kindle, ali da sam imao kupio bih nook.

Da se upišem i ja. Od pre para dana sam postao srećni vlasnik Kindle-ta.

Ja sam ga uzeo kad je bio na akciji, za 114$ (za isporuku na teritoriji USA). Uz njega sasvim fina futrola od ruske skajke za 10$, radi posao više nego dobro. Isporučen na adresu prijatelja u USA, koji ga je otpakovao, poskidao nalepnice, pakovanje itd, stavio u tu futrolu i poslao mi na kuću u Srbiju USPS-om. Stiglo je za 7-8 dana, poštarina 13$, bez dodatnih troškova (carina, špedicija itd). Doneo kurir kući, nisam čak ni u poštu išao da podignem paket.

Tako da me je izašao oko 8000din, za te pare ne može bolje nikako.

eInk je ČUDO. Ne bih ovo menjao ni za kakav drugi ekran za potrebe čitanja. Ovo je ekstra sprava, za sve sem PDF-ova sa velikim crtežima, tabelama, šemama itd. Text to speech radi super, MP3 player takođe. Browser otvara sajtove korektno, samo nije za neko precizno kliktanje, teško je dovesti kursor precizno gde treba, ali za pregled vesti/googlanje može da posluži, ne očekujte ništa specijalno.

Vidim da uređaj može da se Jailbrekuje, da se doda svašta, svašta menja itd, ali tek treba time da se bavim.

I sam htedoh ovih dana da napravim jedan review.
Drago mi je da ima jos ljudi koji su upoznati sa ovom korisnom spravicom.
Evo i mog ceda :

25jccc9.jpghttp:

Ajde ako vam nije tesko sve sto uspete lepo i korisno da dodate na njemu napisite kraci post.
Jeste li pokusali da kupite knjige na Amazonu?
Da li vam prave problem sto ste iz Srbije tj. vecinu knjiga ne mozete da kupite?

Iskreno, nisam ni probao da kupim nijednu e-knjigu. Imam ih hiljade već u elektronskom formatu, na srpskom i engleskom. Hrčak, šta ćeš bar to nije teško skinuti i čuvati, kao DivX ili HD video.
Ja sam probao da skinem besplatne, ide bez problema. Inače, knjige možeš kupiti i bez da poseduješ Kindle uređaj. Samo napravi account na Amazonu, skini Kindle for PC, i u njemu možeš da skupljaš i čitaš e-knjige. Za knjige koje se plaćaju potrebna je Visa ili neka druga kartica.

E da, pa neki dan sam naručio najnovijeg Martina za prijatelja (hardcopy, ne ebook), poslali su mi bez problema na adresu u Srbiji, očekujem je do kraja jula.

Ajde ako vam nije tesko sve sto uspete lepo i korisno da dodate na njemu napisite kraci post.
Jeste li pokusali da kupite knjige na Amazonu?
Da li vam prave problem sto ste iz Srbije tj. vecinu knjiga ne mozete da kupite?
Odakle ti ovo? Knjige, CD-ove i DVD-ove je Amazon barem od 2001-2002 slao bez problema u Srbiju. Za polovne knjige (ne prodaje ih direktno Amazon) i ostalo je vec malo komplikovanije.

Poslednja izmena:
Knjige nisam kupovao vec sam se posluzio for free sa neta ;)
Jedina zamerka je knjiga u PDF-u jer je font slova zbog samog formata jako mali pa
je citanje napor.Moze da se poveca i promeni nacin listanja ali mi nekako ne lezi,stvara konfuziju kada uvelicam
pa idem levo desno da bi nastavio gde sam stao od reci do reci..

Znam, zato sam ja i kupio kineski tablet za male pare za citanje PDF-a :)

KO ima iskustva kakv je odnos tablet kindle. Tj da li je možd abilje kupiti kvalitetan tablet ili kindle

Priupitaj se za čega ti treba uređaj, pa će ti se samo kazti. Ako želiš ugodno da čitaš knjige onda kindle, ako želiš da zvrjiš na netu onda tablet...

Pitanje i jeste da li kvalitetniji tablet može da bude bolje rešenje za čitanje knjiga kad se uzme u obzir i cena, naravno, kao i dodatne mogućnosti koje pruža

Kindle i tablet ne mogu da se porede. Trebaju ti oba.

Ako baš mora jedan uređaj, a očigledno ti je bitno da to bude i sprava za konzumiranje internet sadržaja, uzmi tablet.

Apsolutno, tako kako citam knjige na kindlu, ne bih nikad moga ni na jednom tabletu, a i drzim ga u kupatilu u koverti za dvdove |) treba mi futrola defintivno...

Nekoliko pitanja za vlasnike:
Da li je moguće Kindle prebaciti na drugi account?
Burazer mi je u Americi, pa može da mi uzme, ali s obzirom da shipping adresa mora biti vezana za account, da li mora na njega da ide ili mogu i ja da privremeno promenim adresu na svom accountu na tu američku, pa posle da vratim? U stvari, kakva je uopšte prednost da Kindle bude baš na mom accountu, ne razumem...
Još nešto, kako se plaćaju e-knjige sa Amazona? Imam nameru da kupujem originale. Hvala unapred

Kindle stiže vezan na nalog onoga ko ga je naručio sa Amazona. Ali ima opciju "Deregister" pa možeš da ga "otkačiš sa tog naloga i povežeš sa svojim. Inače, ne bi ti ga ni poslali u Srbiju, tako da ti je adresa u USA jedino rešenje. Vidi gore kako sam ja došao do mog primerka. Ti možeš da ga kupiš i platiš sa svog naloga, samo dodaš još jednu adresu isporuke.

Kad napraviš acc na Amazonu, vežeš neku karticu (Visa, Maestro itd) na njega i sa te kartice ti skidaju pare, za knjige, Kindle, šta god. Knjiga ti stiže odmah na Kindle, ako si u dometu wireless-a.

Inače, ne bi ti ga ni poslali u Srbiju, tako da ti je adresa u USA jedino rešenje.

Nije tacno, Amazon salje u Srbiju, ja sam moj narucio i stigao je uredno za jedno nedelju dana. Problem je bio sto su mi trazili 8500 dinara za carinu i spediciju, rekao sam im da lepo vrate paket nazad pa sam narucio preko drugarice iz Madjarske, ona nije platila nista dodatno. Kada sam narucivao WiFi verzija je kostala 140$ + 20$ dostava

Poslednja izmena:
85 evra je mnogo, stvarno su bezobrazni :smackbum:

Nije tacno, Amazon salje u Srbiju, ja sam moj narucio i stigao je uredno za jedno nedelju dana. Problem je bio sto su mi trazili 8500 dinara za carinu i spediciju, rekao sam im da lepo vrate paket nazad pa sam narucio preko drugarice iz Madjarske, ona nije platila nista dodatno. Kada sam narucivao WiFi verzija je kostala 140$ + 20$ dostava

My Bad. Do sada sam kupio par satova, naočare i slično. Ni za šta od toga nije bila opcija da se šalje kod nas, pa sam pretpostavio da je tako i za Kindle. Možda je to zbog toga što knjige i Kindle prodaje Amazon direktno.

BTW, problem je sa špedicijom, njihovi fiksni troškovi (bez obzira na vrednost pošiljke) su veliki. Mene je ceo uređaj koštao manje od 8000din.

Drugari jel neko zna neki sajt gde moze da se nabavi futrola za kindle keyboard, a da isporucuju u Srbistan?

Pa amazon.com :) ja sam moju direktno odatle narucio, zajedno sa kindlom

Vrh Dno