Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Mr max ,hvala puno , imam gigabyte z68 sata 3, i nije mi bitan write,vise mi je bitno da je ceo system "more snapy" .Ako c 300 ima bolji acc time i read onda ce valjda i biti more snapy pa bi bilo logicnije da uzmem taj? Znam da sam naporan :) Znaci ili c300 ili m4 :)

@silver Pogledaj malo review m4 na anandtechu , covek je rekao da ukoliko koristis za light stvari komp,lap top m4 je prvi ili drugi izbor. Ukoliko ides na heavy, i ukoliko punis hard sa puno podataka m4 tek treba da se pokaze kakav ce biti, a za sada nije sjajan. Sam taj lik ima vertex 3 obican(koji je na svim testovima bolji od m4 osim u na 2,3 od 20 mogucih) ,pa ti vidi sta ti je pametno uzimati.

Anandtech testovi?:) Od tih 20 je 12 sintetika koja naravno da je na strani Vertex-a. 3 testa su cista glupost koju niko ziv ne bi koristio realno, a 3 testa su toliko subjektivni da ne vredit komentarisati. Ostaje nam 2 testa - vidi vidi...

Inace, pominjati Vertex 3 za laptop primenu je pokazatelj koliko ko ozbiljno razmislja o SSD-ovima i jos vise koliko zna. Za laptop se ne mogu videti razlike jer je kontroler na laptopovima nedovoljan i da dobar SATA 2 disk izdrzi.

razvitak ssd diskova, kao i svih ne-vojnih tehnologija zavisi velikim delom od procene isplativosti u funkciji vremenskog perioda od strane tzv experata.

obzirom da je komercijalna ssd tehnologija takoreci u osvitu praskozorja, ne vidim ( kao ni mnogi ) jasno definisanu podelu arhaicnih uredjaja na "go go go" i "teem fall back" klase.

meni sve to lici jos uvek na situaciju tipa " get in position and wait for my go "

obzirom da se celokupan razvitak/usvajanje ( citaj prodaja ) ssd tehnologije i disc0va ne odvija zeljenom brzinom, i tom prilikom ne mislim na sitne ribe pljuckavice kao sto sam ja, nego na korporacije i velike oem proizvodjace koji povlace desetine milione komada uredjaja,
na smenu generacija uredjaja koji ce biti u rangu danasnjih hardova po kriterijumu pouzdanosti, cene, i na kraju i kapaciteta ( samo mlogo vece, logicno jelte ) ce se jos popriceka koju godinu.

uzevsi sve ovo u obzir po meni ( a i ne samo po meni jer bi gore pomenuti povlacili milione lowend uredjaja ) danasnji komercijalni ssd uredjaji ne ispunjavaju dva osnovna kriterijuma :
1. cena
2. kapacitet
kao sto vidite ovde ne spominjem software, kontrolere, driver-e i ostale periferne stvari koje po default-u MORAJU da budu ok, to se podrazumeva.( samo bi mi falio da kontroler od harda ne bude ok )

elem,
jedna od dobrih polaznih tacaka za pracenje kretanja memorijskih jedinica, izmedju ostalog i ssd-a bio bi => http://www.dramexchange.com/
sa osvrtom na performanse ssd uredjaja
http://www.dramexchange.com/WeeklyResearch/SectionPage.aspx?sectionid=5

Vidim da ti u stvari nisi ni isprobao neki sistem sa ssd-om :D

tu si u pravu, a i necu skoro ;)

Pa znao sam čim se toliko baviš bespotrebnim teoretisanjem. Dovoljno je da pitaš svakog ko je kupio SSD šta misli, njih 99% će reći da im je to najbolja investicija u hw u poslednjih par godina, tj. od pojave dvojezgarnih procesora, a po meni primetnije je i od toga.

Poslednja izmena:
da je to najbolja investicija u hardver u " poslednjih par godina? " gore pomenute korporacije koje koriste dobar hardver, povukle bi vise desetina miliona ssd-ova, vidi se da nisi pazljivo citao moj post,ili ga nisi razumeo, nebitno.
nije mi bila namera da teoretisem nego da postavim gornja dva linka, pa da moze da se procita nesto i od ljudi koji se time bave profesionalno, naravno ako to ikog interesuje kod nas, jel to zalazi u domen teoretisanja, a mi smo ipak za konkretne stvari :).

ponovicu samo 2 osnovna kriterijuma koji ne zadovoljavaju ssd-ovi

1.cena
2.kapacitet

S obzirom da se SSD-ovi primarno koriste za sistemski disk, a što i ima najviše smisla, onda im je ovaj kapacitet od 64-128-256 GB sasvim dovoljan. Ja imam C300 128 GB i veći mi stvarno ne treba, na HDD-u držim muziku, filmove, fotografije, dokumente i sa svim tim ne radim ništa za šta mi treba brzina koju SSD nudi. Već sam ovde pisao da koliko god možda djelovalo smiješno ja ne znam kako bih iskoristio SSD od 256 GB. Mogao bih doduše nabacati igara na njega ali igre mi stanu i na ovaj od 128 GB na kojem mi je i pored toga sada slobodno 74 GB. Nema potrebe da na SSD držim 100 igara, dovoljno je da imam par onih koje u tom periodu igram, a par igara uz OS i programe uvijek može stati na 128 GB, i još da ostane slobodnog prostora što SSD-u odgovara.

Tako da bih ja ipak izdvojio prije svega cijenu kao njihov nedostatak.

Naravno da bi bilo dobro da imamo SSD od 1 TB po maloj cijeni ali opet bi prednost SSD-a bila prije svega u sistemskom domenu (OS i programi).

Firme za ozbiljne potrebe (znaci nesto gde se vrte bitni podaci kojima je brzina pristupa jako bitna) nece nikako uzeti SSD-ove koje vi razmatrate ovde. Od javno dostupnih diskova jedino bi Intel X25-E dosao u obzir.
Pliant vec debelo zaradjuje na svojim SAS SSD resenjima u enterprise sektoru.
Intel maltene i dalje ne smanjuje cene svojih X25-E diskova nakon >2 godine. (ja sam ih kupio za istu cenu koliko sada kostaju)

Dakle, ako pricamo o consumer MLC diskovima, u pravu si, enterprise nece njih uzimati u obzir, ali ne zbog cene ili kapaciteta vec zbog slabe izdrzljivosti za njihove svrhe.

Ako mislis da korporacije nisu vec povukle desetine miliona enterprise SSD-ova tipa Pliant, X25-E (znam da je samo IBM prodao milione X25-E kroz svoje sisteme), nesto nisam siguran da pricamo o istim SSD-ovima.

@Vader, jeste da je 128GB "dovoljno" ali prebacivati igrice nakon nekog vremena ili ih reinstalirati i deinstalirati i slicno nije zabavno.
Ja drzim VM-ove na SSD-u i nije mi bash milina kad moram da ih izmenjam ili brises snapshots jer nema prostora :D
To ne znaci da treba drzati muziku i filmove na SSD-u, ali treba da porastu.

ponovicu samo 2 osnovna kriterijuma koji ne zadovoljavaju ssd-ovi

1.cena
2.kapacitet
Ovo jeste tacno, ali za kapacitet su ljudi vec objasnili, sto se cene tice, visoka je po GB ali nije toliko skupo da ne moze da se priusti, pogotovo oni koji za graficke daju po 200e. :p

Na SSD od 128GB moze da stane solidan broj igara, mada ja igru kad odigram deinstaliram je, tako da i na moj SSD od 60GB opusteno staje par igara (nikad i ne igram vise u isto vreme).

Upravo to, ako neko ima po 200e za grafičku, koja posle pola godine vredi 100e, ili 200e za procesor, naći će i 100e za SSD od 60GB.

Za igre i nije toliko bitno, tu SSD ne pravi drastičnu razliku, da li će loading između nivoa biti 30 ili 20 sekundi nije toliko bitno. Bitno je da stane sistem i svi programi. Da se sve instant otvara, da nema drljanja i oranja kao sa mehaničkim diskovima. Mada ne vredi pričati onima koji ga nisu uživo ni videli.

Poslednja izmena:
Evo i kod mene je " 64 " OS i sve ostalo na njemu kao i BC2, sve ostale igre kao i data podaci su na HDD-u, imam jos `30 GB free bez problema, nema potrebe za SP igrama da budu na SSD-u posto se ne dobija nista maltene.

Mozda ne mozemo da se slozimo svi oko proizvodjaca ssd-a,ali nadam se da cemo se barem sloziti oko kapaciteta. Najisplatiljivije je uzeti ono sto je najbolje ,a to je ono sto je najskuplje odnosno 256gb rang ssd-a.Zato sto cete tu najeftinije dobiti gb. Medjutim u tom rangu to su vec astronomske cifre,stoga uzimamo ono koliko nam je zaista potrebno. Ja licno mislim kao i autori (toms ,anand) da je zlatna sredina 128gb. I da se time KNAP pokrivaju DANAS potrebe "prosecnog" korisnika.Ne zaboravite windows8 koji izlazi sledece godine, i to da danas komotno mogu da se koriste 2 sistema bilo odjednom preko emulatora ili odvojeno preko boota. Za sve to je potrebno sta? Kapacitet. Svaki nova verzija programa zauzima vise od starog. Hd filmovi do juce bajka,danas postaju stvarnost. Igrice,sve vece.I na kraju ni jedan hard disk,ssd ne radi tako dobro kad je napuinjen do samoga kraja kao kad mu date negde 10 % free space-a.Za danas je 128 dovoljno ali ispod toga je jako ,jako rizicno uzimati. Windows 7 - 20 gb,10 gb -muzike(neko mozda ima i 1gb neko ima i 100gb),10 gb- programa,20- gb igrica(neko ima i preko 100gb ),(nedaj boze i drugi os jos 15gb,treci..), 2 full hd filma 30 gb.(plus neke serije recimo sto je danas standard znaci desetine gb) I malo free space-a pa vi izracunajte.. A gde su slike,dokumenti,prezentacije i svakakvi drugi fajlovi..
Pogotovo sto niko ne uzima ssd za godinu dana vec za barem 4,5 .. razmislite dobro zato sto 60+60 nece nikada raditi dobro ko 128 a i bice uvek skuplje ;)
Pozdrav.

Na SSD-u neces drzati muziku, filmove i/ili serije. Za to ti sluzi HDD.

Win, programi, poneka igra... to da.

Na SSD-u neces drzati muziku, filmove i/ili serije. Za to ti sluzi HDD.

Win, programi, poneka igra... to da.

A torrenti..... meni nepada na pamet da ostavim HDD da krcka i krci non stop :)

evo pola terabyta za mesec dana upisa...

Ti si bre lud, bacas download direkt na SSD :D:D:D

... Koja je to muka sa ssd diskovima...

ovom ovakav read, onom onakav write speed, taj i taj: baguje mu firmware, onaj tamo ne radi posle pola godine istom brzinom...ovome ne funkcionise TRIM :\ Na onom moras paziti koliko dnevno upisujes podataka, onaj nije dobar ako imas velike fajlove, ovaj je brz ako imas manje fajlove....:(:(

SF 12xx nije valjao pa izbacise 22xx ili kako vec, pa ispade da ni taj kontroler ne valja nesto...O cemu se radi ljudi?

Cini mi se da, kad bih imao pare sad ne bih znao sta kupiti....

Poslednja izmena:
... a ima i nekih SSD-ova koji nemaju muka sa firmverom, imaju fenomenalne brzine citanja/upisa, i jos najbolje - identicne brzine i nakon vise meseci upotrebe ;)

Kao npr?

Sem c300, on je koliko vidim jedini u nekom cjenovno prihvatljivom rangu...

Ili se nemoj previse obazirati na cifre i testove. ;) Ima ovde onih koji su uzeli recimo Kingston 64GB i zadovoljni su kako to radi. ;)
Uzmi neki proveren dostupan i pristupacan disk, i uzivaj u blagodetima SSDa, jer ostanak na HDD je :(

Poslednja izmena:
Kao npr?

Sem c300, on je koliko vidim jedini u nekom cjenovno prihvatljivom rangu...

A sto "sem C300"... sta, on je van konkurencije? :D
Ja sam, konkretno, gadjao upravo na njega... ali kao sto kaze garson, ako ne's da gledas benchmark programe i da se eventualno jedis zbog toga sto ti je opao upis - bas te briga, svi su dobri ;)

Pa osim c300 :) pitao sam koji jos valja? :p

U tom cjenovnom rangu vecina ih je 120GB pa me zanima....

Ja ne citam puno svakojake testove jer smatram da je vecina njih "pogurana" od strane jednog ili max dvojice proizvodjaca i ono gore sto sam rekao je moj zakljucak iz prica ljudi sa ovog foruma (iz raznih tema o ssd diskovima) koji su kupili ssd i rekli kakp se odredjeni model ponasa :)

A, to stvarno ne znam... ja sam se s ovim poprilicno usrecio, te na drugu stranu i ne gledam, najiskrenije moguce da ti kazem :)

Jel ima nekog realnog razloga da update-ujem firmware na svom m4 na 0002?

Menjaj kabl na njemu ako uzmes bilo koji SATA 6Gbps SSD :) Poznati problem MB i SSD-ova.

Nazad
Vrh Dno