Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam se prilično razočarao performansama 6900 serije i uopšte nije imalo nikakvog smisla prelaziti na nju sa 5850 npr. OD serije 7800 očekujem da bude bar 10% jača od 6900 serije po sličnim cenama tako da bih u tom slučaju prešao u tu za stepenik nižu klasu po novome. 6800 serija je za svoju cenu bila čak i odlična i još uvek je ali mi se nije svideo taj rebrand, bolje da su tim karticama dali ime 6750/70. Kontam jedino da su sa uvođenjem AMD brenda hteli da naprave malo drugačiju ponudu. tako da na kraju nije ispalo da je naslednik 5800 serije pao u nižu cenovnu kategoriju, već je naslednik 5700 serije dobro poskupeo.

Ne znam, nista licno, ali ja bih pre poverovao da ce gubavac da prezivi bungie jump, nego da je fermi1 namerno pravljen da bude takav...

Pa vidi, fermi 1 nije baš toliko loš kao što ti pričaš. Potrošnja i temperatura svakako nisu na njegovoj strani, ali to je samo stvar tweakovanja čipa, i garantujem da su mogli proći bolje da su imali više vremena. :)

Pa vidi, fermi 1 nije baš toliko loš kao što ti pričaš. Potrošnja i temperatura svakako nisu na njegovoj strani, ali to je samo stvar tweakovanja čipa, i garantujem da su mogli proći bolje da su imali više vremena. :)

Mislim da je svima ocigledno posle cele debate oko Fermi zasto je nVidia kasnila sa kartama.
40 nm je bio problem da kroz njega razviju komplikovanu arhitekturu .
GTX 480/470 karte su proizisle kao nekompletirana serija usled velikog zaostatka za konkurencijom imali su pritisak da izbace seriju koja je opet svakako operativna sa ne tako losim produktima ali ne i sa tako
sjajnim karakteristikama poput potrosnje i grejanja ali gore sam vec naveo da je i to diskutabilno od chipa do chipa (mislim na grejanje)
Nema tu nikakvog dogovora,nVidia je jednostavno bila u problemu na samom pocetku i trebalo joj je vremena da "optimizuju" arhitekturu za odredjen proizvodni proces!
Kada su savladali 40 nm iz njega je i proizisla kompletna serija 5xx kao uspesan i odlicno izbalansiran produkt.

Uopste se necu sloziti ni sa rAMA-om ni sa bilo kim da se i jedna i druga firma dogovoraju.
Naravno toga ima ali sam siguran da sad niko nece zrtvovati tehnologiju (ustrojiti performanse) zarad drugog i vice versa kao i to da uspore tehnoloski napredak
uprkos losem stanju sto se tice igara.

Konkretno od AMD-a ocekujem da ce se svojski truditi da iz chipa izvuku najvise moguce nebi li uhvatili dobar korak kao sto od Keplera ocekujem adekvatan napredak u sklopu
koliko nudi sama arhitektura i proizvodni proces.

Poslednja izmena:
Konkretno od AMD-a ocekujem da ce se svojski truditi da iz chipa izvuku najvise moguce nebi li uhvatili dobar korak kao sto od Keplera ocekujem adekvatan napredak u sklopu
koliko nudi sama arhitektura i proizvodni proces.

Koliko je to najviše moguće što može da izvuče AMD? Koja je to Kepler arhitektura?

Fantastično izvlačenje zaključaka bazirano na ničemu, stvarno svaka čast :)

Naravno, nema teorije zavere oko izbacivanja prvo 480 pa 580. Da su mogli izbacili bi ga odmah, jer im je 480 doneo finansijske gubitke, a razlog da "nas zeznu" tako sto bi nam davali performanse na kasicicu ne postoji.
I jedni i drugi (i treci) bi voleli da mogu da naprave karticu koja je jeftina za proizvodnju, a ima performanse 10x bolje od sadasnjih. Ko ne bi voleo da ima monopol?

Pa vidi, fermi 1 nije baš toliko loš kao što ti pričaš. Potrošnja i temperatura svakako nisu na njegovoj strani,

... a nije bila ni brzina ni cena u to vreme kad je izasao... Samo su posle njega otisle i cene ATi kartica gore... pu, ne ponovio se takav "ne bas toliko los" cip

Koliko je to najviše moguće što može da izvuče AMD? Koja je to Kepler arhitektura?

Fantastično izvlačenje zaključaka bazirano na ničemu, stvarno svaka čast :)

Razumem te.Velike vrucine ovih dana.Upali klimu.Veruj mi na rec bice ti mnoogo bolje ;)
Secer takodje pomaze.Malo meda i vode ili ti hladan sok i bice to kako treba.

Poslednja izmena:
Cisto sumnjam da ce AMD/ATI kao i Nvidia da izbace karte u novom dosta sitnijem prozivodnom procesu sa svega 30% vecih performansi. Ako tako bude malo ko ce im kupovati karte ? Pa cak i u zapadnim zemljama gde je kupovna moc daleko veca ljudi prvo pregledaju testove pa preseku da li ima smisla da menjaju karticu iako su platezno sposobni. Ako uzmemo analogiju ATI 48xx -> 58xx skok je bio 50-70% (55nm -> 40nm). Verujem da ce tako biti i sa Southern Islands/Keplerom.

Verujem da mnogi od vas prate i strane forume i razne komentare usera.
Realno mnogo razocarenja je palo na seriju 6xxx sto se tice napretka u performansama
konkretno Cypress-Cayman,okvirno oko 15%.
Ko je lud da napravi slican potez sa sledecom serijom?To bi donelo jednostavno lose poslovanje kao i to
da unapred mora da se gleda i na konkurenciju,tj kakav ce odgovor ona dati da bi se pratio korak.
Teorija davanja performansi na kasicicu je jednostavno nelogicna u bilo kom pogledu.

U skladu sa tim i jedni i drugi ce da urade onako kako treba.

Poslednja izmena:
@srbans
Cisto sumnjam da ce AMD/ATI kao i Nvidia da izbace karte u novom dosta sitnijem prozivodnom procesu sa svega 30% vecih performansi. Ako tako bude malo ko ce im kupovati karte ?
Zasto se kartica 5870 brzine sa 30% manjom potrosnjom i verovatno vecim OC*om sa silent kulerom ne bi prodavala?

@srbans

Zasto se kartica 5870 brzine sa 30% manjom potrosnjom i verovatno vecim OC*om sa silent kulerom ne bi prodavala?

Bi se prodavala. Samo sto ce se zvati 7770 ili sl. Onaj ko je kupio 5870 planira da kupi nesto slicne potrosnje i cene, samo dosta brze...

...i ja mislim da bi se prodavala takva kartica... I naravno da je ne bi kupili oni koji vec imaju ispravnu 5870...

Ali dzaba kada nema igara koje bi iskoristile tu snagu

Da ljudi gledaju perf/Watt nVidija bi davno stavila katanac :)
Ali (srecom) to je samo jedan od parametara kad se meri kvalitet kartice. Svako ima svoje potrebe i zelje...

Ne znam sta si ocekivao.. isti proizvodni proces a 15% vece perf. Pa isti slucaj je i sa nvidiom gtx 4xxx/gtx5xxx serijom, takodje 15-20%. Ne verujem da postoji teorija performansi na kasicicu ako je to fizicki nemoguce da se uradi. ;) Ili si mozda mislio na supenu kasiku ? :d

Ja apsolutno nisam nista specijalno ocekivao kao i obicno ;) i ako sam u jednom momentu potpao pod uticaj hype-a pa sam ocekivao ko zna kakvo Bozanstvo :)
Primer 5970=6970 :d
Problem je u prenaglasenom marketingu i obecanjima koje jednostavno nisu ispostovane.
Znamo svi kakva su ocekivanja bila mnogih,spekulacije i razne izjave sirom neta .

Kakve veze ima GTX4xx (nekompletirana) ili ces da mi kazes da je to odgovor na seriju ATI 5xxx a da je GTX5xx odgovor na seriju 6xxx?
GTX 4xx je proizisla zbog pritiska u kasnjenju koju su imali ,Fermi je i dalje Fermi ,nije Cypress-Cayman.

Koja god da je kasika takvo razmisljanje mi je previse bizarno.

Poslednja izmena:
Ova tema je apsolutno fenomenalna. Klasična šuplja priča i naklapanja? Ajmo malo konkretno a ne da se svi vatate u kolo sa hardverskim "ekspertom".

Pošto je tema već sada zatrpana svakavim postovima ovde će da pitam šta je konkretno rečeno pošto me mrzi da odvajam žito od kukolja.

Prvo najbitnije, jel arh. 7000 unapređeni Cayman ili ovaj GNC kako ga nazivaju? Jel se to u ovom momentu zna pouzdano ili se nagađa?
Jel postoji ijedna glasina o karakteristikama čipa, kao što je broj poznatih elemenata (SP, ROP, TMU)?
Jel se to ne zna (pod uslovom da nema odgovora na prethodno pitanje) zato što se ne zna ništa o novoj arh?

Mislim super je prepričavanje istorije i zaključivanje na osnovu dosadašnje generacije ali sve to pada u vodu ako će doći u narednoj generaciji do totalnog redizajna arh. čipa.

Takođe me zanima otkud vam tih 30% ubrzanja samo na osnovu povećanja protoka PCI-X magistrale? Kakva je to pijačna računica? Može malo pojašnjenja na čemu to bazirate?

Nesto mi se zabagovala stranica pa sam greskom obrisao prethodnu poruku, no nebitno.

Problem je u prenaglasenom marketingu i obecanjima koje jednostavno nisu ispostovane.
Znamo svi kakva su ocekivanja bila mnogih,spekulacije i razne izjave sirom neta .

Sto se tice marketinga.. pa i sam znas da ce uvek da hvale vise nego sto cemo mi kao kupci da na kraju dobijemo, nebitno koji je proizvod u pitanju. Isto to pre ili kasnije desava se i kod ati-ja, nvidie, intela.. imas primera na netu kol'ko oces.

Kakve veze ima GTX4xx (nekompletirana) ili ces da mi kazes da je to odgovor na seriju ATI 5xxx a da je GTX5xx odgovor na seriju 6xxx?
GTX 4xx je proizisla zbog pritiska u kasnjenju koju su imali ,Fermi je i dalje Fermi ,nije Cypress-Cayman.

Nisam uopste poredio odgovor nvidia/ati nego iskljucivo da se ne moze iz ISTOG proizvodnog procesa postici neki ogroman boost performansi.
Da se ne lazemo, nove tehnologije imaju lufta uglavnom kad se smanji die shrink. Izgleda da se nismo bas razumeli. :)

A ovo za kasiku sam se naravno salio. Nisi se valjda nasao uvredjen ? :)

Nesto mi se zabagovala stranica pa sam greskom obrisao prethodnu poruku, no nebitno.

I najbolji grese :D

Sto se tice marketinga.. pa i sam znas da ce uvek da hvale vise nego sto cemo mi kao kupci da na kraju dobijemo, nebitno koji je proizvod u pitanju. Isto to pre ili kasnije desava se i kod ati-ja, nvidie, intela.. imas primera na netu kol'ko oces.

Pa kada bi rekao da nije tako lagao bi sam sebe.Ali ono sto mi upada u oci posledjih nekoliko godina je konstantno obecavanje i tako jak marketing AMD-a a da posle plasiranja proizvoda bude ona stara "Tresla se gora,rodio se mis"
Jesam nVidiovac i to glasno kazem ali za ono sto iznesu da ce da bude to se i desi.Sa njima si uvek na cisto.Intel isto.

Konkretno poslednje GTX480+ OKVIRNO 20% = GTX 580?Da li je tako bilo uprkos slabim uverenjima da ce nVidia bilo sta slicno da postigne?!
Cayman GTX 480 + 40%,posle su smanjili na 20% da bi na kraju ispalo da su jedva uhvatili da budu na nivou GTX480.
Mrzi me da sad trazim linkove ali se secam svih prica.Ali nebitno.Bilo pa proslo samo ne zelim da se pravimo mutavi kad to nismo (mislim generalno)

Nisam uopste poredio odgovor nvidia/ati nego iskljucivo da se ne moze iz ISTOG proizvodnog procesa postici neki ogroman boost performansi.
Da se ne lazemo, nove tehnologije imaju lufta uglavnom kad se smanji die shrink. Izgleda da se nismo bas razumeli. :)

Jasno je to oko istog proizvodnog procesa ali Fermi=Fermi ,Cypress=Cayman.
Drugo da nije bilo poteskoca u samom startu sad bi bila kompletna serija 4xx,nebi bi postojala serija 5xx ili bi u okviru nekog novog resenja (Mozda neki Pilot Kepler ;) )

A ovo za kasiku sam se naravno salio. Nisi se valjda nasao uvredjen ? :)

Ma jok ja.Zasto bi?Cool baby,cool :)

Nego ove vrucine udarile a tamo neki nisu culi za hladan tus :p

Poslednja izmena:
...ja cu odma da se ogradim za onih 30% manja potrosnja, a perf. 6970 sto sam napisao gore... To je ugrubo zbog novog 28nm... i zbog neke razlike koja je poznata izmedju 55nm i 40nm...

Sve je to u redu ali mislim da ce Johannes Kepler da pomrsi sve konce ;)
80% minimum :)

Ja bih bio zadovoljan i da bude tako jer sam već rekao da uzimam nV pa šta bilo :)

Ali to nije tema, zar ne?

Cek znaci nVidia obecava 4x vece performanse, a posto oni uvek urade sto obecaju sta da ocekujemo?

Cek znaci nVidia obecava 4x vece performanse, a posto oni uvek urade sto obecaju sta da ocekujemo?

Te performanse lako mogu da budu u GPGPU segmentu a ne u igrama ;) A te performanse mogu pored hardverske price i softverski da se nabudze :)

Te performanse lako mogu da budu u GPGPU segmentu a ne u igrama ;) ...
upravo to ;). Isto s AMD-ovim GCN-om (IOMMU na GPU, x86-64 adresni prostor za GPU i CPU, ECC ...). A biti će tako jer ta tehnologija ulazi 3rd gen APU. Igranje je tu sporedna stvar.

Poslednja izmena:
Cisto sumnjam da ce AMD/ATI kao i Nvidia da izbace karte u novom dosta sitnijem prozivodnom procesu sa svega 30% vecih performansi. Ako tako bude malo ko ce im kupovati karte ? Pa cak i u zapadnim zemljama gde je kupovna moc daleko veca ljudi prvo pregledaju testove pa preseku da li ima smisla da menjaju karticu iako su platezno sposobni. Ako uzmemo analogiju ATI 48xx -> 58xx skok je bio 50-70% (55nm -> 40nm). Verujem da ce tako biti i sa Southern Islands/Keplerom.

Još od famozne 8800 serije (G80, pa zatim i G92) slučaj je da svaka nova generacija donosi 30-35%, što ljude naravno nije sprečilo da ih kupuju, isto je i kod atija od 38xx serije pa na ovamo :)

G92 je bila refresh serija.Sledeca serija je GT200 koji je od G80 pa skoro duplo brzi GTX280 = 9800GX2 i brzi od nje dok se sa prebacivanjem u 55nm sa GTX 285 situacija jos poboljsala.
Sledeca serija je Fermi
Isti slucaj je bio i sa 4870 - 5870 .5870 je skalirao negde kao 4870 CF od 60-80% .
Ne znam gde si ti video tu 30-35% ?

Poslednja izmena:
G92 je bila refresh serija.Sledeca serija je GT200 koji je od G80 pa skoro duplo brzi GTX280 = 9800GX2 i brzi od nje dok se sa prebacivanjem u 55nm sa GTX 285 situacija jos poboljsala.
Sledeca serija je Fermi
Isti slucaj je bio i sa 4870 - 5870 .5870 je skalirao negde kao 4870 CF od 60-80% .
Ne znam gde si ti video tu 30-35% ?

Mislio sam i na dual gpu karte, naravno, tu ne pravim razliku. Tako da jeste da je GTX280 = 9800GX2, kao što je GTX295 = GTX 480/GTX 570. Pa sad vidi datum kada se pojavila GTX 295, i koliko se odmaklo od tih performansi do pojave dvojezgričnog fermija, pošto je tek onda duplo brža od te karte. Znači od decembra 2008 i pojave gtx 295, pa evo do 2011 smo čekali nešto duplo brže po performansama.

Poslednja izmena:
@rama ti mesas babe i zabe...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno