Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pod broj 1 - preporucio bih ti da procitas moje postove pre nego sto na njih odgovoris jer sam ti nabrojao aplikacije.
Pod broj 2 - ni na jedan post nije utroseno vise od 15 min, ne znam odakle ti ideja da mogu sebi da dozvolim da "potrosim sate za odgovore od par stranica teksta" , a sve sto pisem pisem iz glave i nemam potrebu da guglam bilo sta i na to trosim vreme.

Znas, koliko sam posumnjao da si ekonomista obzirom da ti ne smeta eplov 'excel' koji ne da nije u ravni sa pravim excelom, nego ne moze da mu prismrdi, sad si me za sva vremena ubedio da jesi :)

Toliki post a ne reci nista? Da, to moze samo ekonomista u Srbiji. I dalje, izgleda, izbegavas odgovor na veoma jednostavno pitanje a to je - sta to ti konkretno koristis (obzirom da su ti usta puna tvrdnji da ipad/ios i samo ipad/ios tebi vrede i jedino se oni vaze) sto ne moze negde drugde?

Na ovo pitanje, bio odgovor dug minut, dva, pet ili 10 sati, izgleda da nikad necemo dobiti odgovor. Jedino sto se odatle moze zakljuciti je da, u stvari, odgovor za tebe nije prijatan.

Dakle nemas instalirano i nisi probao. Eto ja sam okacio SS jednog xls fajla prepunog fomula i funkcija na iPad-u i pokazao ti da nema nikakvih problema sa kompatibilnoscu. A otvarao sam more xls fajlova i nikada nikakvih problema nisam imao, osim ponekad fontova koji nedostaju prilikom import-a. Nista sto bi uticalo na kvalitet i funkcionalnost u 99% slucajeva (tih 1% otpada na macro-e). Ali eto ti koji nisi koristio si dao sebi za pravo da komentarises kako to nista ne valja.

Zakljucujes iako nisi probao - zanimljivo. Evo ja posto sam koristio quickoffice i iWork mogu ti reci da su svetlosnim godinama daleko po kvalitetu. Quickoffice ima ocajan UI i kompatibilnost sa fajlovima mu nije ni priblizna iWork-u.

Dakle, da rezimiramo jos jednom - ti NISI probao zamrsene excel fajlove, koji koriste pivot tabele ili makroe? I svoje iskustvo baziras na iword-u sa ipad-a koji u najboljem slucaju moze da bude tek onoliko kompatibilan sa MS ofisom koliko to moze stariji brat, inace jedna od perjanica softverskog dela Apple-a, a koji se vrti na OSX?

Ja sam, eto, probao. I tacno znam o cemu pricam.

Rekoh vec i imam veliki problem da skapiram sta te tu tacno zbunjuje - iworks, na kojoj god pozelis platformi, nije spreman za biznis okruzenje. Niti je spreman bilo koji drugi tablet ofis paket. Mogu da 'pripomognu' da se nesto eventualno izedituje u pokretu, da se unese neka sitna korekcija, i to je otprilike sve.

A ako zelis, bicu i do kraja 'surovo' jasan - iworks moze da izgleda kao odlican paket jedino osobi koja nikada nije zavirila u ozbiljnu kancelariju.

Eh da - i natestirao sam se raznih ofis paketa, vise nego sto ti mozes da zamislis. I na desktop i na tablet varijanti (***, to mi je u neku ruku i posao).

Koliko je komplikovan ulazak u Pages, otvaranje dokumenta, klik na kljuc pa na share i email document? Intuitivno je da intuitivnije ne moze biti.

Aham - dakle potrebno je SAMO dati po 10 dolara za pages, keynote i numbers, u totalu 30 dolara, da bi se dobila mogucnost slanja docx, ppt i xls fajlova?

Totalni nonsens.

I ne da nije intuitivno, nego intuitivno moze da bude samo nekome kome je pointer u malom mozgu zakucan na 'I love Apple'. Pazi samo, intuitivnost se meri time da, kada zeli da se posalje mail, mora da se ulazi u aplikaciju koja podrzava bas taj fajl format? A uz to da se, jelda, da jos 30, ili 40, ili 50 dolara za tu mogucnost? Sva sreca pa postoje na ios-u fajl vieweri koji kostaju 5-6 dolara max, podrzavaju gomilu fajl formata i slanje mailom.

Ja ne sirim svoje poimanje sveta na celokupni univerzum vec to ti radis. Ti si bio taj koji je hrabro izjavio da je iPad los uredjaj iako ga 85% ljudi koristi. Ja sam hiljadu puta govorio ako je nesto tebi bitno to ne znaci da je nekome drugome bitno. Shvati da tvoje potrebe nisu potrebe sveta, ozbiljne stvari mogu se obavljati i bez otvorenog FS-a ma sta ti mislio.

To je, inace, bio odgovor na priest-ov post gde je onako, u njegovom poznatom maniru, sav usplahiren ustvrdio da je ipad nesto najbolje sto je ikada izmisljeno :)

Ofc da je bilo trolovanje i ciljano da njega iznervira - ma kako on imao tendenciju da lupeta gluposti, covek mi je, na neki cudan nacin, veoma simpatican.

Sad, to sto se jos po neki apple taliban uz put upeca u mrezu, nije moj problem :)

Reci mi po cemu je poluresenje skidanje aplikacije sa appstore-a koja obavlja savrseno funkciju za koju je namenjena a to su video pozivi? Jer zbog toga sto su meniji slabije rezolucije? Znaci bolje je da ne postoji uopste nego da ima menije slabije rezolucije? Trazenje dlake u jajetu ili sta?

Ovde ne mogu da se ne slozim sa tobom - niti je poluresenje termin koji sam koristio. Meni je, pre svega, najbitnija funkcionalnost. Medjutim, ti i tvoja ekipa ste prvi krenuli da drljate o tome kako su na androidu sve aplikacije poluresenje, da nije isto startovati app koji je potpuno prilagodjen za ekran tableta a ne za telefon, a onda, gle cuda, kada se situacija obrne - onda odjednom vise nije tako strogo bitan izgled, nego iskljucivo funkcionalnost.

Stoga - odlucite se jednom i za svagda sta vam je primarno. Ne moze cas jedno, cas drugo.

Bilo bi ok da si onda odma od starta rekao da trolujes i da tvoje price slabo imaju veze sa realnim stanjem stvari cisto da te ljudi ne bi ozbiljno shvatali. Ja te ozbiljno shvatam zato sto te smatram za uvazenog clana bench-a koji ima sta pametno da kaze. Ali ako nekome zelis stvarno da pomognes da se ne lupa u glavu zar nije merodavnije da kazes da je iPad tablet koji ima najmanji return rate od svih (znaci da je ogromna vecina koja ga je kupila zadovoljna njime) a ne da siris dezinformacije kao sto je recimo postojanje misterioznog QUIT button-a u aplikacijama?

Nesto je bilo trollovanje, ogromna vecina nije. Mada, odavno sam naucio da je sve sto se kaze protiv firme iz Kupertina, koliko god opravdano bilo, za sledbenike uvek mrznja i trol.

Tako da - ne boj se nista, nastavicu ja da 'trolujem' i 'hejtujem' sve dok mi za to daje materijal sam Apple. A materijala ima toliko da, hvala bogu, ovaj forum mogu da zasipavam postovima kad god mi se cefne :)

Znas, koliko sam posumnjao da si ekonomista obzirom da ti ne smeta eplov 'excel' koji ne da nije u ravni sa pravim excelom, nego ne moze da mu prismrdi, sad si me za sva vremena ubedio da jesi :)

Toliki post a ne reci nista? Da, to moze samo ekonomista u Srbiji. I dalje, izgleda, izbegavas odgovor na veoma jednostavno pitanje a to je - sta to ti konkretno koristis (obzirom da su ti usta puna tvrdnji da ipad/ios i samo ipad/ios tebi vrede i jedino se oni vaze) sto ne moze negde drugde?

Nema sanse da cu ti ponovo napisati, iz jednog jedinog razloga - ne postujes sagovornika ni najmanje. Jos jednom cu ti reci pre nego sto odgovoris na neki post prvo ga pazljivo procitaj posto sam ti nabrojao aplikacije. Dakle odes par stranica unazad, pogledas prvi put gde si trazio da cujes koje aplikacije koristim pa onda red po red lagano iscitas i same ce ti se u jednom trenutku prikazati nabrojane aplikacije. A to da li si posumnjao da sam ja ekonomista ili ne veruj mi da me ni najmanje ne dotice i ne vidim zbog cega smatras da je to bitno za forum ili bilo koga na njemu? A ne bih bas rekao da ja nisam rekao nista u svojim post-ovima, bar sam slikovito opovrgao neke tvoje nebuloze koje si govorio za iPad. Po ko zna koji put cu te pitati gde se denulo to misteriozno quit dugme u iOS aplikacijama?

Dakle, da rezimiramo jos jednom - ti NISI probao zamrsene excel fajlove, koji koriste pivot tabele ili makroe? I svoje iskustvo baziras na iword-u sa ipad-a koji u najboljem slucaju moze da bude tek onoliko kompatibilan sa MS ofisom koliko to moze stariji brat, inace jedna od perjanica softverskog dela Apple-a, a koji se vrti na OSX?

Ja sam rekao da je kompatibilnost iWork-a odlicna i da su u pitanju daleko bolje aplikacije od konkurentskih, zamrseni excel fajlovi su nesto sto koristi manje od 1% korisnika ali ti si se za to uhvatio kao pijan plota. Ali to je standardno trazenje dlake u jajetu - za Android takodje nemas XLS aplikaciju koja podrzava makroe, nemas ni priblizno kvalitetan paket iWork-u.. I da, to sam licno probao. Cela diskusija je i krenula kada si ustvrdio kako je iWork isti kao i bilo koji drugi Office paket.

A ako zelis, bicu i do kraja 'surovo' jasan - iworks moze da izgleda kao odlican paket jedino osobi koja nikada nije zavirila u ozbiljnu kancelariju.

Samo cu pitati jer mora svaka diskusija ovde da se svede na licno prozivanje? Znas koliko me tangira to da li ti mislis da ja u zivotu nisam usao u ozbiljno kancelariju... S obzirom na moje radno mesto reci cu ti samo da nije tuzna ova tvoja izjava bila bi smesna :D.

Aham - dakle potrebno je SAMO dati po 10 dolara za pages, keynote i numbers, u totalu 30 dolara, da bi se dobila mogucnost slanja docx, ppt i xls fajlova?

Totalni nonsens.

Zamisli ako zelis da imas neku dobru aplikaciju moras da je platis? Totalni nonsens.. Eto ti onda daleko jeftiniji quickoffice, koristi njega posto je "isti" kao i iWork.

I ne da nije intuitivno, nego intuitivno moze da bude samo nekome kome je pointer u malom mozgu zakucan na 'I love Apple'.

Meni je izuzetno intuitivno i molio bih te da se manes vredjanja. iPad nema otvoren FS pa samim tim i ne mozes pristupati tom dokumentu van aplikacije koja je za rad sa njim zaduzena (ako uredjaj nije JB-ovan). Daleko je intuitivnije to nego lomljavina po folderima da bi nasao taj fajl i kacenje njega u mail. Ovde imas 3 klika prstom i ukucavanje mail adrese.

Ofc da je bilo trolovanje i ciljano da njega iznervira - ma kako on imao tendenciju da lupeta gluposti, covek mi je, na neki cudan nacin, veoma simpatican.

Da li zaista mislis da bilo koji post na ovom forumu moze ikoga da iznervira? Mislim neshvatljivo mi je to prvo taj koji se iznervira zbog posta a onda i ti koji ciljano zelis nekog da iznerviras.

Ovde ne mogu da se ne slozim sa tobom - niti je poluresenje termin koji sam koristio. Meni je, pre svega, najbitnija funkcionalnost. Medjutim, ti i tvoja ekipa ste prvi krenuli da drljate o tome kako su na androidu sve aplikacije poluresenje, da nije isto startovati app koji je potpuno prilagodjen za ekran tableta a ne za telefon, a onda, gle cuda, kada se situacija obrne - onda odjednom vise nije tako strogo bitan izgled, nego iskljucivo funkcionalnost.

Pod broj jedan ne znam na kakvu ekipu mislis, mozes da odgovaras meni na postove mozes nekim drugima ali nemoj ziveti u iluziji da postoji neka ekipa. Bitni su i izgled i funkcionalnost, skype kada koristis ne gledas u meni nego gledas sagovornika u ekran tako da meniji zaista ne stete ni najmanje funkcionalnosti. I jos jednom cu te pitati po tebi je bolje da ne postoji skype koji podrzava video call opciju kao sto nije postojao za Android do skora nego da postoji kao u verziji za iPad?

I cemu ova diskusija? Pogledaj u sta se pretvara, apsolutno nista konkretno nisi rekao i jos mene optuzujes za slicno. Kada se pricalo o konkretnim stvarima spominjao si kojekakvu back dugmad koja na iOS-u ne postoji, to da je eee pad brzi uredjaj od ipad-a 2 sto se vrlo lako moze dokazati kao netacno, poredjenje mogucnosti iCloud-a sa Asus web storage-om, tvrdnje da eee pad ima bolju bateriju nego ipad 2 iako svi govore drugacije... Verovatno ti odgovara da nakon takvih dezinformacija koje si izrekao diskusiju teras u neku drugu stranu i na licne prozivke (verovatno se tu bolje snalazis) ali odma cu ti reci da u licnim prozivkama na forumu nemam nameru da ucestvujem, za takve stvari je ulica pa mi se tamo mozes tako obracati, i molio bih te da se manes corava posla nagadjanja koji sam fakultet zavrsio, gde radim, ko mi je ekipa, da li sam taliban ili nisam i slicno..

Poslednja izmena:
@Snake:
Evo sad sam probao i kod mene nema opcija za snimanje attachmenta. Nudi da ga otvori u nekoj drugoj app ako prepozna extenziju, a ako ne prepoznaje nudi mi iCabMobile. Znaci za svaku vrstu fajllova druga aplikacija moze da ih sacuva. OK.. znaci treba da pamtim gde se sta nalazi. Bas logicno (kad snimis neki podatak u memoriji dobro zapamte gde si ga snimio). Jos da ta aplikacija omogucava slanje izmenjenih fajlova mailom. I gde je tu elegancija u koriscenju elegantnog uredjaja?

Sto se JB-a tice.. ne oslanjam se na placene JB app jer u sledecoj verziji iOS-a moze da se desi da takva app vise ne bude mogla da radi. Ili ako imam neku funkcionalnost koju sam dobio nekom JB app i onda se iOS na tabletu se zakuca (vec se jednom desilo) i mora da uradim restore na neku noviju verziju za koju nema JB, gubim funkcionalnost na koju sa se oslanjao i koju sam koristio.

U pitanju je aplikacija AttachmentSaver, i ona i Safari Download Manager su jedine 2 aplikacije sa Cydije koje sam platio i koje koristim. Obe zajedno kostaju manje od 10$, dobijaju redovne update-ove koje ne placas naravno. AttachmentSaver se integrise u postojecu mail aplikaciju isto kao sto se i Safari Download Manager integrise u Safari. Znaju da budu korisne ali vremenom naucis da zivis i bez njih, pogotovo kada se naviknes na non JB uredjaj.

Ovo je odgovor nekog ko svakodnevno koristi iOS uredjaje za razliku od tebe za kojeg je jos uvek naucna fantastika to da za iOS postoje Office paketi. Koristio sam jedno vreme obe aplikacije ali vremenom sam shvatio da sve sto radim mogu jos jednostavnije da uradim bez njih. Nekome to zaista treba, pa eto ima mogucnost da ih koristi, nekome ne. Ne osudjujem ni jedne ni druge. Ljudi imaju razlicite potrebe.

umesto da se bavimo ličnim prozivkama, evo par nekih oblasti gde po meni Ipad ima veoma kvalitetan softver u odnosu na konkurenciju:

Office aplikacije - glupo je naravno da ih poredimo sa upotrebljivošću i mogućnostima desktop računara, naravno da će svako u ozbiljnom radu koristiti desktop računar, ali što se tiče mogućnosti na tabletima, iwork je svakako najbolji i ima najbolji user interface. Probao sam konkurenciju tipa Quick Office, Documents To Go i slične, Quick Office je verovatno na drugom mestu. Ako neko zna za bolju aplikaciju ovog tipa na tabletima od iwork paketa, neka je navede.

Book readeri - probao sam dosta njih, na telefonima i tabletima i moje mišljenje je da je ibooks najprijatniji za čitanje. Direktna konkurencija, tipa Kindle ipak je dosta iza, i kad nađem istu knjigu u epub i mobi formatu, uvek se odlučim za čitanje u epubu (ibooksu). Po meni je i 4:3 format ekrana prirodniji za čitanje od 16:9.

Softver za pravljenje muzike - Garageband je muzička aplikacija za široke mase koja nema konkurenciju ni na jednoj platformi, mislim da će se svi složiti sa tim. Pored Garagebanda, Ipad ima BAŠ dosta muzičkog softvera, od jednostavnijih dj aplikacija tipa djay:
[YOUTUBE]tRJJM6RVz6U[/YOUTUBE]
ili Looptastic
[YOUTUBE]4uWu1m0frrs[/YOUTUBE]
do kompleksnih tipa Korg iElectribe, koje mogu u potpunosti da zamene prave muzičke uređaje koji verovatno koštaju koliko i ipad:
[YOUTUBE]MeKIEHVv4ag[/YOUTUBE]
konkretno video sam da ovu aplikaciju koriste na koncertu Blue Man Group u Dallasu

Video editovanje i produkcija - prema mom saznanju, iMovie je verovatno najkvalitetniji softver za ovu namenu na tabletima. Svakako bolji od Android Movie Studia (iako nije besplatan kao pomenuta aplikacija). Obradom fotografija ili crtanjem se ne bavim i tu ne bih ništa komentarisao.

Što se tiče reprodukcije videa, Ipad ne dolazi sa podrškom za opšteprihvaćene video formate "out of the box", za razliku od samsungovih uređaja npr, ali ima third party aplikacije koje to korektno odrađuju, npr AV Player HD, CineXPlayer, itd. kao što postoje i slične aplikacije na androidu, tipa Rock Player. Naravno android tu ima još jednu prednost, ekran 16:9 dimenzija.
Pomenute programe manje koristim jer uglavnom streamujem filmove sa PC-a pomoću Air Video aplikacije, sve radi savršeno:
[YOUTUBE]Xbtut6EFwxk[/YOUTUBE]

nemam sad vremena da se dalje bavim softwareom za druge namene, možda ću nastaviti drugi dan. Generalno, za sve na svetu pa i za tablet software se može reći da je 90% svega đubre, ali mislim da se u svakoj oblasti može se naći neka aplikacija za ipad odrađena kvalitetno, bilo da je u pitanju foto kuvar :D
[YOUTUBE]o_IFbdBdKks[/YOUTUBE]
ili edukativni program za upoznavanje periodnog sistema elemenata:
[YOUTUBE]At5zvd4lgSo[/YOUTUBE]

ako imate neke primere softvera u kojem honeycomb tableti imaju prednost nad ios uređajima, feel free to post

Sve cestitke za post, konacno jedan kvalitetan post u topic-u koji samo tim stvarima o kojima si pisao i treba da se bavi. Cim uhvatim malo vise vremena, uradicu nesto slicno.

Necu da zalazim u muzicku produkciju jer se u to ne razumem, ali drugi deo drgonzovog posta je upravo ono sto govorim.. konzumiranje sadrzaja sa app store-a.

Mali off:

Ju, koliko je prijatnije i brze kucati na 7-incnom tabletu nego na 10-incnom. Sad sam bacio sebe u rebus sta uzimati u buducnosti, ali mnogo je fensi ovaj Galaxy tab 7", samo jos da ima Honeycomb i bio bi pravi pogodak. Definitivno se mega brzo kuca na ovome.

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk

Mali off:

Ju, koliko je prijatnije i brze kucati na 7-incnom tabletu nego na 10-incnom. Sad sam bacio sebe u rebus sta uzimati u buducnosti, ali mnogo je fensi ovaj Galaxy tab 7", samo jos da ima Honeycomb i bio bi pravi pogodak. Definitivno se mega brzo kuca na ovome.

Ja sam prvo uzeo "desetku" i posle par dana sam morao da je vratim jer se s onim čovek mora boriti :d i imao sam strašan trip da će mi 7mica biti premala, ali sada, nakon 3 nedelje upotrebe svima bih pre preporučio jaču 7micu nego slabiju 10ku. Džaba veliki ekran kad se em boriš uređajem, em ćeš na 7mici sa bržim procesorom i capacitive ekranom odavno skrolovati na ono što si hteo videti izjedna na 10ci.

Kad se 7mica okrene u portrait mode kuca se maltene kao na telefonu, thumbs up u najbukvalnijem smislu :smoke:

ja na kinskoj osmici, 2.2, kucam trista na sat. upravo je ta razlika, u poredjenju sa 16:9 desetkama - jer one imaju uglavnom 1024x600, a na ovom mi je 800x600 i taman toliko da priblizim prste. mada sam se iskreno navikao na stilus, jer mi je ekran rezistivini, i ubedjen sam da od ovog stilus kucanja brze ne moze.

Ajde snimi kako kucaš preko tog tvog hvaljenog rezistivnog olovčicom pa okači na youtube :) . Baš me zanima kako nabadanje olovčicom pojedinačnog slova može da bude brže od kucanja palčevima.

Nikada ne mozes da kucas sa olovkom brze nego sa prstima. Mozda postoji i na androidu ona podeljena tastatura kao sto je predstavljena na iOS5? To je dobro resenje za one sa manjim rukama.
Upravo sam ubacio nove mape na mom Mio GPS uredjaju i odmah sam se podsetio koliko je rezistivni ekran inferioran...
7" je za mene ipak malo i skoro je kao na telefonu, za sve moras da zumiras.
Necu da zalazim u muzicku produkciju jer se u to ne razumem, ali drugi deo drgonzovog posta je upravo ono sto govorim.. konzumiranje sadrzaja sa app store-a.
Znaci po tvome bolje je da imas krsh od softvera, bitno samo da nije sa appstore, :) mada ja mislim da drgonzo kunzumira installous, sto je potpuno nebitno, bitan je kvalitet softvera.

Poslednja izmena:
Ne možda, nego ima.

5.jpg

Vidim da te nije zanimao test Acer Iconia Tab A500 tableta koji sam radio :) . Svejedno, opet je komplikovanije kucati tako nego na 7-inčnom tabletu, ja sam se prijatno iznenadio koliko brzo može nešto da se otkuca.

komplikovano je dok se ne naviknes, ali ako treba da biram izmedju te navike i manjeg ekrana na kome je sve malo i stalno moram da zumiram...
Ovo za iPad mi je bolje resenje, samo vuces sa dva prsta i razdvoji tastaturu koja vise ne pokriva 70% ekrana i mozes da je setas gore dole po ekranu.

ios5-split-keyboard-ipad.jpg

P.S. Nije mi se uopste cinio zanimljiv taj uredjaj ali procitacu tvoj test.

Ajde snimi kako kucaš preko tog tvog hvaljenog rezistivnog olovčicom pa okači na youtube :) . Baš me zanima kako nabadanje olovčicom pojedinačnog slova može da bude brže od kucanja palčevima.

ne da me mrzi da kacim, nego. elem, kad se naviknes, kuckanje olovcicom mu ide u taktu, poput neke tehno pesme, naprimer ova. obrati paznju na baseve, kad udari bas, ja udarim slovo, tom brzinom se kucka, i ja sam zadovoljan. u sustini, verujem da sa dve ruke zaista moze da se brze kucka, kako ste ti i priest pokazali, ali meni ovako ne dolazi do greshaka, skoro nikad. sto ljudi na iPad-u redovno rade. citajuci poruke ljudi iz kine koji iskljucivo pisu sa iPad-a, poceo sam da tacno kapiram koje je ko slovo omasio u qwerty rasporedu, napamet.

Ni desktop racunari ti ne dolaze sa preinstaliranim content creation softverom vec ga kupujes. Isto tako na App Store-u imas more aplikacija koje su za content creation. S tim sto treba razlikovati kakav se sadrzaj moze napraviti preko tablet uredjaja a kakav preko full desktop racunara. Nikako nisu iste stvari ali za iPad ima stvarno odlicnih content creation aplikacija. I drgonzo ti je nabrojao i iMovie koji nikako ne spada u muzicku produkciju. Ja recimo, pored iMovie-a, koristim i Adobe alatke (koje nisu standalone content creation ali se koriste na izuzetan nacin kao alati za Photoshop), Sketchbook Pro (koga sam probao u honeycomb verziji i koji laguje na sve strane, iako verzija za mobilne telefone radi ok), Roambi Visualizer, iWork. Eto to su content creation alati koji zadovoljavaju moje licne potrebe i savrseno mi dopunjuju desktop racunare, za drugacije potrebe ljudi postoje naravno i druge aplikacije ali daleko od toga da na appstore-u ne postoji veliki broj kvalitetnih content creation aplikacija.

Ja sam prvo uzeo "desetku" i posle par dana sam morao da je vratim jer se s onim čovek mora boriti :d i imao sam strašan trip da će mi 7mica biti premala, ali sada, nakon 3 nedelje upotrebe svima bih pre preporučio jaču 7micu nego slabiju 10ku. Džaba veliki ekran kad se em boriš uređajem, em ćeš na 7mici sa bržim procesorom i capacitive ekranom odavno skrolovati na ono što si hteo videti izjedna na 10ci.

Kad se 7mica okrene u portrait mode kuca se maltene kao na telefonu, thumbs up u najbukvalnijem smislu :smoke:
Meni je najveći problem za kupovinu 7" tableta čitanje PDF knjiga, to mi je jako bitna stavka. Uložio sam preko 100K dinara u kupovinu stručne literature, strana literature je em skupa em teško dostupna kod nas, a danas sve može da se nađe na torentima i u PDF-u :D Knjiga i dalje ima prednost u odnosu na bilo koji ekran, ali ako mi to uštedi gomilu para, spreman sam da istrpim "neudobnost" prelaska na tablet.
Tu nastaje problem, kod 7" tableta ekran je premali za duže čitanje, a iako novi readeri imaju text reflow, ne koristim tu opciju, volim da čitam knjigu onakvu kakva jeste.

Premali? Pa nije baš premali, tekst se fenomenalno prilagodi knjizi u elektronskom obliku, jedini problem je što će onda biti manje teksta na ekranu pa će češće morati da se vrti stranica, ali meni taj text reflow nimalo ne smeta. Inače da li ti držao tablet blizu ili dalje od očiju, tekst ti neće predstavljati nikakav problem na manjem ekranu. Probao sam obe dijagonale, čitao sam knjigu na Acer Iconia A500 10.1" tabletu i čitam knjigu sada na Galaxy Tab P1000 koji je 7". Gde mi bolje iskustvo čitanja? Na 7-inčnom Tab-u. Zašto? Pa nekako mi je prirodnije i 7-inčni tablet mi je mnogo lakši za držanje/pridržavanje jednom rukom u portrait modu jer je mnogo lakši. Pošto je i kraći lepše se uhvati desnom rukom (ili levom kako ko) , a postaviš ga i na stomak dok ležiš da ti ne zamara ruku, a palcem samo šaltaš stranice.

Naravno, 10.1 dijagonala ima svojih prednosti, ali se forsira landscape mod, tako da kada ga prebaciš u portrait nezgodno je za držanje. Unos teksta je takođe teži, ali prikazani tekst će biti naravno veći, mada čak i kada odzumiraš na 7-inčnom tabletu vidi se šta piše ali je sitno pa se naprežu oči, ali pinch to zoom pomaže. Sve u svemu, ok su 7-inčni tableti, nisu propast kao što sam ranije imao sliku o njima.

na homscreen se stavlja sortcut od aplikacije ne aplikacija. mislio sam da to znas, to je tako prosto i stvarno ne znam koji korisnik smartphone to ne zna.

Naravno da znam, ali problem je što veliki broj korisnika pametnih telefona to ne zna, pogotovo što ta ikonica (alias/shortcut) izgleda isto kao i originalna (Na desktop OS-ovima aliasi / shortcut-i bar imaju strelicu u uglu koja ih razlikuje od originalnih ikona). Tu i jeste suština mog argumenta: kod iOS-a, ikona predstavlja aplikaciju i to je to. Postoji minimalni segment populacije korisnika kojima to predstavlja ograničenje (učesnici ovog foruma, npr), ali ostala većina jednostavno nema potrebu da koristi alijase (shortcut-e).

opet veliko neznanje za nekoga ko koristi android telefon godinu dana... LauncherPro drzis aplikaciju, pojavi se kantica na dnu ekrana, prevuces aplikaciju koju drzis preko kantice, malo zadrzis i pojavi se poruke drop to uninstall stvarno ne znam koliko moras biti "pametan" da uninstaliras tu aplikaciju. mozda da ti teelfon sam uninstalira kada pomislis da neces vise da je koristis.

Ja ne znam o kojoj verziji Androida ti govoriš, ali moja verzija FroYo-a (Virgin Mobile) nema taj LauncherPro. Kad držiš aplikaciju, ne pojavljuje se nikakva kantica, nego se otvara početni ekran i automatski pravi alijas tamo gde mi se nalazi prst. Jedini način na mom Androidu da se deinstalira aplikacija je kao što sam naveo gore (Settings - Manage Applications - All Applications - dodirni ikonu aplikacije - Uninstall). Vrlo verovatno da postoji brži način kad bih kopao po Marketu i tražio neku dodatnu aplikaciju za bržu deinstalaciju, ali mi to zvuči prilično suludo -- gubljenje vremena i traganje za rešenjem problema s kojim se suočavam prilično retko. Suština mog komentara je bila ta da ogromna većina korisnika Androida nema pojma kako da deinstalira aplikaciju, što predstavlja problem. Kad običan korisnik kupi telefon, počne prvo da se igra njime, tragajući za raznim aplikacijama.U prve dve nedelje, memorija telefona je popunjena svakojakim aplikacijama koje mu (joj) u suštini nisu interesantne i koje bi rado obrisao(la) samo kad bi znao(la) kako.

vidis ja nikad nisam imao takvih problema sa HTC Desire telefonom, mozda je problem sto je taj LG 3x jefitniji od iPhone pa ocekujes mnogo od njega? ili jednostavno imas problematican uredjaj, ali opet cudno mi je da ti kao neko ko voli da mu sve savrseno radi trpis godinu dana takav krsh.

Pomenuo sam ranije zašto "trpim takav krš" (iPhone plan je ipak previše skup za moj porodični budžet -- $65 mesečno sa svim porezima, haračima i naknadama, sa ograničenim data planom i bez ijedne uključene tekst poruke, naspram Virgin Mobile -- $43 s porezima, 1200 minuta, neograničen text i web).

Suština moje poruke je da ljudi kupuju Android očekujući "Android Experience". Problem je što taj "Android Experience" ne može nikako da se precizno definiše, jer je vrlo pokretna meta. Ljudi će (naravno, neopravdano) očekivati da ovaj moj LG Optimus od 150$ funkcioniše kao i HTC od 700$, pošto oba telefona koriste isti Android (kao što ljudi s pravom očekuju da iPhone 3G od 200$ funkcioniše isto kao i iPhone 4 od 700$). Za razliku od iOS platforme, gde sve funkcioniše onako kako korisnici očekuju, kod Androida zbog fragmentacije takva očekivanja su nerealna.

pretpostavljam da ni na iPhone nebi updateovao na najnoviju verziju OSa?

Moj iPod touch je star nekih godinu dana i na njemu se uvek nalazila najnovija verzija iOS-a. Ažurirao sam ga uvek čim bi Apple izbacio novu verziju. Moj LG Optimus ima "najnoviju" verziju Android OS-a koju se Virgin Mobile udostojio osakatiti za mene (i ostale korisnike njihovih telefona). Ta verzija je FroYo (2.2.1), koja je očigledno nekoliko verzija iza trenutne verzije FroYo-a, a da ne govorimo koliko dugo već postoji Gingerbread. U komentarima po forumima za Virgin Mobile priča se da će Virgin uraditi Gingerbread za moj model tek negde u oktobru. S obzirom da je root-ovanje ovog mog LG-a preterano komplikovan proces da bih se istim zamlaćivao, prinuđen sam da "trpim ovaj krš" dok se ne pojavi taj Gingerbread.

za takve ljude ni nije smartphone vec obican mobilni od 50$

Siguran sam da takav elitistički komentar nailazi na opšte odobravanje na ovom forumu, ali nažalost promašuje. Od preko 100 miliona prodatih iPhone-ova, i skoro 100 miliona prodatih Androida, izvesno je da je većina otišla u ruke onih za koje (prema gore citiranom mišljenju) nije smartphone, već "običan mobilni od 50$". Isto kao što ni, prema istom takvom rezonu, ni desktop kompjuter nije za "takve ljude", pa ga koriste stotine miliona ljudi.

Za sve nas koji se bavimo informatikom (i od toga izdržavamo sebe i porodice) korisno je da se ponekad podsetimo koja je svrha kompjuterske tehnologije (desktop ili mobilne): da olakšava obavljanje nekog posla. Kad govorimo o "nekom poslu", to ne znači administriranje servera, konfiguracija desktopa, root-ovanje sistema itd. Govorimo o stvarima koje ostali svet radi da prehrani sebe i porodice: inženjeri, lekari, službenici, kreativci (arhitekte, dizajneri, muzičari, slikari...), dakle ljudi koji nemaju ni želju ni potrebu da sami administriraju svoj računar, već da ga koriste. Takvima je potreban mobilni telefon (ili desktop računar) koji radi, koji je logičan, intuitivan i daje im funkcije koje im olakšavaju posao. S obzirom da je današnja kompjuterska tehnologija još uvek nedovoljno intuitivna i logična, postoje ljudi kao što smo mi, koji pomažu ostalima da premoste tehnološki jaz.

Mobilni telefon (i desktop kompjuter) treba da funkcioniše jednako jednostavno, logično i intuitivno kao mikrotalasna rerna ili televizor. GUI desktop je bio korak ka tome u poređenju sa DOS desktopom. iOS (pa za njim i Android) je sledeći korak. Tablet računari su, u tom smislu, sledeći korak (u poređenju sa laptop računarima).

Poslednja izmena:
Naravno da znam, ali problem je što veliki broj korisnika pametnih telefona to ne zna, pogotovo što ta ikonica (alias/shortcut) izgleda isto kao i originalna (Na desktop OS-ovima aliasi / shortcut-i bar imaju strelicu u uglu koja ih razlikuje od originalnih ikona). Tu i jeste suština mog argumenta: kod iOS-a, ikona predstavlja aplikaciju i to je to. Postoji minimalni segment populacije korisnika kojima to predstavlja ograničenje (učesnici ovog foruma, npr), ali ostala većina jednostavno nema potrebu da koristi alijase (shortcut-e).

Ja ne znam o kojoj verziji Androida ti govoriš, ali moja verzija FroYo-a (Virgin Mobile) nema taj LauncherPro. Kad držiš aplikaciju, ne pojavljuje se nikakva kantica, nego se otvara početni ekran i automatski pravi alijas tamo gde mi se nalazi prst. Jedini način na mom Androidu da se deinstalira aplikacija je kao što sam naveo gore (Settings - Manage Applications - All Applications - dodirni ikonu aplikacije - Uninstall). Vrlo verovatno da postoji brži način kad bih kopao po Marketu i tražio neku dodatnu aplikaciju za bržu deinstalaciju, ali mi to zvuči prilično suludo -- gubljenje vremena i traganje za rešenjem problema s kojim se suočavam prilično retko. Suština mog komentara je bila ta da ogromna većina korisnika Androida nema pojma kako da deinstalira aplikaciju, što predstavlja problem. Kad običan korisnik kupi telefon, počne prvo da se igra njime, tragajući za raznim aplikacijama.U prve dve nedelje, memorija telefona je popunjena svakojakim aplikacijama koje mu (joj) u suštini nisu interesantne i koje bi rado obrisao(la) samo kad bi znao(la) kako.

Vrlo žalosno, pitam se kako ti ljudi uopšte žive, mislim od korišćenja telefona je napravljena nauka (zamisli mora da se i klikće neće on sam). Uostalom ko ne želi da nauči bilo šta u životu taj nek ima popunjenu memoriju. Kako ti ljudi jedu, hodaju ulicom, voze kola ili bilo šta drugo. Zanimljivo mi je korišćenje termina "kopati po marketu" zar je i uninstall postalo teško ukucati u search. ***. nekome je i S40 komplikovana, zamisli kada bi se ceo svet vrteo oko takvih ljudi na šta bi to ličilo.

Poslednja izmena:
Verovatno zato sto "nije prirodno" da se klikce :D Trebalo bi to telefon sam da uradi, kada to njegov korisnik pomisli, tako je prirodnije :d

Kako je ono Ajnstajn rekao: "Samo su dve stvari beskonacne, svemir i ljudska glupost. Medjutim za ovo prvo nisam bas siguran."

Šta nam sve napriča drug Vasić. Okrenuo je nepostojanje shortcut-a u dobru stvar, uninstall mu je jako težak proces, traženje nečeg po marketu mu je "suludo", zamisli da moraš zapravo da koristiš svoj telefon...

Vrlo žalosno, pitam se kako ti ljudi uopšte žive, mislim od korišćenja telefona je napravljena nauka (zamisli mora da se i klikće neće on sam). Uostalom ko ne želi da nauči bilo šta u životu taj nek ima popunjenu memoriju. Kako ti ljudi jedu, hodaju ulicom, voze kola ili bilo šta drugo. Zanimljivo mi je korišćenje termina "kopati po marketu" zar je i uninstall postalo teško ukucati u search.

Momci, da li se vi pravite da ste blesavi ili stvarno ne shvatate?

Da objasnim (za one u zadnjim klupama).

Kad sam govorio o deinstalaciji aplikacija u Androidu, mislio sam da je jasno da govorim o normalnim korisnicima (stotine miliona ljudi koji su već kupili takav telefon, plus stotine koje će ga kupiti u narednih godinu dana). Ne znam kome je logično da traži i nabavlja posebnu aplikaciju, čija glavna funkcija će biti da briše ostale aplikacije, samo zbog toga što je autor operativnog sistema osmislio prilično komplikovan (i neintuitivan) sistem za brisanje aplikacijam, pa je tu funkciju potrebno pojednostaviti dodavanjem posebne aplikacije.

***. nekome je i S40 komplikovana, zamisli kada bi se ceo svet vrteo oko takvih ljudi na šta bi to ličilo.

Da parafraziram Amerikance: Imam za tebe jednu vest: ceo svet se i vrti oko takvih ljudi, a ne oko nas. Ne verujem da bi iko od nas mogao da zamisli svoju babu, tetku, možda i majku, da koristi Android (ili iPhone). Svet je pun takvih baba, tetaka, sestara... Mobilni telefoni (i tableti) su prvenstveno namenjeni takvima, a ne ljudima kao što smo mi.

Momci, da li se vi pravite da ste blesavi ili stvarno ne shvatate?

Da objasnim (za one u zadnjim klupama).

Kad sam govorio o deinstalaciji aplikacija u Androidu, mislio sam da je jasno da govorim o normalnim korisnicima (stotine miliona ljudi koji su već kupili takav telefon, plus stotine koje će ga kupiti u narednih godinu dana). Ne znam kome je logično da traži i nabavlja posebnu aplikaciju, čija glavna funkcija će biti da briše ostale aplikacije, samo zbog toga što je autor operativnog sistema osmislio prilično komplikovan (i neintuitivan) sistem za brisanje aplikacijam, pa je tu funkciju potrebno pojednostaviti dodavanjem posebne aplikacije.

E nećemo sada šta treba da instaliram da bi nešto uradio, mislim da je iOS ipak tu lider, pa ni telefon ne možeš da upališ a da pri tome ne iskompajliraš kernel.

kod mene je na desktop OS to iskljuceno, sta ce mi ta strelica, valjda znam gde mi je instaliran program i sta mi je na desktopu (shortcuts). ne znam jos nijednu osobu koja ima racunar i da instalira apliakcije na desktop.

imao sam ga i na Froyo i sada na Gingerbread https://market.android.com/details?id=com.fede.launcher&feature=search_result
valjda znas da koristis Android Market? zar se na iOS ne koristi App Store?

Pomenuo sam ranije zašto "trpim takav krš" (iPhone plan je ipak previše skup za moj porodični budžet -- $65 mesečno sa svim porezima, haračima i naknadama, sa ograničenim data planom i bez ijedne uključene tekst poruke, naspram Virgin Mobile -- $43 s porezima, 1200 minuta, neograničen text i web).

Suština moje poruke je da ljudi kupuju Android očekujući "Android Experience". Problem je što taj "Android Experience" ne može nikako da se precizno definiše, jer je vrlo pokretna meta. Ljudi će (naravno, neopravdano) očekivati da ovaj moj LG Optimus od 150$ funkcioniše kao i HTC od 700$, pošto oba telefona koriste isti Android (kao što ljudi s pravom očekuju da iPhone 3G od 200$ funkcioniše isto kao i iPhone 4 od 700$). Za razliku od iOS platforme, gde sve funkcioniše onako kako korisnici očekuju, kod Androida zbog fragmentacije takva očekivanja su nerealna.
ima ono kod nas, "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari".

Siguran sam da takav elitistički komentar nailazi na opšte odobravanje na ovom forumu, ali nažalost promašuje. Od preko 100 miliona prodatih iPhone-ova, i skoro 100 miliona prodatih Androida, izvesno je da je većina otišla u ruke onih za koje (prema gore citiranom mišljenju) nije smartphone, već "običan mobilni od 50$". Isto kao što ni, prema istom takvom rezonu, ni desktop kompjuter nije za "takve ljude", pa ga koriste stotine miliona ljudi.
nije to nikakav elitisticki komentar, vec surova realnost. onaj kome telefon treba za razgovor i nista vise za njega nije iPhone ili Android, vec "telefon od 50$". i takvi ljudi nemaju masine od 2000$ nego 500$

Za sve nas koji se bavimo informatikom (i od toga izdržavamo sebe i porodice) korisno je da se ponekad podsetimo koja je svrha kompjuterske tehnologije (desktop ili mobilne): da olakšava obavljanje nekog posla. Kad govorimo o "nekom poslu", to ne znači administriranje servera, konfiguracija desktopa, root-ovanje sistema itd. Govorimo o stvarima koje ostali svet radi da prehrani sebe i porodice: inženjeri, lekari, službenici, kreativci (arhitekte, dizajneri, muzičari, slikari...), dakle ljudi koji nemaju ni želju ni potrebu da sami administriraju svoj računar, već da ga koriste. Takvima je potreban mobilni telefon (ili desktop računar) koji radi, koji je logičan, intuitivan i daje im funkcije koje im olakšavaju posao. S obzirom da je današnja kompjuterska tehnologija još uvek nedovoljno intuitivna i logična, postoje ljudi kao što smo mi, koji pomažu ostalima da premoste tehnološki jaz.

Mobilni telefon (i desktop kompjuter) treba da funkcioniše jednako jednostavno, logično i intuitivno kao mikrotalasna rerna ili televizor. GUI desktop je bio korak ka tome u poređenju sa DOS desktopom. iOS (pa za njim i Android) je sledeći korak. Tablet računari su, u tom smislu, sledeći korak (u poređenju sa laptop računarima).
bas kao sto telep rece, kako takvi ljudi nauce da voze kola? morace i u kolima da sve zamene da bude jednostavno kao iPad

Poslednja izmena:
E nećemo sada šta treba da instaliram da bi nešto uradio, mislim da je iOS ipak tu lider, pa ni telefon ne možeš da upališ a da pri tome ne iskompajliraš kernel.

O cemu ti pricas? Ako se nesto iOS-u ne moze osporiti onda je to jednostavnost koriscenja i user friendly interfejs.

@Vasic
Na ovom mom tabletu deinstalacija se radi ovako - odes u Application, zabodes prst na aplikaciju, drzis sekundu-dve, u gornem desnom uglu pojavi se veliki natpis 'Uninstall', prevuces tamo ikonicu, i posle standardne potvrde 'Are you sure you want to uninstall blablablalb application' zabodes 'Yes'. Meni se ne cini da je to bog zna kako komplikovano.

@snakeeyes
Evo, konacno sam pre nekoliko stranica procitao sta koristis od aplikacija :) Mogao si i ranije da kazes pa da se ne preganjamo.

Sto se postovanja prema sagovorniku tice, postovanje je stvar percepcije. Napr, na moju opasku da je neracionalno nekome preporuciti da kupi 3 programa za 30 dolara, samo da bi mogao da salje ofis attachment-e, ti odgovaras u maniru 'lol wtf zar je nenormalno da se za dobre aplikacije daje novac'. Time cak i ne pravis uslugu strani za koju se zalazes, eto neko ce da procita tekst i reci - au, ***, pa ja za takve sitnice moram da dodam jos 30 dolara? Resenje je ono sto sam naveo - kupiti viewer aplikaciju od 3-5 dolara koja podrzava sto vise fajl formata i ima, izmedju ostalog i opciju slanja mailova. Takodje, izjavis nesto u stilu 'sve mane mog uredjaja i OS-a su ionako nebitne jer sam se ja navikao na njih' , pa onda jos u nekom od tvojih postova vidim da sebe smatras, parafraziram, 'neutralnim'? Kako onda mislis da te neko smatra za bilo sta drugo osim za zestokog fanatika?

...

No, da se vratim na temu, potrudicu se da, kao sto je to drgonzo uradio, malo uporedim aplikacije i svoje utiske sa jedne i druge platforme. Zaista cu da se potrudim da budem sto objektivniji, no obzirom da sam lenj neka niko ne ocekuje youtube linkove i skrinsotove :)

Poslednja izmena:
@vasic

Jedina osoba koja se ovde pravi blesava si ti. Ja neznam da li te je zivot u Americi ucinio lenjim ili se samo zezas ovde sa nama. Procitaj sta pises covece i skapiraces koje su to nebuloze. Ocigledno je da Android ne znas da koristis kada do sada nisi skapirao da postoji vise od jednog nacina da uradis uninstall aplikacije. Verujem da je tesko stisnuti meni dugme, odabrati edit, posle koga ce se pojaviti minus dugme na svim skinutim aplikacijama, i posle potvrde da zelis da obrises aplikaciju ona nestati. Ako ti to nije dovoljno intuitivno, prodaj svoj telefon i kupi iPhone koji razbija sa intuitivnoscu pogotovo za lenje ljude i one koji nece nista da nauce i da im sve bude na tacni. Idi i budi tipican amerikanac, a ja bih te zamolio da nas blesave primitivce ostavis na miru. Hvala.

@snake

Jednostavnost koriscenja molim te ostavi tehnicki nepotkovanim ljudima, ovo je IT forum, dobar deo ljudi imaju bar toliko znanje kako da obrisu aplikaciju!

Nazad
Vrh Dno