Šta je novo?

Nokia N9

Nije posebno ali... Nokia! Lol
Moj N8 zabudali ponekad sa 12mpx.

Pa dobro, generalno N8 pravi jake slike a procesor kao u digitronu.

Пошто и даље највише ценим Nokia-у од свих произвођача телефона, најава N9 ме је баш заинтересовала, и прегледао сам све што је било од текстова и клипова. Ово су нека моја запажања:

1. Нема фолдера по менијима. Иако је Symbian ово имао ко зна од кад, сад је све у једном нивоу
2. (Делује ми као да) Multitasking није прави, односно, да се програм паузира кад није у фокусу. А ја баш хтео да пустим Last.FM радио и навигацију, док листам поруке:)
3. Нотификације програма су ископиране са iPhone-а (значке у ћошку иконице), што и није нешто похвално
4. NFC је кул ствар, и лепо је примењена
5. Превелики је оквир око екрана
6. Иако све ради максимално течно, волео бих да видим јачи процесор унутра
7. Програм се гаси тако што се оде у "multitask" подмени, задржи се прст на његову сличицу, и онда кликне на "X". Непотребно компликовано
8. Ни код закључавања се екран не гаси тотално, него остаје, као код старијих телефона, приказан сат са нотификацијама
9. Нема homescreen-а, што је тотална глупост.

И имам једно питање:
Је л' MeeGo тотално отворен, односно, да ли ће бити могуће једноставно додавати и мењати системске ствари?

nove BH-111 slusalice

[youtube]4n9bq1tRWfI?hd=1[/youtube]

Hmmm ova stvar sa NFC-om i posebnim zvucnikom koji podrzava ovu tehnologiju (konkretno u tom slucaju) je po meni i ne bas toliko upotrebljiva,moras da dodirnes zvucnik da bi pustio pesmu sa telefona... DLNA bi u tu svrhu bio dalekooo upotrebljiviji. Naravno nfc ima jos mnoge druge primene tako da moze biti upotrebljiv,mada na zalost ne kod nas zbog naseg zaostatka za svetom.:D

Poslednja izmena:
Пошто и даље највише ценим Nokia-у од свих произвођача телефона, најава N9 ме је баш заинтересовала, и прегледао сам све што је било од текстова и клипова. Ово су нека моја запажања:

1. Нема фолдера по менијима. Иако је Symbian ово имао ко зна од кад, сад је све у једном нивоу
2. (Делује ми као да) Multitasking није прави, односно, да се програм паузира кад није у фокусу. А ја баш хтео да пустим Last.FM радио и навигацију, док листам поруке:)
3. Нотификације програма су ископиране са iPhone-а (значке у ћошку иконице), што и није нешто похвално
4. NFC је кул ствар, и лепо је примењена
5. Превелики је оквир око екрана
6. Иако све ради максимално течно, волео бих да видим јачи процесор унутра
7. Програм се гаси тако што се оде у "multitask" подмени, задржи се прст на његову сличицу, и онда кликне на "X". Непотребно компликовано
8. Ни код закључавања се екран не гаси тотално, него остаје, као код старијих телефона, приказан сат са нотификацијама
9. Нема homescreen-а, што је тотална глупост.

И имам једно питање:
Је л' MeeGo тотално отворен, односно, да ли ће бити могуће једноставно додавати и мењати системске ствари?
1. To što ih nismo videli, ne znači da ne mogu da se naprave. Jedna od glavnih kritika Simbijanu je ta što do instaliranih aplikacija moraš da prodješ kroz tri ekrana.
2. Ako je MeeGo išta nasledio od Maema, onda ovo uopšte neće biti tako. http://www.youtube.com/watch?v=7emvUBpEkbU od 2:05-2:20.
3. Nema ko koga danas ne kopira. Ne znači da je loše.
4. Simpatična mogućnost.
5. Slažem se, ovo sam odmah i ja primetio.
6. Mislim da nema potrebe. Mene više interesuje koliko RAM ima ovaj telefon? To nigde ne piše.
7. Pa sad, ja ne znam kako bi se ovo drugačije rešilo?
8. Ovo nije loše, sat mi je odmah dostupan, samo da ne srče bateriju, kao neoptimizovana aplikacija na nekim S60v5 telefonima (verovali ili ne).
9. Zar ti nisi korisnik iPhoneta? :)

Sumnjam da će MeeGo biti otvoren u tom smislu. Sistem će možda da bude Open Source, ali će Bootloader, bar na Nokijini telefonima, sigurno biti zaključan.

Poslednja izmena:
Ima 1GB ram memorije.
A taj sat nista ne trosi verujte mi tako je i na N8, radi se o "triku" da svetli samo tih nekoliko aktivnih piksela. Ekran je iskljucen ali je samo nekoliko led pixela aktivno. To je jedna od prednosti amoled ekrana.

Drago mi je da Nokia nešto pokušava i da nisu sasvim zanemarili MeeGo platformu, ali bojim se da ovim neće mnogo uraditi, izuzev ako nekim slučajem ovo bude vrlo cenovno pristupačan telefon (nema šanse). Fantastični Androidi se danas mogu uzeti za malu kintu, teško pored njih Nokia da progura novu platformu.

Ovako na prvu loptu, interfejs je prilično tečan s obzirom kakav slabašni procesor ga pogoni, ali nisam zadovoljan kako su neke stvari u njemu rešene. Očekujem da Nokia i u N9 koristi kvalitetnu 342EZ ABS plastiku, tako da kvalitet kućišta tradicionalno ne dolazi u pitanje, ali kojoj dileji je palo na pamet kućište iz jednog komada da se baterija i SD kartica ne mogu zameniti? Kad god kažem da neku glupost samo Apple može da napravi, odmah me neki drugi proizvođač natera da se ujedem za jezik. Ovo je valjda Nokijin pokušaj da napravi "sipaš i ne misliš" telefon, ali znajući koliko loše je prošao WM7, ne bih rekao da je to dobra ideja.

ovo je prva nokia u zadnjih 10 godina a da valja. marku sam zamrzeo zbog symbian-a, ali evo izgleda da se popravljaju napokon. samo opet kaskaju, koštaće puno po običaju a single core(doduše nisam nigde još video da piše jel single ili dual, ali pretpostavljam pošto nije 1080p rec kamera) procesor.

Волео бих да убаце фолдере, тако могу да разврстам све лепо, како ми одговара. Не смета мени то што копирају колико то кога копирају. Нотификације на iPhone-у су, по мени, баш лоше решене. Можда за стандардно коришћење ОС-а не треба јачи процесор, али за прави multitasking сваки MHz вреди. Са друге стране, има GB RAM-а, што је екстра.

Могли би да убаце lockscreen у фазону оних балончића за N8 (где може да се постави било који url, песма, било шта, као пречица, и који се покреће директно с екрана за откључавање).

Гашење програма би могло да буде swipe на горе, минимизација на доле, а прелазак у нотификације и мени лево, односно десно.

И да, RazbojNick, немам iPhone, нит' бих га купио:)

Meni deluje da ovo moze biti sasvim fina Nokia posle bas dugo vremena. OS deluje vrlo upotrebljivo i bez laga, ne smara korisnika sa milijardu pitanja i dugmica... A i bas je lep telefon, kao da je jestiv. :D

Drago mi je da Nokia nešto pokušava i da nisu sasvim zanemarili MeeGo platformu, ali bojim se da ovim neće mnogo uraditi, izuzev ako nekim slučajem ovo bude vrlo cenovno pristupačan telefon (nema šanse). Fantastični Androidi se danas mogu uzeti za malu kintu, teško pored njih Nokia da progura novu platformu.

Ovako na prvu loptu, interfejs je prilično tečan s obzirom kakav slabašni procesor ga pogoni, ali nisam zadovoljan kako su neke stvari u njemu rešene. Očekujem da Nokia i u N9 koristi kvalitetnu 342EZ ABS plastiku, tako da kvalitet kućišta tradicionalno ne dolazi u pitanje, ali kojoj dileji je palo na pamet kućište iz jednog komada da se baterija i SD kartica ne mogu zameniti? Kad god kažem da neku glupost samo Apple može da napravi, odmah me neki drugi proizvođač natera da se ujedem za jezik. Ovo je valjda Nokijin pokušaj da napravi "sipaš i ne misliš" telefon, ali znajući koliko loše je prošao WM7, ne bih rekao da je to dobra ideja.

Hajde sve, to je tvoje misljenje i to je ok. Ali sta ce ti da menjas bateriju? Majke ti. Da li je neko zadovoljstvo vaditi bateriju? Pa radije bih unibody dizajn nego mogucnost da vadim bateriju kao da je to jako bitno.
I ne vidim kako je mana to sto nema Card slot? Uzmes 64gb verziju i ne brines, ako uspes to da napunis onda stvarno...

Evo jos jednom specifikacije:

http://www.gsmarena.com/nokia_n9-3398.php

Poslednja izmena:
Hajde sve, to je tvoje misljenje i to je ok. Ali sta ce ti da menjas bateriju? Majke ti. Da li je neko zadovoljstvo vaditi bateriju? Pa radije bih unibody dizajn nego mogucnost da vadim bateriju kao da je to jako bitno.
I ne vidim kako je mana to sto nema Card slot? Uzmes 64gb verziju i ne brines, ako uspes to da napunis onda stvarno...

Evo jos jednom specifikacije:

http://www.gsmarena.com/nokia_n9-3398.php
Laka, brza i jeftina zamena iste po uradi sam principu :)
Na putovanju ili bilo kojoj situaciji u kojoj dugo nisi u prilici da puniš telefon nekad je zgodno samo ubaciti već napunjenu rezervnu bateriju.

A politika pravljenja zasebnih modela po tome koliko imaju memorije za skladištenje podataka je tek poseban *****izam koji služi za uzimanje više para. Nek stave microSD slot pa da sam mogu staviti karticu koju hoću.

Sent from my A70S using Tapatalk

telefon je bas lep, neverovatno kako se tecno krece kroz OS, fluidnije je od SGS2 iako je cpu dosta slabiji.

Ti nikad nisi do sada menjao bateriju na mobilnom telefonu? Onda si neki jako taličan lik. Baterije otkazuju, to je ono što rade vrlo uspešno, zato je i garancija na njih kraća. Da zameniš bateriju na tom telefonu kroz par godina kada prirodno oslabi će te koštati više neko što će tada da vredi taj telefon. Ovako samo za 15-tak evra uzmeš kinesku bateriju i piči. Ja mislim da to po svakoj logici vredi više nego unibody kućište od koga nemaš apsolutno ništa.

Ja u već trećem telefonu koristim istu microSD karticu, kupiš jednom i piči. Ugrađena memorija znatno podiže cenu telefona, model sa malo memorije je znatno jeftiniji. Korisnik sam karticom doda koliko mu treba, bolje i za proizvođača i za kupca. Ali tu je Apple koji postavlja trendove...:S:

Tek sad vidim da u stvari ovo čudo pokreće procesor iz Cortex A8 serije, to objašnjava brzinu interfejsa. Biće ovo skupa igračka.

Poslednja izmena:
Impresivan je, i hardverski i softverski, why the fu*k su ulazili u dil sa Microsoftom, ovaj Meego izgleda sjajno.

Koristi PowerVR SGX530. Ovo je izmedju iphone 3gs i iphone4. Po hw specifikacijama je u klasi proslogodisnjih Android telefona ili cak slabiji. Potpuni promasaj.

Ne znam, nikad ne bi kupio ovaj telefon, razmisljao bi o Galaxy S2, em ce jos malo pasti cena dok ova N9 ne ugleda svetlost dana.
Tako da birati izmedju SGS2 i N9, ne znam ko bi izabrao N9, ali ne sumnjivo da ce biti takvih ljudi, ipak ne kazu za dzabe da svaka roba nadje svog kupca.

Koristi PowerVR SGX530. Ovo je izmedju iphone 3gs i iphone4. Po hw specifikacijama je u klasi proslogodisnjih Android telefona ili cak slabiji. Potpuni promasaj.

A to u realnom radu ima kakve veze? Mislim UI klizi, procesor ocigledno dovoljno dobar, kamera sjajna i brza, ne kapiram..

Ma najvaznija stvar su aplikacije i podrska developera :) Kol'ko se secam windows phone 7 zahteva pristojne specifikacije, al' dzaba kad je platforma jos zelena... Pitanje je ko ce hteti da razvija aplikacije za meego kad Nokia na sva zvoma prica samo o WP7. Morace da pokazu vecu podrsku ovom projektu, pogotovo sto nisu valjda ludi da racunaju samo na MS cedo.

Sent from my A70S using Tapatalk

A to u realnom radu ima kakve veze? Mislim UI klizi, procesor ocigledno dovoljno dobar, kamera sjajna i brza, ne kapiram..
da nema nikakve veze ne bi samsung, htc, lg pa i apple (uskoro) pravio mobilne telefone sa dual cpu, vise memorije i sve jacim grafickim cipovima

Pa nema veze i ne moze da se porede, jer je moguce recimo da android trazi duplo jaci hw da bi tako radio i nije sve u ciframa na papiru.

pa da nema veze hw iOS4 bi radio istom brzinom i na iP4 i na iP2

Uglavnom svaki novi OS trazi i jaci hw ali ne moze da se poredi Android, iOS i Meego... i da tvrdis da svakome treba isti hardwer da bi uradio nesto.

Ako nekome treba dual core da bi radio najobicniji scroll to ne mora da znaci da i kod ostalih je isto ;)

Poslednja izmena:
Ljudi, ovo trenutno nije onaj meego o kojem nokija priča (za koji je elop rekao da neće biti gotov na vreme). Ovo je harmattan ui preko meego builda, koji je mogao da se koristi i na n900. Bar to videh negde.
Druga stvar je sto je gui ubrzan preko grafike, pa sve klizi kao na iphoneu, a ima procesor koji sada nije nešto (čini mi se da je motorola droid x bila na ovoj platformi).
Treća stvar je što će meego, pored iosa, biti jedina platforma čije će aplikacije biti potpuno native, a da ne bude nekih virtualnih mašina.
Ali, trenutno, telefone prodaju aplikacije i gotovo sam siguran da je i nokija svesna da meego ne može mnogo i pogotovo dovoljno brzo.
EDIt: Sada se setih, hteo sam i ovo da kažem, ako činjenica da nema microsd slot znači da ću ja dobiti 16, 32 ili 64 GB dosta brze memorije, ja sam za to. Nijedna micro sd kartica nije brza kao memorija koju ugrađuju apple i nokija.

Ttalking desire.

Poslednja izmena:
Telefon ima isti gpu i cpu kao i Galaxy SL.

Po ovome do sada vidjenom, rekao bih da ce telefon biti dobar. Meni se licno svidja, izgled tu i tamo, ali specifikacije su sasvim dobre, s' obzirom da je ipak Nokia u pitanju :D

Ako ne bude preskup, razmislicu i o njemu. Za sada, Samsung Galaxy S2 je na prvom mestu.

ako činjenica da nema microsd slot znači da ću ja dobiti 16, 32 ili 64 GB dosta brze memorije, ja sam za to. Nijedna micro sd kartica nije brza kao memorija koju ugrađuju apple i nokija.

Ja sam za to da oni ugrade memorije koliko žele (bilo to 16,32 ili 64) ali i da ostave microSD slot. Ja npr. na sd kartici držim samo muziku i video klipove, za to mi nije potrebna neka neopisiva brzina (plus toga mogu da šaltam sa telefona na telefon), dok na memoriji telefona držim sistemske stvari.

Poslednja izmena:

Interfejs je bar ovoliko brz i tečan i na mom Blade-u koga pokreće vremešni Qualcomm MSM7227 čipset. Brz interfejs danas više nije nikakav uspeh. Trebaće međutim procesorske snage za nove fancy 3D navigacije, igre, itd., za one koji to žele.

Nazad
Vrh Dno