Šta je novo?

Industrija igara

Što se tiče igara, Wipeout je dobar primer 🙂. Kao i HL, Age itd. Mada, i te igre nisu toliko popularne/"mainstream" u odnosu na neke druge.

Što se igara tiče, pojednostavljivanje/"mainstreamlienovanje" igara ima veze sa mehanikom, težinom i dizajnom u celini, bez obzira na žanr. Barem ja tako gledam na to.

Poslednja izmena:
Pa da. Ali uopste ne cenim "znanje" da napravis nesto ultra kvalitetno sto moze da skapira 5 ljudi na svetu. Treba znati napraviti nesto u svakom smislu kvalitetno i u isto vreme razumljivo vecem broju ljudi. Ja u svim sferama tako gledam na to. Da li je dobra knjiga ona koju razume 1 covek? Po meni nije. Autor mora da nadje dobar nacin da dopre do ljudi i pogotovo da nadje nacin da im "uvali" svoju viziju bas kako je on hteo. U filmovima sam video hiljadu vrlo vestih takvih primera. To bi trebalo da se podrazumeva. Neko ce skapirati jedan nivo humora npr, neko nivo iznad toga, a neko ceo film bas kako je zamisljeno i plus ce sam svojim razmisljanjem da doda nesto celom iskustvu.

Tako mora da bude i sa igrama, a ne fokus na mentole ili pametnjakovice, pa sta ispadne. Mnogo se sve to neozbiljno i dalje radi, jedino sto je ozbiljno je organizacija i sprovodjenje svih tih biznis planova u delo, a na ljudskom nivou je sve to u gamingu na vrlo niskim granama. Nadam se da ce se promeniti bas kad se igre do kraja popularizuju i stvori se veca publika za bilo sta sto bi neko radio. I kad mnogi ozbiljniji ljudi udju u vec zrelu industriju i krenu da rade nove stvari ili stare na bolji nacin. Ja verujem da je moguce napraviti nesto sto ce biti popularno i kvalitetno u isto vreme. Samim tim i isplativo, naravno.

Pa i niže budžetne stvari su kvalitetne. To je nezavisno od toga koliko košta da se napravi.

Što se tiče igara, svodi se na to šta kome predstavlja uživanje/zadovoljstvo. Nije neki žanr ispod ili iznad drugog, i da su zbog toga ljudi koji ih igraju kao više ili manje "napredniji" od ostalih. Postoji samo manje ili više kompleksnija mehanika unutar žanrova.

Poslednja izmena:
Da, naravno, nego sam pricao za ove stvari koje moraju da budu skupe. Ni one ne moraju da budu kakve su danas uglavnom.

ne zapravo, sve igre su bas lose koliko sam i zamisljao da su lose mozda i malo gore 🙂 ono je zaista decije sve, jednsotavno, plain and simple... mislio sam da cu moci da se iskljucim i da kao pikam, ali sam se osetio retardirano 🙂

p.s. providne stranice ne podnosim, vodenih hladjenje probao pre 5-6 godina i prodao, poglogu za misa naravno imam... razmisljao sam da uzmem ps3 move, ali nisam smislio nacin kako bi mozda mogao da me zadovolji prosto jel te nisam zena 😀

Nije to za tebe, definitivno. Znajuci sta otprilike igras (dugo si na forumu), stvarno bi mi bilo cudno da ti se svidi ps3 ili bilo koja konzola ikada. Tacno znam koja je to logika, imam mnogo ortaka koji bi prokomentarisali isto kao ti. Ljudi su formirali ukus na pedeseti nacin u odnosu na konzole i sad ne vredi. Pritom im je decenijama objasnjavano da je to za klince, za *****e, glupe Amere i slicno. Postoji kod nas TA vrsta PC gamera (ne mislim nista lose i ne kazem da si ti bas taj slucaj), ali ima ljudi koji igraju SAMO rpg, SAMO strategije, SAMO mmo i slicne stvari (i pored toga CS, naravno). I onda takav covek proba bilo sta na konzolama i zakljuci da je sve mnogo lose, za ******e itd. To nije ni tacno, ni netacno, vec samo besmisleno, kao da neki Amer dodje u Evropu na najbolju fudbalsku utakmicu i pita se o cemu se tu uopste radi i kako je moguce da se ljudi toliko loze na takvu glupost.

Mada je ipak malo glupo da ostavljas bas toliko flejmerske komentare, ipak je to nesto u sta se "ne razumes" ili, bolje receno, sto ne razumes.

Poslednja izmena:
ne zapravo, sve igre su bas lose koliko sam i zamisljao da su lose mozda i malo gore 🙂 ono je zaista decije sve, jednsotavno, plain and simple... mislio sam da cu moci da se iskljucim i da kao pikam, ali sam se osetio retardirano 🙂

A 70% tih igara imas i na PC-u... Sta je decije, podesavanja mozda, to sto imas samo brightness i contrast da podesis?

Nije to za tebe, definitivno. Znajuci sta otprilike igras (dugo si na forumu), stvarno bi mi bilo cudno da ti se svidi ps3 ili bilo koja konzola ikada. Tacno znam koja je to logika, imam mnogo ortaka koji bi prokomentarisali isto kao ti. Ljudi su formirali ukus na pedeseti nacin u odnosu na konzole i sad ne vredi. Pritom im je decenijama objasnjavano da je to za klince, za *****e, glupe Amere i slicno. Postoji kod nas TA vrsta PC gamera (ne mislim nista lose i ne kazem da si ti bas taj slucaj), ali ima ljudi koji igraju SAMO rpg, SAMO strategije, SAMO mmo i slicne stvari (i pored toga CS, naravno). I onda takav covek proba bilo sta na konzolama i zakljuci da je sve mnogo lose, za ******e itd. To nije ni tacno, ni netacno, vec samo besmisleno, kao da neki Amer dodje u Evropu na najbolju fudbalsku utakmicu i pita se o cemu se tu uopste radi i kako je moguce da se ljudi toliko loze na takvu glupost.

Mada je ipak malo glupo da ostavljas bas toliko flejmerske komentare, ipak je to nesto u sta se "ne razumes" ili, bolje receno, sto ne razumes.

flemjerske komentare na pc delu mogu da ostavljam zaboga jer postoji konzolaski deo u koji i ne zalazim 😛

nazalost pikam mnogo toga, tj igrao sam gotovo sve, sada vise nemam vremena toliko a i gotovo da nema nekada omiljenih zanrova sa kvalitetnim naslovima 🙂 prosto predugo sam u kombinaciji koju si i sam spomenuo, probao sam skoro pa godinu dana ps3 i mjok, ne radi me i svestan sam toga, i sada mogu mirno da spavam 😉 zapravo prerastao sam ps3 od momenta kada je izasao i drago mi je sto nisam pogresio pa moram da podelim sa nekim, to nije flejm! 🙂

@bors
naravno da nisi u pravu, al ziv bio ! necemo dalje o meni i mom ukusu, gusimo topik, iznosim misljenje koje favorizuje pc igre na pc delu foruma, molim lepo 🙂

Nisam nista rekao 🙂 samo me zanima sta ti je decije..

Ja više ne kupujem PC za igre. Kupim PC za posao i ostale potrebe/hobije (grafička od 150 evra zbog CUDA/OpenCL akceleracije) pa ako nešto izađe vredno odigram a ako ne, ne boli me glava. Jeste malo bezveze pričati o tome u gejmerskom podforumu ali pošto nema toliko igara koje bih igrao ne vidim poentu kupovine nekog hardvera koji služi samo za igre (kao što je konzola na primer). Da, tu je uvek ono, ako si pravi gejmer treba da probaš novo, da se prilagođavaš. Prilagođavam se poslednjih 5 i više godina i ne ide. Nema poente, kada me jednostavna igra sa 2D grafikom drži duže od Bulletstorma/Crysisa, kada palim HoMM igre koje znam napamet i opet ih igram više nego novo i popularno.

Igraće se GW2, neki Valve style multi (jer imam ekipu u četvoro) i nešto ako mi privuče pažnju. Praćenje i probavanje svega i svačega, to više ne. To je kao kada bih skidao svaki novi holivudski film da pogledam da bih mogao reći kakav je. Kada igre opet postanu igre vratiće se i strast za iste, interaktivni filmovi me ne interesuju preterano.

Edit: Evo igara za koje bih puko pare i složio konfu samo za njih.

- Jedi Knight kakav je bio a ne ova SW FU(J) sranjca i onaj ******izam pravljen specijalno za Kinect, morao bih da ima mnogo dobru grafiku, fiziku, animacije i ostalo da opravda hardver, ostalo nek ne diraju (veliki nivoi, ključevi za prolaz, health pack)

- Elder Scrolls vredan svog imena, sa superiornom grafikom, animacijama, fizikom, AIjem, mnoogo velikim svetom punim sadržaja (unikatnog)

- GTA na PC, veličine GTSA x5, sa 20 puta više sadržaja, nelinearan blah blah

Kada naprave nešto od ta tri onda ćemo da pregovaramo, do tada zdravo đaci.

Poslednja izmena:
Pa dobro, ja mislim da niko ko je otprilike nasih godina (manje vise smo svi tu negde) odavno ne proba sve zivo, nego igra samo ono sto ga stvarno interesuje. I kod mene je tako. Mada po meni uvek treba razdvojiti raspravu "ovo vise nije za mene, sad nemam vremena, sad radim, sad imam decu itd" od trenutnih desavanja u oblasti o kojoj pricamo.

I ja verovatno igram igre manje nego ikad, ali i dalje sve pratim na dnevnoj bazi, zanima me sta se desava i gledam u kom pravcu ide industrija, znaci da sam ipak i dalje u toj prici 🙂, a zivot pored toga ide normalno, naravno...

Za interaktivne filmove od igara se potpuno slazem. S tim sto ja nisam za to da neke stvari ostanu najjednostavnije zauvek zarad gameplay-a (animacija npr), nego sam za trazenje novih resenja i dobrog balansa izmedju bogate animacije i dobrog odziva na komande recimo, ali oni "cinematic" momenti usred bilo kog dela igre, i uopste, igre u kojima skoro da nemas kontrolu ni nad cim nikako ne volim...

A to o neisplativosti i nerazumevanju sklapanja pc-a ili kupovine konzole "samo za igrice" mi je malo klasicna nasa prica, sto sve mora da bude maksimalno isplativo ili objasnjivo? To je vise licna stvar, nije za masovni komentar 🙂. Ali ok, tako si i rekao.

Doduse, pc samo za igre vise i ne moras da kupujes, posto ti je dovoljan isti vec 100 godina, daleko smo od nekadasnje situacije...

PS: ima u svemu ovome i pomalo onoga iz poslednje South Park epizode "You're Getting Old" kod svih nas 🙂

Poslednja izmena:
ma naravno, ja nikad nisam tvrdio da imam ne znam kakve inovativne ideje (danas se inoviraju samo brojke prodaje naslova), samo da sam vec matori prdez koji ne nalazi satisfakciju od samog pocetka novog konzolnog ciklusa koji je uticao i na pc scenu

pc igra kod nas ne valja ako ne mozes sve da igras izmaksovano u full hd rezi, a to je vec preterivanje

a zasto su mi konzolaske igre decije ? o tome sam smarao i previse dugo, necu da se ponavljam, reci cu samo da kada ih igram osecam kao da igram Operation Wolf sa kraja 80ih na NES-u, da imao sam i to 😉 ko ne zna sta je nek pogleda youtube 🙂 koncept isti, sve je samo imerzivnije po pitanju grafike koja zastari posle godinu dana od izlaska igre

Kako bih voleo da vidimo ovako nešto u bližoj ili daljoj budućnosti...

“I’d love it to get back to being more realistic and less stylised when in the racing environment. I’d love to see a modification and tuning side to it – tuning a Wipeout craft should be an art form. I’d also like to see full customisation for a unique online presence. International circuits based on real DEM (digital elevation map) data with highest resolution aerial photography as a basis for the underlying scenery. I’d like to see an online-only game. I’d like to see the world of Wipeout being its own online sport – like an F1-style event.”

http://www.next-gen.biz/features/making-wipeout?page=2

Kao i cyberpunk GTA-style igru sa budžetom od $100M.

br.jpg

Poslednja izmena:
Wipeout je nesto sto obelezava 90-te i taj tehnogik fazon iz tih godina sa sve muzikom. Veliko je pitanje sta god da urade sada sa njim da li bi se nekome dopalo. Ovo na 5:15 sve objasnjava, cyberdelia, wipeout , cowgirl, mislim to je to, ali bas to. 🙂

Btw, jel to bladerunner u u3 ili c2 engine-u, mada ja tipujem na ono klasicno u. 😀

samo da dodam, underworld cowgirl - najjaca stvar ikada 😀

Ah da, setih se, mislim da je to Nex jos davno kacio, ali posumnjao sam kada sam video one pozadinske zgrade, pa rekoh da nije neka inkarnacija u ue3.

@G!!!

Bukvalno timeless...

Lepo sumirano. WoW je dugo diktirao pravac u kom ce se razvijati MMO scena ali mislim da je doslo vrema da se to prekine.

Crysis 2 izgleda gore nego Crysis, ali sada ce patchom da ga izjednace 🙂

Posto sam dizajner, sa velikom paznjom pratim grafiku u igrama i sa razlogom sam (bar iz mog ugla) kivan na konzole...

Treba da budeš kivan na developere... Niko nije tukao Crytek da im lead platforma bude xbox360. Sami su to odlučili.

Ne mogu oni sami protiv sebe.

Meni je krivo sto PC nije doneo neki plug and play (game) interfejs (slicno onom sto donosi Windows 8 za Tablet-e) koji bi bio zgodan za igranje igara, a da mi koji koristimo PC i za druge stvari mozemo po zelji da koristimo programe i/ili igramo igre.

Slažem se da trebaju neki novi vidovi mmo-a, ovako samo eve štrči, ali uvek će biti ljudi koji uživaju da grindaju, sistem uloga sa healerima, tenkovima. To neće nikada zamreti...

Mislim da je u pitanju profit od prodaje PC igara kriv. Mislim, koliko ljudi kupuje original-igre za PC, kako ovde tako i u inostranstvu....Pun je internet zalbi developera kako je industrija PC igara "piratizovana"....

Minecraft se za dve godine prodao u 2.5 miliona kopija sve po ceni od 20 dolara što je 50 miliona koji su otišli u džep developera. Samo u zadnjih šest meseci se prodalo milion i po kopija i to godinu i po dana od izdavanja igre. Igra tek treba da izađe za X360, ovo su sve PC brojke.

Terraria koja je kopija Minecrafta se za mesec dana prodala u pola miliona primeraka a u pitanju je indie igra bez reklame.

To znači da ako napraviš dobru i zanimljivu igru i realno je zaceniš nemaš brige oko prodaje. Ko je njima kriv što spucaju ogromne budžete na marketing sve u nadi sa bi postigli 10 miliona kopija za mesec dana poput CoD igara i to po punoj ceni od 59.99$. To se zove pohlepa i nerealna očekivanja, za to kriviti samo pirateriju je licemerno.

PC igrači tj. ono što je ostalo od njih su mnogo probirljiviji i u tome leži problem. PC igrač poput mene neće svako đubre od igre da plati 50 evra kao što će neki klinac koji troši mamine pare na konzolne igre. Kada bi igre imale nižu cenu, manje plaćenog hajpa stizalo uz svaku od njih i više pažnje poklonjeno igrivosti a ne sinematicima video bi kako bi PC igrači više kupovali a manje piratizovali.

Nazad
Vrh Dno