Šta je novo?

Samsungov Galaxy Tab 10.1 i 8.9

RIM potone nacisto. Mada dobri su i sa tih 25% kakvi su im telefoni. Ne mogu da verujem da u USA ima toliko poslovnih smartfon korisnika.

To je ono kao kod nas Nokia je Nokia. Od danas će prist moći da uživa u neintuitivnosti androida pošto je Apple odlučio da jednostavno iskopira android notifikacije.

Sent from my GT-I9000

U Americi se, koliko ja znam, Blackberry ne prodaje toliko dobro zato sto ga korisnici vole, koliko zbog toga sto ga firme vole. Ima izuzetno stabilan OS, servis za slanje poruka koji je izuzetno bezbedan, fenomenalno povezivanje sa korporativnim serverima, jednostavno, ono sto vole korporacije. Firmu bas briga moze li korisnik da odigra igricu ili morfuje sliku ili zvuk. Prednosti jednog Blackberryja su meni potpuno nebitne i nezanimljive, ali postoji veliki broj korisnika kojima je ovo bitno.

Blackberry pravi izuzetne uredjaje, e sad sto malo trendovi vucu na jednu stranu to je vec druga prica. Telefoni su im ekstra odradjeni i sistem je brz i stabilan i nekima nudi sve sto smartphone treba da ima. A jos uvek su nezamenljivi i u Enterprise segmentu (odlicni su za sve vrste kompanije, od malih do velikih). Ali o tome na nekom drugom mestu

VLC je, u svojoj verziji za iPad, djubre neopevano u softvera. 30% klipova uopste nije mogao da pusti, crashovao je svakih malo.. Ne znam kako uopste mozes da poredis AVPlayer i VLC kao neko ko je koristio oba?

Ufff ovo ce da bude debeli offtopic, al ajde....

Kad si ti uspeo paralelno da koristis i jedan i drugi? U vreme kad je VLC sutnut sa appstore-a avplayer se tek bio pojavio, ne verujem da je bilo vise od 2-3 nedelje u totalu kada su mogli da se regularno skinu i jedan i drugi. Evo ja priznajem, za avplayer nisam ni znao niti sam ga video kod ljudi koji su se sepurili ipad-om; svi su imali VLC jer je to valjda bio prvi plejer na ipadu koji je pustao divx i imao sabtajtlove. Osim toga VLC je 3 meseca pre konacnog uklanjanja bio oznacen za odstrel; krenula je polemika oko GPL licence i kompatibilnosti licence sa appstore-om, razvoj nije tekao nekim posebnim tempom iako je VLC idealan za dodavanje kodeka i pluginova (obzirom da je multiplatformska aplikacija). Nisam siguran da i dan-danas neki od ios plejera moze da napr. pusta ostecene fajlove kao sto to veselo radi VLC. No vise nije ni bitno, danas je to skoro pa mrtav projekat - niti postoji neko posebno interesovanje da se dalje razvija niti ima siroku korisnicku bazu. Postoje i dalje relikti na appstore-u koji nose ime i imaju veze sa VLC-om a koji su lako mogli da budu inkorporirani u VLC i time se dobije ultimativna video aplikacija kakva se samo pozeleti moze.

Upravo sam izvrteo 1h nekog divx-a u cinexplayer-u i baterija se za tih 1h potrosila izmedju 9 i 10% . E sad bi voleo da ti odradis isti taj test u iPod aplikaciji pa da vidimo koliko je velika ta razlika u potrosnji baterije. Iz licnog iskustva mislim da nije vise od 1% na sat.

Evo, i ja sam malo vrteo filmove. Neki AVI, nemam pojma koji je kodek u pitanju, na sat vremena posrkao je 12-13%. MKV od 720p, 4.5 giga, uspeo je da pojede 15% na sat i uz to je frejm rejt jako varirao, padao je i do 5-6 fps (po meni negledljivo). Video koji se pusta iz ios video plejera pak trosi nekih 8% baterije po satu. To su osetne razlike.

Poslednja izmena:
@Caesar

Uzeo sam Galaxy Tab 10.1v u VIP-u pre nedelju, dve...

Nažalost, nema šanse da nađem vremena za pisanje nekog opširnijeg opisa, ali ako imaš neko konkretno pitanje, samo reci :)

Takođe, devojka ima iPad prve generacije, pa mogu i da uporedim nešto ako zatreba.

Nisam ranije sa Androidom imao dodira, pa sam se u prva dva-tri dana totalno smorio, ali kako se upoznajem sa mogućnostima, moram priznati da mi se sve više sviđa :)

Mene zanima koliko realno traje baterija, kao i koliko traje podizanje sistema kod ukljucivanja. Zatim koliko mu treba vremena da se povrati iz stand-by rezima. Nekako ne bih voleo da tablet moram da iskljucujem i ukljucujem u toku dana, ja bih ga koristio tako da bude always-on, ako je to ikako moguce, inace bi imao odbojnost da cekam da se na tako maloj i mobilnoj spravici podize sistem 2-3 minuta. I da li znas koliko ti protoka ode kod tog VIPovog interneta, uz neko normalno koriscenje?

Mene zanima koliko realno traje baterija, kao i koliko traje podizanje sistema kod ukljucivanja. Zatim koliko mu treba vremena da se povrati iz stand-by rezima. Nekako ne bih voleo da tablet moram da iskljucujem i ukljucujem u toku dana, ja bih ga koristio tako da bude always-on, ako je to ikako moguce, inace bi imao odbojnost da cekam da se na tako maloj i mobilnoj spravici podize sistem 2-3 minuta. I da li znas koliko ti protoka ode kod tog VIPovog interneta, uz neko normalno koriscenje?

Subjektivni utisak je da baterija traje poprilično dugo. Nakon svakodnevnog drndanja sa stalno uključenom bežičnom mrežom, automatskom sinhronizacijom, čitanjem knjiga i stripova i malo igranja, nakon 4 dana sam na 32% baterije, što je meni sasvim zadovoljavajuće. Preostaje mi još da ga testiram kada budem krenuo na put gledanjem filmova, pa da to uporedim sa iPad-om koji je po tom pitanju zaista izvanredan. Nedavno sam tokom putovanja odgledao 4 filma na iPad-u i ostalo mi je nešto manje od 30% baterije. Baš me zanima kako će se Galaxy Tab pokazati.

Podizanje sistema prilikom uključivanja traje između 30 sekundi i minut (slobodna procena :) ), a buđenje uređaja iz mirovanja odvija se vrlo brzo. Nema potrebe za potpunim isključivanjem tableta, samo stand-by.

Za protok zaista ne mogu da kažem. Uglavnom za sada koristim kućni WiFi, a uzeo sam onaj srednji paket za VIP Internet (Neograničeno 5). Isprobao sam i 3G za YouTube malo i za surfovanje i mogu reći da sam iznenađen kako to fino radi. Nije ni bitno mnogo za taj protok, pošto je svakako neograničen, samo se (u mom slučaju) brzina smanji na 200 kB/s nakon što prekoračim protok od 5 GB.

Poslednja izmena:
Subjektivni utisak je da baterija traje poprilično dugo. Nakon svakodnevnog drndanja sa stalno uključenom bežičnom mrežom, automatskom sinhronizacijom, čitanjem knjiga i stripova i malo igranja, nakon 4 dana sam na 32% baterije, što je meni sasvim zadovoljavajuće. Preostaje mi još da ga testiram kada budem krenuo na put gledanjem filmova, pa da to uporedim sa iPad-om koji je po tom pitanju zaista izvanredan. Nedavno sam tokom putovanja odgledao 4 filma na iPad-u i ostalo mi je nešto manje od 30% baterije. Baš me zanima kako će se Galaxy Tab pokazati.

Podizanje sistema prilikom uključivanja traje između 30 sekundi i minut (slobodna procena :) ), a buđenje uređaja iz mirovanja odvija se vrlo brzo. Nema potrebe za potpunim isključivanjem tableta, samo stand-by.

Za protok zaista ne mogu da kažem. Uglavnom za sada koristim kućni WiFi, a uzeo sam onaj srednji paket za VIP Internet (Neograničeno 5). Isprobao sam i 3G za YouTube malo i za surfovanje i mogu reći da sam iznenađen kako to fino radi. Nije ni bitno mnogo za taj protok, pošto je svakako neograničen, samo se (u mom slučaju) brzina smanji na 200 kB/s nakon što prekoračim protok od 5 GB.

Ja bi ga tako i koristio, bez gasenja, samo na stand-by, koliko mu treba da se povrati, par sekundi, desetak?

A kako citas stripove, tj. u kom formatu? I kako to izgleda, da li moras da zumiras da bi mogao da procitas? Imam veliku kolekciju stripova koji su u jpg formatu, skenirana je cela stranica pa to na racunaru mora da se zumira da bi moglo da se procita, zato me zanima kako to izgleda na ovom malom ekranu.

Jos jedna stvar me zanima - da li si citao knjige na njemu, da li dolazi sa instaliranim e-book readerom, i ako ne da li si nasao neki dobar a besplatan? Takodje imam i kolekciju e-knjiga na disku, u doc formatu, pa me i to jako zanima.

I ja koristim VIP internet, trenutno najslabiji paket sa 1 GB, zanimalo me je koliko se otprilike tog protoka potrosi u nekom normalnom koriscenju, znam da je posle prekoracenja manja brzina ali me zanima da li bi uz neki surf, mejl, itd. uopste mogao da prekoracim 5 GB.

Hvala na informacijama! :)

Ja bi ga tako i koristio, bez gasenja, samo na stand-by, koliko mu treba da se povrati, par sekundi, desetak?

A kako citas stripove, tj. u kom formatu? I kako to izgleda, da li moras da zumiras da bi mogao da procitas? Imam veliku kolekciju stripova koji su u jpg formatu, skenirana je cela stranica pa to na racunaru mora da se zumira da bi moglo da se procita, zato me zanima kako to izgleda na ovom malom ekranu.

Jos jedna stvar me zanima - da li si citao knjige na njemu, da li dolazi sa instaliranim e-book readerom, i ako ne da li si nasao neki dobar a besplatan? Takodje imam i kolekciju e-knjiga na disku, u doc formatu, pa me i to jako zanima.

I ja koristim VIP internet, trenutno najslabiji paket sa 1 GB, zanimalo me je koliko se otprilike tog protoka potrosi u nekom normalnom koriscenju, znam da je posle prekoracenja manja brzina ali me zanima da li bi uz neki surf, mejl, itd. uopste mogao da prekoracim 5 GB.

Hvala na informacijama! :)

Evo ovako :)

Za "buđenje" iz stanja mirovanja mu je potrebno otprilike 1 sekund, da ne kažem da se to odvija trenutno zato što ipak postoji izuzetno kratak period od kada se pritisne dugme dok se ekran ne uključi.

Za čitanje stripova koristim Perfect Viewer za koji imam samo reči hvale. Može izuzetno dobro da se podesi. Stripovi su u formatu CBR, tj. JPEG slike zapakovane u arhivu. Program može da se podesi tako da klikom na arhivu direktno otvara sadržaj, a ima i izvanrednu opciju da napravi bookshelf od sadržaja izabranog direktorijuma. Što se tiče čitljivosti, kada je ekran u uspravnom položaju sasvim lepo mogu da čitam bez uvećavanja, ali pretpostavljam da je tu važan subjektivni utisak, pa može da se desi da ti to bude presitno. Svakako možeš da zumiraš.

Čitanje knjiga. Već neko vreme čitam isključivo knjige u elektronskom formatu i moram priznati da se na stari način ne bih vraćao. Koristim kombinaciju BN Nook i Amazon Kindle aplikacija (obe su optimizovane za Honeycomb). Knige regularno kupujem na sajtu BN ili Amazon (u zavisnosti od toga gde pronađem jeftiniju ponudu). Jedina caka je što ni jedan ni drugi sajt ne dozvoljavaju kupovinu sa IP adresa izvan SAD, pa će ti biti potreban neki proxy ili VPN (ima ih zaista gomila, ja koristim AceVPN). Knjige u proseku koštaju oko 6-7 €, pa i nije neki trošak uopšte, s obzirom da ih ne gomilam, već pročitam jednu, pa uzmem sledeću.

Sumnjam da bi uz neko normalno surfovanje, poštu i sl. bilo moguće preći 5 GB protoka, mada ko zna :)

Eto, ako još nešto zanima samo pitaj :)

Evo ovako :)

Za "buđenje" iz stanja mirovanja mu je potrebno otprilike 1 sekund, da ne kažem da se to odvija trenutno zato što ipak postoji izuzetno kratak period od kada se pritisne dugme dok se ekran ne uključi.

Za čitanje stripova koristim Perfect Viewer za koji imam samo reči hvale. Može izuzetno dobro da se podesi. Stripovi su u formatu CBR, tj. JPEG slike zapakovane u arhivu. Program može da se podesi tako da klikom na arhivu direktno otvara sadržaj, a ima i izvanrednu opciju da napravi bookshelf od sadržaja izabranog direktorijuma. Što se tiče čitljivosti, kada je ekran u uspravnom položaju sasvim lepo mogu da čitam bez uvećavanja, ali pretpostavljam da je tu važan subjektivni utisak, pa može da se desi da ti to bude presitno. Svakako možeš da zumiraš.

Čitanje knjiga. Već neko vreme čitam isključivo knjige u elektronskom formatu i moram priznati da se na stari način ne bih vraćao. Koristim kombinaciju BN Nook i Amazon Kindle aplikacija (obe su optimizovane za Honeycomb). Knige regularno kupujem na sajtu BN ili Amazon (u zavisnosti od toga gde pronađem jeftiniju ponudu). Jedina caka je što ni jedan ni drugi sajt ne dozvoljavaju kupovinu sa IP adresa izvan SAD, pa će ti biti potreban neki proxy ili VPN (ima ih zaista gomila, ja koristim AceVPN). Knjige u proseku koštaju oko 6-7 €, pa i nije neki trošak uopšte, s obzirom da ih ne gomilam, već pročitam jednu, pa uzmem sledeću.

Sumnjam da bi uz neko normalno surfovanje, poštu i sl. bilo moguće preći 5 GB protoka, mada ko zna :)

Eto, ako još nešto zanima samo pitaj :)

Super, hvala na informacijama. :) A da li si otvarao doc fajlove? Ja sam na kratko u vip-u otvorio nesto preko google docs, a zanima me da li si koristio neki od free office programa i koliko dobro to funkcionise? Posto ce meni za moje potrebe trebati da povremeno nesto editujem u wordu.

Polaris Office lepo prikazuje i edituje doc/docx fajlove. Ne znam samo da li je po defaultu instaliran na samsungu.

Bilo bi zaista lepo kada bi to uradili. Pitanje je da li će hteti da se cimaju kada su već odlučili da nabavljaju ove deblje.

Bilo bi zaista lepo kada bi to uradili. Pitanje je da li će hteti da se cimaju kada su već odlučili da nabavljaju ove deblje.

Pa i Vodafone UK se cimao da nabavlja te deblje, ali kontam da ni Samsung nece vise proizvoditi 10.1v sad kada je izasao noviji model. Pretpostavljam da sad rasprodaju zalihe. Mada, nesto me ipak vise privlaci ovaj "deblji" 10.1v, posto ima na sebi cist Android, bez dodatih interfejsa, a mislim da mi 2-3 mm debljine razlike ne bi toliko znacilo, a tezina je skoro ista.

eno na engadgetu imaš test tankog 10.1 u poređenju sa dev modelom. na consumer tanjoj verziji nema touchwiz ux-a, samo na dev varijanti koje su dobili besplatno od samsunga

Super, hvala na informacijama. :) A da li si otvarao doc fajlove? Ja sam na kratko u vip-u otvorio nesto preko google docs, a zanima me da li si koristio neki od free office programa i koliko dobro to funkcionise? Posto ce meni za moje potrebe trebati da povremeno nesto editujem u wordu.

Isporučuje se sa instaliranim QuickOffice HD, isprobao sam za sada jedan DOC koji je najnoramlnije otvorio. Može da se menja, čuva... Nisam zalazio dublje u opcije :)

[YOUTUBE]x1X_q1DM8s8[/YOUTUBE]

0:30 :d . Zezaju malo Apple. Ko kaže da Samsung nije duhovit :)

vidim da si ti resio pitanje samsung vs apple tablet tako sto si uzeo nov fon :)

0:30 :d . Zezaju malo Apple. Ko kaže da Samsung nije duhovit :)

Must... buy... Samsung... Galaxy... Tab!

Mislim, smesna mi je reklama - a i ne volim "da komsiji crkne krava" fazone, sto moraju da bashuju drugi proizvod? = klinachki fazoni.
Ok, to im je samo jedan primer, ali to da bas svi trce da kupuju ovaj tablet mi je smesno.

A da ne bude zabune, i te kako razmatram ovaj tablet i ne pada mi na pamet jabuka (osim da je jedem).

A caesare kupio si fon od 500€ - mogao si uzeti tablet i ostati na starom (dobrom) fonu... (just my 2cents)

jel se ova gore reklama možda odnosi na poređenje sa 10.1v ili sa iPad2? juče sam u NS Vipu čačkao tab 10.1v sigurno pola sata, uređaj je, softverski, takav krš da je to strašno. prvo sam ga pregledao detaljno spolja i mogu reći da je fenomenalan, super tanak iako je deblja varijanta u pitanju, prilično lagan a opet ostavlja utisak jako čvrstog uređaja. sviđaju mi se one "krivine" na zadnjem delu, taman ga uhvatiš dobro i odlično leži u rukama. međutim kad sam ga upalio ...
moj prvi susret sa honeycomb-om i baš sam se razočarao, ali pretpostavljam da je to više do nedovršene verzije koja je na tom tab-u. ima baš izražen lag kad se skroluju home screenovi, aplikacije se force close-uju posle minut-dva, gmaps sa 3D prikazom zgrada u NY je više kao slideshow. nekoliko puta treba pritisnuti komandu da bi je prihvatio, pogotovo u browseru koji je baš pun bug-ova. you tube uopšte neće da pokrene kao aplikaciju već samo ako odeš na sajt preko browsera pa odabereš neki video. kvalitet sa YT-a je baš loš, uopšte to nije HD kao što svi pričaju. uređaj je bio na vipovom wifi-ju a veza sa ruterom udaljenim par metara je pucala na svakih 5 minuta. takođe zaboravih da spomenem galeriju i selektovanje slike za pozadinu. galerija je super spora, prikaže mi sliku i kad sam je pinchovao uređaj se zakucao, stisnem home dugme osetim vibraciju i tek nakon par sekundi vidim kako se slika povećava i kako tablet izlazi na home ekran. a selektovanje neke fotke za pozadinu je kranje neintuitivno i komplikovano.

dok ne srede softver uređaj je NO BUY.

jel se ova gore reklama možda odnosi na poređenje sa 10.1v ili sa iPad2? juče sam u NS Vipu čačkao tab 10.1v sigurno pola sata, uređaj je, softverski, takav krš da je to strašno. prvo sam ga pregledao detaljno spolja i mogu reći da je fenomenalan, super tanak iako je deblja varijanta u pitanju, prilično lagan a opet ostavlja utisak jako čvrstog uređaja. sviđaju mi se one "krivine" na zadnjem delu, taman ga uhvatiš dobro i odlično leži u rukama. međutim kad sam ga upalio ...
moj prvi susret sa honeycomb-om i baš sam se razočarao, ali pretpostavljam da je to više do nedovršene verzije koja je na tom tab-u. ima baš izražen lag kad se skroluju home screenovi, aplikacije se force close-uju posle minut-dva, gmaps sa 3D prikazom zgrada u NY je više kao slideshow. nekoliko puta treba pritisnuti komandu da bi je prihvatio, pogotovo u browseru koji je baš pun bug-ova. you tube uopšte neće da pokrene kao aplikaciju već samo ako odeš na sajt preko browsera pa odabereš neki video. kvalitet sa YT-a je baš loš, uopšte to nije HD kao što svi pričaju. uređaj je bio na vipovom wifi-ju a veza sa ruterom udaljenim par metara je pucala na svakih 5 minuta. takođe zaboravih da spomenem galeriju i selektovanje slike za pozadinu. galerija je super spora, prikaže mi sliku i kad sam je pinchovao uređaj se zakucao, stisnem home dugme osetim vibraciju i tek nakon par sekundi vidim kako se slika povećava i kako tablet izlazi na home ekran. a selektovanje neke fotke za pozadinu je kranje neintuitivno i komplikovano.

dok ne srede softver uređaj je NO BUY.

Mislim da je to pre do konkretnog primerka, koji stoji tu danima i svako ga njaka, cacka, podesava itd. Ja sam ga isto isprobavao u VIP-u u NSu, radio je skroz lepo, cak sam se cudio sto preko debele zastitne folije ima tako dobar odziv.

a vidiš juče nije bilo nikakve folije. svejedno nije mu baš fora da se može ******* sistem ako se uređaj koristi, šta onda da se radi sa njim. da kupiš i da gledaš u njega. nikakve aplikacije nisu instalirane pošto nije povezan na ničiji Google account tako da nije ni mogao da se s**** od njakanja aplikacija koje su već na njemu.

a vidiš juče nije bilo nikakve folije. svejedno nije mu baš fora da se može ******* sistem ako se uređaj koristi, šta onda da se radi sa njim. da kupiš i da gledaš u njega. nikakve aplikacije nisu instalirane pošto nije povezan na ničiji Google account tako da nije ni mogao da se s**** od njakanja aplikacija koje su već na njemu.

Pa ne znam, kazem ti da je radio skroz normalno, cak super. A nije isto normalno koriscenje od strane vlasnika, i njakanje koje izvrsi ko zna koliko hiljada ljudi u prolazu koji nemaju interesa da uredjaj ocuvaju. Ako je npr. uredjaj non-stop ukljucen, to moze da dovede do usporavanja posle vise dana koriscenja. A ovaj stoji vise nedelja. Na zalost, moderne telefona i tablete moras isto kao racunar povremeno da restartujes da bi se povratila brzina.

Nazad
Vrh Dno