Šta je novo?

[CASE] Corsair Obsidian 650D

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
439
Corsair Obsidian 650D @ Corsair.com

Za nabavku Obsidian-a zahvalnica Chinaskom i Emmi-u.

Preporucena cena kucista je 200$ i sve zavisi gde se (spolja) moze naci za odredjenu cenu, za EU trziste je svakako cena dosta veca od 200$ (135E), ali nije bas ni 200E kako smo mozda do sada i navikli. Kuciste je placeno 16600din.

Prvo par slicica eksterijera i same kutije cije su grube dimenzije (visina)66cm x (duzina)60cm x (dubina)34cm. A dimenzija samog kucista je (visina)52cm x (duzina)55cm x (dubina)23cm, sto je poprilicno veliko za "mid-tower". Npr. HAF 932 ima iste dimenzije s tim sto je kuciste vise za mozda 4-5cm.

rFOH9l.jpg

C8vz6l.jpg
DdsUql.jpg

LdrZcl.jpg
IvA1Cl.jpg

Dxtnwl.jpg
vfvc3l.jpg
BskRH.jpg

Spolja na oko i dodir vrlo lepo i kvalitetno. Odprilike nesto sto se i ocekuje od Corsair kucista navedene cene i klase.

Uz kuciste dolaze 3 ventilatora, 1x120mm i 2x200mm. Svi ventilatori imaju crne kablove i konektore. Takodje se mogu kontrolisati preko integrisanog fan kontrolera na samom kucistu (low, mid i high) - kada prepakujem masinu detaljnije o tome.

Celo kuciste je izradjeno od celika, a prednja maska tj. "faceplate" je od crnog osmirglanog aluminijuma. 5.25" maskice su plasticne, ali imaju (predpostavljam) nalepljenu aluminijumsku plocicu koja se s preda i vidi.

Prva, gornja maskica na kojoj se nalaze power on dugme, kao i panel sa konektorima se ne moze izvaditi niti premestiti na neko drugo mesto. Power on dugme svetli beli LED kada je masina upaljena.

Poslednja izmena:
Prednja mrezica/maskica iza koje se nalazi potpuno crn, bez ikakvih LED 200mm fan se moze skinuti po sistemu "push to open" tj. samo se pritisne gornji deo kako bi ista sama iskocila. Iza maskice se nalazi filter za prasinu koji se odrzava tako sto se jednostavno prasina oduva ili ocisti, a moze kasnije i da se eventualno propere pod tusem.

Inace sto se tice samog ventilatora, nije moguce ubaciti nijedan drugi ventilator osim 200m debljine 25mm, ventilator debljine 30mm ne moze da stane ako su HDD kavezi namesteni na svojim mestima.

e573Xl.jpg

Drugi i poslednji filter koji se nalazi na kucistu je lociran ispod otvora za ventilator napajanja. Ono sto se da primetiti je da izgleda na samom filteru stoji datum kada je kuciste proizvedeno kao i oznaka.

NdGvll.jpg

JCxYpl.jpg

Kada sam vec ovde, jedna od zamerki koju nalazim kucistu je ta da napajanje naleze na go metal, sto eventualno moze da izazove odredjene vibracije ili da zagrebe farbu na kucistu ili samom napajanju. Corsair je mogao da jednostavno postavi neku gumenu podlosu i resi taj potencijalni problem.

6T9Lsl.jpg

Iza maskice prednjeg panela na kucistu se nalaze konektori koji su oznaceni na slici. A iza gornjeg poklopca se nalazi "hot-swap" koji kada se poveze kablovima na plocu omogucava direktno ubadanje HDD/SSD uredjaja preko konektora na kucistu, te skidanje stranica i klasican nacin povezivanja nije potreban u odredjenim situacijama.

ILJj2l.jpg

YAgO8l.jpg

t20FMl.jpg

P.S izvinjavam se sto se na slici ne vidi lepo slajder za kontrolu ventilatora, i izostavio sam da napisem na slici da se na kraju tj. desno od firewire konektora nalazi i reset dugme.

Odozgo se kao i napred nalazi isti 200mm fan, s tim sto gore takodje postoji mogucnosti montiranja 2x120mm ili 2x140mm fanova.

UInKUl.jpg

f9I7Xl.jpg

Pozadi vazduh izbacuje potpuno crn 120mm ventilator.

x9eY6l.jpg

Poslednja izmena:
5LASRl.jpg

5.25" kavez je "toolless" tako da se svi uredjaji montiraju na klik. HDD kavez je takodje toolless sto se montaze HDD tice, dok se SSD montira na srafove.

Oba HDD kaveza se mogu izvaditi tako sto se odsrafe dva "thumb" srafa. Takodje jedan kavez je moguce montirati i odmah pored napajanja.

Maskice na PCI slotovima se srafe sa takodje "thumb" srafovima.

ceIwJl.jpg

x4HFHl.jpg

l15Z3l.jpg

SAdwzl.jpg

Pored par prospekta slede i slike onoga sto se jos dobije uz kuciste.

gRljil.jpg

jyNetl.jpg

VXmDil.jpg

Ono sto bih jos mogao da napomenem je to da sam video na internetu da par ljudi ima problema sa vibracijama ventilatora ili nekim zujanjem - cini mi se da je problem do samog fan kontrolera. O tome mogu da javim tek kada budem pakovao masinu, doduse ni ne planiram da koristim fabricki fan kontroler jer imam eksterni, ali probacemo ..

Druga stvar, sto se tice uopste Obsidian serije, a ne ovog konkretnog kucista, takodje sam video da je par ljudi dobilo malo osteceno kuciste (malcice zagrebana alu maska). Primetio sam i kod sebe dva jako, jako sitna ostecenja, te cu i to podeliti sa zajednicom.

NmEstl.jpg

bWY4Al.jpg

Nije zaista nista bitno niti toliko vidno, ali eto, za kuciste ove klase i cene mislim da je u redu za ocekivati da se dobije i jedno besprekorno kuciste.

I na samom kraju par licnih zamerki koje bi izneo.

- nema gumene podloske za napajanje
- iako nije toliko bitno zbog maskice, mislim da su konektori za slusalice i mikrofon mogi da budu takodje crni
- nema nikakvih rupa za ventilaciju pored PCI slotova, vec samo dve rupe za creva od vodenog hladjenja
- prozor/pleksiglas je postavljen dosta nisko, te kada se gleda pod pravim uglom videce se odprilike pola CPU hladnjaka i deo memorije. A ako se gleda odozgo pod odredjenim uglom (kada npr. kuciste stoji za podu) onda se od pola ploce ceo gornji deo nece ni videti

No eto i pored svega, mislim da je ovo sasvim dobro kuciste za te pare gledajuci u odnosu na neku konkurenciju - i kazem, izuzev toga sto je navodno "mid-tower". Kvalitet je ocekivan i vidi se da je Corsair mislio na dosta detalja.

Poslednja izmena:
Znam da svako ima svoj ukus i da o tome ne treba raspravljati ali ako izuzmem to da mozda ne volis oble linije (Corsair 600T), zasto si se odlucio za ovo kuciste?

BTW....super si odradio review,definitivno se slazem za ono sa malim ogrebotinama, da ne bi smelo da ih bude kod ovakvih kucista :wave:

Nije uopste tesko, ima oko 10kg (mereno).

600T mi se ne svidja. 650D je vece (vise) kuciste i izgleda mi mnogo elegantnije. Uzeo sam ga jer mi je HAF malo dosadio i hteo sam da probam nesto drugacije i malo elegantnije :)

Inace hocu da dodam jos jednu stvar, onaj poklopac od hot-swap se lako otvara, ali kada se vraca mora se malo jace pogurati prstima na kraju (onaj deo gde zapravo ulazi unutar kucista). Znaci ne zatvara se tako glatko, vec bas mora malo da se povuce i da skljocne.

@OCz

Odlicna revija i odlicno kuciste. :)

Ono sto bih jos mogao da napomenem je to da sam video na internetu da par ljudi ima problema sa vibracijama ventilatora ili nekim zujanjem - cini mi se da je problem do samog fan kontrolera. O tome mogu da javim tek kada budem pakovao masinu, doduse ni ne planiram da koristim fabricki fan kontroler jer imam eksterni, ali probacemo ..

Na sajtu http://www.corsair.com/obsidian-series-650d-fan-adapter-kit.html moze da se naruci dodatak za fan kontroler koji ispravlja vibracije, jedino ne znam kako bi isla isporuka. Doduse, postoji firma koja je zastupnik za corsair..

svidja mi se :) Jedva cekam da ga vidim sa komponentama :D Ubacuj to,sta cekas? :D

Napakovao sam ga :D

Imam nekoliko zamerki na koje sam usput naisao, no sutra cu o tome. Cekam i dnevno svetlo kako bi slike licile na nesto posto su sve pravljene telefonom. Ono sto mogu odmah da vam kazem je da se ljudi po internetu opravdano zale na vibracije/zujanje itd. 120mm fan je krs, 200mm su dobri, integrisan fan kontroler nisam ni probao, mozda cu sutra ..

@OCz

Na sajtu http://www.corsair.com/obsidian-series-650d-fan-adapter-kit.html moze da se naruci dodatak za fan kontroler koji ispravlja vibracije, jedino ne znam kako bi isla isporuka. Doduse, postoji firma koja je zastupnik za corsair..

Nove serije (ovaj nije, zato i jeste "jeftiniji") vec i dolaze sa adapterom i gumenim "srafovima"

http://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=18884661&postcount=114

Uz kuciste se vec dobijaju gumene podloske koje umanjuju vibracije i ima ih na svakom fanu (3x4, znaci 12) a takodje je jos 8kom. u kesici - ima jedna do dve slike na kojima se to vidi gore.

To sto oni dodatno daju nece resiti problem, problem je u samom ventilatoru (120mm). Drzao sam ga u ruci i zujao je malo, a bio je prikacen na eksterni fan kontroler.

Poslednja izmena:
Jel ima neko kuciste integrisani fan kontroler koji moze da iskljuci vent kompletno, a ne samo da smanji na min?

Dobro kuciste, vidi se da je bas kvalitetno odradjeno do detalja, taj 120mm fan i nije neki problem i onako ces ga zameniti, dobro si ga opisao, svaka cast.

Meni nije, pozadi sam odmah i stavio drugi 120mm koji mi se uklapa uz push-pull na hladnjaku. Ali mogu samo da zamislim nekog kome se dopada kuciste i zeli da samo popakuje komponente i ne misli dalje, a dobije fan koji malo zuji.

No kazem, sutra cu o tome. Videces da ima i banalnih detalja o kojima nisu mislili :D

Stvarno su ga napravili svaka im cast nadam se da u toj firmi ima jos neko ovako kuciste hocu sebi da uzmem:)

E ovako sto se tice nekih zamerki ...

Ventilatori ...

120mm fan je krs, cuje se neko tiho zveckanje, tandrkanje ili sta vec. Radi kao traktor, ni ne koristim ga.

[youtube]ZdcUzXhiBTg[/youtube]

200mm fanovi su OK, mada se i kod njih pri nizim obrtajima moze cuti isti iritirajuci zvuk sa nekih 15-25cm. No posto je to jako kratka razdaljina verujem da nikome ni nije bitno. Vrte se na 1000RPM i dosta su bucni, verujem da su na oko 650-700RPM za vecinu vec OK, a skoro su necujni na nekih 450-500RPM (sa par desetina cm) i tada sasvim korektno pirkaju preko HDD kaveza - vise tj. brze od toga nije ni potrebno.

Malo bolje slike samih ventilatora ..

pOSvNl.jpg

eSARml.jpg

Montiranje SSD-a ...

Izbusene rupe na koje se montira SSD su lose uradjene, slike sve govore.

xIihYl.jpg

e8FYFl.jpg

Jd2mTl.jpg

Resenje ..

oZU3hl.jpg

8NTINl.jpg

Power on LED ...

Ono sto me malo nervira je to sto se beli LED sa power on-a malcice mesa sa "HDD activity" kada se gleda s preda. Kod gomile kucista je tako i zaista ne znam zasto to ne urade malo bolje. Sam sam sredio tako sto sam samo stavio malo izolir trakice izmedju ta dva "kucista" tj. one providne plastikice kroz koju svetlo i izlazi kada se kuciste gleda s preda, i to je potpuno resilo problem (mozda nekome to uopste ni nije bitno na prvom mestu ..)

Krs slika koja mozda bolje objasnjava ..

Desna stranica i one kvakice ...

Nisu nista trebali da izmisljaju vec da se drze standardne "metode" zatvanja stranica. Kada se nakupe kablovi sa desne strane i kada se stranica zatvori, ista napravi mali trbuh po sredini. Sasvim logicno jer se stranica drzi samo dole i gore gde je drze kvakice. Kada se kuciste pogleda s preda vidi se da desna stranica ne naleze savrseno vec je izpupcena za ~1mm do mozda cak i 2mm. Trebali su da stavle deblji lim kada su vec ovako resili kacenje stranica.

Toolless 5.25" ...

Nisam mogao da fiksiram fan kontroler na njihov toolless mehanizam. Osmisljen je tako da funkcionise po nekom sistemu poluge. Kada se stavi neki duzi uredjaj (npr. DVD RW) on pri kraju pritisne napolje jedan deo i onda ta ista "polugica" pritisne na drugom kraju onu iglicu koja ulazi unutar uredjaja ka unutra i na taj nacin ga stisne i drze u mestu.
Sve sto nije dugacko a ide na 5.25" nece moci lepo da se prikaci na tooless (sa druge strane se stavi sraf). To sam resio tako sto sam stavio zapravo onu gumenu podlosu izmedju te poluge i samog skeleta kucista te je tako drzim pritisnutu na drugoj strani.

To je to, zavrsio sam sa zamerkama :)

Videcu u narednih dana da napravim i par fotki sa komonentama.

Sve u svemu ima sitnih zamerki ali one su po meni zanemarljive sto se tice celog kucista koje je odradjeno skoro perfektno, sta vise mislim da ti je bilo zanimljivo to sto si morao da pronalazis resenja za te sitne zamerke koje si nasao ;)

Slazem se. Kuciste je super, i SVAKO ce imati neke (makar i subjektivne) mane. Poenta "korisnickog opisa" je bas ta da se sve to otkrije kada se masina napakuje, koji su problemi bili tokom radnje itd. Nijedan review na internetu nije izneo ove mane, ako neki potencijalni kupac procita sve ovo znace odmah na cemu je i sta ga ceka :)

Jedina zamerka koju smatram "malo jacom" je onaj propust za montazu SSD-a. Pored naravno ocajnog 120mm ventilatora. A ostalo su manje-vise sitnice koje nekoga mogu da nerviraju, a neko ih nece ni primetiti. Eto npr. ja sam monitrao eksterni fan kontroler gde sam naisao na problem pa sam malo improvizovao. Vecina ljudi nece stavljati eksterni jer ima interni itd.

U svakom slucaju veoma kvalitetan opis, verujem da ce dosta pomoci buducim kupcima.

OCz Velika vecina sajtova radi recenziju tako sto dobije kuciste od sponzora(uglavnom i ne primete mane ili precute),neko se seti da potrpa komponente unutra,neko ne...napisu specifikacije i pokazu sta sve stize uz kuciste i to je to(da ne spominjem fenomen otpakivanja kutije).Retko ko testira sistem hladjenja,unutrasnje temperature komponenti u idle full i oc rezimu,kao i kvalitet izrade(nije fazon samo da se cukne u lim i plastiku i odokativno oceni)
U svakom slucaju ova recenzija je zaista profesionalno odradjena,sa puno ljubavi i paznje prema svakom ulozenom dinaru u kuciste.Jos jednom sve pohvale na ulozenom trudu

ala si ga skockao, svaka cast. malo je reci da izgleda do jaja.

zasto si uopste stavljao ssd u tu fijokicu? mogao si da ga sakrijes pozadi negde da se ne vidi uopste

Why ? Ajde da nema recimo HDD-a pa da npr. skinem oba kaveza a SSD negde turim, ovako kada je nakacena stranica ne vidi se ni jedno ni drugo. A kada je skinuta svejedno se vidi i HDD :)

gde si kupio"?

Kakve su temperature komponenti u odnosu na prethodno kuciste ?

Nisam merio da pa da sigurnoscu kazem da su iste, ali meni odprilike tako izgleda. Oba kucista i imaju skoro isti setup. Napred 200/230mm koji uvlaci vazduh i hladi HDD kavez, a pozadi jedan 120mm koji izbacuje vazduh. Odozgo sam skinuo fan izgleda radi (a i nije uopste potreban tj. ne vidim nikakvu promenu u temp.) tako da gore jednostavno samo izlazi topao vazduh kroz mrezicu.

Evo ~5min. ukljucen HWMonitor, koristi se Foobar2000 i svrlja se po internetu - znaci manje-vise idle i neko sitno koriscenje. Terasa je otvorena i u sobi je navodno 24C.

Napisao sam na pocetku prvog post-a :)

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    41.3 KB · Pregleda: 189
  • Untitled.png
    Untitled.png
    35.9 KB · Pregleda: 144
Poslednja izmena:
Odlicne temperature. Sve se lepo poklopilo sa novim kucistem.
Neka te dobro i dugo sluzi. :)

OCz ,koje su temperature posle recimo 30min Crysis2 ili tako neceg zahtevnog ?

Imam samo Dirt 3 od igara. Ako je toplije, recimo sada tokom dana a klima nije upaljena, jezgra dolaze do nekih 65C (ali su uglavnom oko 60C tokom igranja). Karta do nekih 71-72C, HDD je uvek (mislim na idle/load) oko 30-31C.

Predvece kada malo padne temperatura sa svega moze da se skine do cak 5C (HDD recimo do 3-4C manje) u istim uslovima - fan na karti na 70%, a push-pull na hladnjaku je uvek na 950RPM. Fan koji izbacuje vazduh je takodje na ~900-950RPM, prednji 200mm fan je na 450RPM.

Vrh Dno