Šta je novo?

Industrija igara

Sviđa mi se što je rekao da bi ostavio istraživanje engine-a sa strane i radije uložio resurse u razvoj boljih dev. alata.

Poenta onoga sto je rekao uopste nije to, pogledaj ceo video i pokusaj da shvatis sta je hteo da kaze. Vrlo realno je opisao situaciju na PC-u i samim tim odgovorio na mnoga pitanja.

To sto je PC sada toliko hardverski ispred ne menja situaciju koju on pominje i pravljenje igre za prvo za pc, pa onda prilagodjavanje za konzole ne moze da izbrise ogranicenja u game design-u koje konzole za koje se igra takodje razvija donose.

To sto je on rekao ne znaci to sto si ti verovatno pomislio, vec znaci da bi njima bilo lakse da su tako radili ili da bismo eventualno tako dobili za jos neki procenat bolju pc verziju, a ne da bi imali jednu igru za pc, a sasvim drugu na konzolama.

Objasnio je sta je danas moguce, a sta ne i tu malo toga moze da se promeni. Ono sto bi svi PC gameri hteli ocigledno vise nije moguce: velike, skupe igre ("od 100 miliona dolara", kako on kaze, treba shvatiti simbolicno) nisu moguce ako se rade sa fokusom na pc-u, prosto je tako.

Pritom, situacija sa hardverom je SADA takva jer je ova generacija konzola dosla krajem 2005. godine, sve se opet resetuje novom generacijom koja dolazi relativno brzo.

Hocu da kazem da Carmack ovom pricom ne zasluzuje komentar "On nema pojma, pricao je da su konzole buducnost, a sada ovo..."

Vrlo je realan i vrlo je lepo sve objasnio. Sa svim tim na umu treba razmisljati o industirji igara danas, a ne samo ponavljati sta bismo voleli i na kom sistemu, bez obzira na to sta je objektivno moguce.

Vidim da su PC igraci sirom interneta pogresno shvatili sve sto je rekao i doziveli ovo kao neku pozitivnu pricu i "povratak" Johna Carmacka na stranu PC-a zbog komentara o hardveru i razvoju Rage-a koji je mogao da bude drugaciji (kao da nisu znali koliko je PC hardverski ispred konzola). Sve sto je rekao ne zvuci nimalo dobro za pc, ako pogledate malo dublje... Ali dobro zvuci to sto bi fokus mogao da se pomeri sa "grafike" na mnogo vaznije elemente.

Inace, i sve ostalo o cemu prica u intervjuu mi je vrlo interesantno i mislim da je rekao mnogo toga dobrog...

fokus su prebacili na konzole koje su prevazidjene gotovo posle 2 godine sto se tice grafickih mogucnosti (koje se naravno nisu iskoriscavale iz mnogih poznatih razloga)... kod pc-a si nekada mogao da dozivljavas igru drugacije kako upgrejdujes masinu, ali ta formula da jednu igru igras vise godina ne pije u savremenoj industriji igara
nove generacije konzola i nece biti tako brzo, nitendo je najavio svoju ali nema nikakvih snimaka niti specifikacija (zapravo igre koje su se vrtele tokom te promocije su radile na xbox-u i pcu)

nisam rekao da karmak nema pojma nego je money whore kao i svi ostali i njegove bilo kakve procene danas nemaju legitimitet kao pre 5-6 godina, jer njegova kompanija nije vise nezavisna vec je pod okriljem ZeniMax Media, pod broj dva ID software nije napravio nista znacajno pa jos od doom3, i to ne zbog loseg engine-a ili grafike vec zbog promasenih ideja u gameplay-u koje su opet mogle da prodju dobro samo na konzolaskom trzistu kojem je FPS i dalje otkrovenje...

Poslednja izmena:
fokus su prebacili na konzole

Zbog cene razvoja.

To da nije isplativo uraditi AAA PC ekluzivu je laž. Svaki dobar AAA PC fokusirani naslov ove generacije se dobro prodao, kao i oni manje poznati, i pored nepostejeće promocije i popularnosti PC-a kao igračke platforme u hamburgerškoj naciji. Ne vidim kako je lošiji predlog sales-wise makar pokušati uraditi "AAA" PC-only igru nego nešto tipa Heavenly Sword, Enslaved, Vanqish, koje su slabo prodale, a imaju solidno velike budžete. Samo treba imati pravi koncept, koji iskorišćava prednosti PC-a (ne nužno tehničke), dizajnirane sa m& i monitorm, i sa tom publikom. Ali lakše je napraviti popamole limunadu, izreklamirati je do neba i nazad na trash kanalima i lagano pokupiti 5 miliona.

Why do you think Gears of War didn't sell so well in pc? Piracy? Heh.
It's not Stalker. Or ET: Quake Wars. Or Crysis. Or Armed Assult. Or HL2. Or...

Poslednja izmena:
Rekao sam da ne shvatite bukvalno 100 miliona 🙂

A ni mene Rage ne interesuje, kao ni bilo sta sto su uradili posle Q3 Arene...

A za AAA PC ekskluzive si u pravu, ali uglavnom ako je u pitanju MMO ili RPG. Valve je izuzetak.

Poslednja izmena:
Carmack kao nije znao da ce za 5 godina PC postati daleko napredniji i mocniji! Kao pogresio je :d

I jos je zaboravio uzeti u obzir cinjenicu da ce Rage raditi godinama!

A najjaci je komentar o MS-u!

Btw, CD Projekt je prodao pola miliona kopija za nekoliko dana.

Mislim da su to brojke bez DD.

Carmack kao nije znao da ce za 5 godina PC postati daleko napredniji i mocniji! Kao pogresio je :d

I jos je zaboravio uzeti u obzir cinjenicu da ce Rage raditi godinama!

A najjaci je komentar o MS-u!

Btw, CD Projekt je prodao pola miliona kopija za nekoliko dana.

Pa naravno da je znao i nije on ništa zaboravio ovo ti je malo površno zapažanje, ali uostalom to nije ni bitno jer nije poenta u tome... Ja na osnovu onoga što sam video sam stekao utisak da je njemu i ekipi oko njega ovaj put bilo važnije nešto drugo od pukog napucavanja grafike! Čak mi se čini, a to je uostalom i on sam rekao da bi neke stvari da može naravno malo drugačije odradio, što i jeste verujem sasvim poštena i realna izjava, jer uvek može bolje... Izgleda da je danas jako teško predvideti u tom razvojnom delu šta je najbolje rešenje u datom trenutku, što naravno gledano na duže staze može itekako da košta skupo jednu kompaniju i to je ono što se id-u najverovatnije i desilo... Rage nije rađen ovoliko dugo samo zato što su ljudi u id-u hteli da naprave bombastičnu igru, sa proširenim sadržajem već pre svega zato što je tu bilo verujem itakako puno problema u hodu i na nivou same kompanije koja je uostalom i prodata još dok su bili negde na pola puta... Naravno većina ljudi po ovakvim forumima, dakle ljubitelja ili zaljubljenika video igara i fanova određenih žanrova, ni ne razmišlja o ovakvim momentima, već po običaju svi olako napucavaju neke svoje teze i tvrdnje, ali realno... to o čemu ovde većina govori ima vrlo malo veze (ili skoro nikakave) sa onim što se dešava tamo negde na terenu u ovom razvojnom delu.

Ova Caramacova priča je veoma realna, kao uostalom i sve njegove izjave koje je dao ranije. Uvek mi je bilo zanimljivo čuti ga jer zbilja mislim da ima šta da se čuje od tog čoveka. Vrlo je realan i prizeman u svojim nastupima, čak možda i preterano skroman što i jeste uostalom odlika genijalca... Dakle ukratko, pozdravaljam sve ovo što je rekao i treba ga čuti!

Poslednja izmena:
A za AAA PC ekskluzive si u pravu, ali uglavnom ako je u pitanju MMO ili RPG. Valve je izuzetak.

Crysis je prodao više kopija nego KZ2, iako se razliku od istog nije reklamirao 24/7 na TV-u. RTS-ovi se dobro prodaju, AoE3 2M+, C&C3 ~1.5M i to samo 2007. Svi znamo koliko su Blizzardove strategije (a i ostale igre) uspešne.

E sad, to što npr. Crytek a i ostali hoće da uzmu više ili makar da pokušaju je druga priča. Baš me zanima poređenje oba naslova, kad se sve uzme u obzir. Na osnovu komentara koje su davali prošle godine o veličini tima koji radi na igri, budžet drugog dela može lagano da bude 2x veći od prvog.

Razvijali bi i interni studiji S/M/N za druge sisteme da su u mogućnosti, pod drugim izdavačima. I neke od tih igara čisto sumnjam da su značajno ili uopšte profitabilni (npr. GoW3), bez obzira na to što su 1st party naslovi u pitanju sa ogromnim marketing budžetima.

Poslednja izmena:
Ok, svako ima svoje vidjenje. BTW, Killzone 2 nije nikakav primer za dobru ili losu prodaju, ima mnogo toga da se kaze o tom "slucaju".

Po ovome sto ti kazes i prolazeci kroz te silne analize, ispada da je PC u stvari najbolje mesto za razvoj ekskluzivnih AAA naslova danas i da su developeri ludi sto to ne rade. Da li je to tako, sami prosudite, a i vreme ce pokazati. Necu vise nista da analiziram, gledacu sta se desava i to mi je dovoljno.

Interesantan post o nekim modernim trendovima.

Pa lepo je, al u *****.

Jeste tako je lepo Portal 2 strilmlajnovan, i nam mesta gde ces da se zaglavis i mozes "effortlessly" da igras i uzivas. Tako da smo u poredjenju sa Portal kecom dobili logicku igru za srednje do tesko retardirane osobe. Sve ti je pokazano, sve ti je oznaceno, strelice lepo pokazuju gde i sta. Po tom pitanje P2 je katastrofalan kako logicka igra; jedini izazov je da u onih par ogromnih prostorija provalis gde ti je povrsina na koju mozes da zakacis portal , i na kraju jednom ili dva put kada zbog cistog broja elemenata koji su dostupni (one paste i gluspoti) se pobugis i ne znas sta prvo i na cemu treba da se bazira resenje.

Razvijali bi i interni studiji S/M/N za druge sisteme da su u mogućnosti, pod drugim izdavačima. I neke od tih igara čisto sumnjam da su značajno ili uopšte profitabilni (npr. GoW3), bez obzira na to što su 1st party naslovi u pitanju sa ogromnim marketing budžetima.

Razvijali bi...da sve to nije povezano i da je uopste moguce da finalni proizvod bude takav kakav je bez te tesne saradnje na svim nivoima. To je kao da kazes da bi Miyamoto pravio Super Maria za PC, da ga ne pravi za Nintendo vec 25 godina i da to nije definisalo celu kompaniju. Tu nije uvek najbitnija zarada, prodaja ili sta vec, mnogo toga se pokrece na vise nivoa kad postoje znacajne 1st party ekskluzivne igre koje, na kraju krajeva, i definisu svaki sistem. Ti malo gledas na tu saradnju striktno iz biznis ugla, a kompanije koje prave konzole vidis iskljucivo kao "zle sile koje samo interesuje novac".

Prica je mnogo sira od: "Pravio bi Santa Monica studio God of War za sve sisteme da nije sony-a..." , jer ne znas da li bi pravio, sta bi pravio, na sta bi to licilo, koliko bi sredstava imao na raspolaganju, koliko podrske u najsirem smislu itd... Ukratko, nista se to ne zna.Ne zna se ni da li bi taj projekat ikada bio odobren i ugledao svetlost dana. Nemoj da gledas gotov GOW i donosis neke zakljucke. To sto je gotov i takav kakav je je posledica MNOGIH stvari. Pitas se da li je GOW uopste profitabilan? Mozda i nije i to ti objasnjava celu situaciju. Mozda i nije, a i dalje ima smisla (ali ipak verujem da jeste). Moguce je da ne bude, a da i dalje bude jedna on najpopularnijih igara koja nosi neki sistem i da im se to vrati na drugi nacin, kao sto je prodaja konzola, kreiranje imidza i slicne stvari. Sira je prica u tom segmentu, i to je najbolji primer koji pokazuje koliko je sve ovo slozeno i koliko ne vazi logika iz PC ekosistema... Neuporedive su te stvari iz hiljadu razloga.

Poslednja izmena:
Pa naravno da je znao i nije on ništa zaboravio ovo ti je malo površno zapažanje, ali uostalom to nije ni bitno jer nije poenta u tome... Ja na osnovu onoga što sam video sam stekao utisak da je njemu i ekipi oko njega ovaj put bilo važnije nešto drugo od pukog napucavanja grafike! Čak mi se čini, a to je uostalom i on sam rekao da bi neke stvari da može naravno malo drugačije odradio, što i jeste verujem sasvim poštena i realna izjava, jer uvek može bolje... Izgleda da je danas jako teško predvideti u tom razvojnom delu šta je najbolje rešenje u datom trenutku, što naravno gledano na duže staze može itekako da košta skupo jednu kompaniju i to je ono što se id-u najverovatnije i desilo... Rage nije rađen ovoliko dugo samo zato što su ljudi u id-u hteli da naprave bombastičnu igru, sa proširenim sadržajem već pre svega zato što je tu bilo verujem itakako puno problema u hodu i na nivou same kompanije koja je uostalom i prodata još dok su bili negde na pola puta... Naravno većina ljudi po ovakvim forumima, dakle ljubitelja ili zaljubljenika video igara i fanova određenih žanrova, ni ne razmišlja o ovakvim momentima, već po običaju svi olako napucavaju neke svoje teze i tvrdnje, ali realno... to o čemu ovde većina govori ima vrlo malo veze (ili skoro nikakave) sa onim što se dešava tamo negde na terenu u ovom razvojnom delu.

Ova Caramacova priča je veoma realna, kao uostalom i sve njegove izjave koje je dao ranije. Uvek mi je bilo zanimljivo čuti ga jer zbilja mislim da ima šta da se čuje od tog čoveka. Vrlo je realan i prizeman u svojim nastupima, čak možda i preterano skroman što i jeste uostalom odlika genijalca... Dakle ukratko, pozdravaljam sve ovo što je rekao i treba ga čuti!

Nije mu stalo do napucavanja grafike jer su konzole prioritet. Zato je pristao na ovaj intervju da opet kaze kako je pogresio i da mu je zao.

Meni je tesko zamisliti to da ID ima probleme, kao kompanija sa visegodisnjim iskustvom i postojanjem koja je obrnula brdo love. S druge strane imamo mlade timove koji su odradili posao daleko bolje i stvorili daleko kompleksnije igre.

Mislim, John Carmack kaze da bi neke stvari odradio drugacije da moze!? Pa ako on ne moze, ko moze!

To su price za djecu.

Poslednja izmena:
a kompanije koje prave konzole vidis iskljucivo kao "zle sile koje samo interesuje novac".

Ne, daleko od toga.

i da im se to vrati na drugi nacin, kao sto je prodaja konzola

Jeste, u pravu si, to samo zaboravio da napomenem.

Ispada da je na PC-u isplativo raditi samo MMO igre. Jeste, kako da ne. I otprilike je priča da PC nema ništa ponudi van toga, i takva se servira široj publici van kruga ljudi koji prate industriju; a i među njima ima onih koji veruju u to, dakle situacija može biti samo gora. I kao usput, sve "cool" igre postoje negde drugde, u "dođite kod nas" fazonu. Mislim, "malo" je preterano, slažeš se?

Poslednja izmena:
Slazem se, mnogo je preterano. Ali ima milion razloga zbog kojih se to desava. I pored facebooka, i pored klinaca koji sede ceo dan za kompom, mislim da pc u gamingu nikada nije imao pravi mass market appeal kao konzole. Sve ovo sto se sada desava je samo posledica toga, samo je pitanje kada smo bili u kojoj fazi i kada cemo biti u nekoj novoj.

Konzole su nesto sto je deo zivota najsireg kruga ljudi u celom svetu, ti uredjaji su na nivou televizora ili dvd plejera. Sve drugo je posledica toga (u odnosu na pc).

Moze i na pc-u mnogo toga da bude isplativo, samo sto to, na moju veliku zalost, uglavnom nije ono sto mene interesuje. Mozda je od svega ostalo samo ono sto pravi Valve od tih vecih stvari. One male su uvek tu, naravno.

Videcemo, da ne drvimo u nedogled. Ja samo mogu da kazem da se najiskrenije nadam da si ti u pravu i da ce se pokazati da je i pc zdrava sredina za mnoge dobre stvari (koje ce mene zainteresovati) u narednom periodu.

Videcemo sta ce biti kad stigne sledeca generacija konzola (a i do tada). Mnogo me smara ovaj pristup sa multiplatform razvojem. Uopste mi ne smeta za xbox i ps3, ali kad je i pc u toj prici, to nikako ne moze da bude onako kako bi' ja hteo (na pc-u). Ako gledas kao pc igrac, dobijas igre koje se osmisljavaju oko potpuno drugacijih platformi (i hardverski i po kontrolama). Ima tu jos par pc ekslkuzivnih naslova, ali vrlo mali broj mene interesuje, a nekad ih je bilo milion. Voleo bih da znam odgovor na pitanje da li ce se ikad vise stvoriti takva klima u kojoj ce pc biti "paralelni univerzum", ne mora nista da bude superiorno u odnosu na druge platforme, samo nek bude u svom fazonu i sa tom filozofijom na umu. Ko zna... Kad pogledam u kom pravcu ide razvoj pc-a generalno, nevezano za igre, nisam siguran da ce se ikad vratiti nesto sto bi meni moglo da se svidi.

Plus sto ovi teraju svoju pricu 🙂

http://www.winrumors.com/microsoft-reveals-xbox-live-will-be-built-into-windows-8/

Pre cu da se vratim na win ME nego sto cu da stavim win 8, po svemu sudeci...

Ja kupovinom ps3-a sam ucinio najbolju odluku sto se tice gamig-a u zivotu. Prosto savrsenstvo jednog uredjaja.

Nicim izazvano otvaranje neiskvarene dushe FTW !!!

ja sam dobio ps3 na poklon i ne znam sta cu sa njim, kakvo je ono njesra u odnosu na pc gejming nemam reci 🙂

sto je najgore malte ne sam sam trazio takav poklon :d umrecu u paklu!

Jel može taj koji ti je kupio PS3 i meni da uzme jedan? Ja se ne bi bunio 😛

ja sam dobio ps3 na poklon i ne znam sta cu sa njim, kakvo je ono njesra u odnosu na pc gejming nemam reci 🙂

Nema na njemu starcrafta, countera, guild warsa, x-com-a, simulacija tenkova i kompleksnih rpg-ova i poteznih strategija, a bas si to mislio da probas na "trojci", priznaj 🙂

PS: prodaj ps3 i kupi providnu stranicu + vodeno hladjenje + podlogu za misa 🙂

Poslednja izmena:

Odigraj Demons Souls 🙂

Po ovome sto ti kazes i prolazeci kroz te silne analize, ispada da je PC u stvari najbolje mesto za razvoj ekskluzivnih AAA naslova danas i da su developeri ludi sto to ne rade.

Pa nisu ludi, kao što rekoh ranije u temi, niko ne radi AAA (ako koristimo termin "AAA"=sa velikim budžetom, velikim timovima i visokim produkcijskim vrednostima) osim ako nije plaćen za to jer se ekonomska strana razvoja drastično promenila, na gore ili na bolje, zavisi kako se gleda na to.

Platform exclusives that aren't funded by a first-party are essentially dead. No one is listing the 360s lack of 3rd party exclusives as an indicator of the platform's health because they understand that the economics of game making have changed. In some ways this is actually helping PC gaming, as publishers are porting their consoles games to the PC more than ever in order to maximize revenue.

I zašto se samo fokusiraš samo na tu kategoriju? Šta možemo mi kao krajnji korisnici da promenimo to što PC ne dobija nikakvu makretinšku podršku u javnosti? Niti možemo da utičemo na to što veliki broj ljudi kupuje proizvode pod uticajem marketinga, brendova i drugih stvari. Tu već idemo u vrlo ozbiljne teme van igara a tiču se društva u celini.

0761956913.jpg

mislim da pc u gamingu nikada nije imao pravi mass market appeal kao konzole.

Pa naravno da nije, kao ni svi ostali "personalni računari". Zašto je tako je već druga priča. Konzole spadaju u potrošačku elektroniku kao što kažeš. Sve drugo, uključujući i promociju i popularnost među širom populacijom samo proizilazi od toga.

I mene interesuje vrlo malo stvari btw, bez obzira na platformu. Sve to za mene ima mnogo manji značaj nego pre.

Što se tiče kontrola, verovatno misliš na "slučaj" Bioshock vs. SS2. U onom post-mortem intervjuu su rekli da je igra imala značajno složeniju mehaniku nego ono što je na kraju ispalo, a razvijala se od početka kao multiplatform naslov, što znači da je bila dizajnirana sa gamepadom i TV-om na umu. I taj prvobitni dizajn je pružao sporije (od ionako spore igre) iskustvo, što je pogodno za gamepad, tako da je ne verujem da je to imalo neki značajni uticaj. Kao što rekoh, mislim da je to skoro isključivo usled komercijalnog pritiska naslova te kategorije.

Uostalom, sami su priznali da su neki "ključni ljudi" iz T2-a videli da igra neće lako lako marketibilna i "accessible". Ken je ako se dobro sećam, u jednom intervjuu rekao da čak i krajevi nisu bili njegova ideja. Kasnije je izjavio da izdavači izbegavaju fokus testiranje, verovatno poučen time kako je to negativno oblikovalo BS i da mu se nije svideo krajnji rezultat.

Ja, uprkos svemu, ne verujem da bi igra bila značajno bolja da je razvijena eklsuzivno za PC, jedino se verovatno ne bi konstantno saplitali o widescreen podršku. Dizajnerske odluke koje bi odvukle igru u pravcu orignalnog koncepta bi značajno smanjile prodaju, bez obzira za koju platformu se radila, po mom mišljenju. Prodali bi jedno max. milion, što nije dovoljno da igra takve mehanike sa budžetom AAA kategorije bude isplativa, nažalost. I to ne važi samo u tom slučaju i u "medijumu" igara. Niche stvari ne mogu da imaju velike budžete, jednostavno je tako.

Poslednja izmena:
Pa lepo je, al u *****.

Jeste tako je lepo Portal 2 strilmlajnovan, i nam mesta gde ces da se zaglavis i mozes "effortlessly" da igras i uzivas. Tako da smo u poredjenju sa Portal kecom dobili logicku igru za srednje do tesko retardirane osobe. Sve ti je pokazano, sve ti je oznaceno, strelice lepo pokazuju gde i sta. Po tom pitanje P2 je katastrofalan kako logicka igra; jedini izazov je da u onih par ogromnih prostorija provalis gde ti je povrsina na koju mozes da zakacis portal , i na kraju jednom ili dva put kada zbog cistog broja elemenata koji su dostupni (one paste i gluspoti) se pobugis i ne znas sta prvo i na cemu treba da se bazira resenje.

Pa, rekli su da su pratili prvi deo na Steamu i prema tome podesili težinu drugog dela. Ako hoćeš teže zagonetke, igraj modove ili druge puzzle igre.

Poslednja izmena:
Niche stvari ne mogu da imaju velike budžete, bez jednostavno je tako.

Prsli smo trajno onda 🙂.

Sad ozbiljno, to sto si rekao je tacno, naravno, ali to i ne moze da se promeni (nikada). Ja smatram da nam treba kvalitetniji mainstream (ili nesto blizu toga)... Neki balans mora da se nadje u svemu ovome, ne moze ovako ljudski rod zauvek.

Kao sto ima milion mainstream filmova koji su uz to i vrhunski. Svako gleda na svom nivou, slojevito 🙂

Poslednja izmena:
Ima, naravno...mnogi vrhunski filmovi su takodje i popularni. Ne postoji film samo u poslednjoj deceniji 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno