- Učlanjen(a)
- 26.05.2006
- Poena
- 510
Sviđa mi se što je rekao da bi ostavio istraživanje engine-a sa strane i radije uložio resurse u razvoj boljih dev. alata.
Poenta onoga sto je rekao uopste nije to, pogledaj ceo video i pokusaj da shvatis sta je hteo da kaze. Vrlo realno je opisao situaciju na PC-u i samim tim odgovorio na mnoga pitanja.
To sto je PC sada toliko hardverski ispred ne menja situaciju koju on pominje i pravljenje igre za prvo za pc, pa onda prilagodjavanje za konzole ne moze da izbrise ogranicenja u game design-u koje konzole za koje se igra takodje razvija donose.
To sto je on rekao ne znaci to sto si ti verovatno pomislio, vec znaci da bi njima bilo lakse da su tako radili ili da bismo eventualno tako dobili za jos neki procenat bolju pc verziju, a ne da bi imali jednu igru za pc, a sasvim drugu na konzolama.
Objasnio je sta je danas moguce, a sta ne i tu malo toga moze da se promeni. Ono sto bi svi PC gameri hteli ocigledno vise nije moguce: velike, skupe igre ("od 100 miliona dolara", kako on kaze, treba shvatiti simbolicno) nisu moguce ako se rade sa fokusom na pc-u, prosto je tako.
Pritom, situacija sa hardverom je SADA takva jer je ova generacija konzola dosla krajem 2005. godine, sve se opet resetuje novom generacijom koja dolazi relativno brzo.
Hocu da kazem da Carmack ovom pricom ne zasluzuje komentar "On nema pojma, pricao je da su konzole buducnost, a sada ovo..."
Vrlo je realan i vrlo je lepo sve objasnio. Sa svim tim na umu treba razmisljati o industirji igara danas, a ne samo ponavljati sta bismo voleli i na kom sistemu, bez obzira na to sta je objektivno moguce.
Vidim da su PC igraci sirom interneta pogresno shvatili sve sto je rekao i doziveli ovo kao neku pozitivnu pricu i "povratak" Johna Carmacka na stranu PC-a zbog komentara o hardveru i razvoju Rage-a koji je mogao da bude drugaciji (kao da nisu znali koliko je PC hardverski ispred konzola). Sve sto je rekao ne zvuci nimalo dobro za pc, ako pogledate malo dublje... Ali dobro zvuci to sto bi fokus mogao da se pomeri sa "grafike" na mnogo vaznije elemente.
Inace, i sve ostalo o cemu prica u intervjuu mi je vrlo interesantno i mislim da je rekao mnogo toga dobrog...
fokus su prebacili na konzole
Why do you think Gears of War didn't sell so well in pc? Piracy? Heh.
It's not Stalker. Or ET: Quake Wars. Or Crysis. Or Armed Assult. Or HL2. Or...
Btw, CD Projekt je prodao pola miliona kopija za nekoliko dana.
Carmack kao nije znao da ce za 5 godina PC postati daleko napredniji i mocniji! Kao pogresio je :d
I jos je zaboravio uzeti u obzir cinjenicu da ce Rage raditi godinama!
A najjaci je komentar o MS-u!
Btw, CD Projekt je prodao pola miliona kopija za nekoliko dana.
A za AAA PC ekskluzive si u pravu, ali uglavnom ako je u pitanju MMO ili RPG. Valve je izuzetak.
Interesantan post o nekim modernim trendovima.
Razvijali bi i interni studiji S/M/N za druge sisteme da su u mogućnosti, pod drugim izdavačima. I neke od tih igara čisto sumnjam da su značajno ili uopšte profitabilni (npr. GoW3), bez obzira na to što su 1st party naslovi u pitanju sa ogromnim marketing budžetima.
Pa naravno da je znao i nije on ništa zaboravio ovo ti je malo površno zapažanje, ali uostalom to nije ni bitno jer nije poenta u tome... Ja na osnovu onoga što sam video sam stekao utisak da je njemu i ekipi oko njega ovaj put bilo važnije nešto drugo od pukog napucavanja grafike! Čak mi se čini, a to je uostalom i on sam rekao da bi neke stvari da može naravno malo drugačije odradio, što i jeste verujem sasvim poštena i realna izjava, jer uvek može bolje... Izgleda da je danas jako teško predvideti u tom razvojnom delu šta je najbolje rešenje u datom trenutku, što naravno gledano na duže staze može itekako da košta skupo jednu kompaniju i to je ono što se id-u najverovatnije i desilo... Rage nije rađen ovoliko dugo samo zato što su ljudi u id-u hteli da naprave bombastičnu igru, sa proširenim sadržajem već pre svega zato što je tu bilo verujem itakako puno problema u hodu i na nivou same kompanije koja je uostalom i prodata još dok su bili negde na pola puta... Naravno većina ljudi po ovakvim forumima, dakle ljubitelja ili zaljubljenika video igara i fanova određenih žanrova, ni ne razmišlja o ovakvim momentima, već po običaju svi olako napucavaju neke svoje teze i tvrdnje, ali realno... to o čemu ovde većina govori ima vrlo malo veze (ili skoro nikakave) sa onim što se dešava tamo negde na terenu u ovom razvojnom delu.
Ova Caramacova priča je veoma realna, kao uostalom i sve njegove izjave koje je dao ranije. Uvek mi je bilo zanimljivo čuti ga jer zbilja mislim da ima šta da se čuje od tog čoveka. Vrlo je realan i prizeman u svojim nastupima, čak možda i preterano skroman što i jeste uostalom odlika genijalca... Dakle ukratko, pozdravaljam sve ovo što je rekao i treba ga čuti!
a kompanije koje prave konzole vidis iskljucivo kao "zle sile koje samo interesuje novac".
i da im se to vrati na drugi nacin, kao sto je prodaja konzola
ja sam dobio ps3 na poklon i ne znam sta cu sa njim, kakvo je ono njesra u odnosu na pc gejming nemam reci 🙂
sto je najgore malte ne sam sam trazio takav poklon :d umrecu u paklu!
ja sam dobio ps3 na poklon i ne znam sta cu sa njim, kakvo je ono njesra u odnosu na pc gejming nemam reci 🙂
PS: prodaj ps3 i kupi providnu stranicu + vodeno hladjenje + podlogu za misa 🙂
Po ovome sto ti kazes i prolazeci kroz te silne analize, ispada da je PC u stvari najbolje mesto za razvoj ekskluzivnih AAA naslova danas i da su developeri ludi sto to ne rade.
Platform exclusives that aren't funded by a first-party are essentially dead. No one is listing the 360s lack of 3rd party exclusives as an indicator of the platform's health because they understand that the economics of game making have changed. In some ways this is actually helping PC gaming, as publishers are porting their consoles games to the PC more than ever in order to maximize revenue.
mislim da pc u gamingu nikada nije imao pravi mass market appeal kao konzole.
Pa lepo je, al u *****.
Jeste tako je lepo Portal 2 strilmlajnovan, i nam mesta gde ces da se zaglavis i mozes "effortlessly" da igras i uzivas. Tako da smo u poredjenju sa Portal kecom dobili logicku igru za srednje do tesko retardirane osobe. Sve ti je pokazano, sve ti je oznaceno, strelice lepo pokazuju gde i sta. Po tom pitanje P2 je katastrofalan kako logicka igra; jedini izazov je da u onih par ogromnih prostorija provalis gde ti je povrsina na koju mozes da zakacis portal , i na kraju jednom ili dva put kada zbog cistog broja elemenata koji su dostupni (one paste i gluspoti) se pobugis i ne znas sta prvo i na cemu treba da se bazira resenje.
Niche stvari ne mogu da imaju velike budžete, bez jednostavno je tako.
Kao sto ima milion mainstream filmova koji su uz to i vrhunski.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari