- ubuntu koristi unity a mint gnome panele sa mint menijem (+ za mint)
Ubuntu po defaultu koristi unity - promena na stari gnome interface traje 1 sekundu (prilikom logina izabrati Ubuntu Classic)
- ubuntu ima global meni dok to mint nema
Sta god to bilo? Ako je to deo unitia, ok...
- ubuntu global meni se nalazi na vrhu ekrana (macosx postavka) dok se takoreci taskbar kod minta nalazi na dnu
Sto je u stvari default za gnome interfejs. Moze da se podesi da bude i dole, nista narocito.
- dugmad za close, minimize, maximize se nalaze na levoj strani kod ubuntua (macosx) dok se kod minta nalazi na desnoj (windows)
Samo po defaultu - da se podesiti. Uostalom, emerald je majka (pogledati screenshot).
- ubuntu default tema (radiance) je neto manje estetski privlacna od mint-x teme
Opet, ko jos koristi metacity kad je emerald tu?
- mint ikone su lepe od ubuntu ikona
Uf bre, skines i koristis koji hoces icon pack sa gnome-look.orga
- mint podrazumevano ima tamno sivu pozadinu nautilusa (file explorer) dok je kod ubuntua bela (nije teko namestiti ali svakako plus za mint)
Ne da nije tesko namestiti, nego je smesno i komentarisati.
- compiz radi loe u oba distroa ali bolje u mintu
:sceptic:
- ubuntu ima globalne precice to je svakako plus (nisam siguran da li funkcioniu u mintu, nisam probao)
Ovo nisam ni video ni probao (verovatno mislis na unity opet?)
- codeci i flash plugin dolaze instalirani sa mintom dok u ubuntu to mora sam
Ako pri tome mislis da moras da kliknes na "yes" kad te pita da li hoces da instalira 3rd party software prilikom instalacije sistema, onda ok.
- mint se finansira putem reklama i zato dolazi sa preradenim google searchom koji je nefunkcionalan (obavezno ugasiti po instalaciji sistema)
Uzas, ovo nisam ni znao. Pa to ti dodje kao da imas trojanca usput uz sistem?
- software center u mintu ima bolji interfejs i bolje je organizovan, u ubuntu se sa leve strane prikazuje svaki repo zasebno to znaci haos na ekranu kada se aplikacije dodaju sa lauchpada, plus za ubuntu je to je moguce birati dodatne pakete koje ce instalirati uz aplikacije
Opet unity - sve koje znam da su radili sa ubuntuom su presli na ubuntu classic, tako da nema smisla kaljati unity koji se i ovako ne koristi

Ubuntu nije = Unity!
- ubuntu dolazi sa ubuntu one (online storage servis) i ubuntu music store, plus za mint to se oba tice
I oba naprosto nestanu iz sistema kad se iskljuci unity

Jak plus nema sta.
- mint update bolje i radi i izgleda, totalno user friendly
Ovo ne mogu da proverim, ali znam da ubuntu update (iz gnome okruzenja) ume da smara cak iako ugasite auto-update. Hoce ponekad da updatetuje i da zabrlja - prebrise neki modul iz kernela, pa mora isti ponovo da se instalira. Verujem da je to potpuno isto i u Mintu, posto su u osnovi iste distribucije.
Ukratko, razlike izmedju Minta i Ubuntua nema. Ista stvar je u pitanju samo promenjena default tema! Secate li se Windows98 Plus! desktop tema? E pa to vam je kao kada bi trazili pluseve i minuseve izmedju npr Mystery teme i Dangerous creatures tema i ocenjivali ceo OS samo na osnovu toga

Gluposti ,)
Evo vam shot Ubuntua 11.04 pa zakljucite sami.