Šta je novo?

Linux Mint 11 "Katya" izašao

Problem sa compizom i tj. to sto se cini tromim se resava tako sto u ccsm (CompizConfig Setting Manager) pod OpenGL iskljucite Sync to Vblank. Time dobijate na brzini pri mrdanju prozora ali se malko cepaju po ivicama. Ta opcija je bila iskljucena u 10.10 i zato se cinio compiz brzim. Doduse mislim da ovo vazi samo za ATI usere.

- ubuntu koristi unity a mint gnome panele sa mint menijem (+ za mint)

Ubuntu po defaultu koristi unity - promena na stari gnome interface traje 1 sekundu (prilikom logina izabrati Ubuntu Classic)
- ubuntu ima global meni dok to mint nema

Sta god to bilo? Ako je to deo unitia, ok...
- ubuntu global meni se nalazi na vrhu ekrana (macosx postavka) dok se takoreci taskbar kod minta nalazi na dnu

Sto je u stvari default za gnome interfejs. Moze da se podesi da bude i dole, nista narocito.
- dugmad za close, minimize, maximize se nalaze na levoj strani kod ubuntua (macosx) dok se kod minta nalazi na desnoj (windows)

Samo po defaultu - da se podesiti. Uostalom, emerald je majka (pogledati screenshot).
- ubuntu default tema (radiance) je nešto manje estetski privlacna od mint-x teme

Opet, ko jos koristi metacity kad je emerald tu?
- mint ikone su lepše od ubuntu ikona

Uf bre, skines i koristis koji hoces icon pack sa gnome-look.orga :D
- mint podrazumevano ima tamno sivu pozadinu nautilusa (file explorer) dok je kod ubuntua bela (nije teško namestiti ali svakako plus za mint)

Ne da nije tesko namestiti, nego je smesno i komentarisati.
- compiz radi loše u oba distroa ali bolje u mintu
:sceptic:
- ubuntu ima globalne precice što je svakako plus (nisam siguran da li funkcionišu u mintu, nisam probao)
Ovo nisam ni video ni probao (verovatno mislis na unity opet?)

- codeci i flash plugin dolaze instalirani sa mintom dok u ubuntu to moraš sam
Ako pri tome mislis da moras da kliknes na "yes" kad te pita da li hoces da instalira 3rd party software prilikom instalacije sistema, onda ok.
- mint se finansira putem reklama i zato dolazi sa preradenim google searchom koji je nefunkcionalan (obavezno ugasiti po instalaciji sistema)
Uzas, ovo nisam ni znao. Pa to ti dodje kao da imas trojanca usput uz sistem?

- software center u mintu ima bolji interfejs i bolje je organizovan, u ubuntu se sa leve strane prikazuje svaki repo zasebno što znaci haos na ekranu kada se aplikacije dodaju sa lauchpada, plus za ubuntu je što je moguce birati dodatne pakete koje ce instalirati uz aplikacije
Opet unity - sve koje znam da su radili sa ubuntuom su presli na ubuntu classic, tako da nema smisla kaljati unity koji se i ovako ne koristi :p Ubuntu nije = Unity!

- ubuntu dolazi sa ubuntu one (online storage servis) i ubuntu music store, plus za mint što se oba tice
I oba naprosto nestanu iz sistema kad se iskljuci unity :p Jak plus nema sta.

- mint update bolje i radi i izgleda, totalno user friendly
Ovo ne mogu da proverim, ali znam da ubuntu update (iz gnome okruzenja) ume da smara cak iako ugasite auto-update. Hoce ponekad da updatetuje i da zabrlja - prebrise neki modul iz kernela, pa mora isti ponovo da se instalira. Verujem da je to potpuno isto i u Mintu, posto su u osnovi iste distribucije.

Ukratko, razlike izmedju Minta i Ubuntua nema. Ista stvar je u pitanju samo promenjena default tema! Secate li se Windows98 Plus! desktop tema? E pa to vam je kao kada bi trazili pluseve i minuseve izmedju npr Mystery teme i Dangerous creatures tema i ocenjivali ceo OS samo na osnovu toga :D Gluposti ,)

Evo vam shot Ubuntua 11.04 pa zakljucite sami.

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    1,005.8 KB · Pregleda: 88
Pa to sam i rekao na kraju, razlike su uglavnom kozmeticke. Ali desetak kozmetickih izmena jednako 15 minuta do pola sata dok se novi korisnik snadje po internetu i uradi sta treba. Izgubljeno vreme, pogotovo sto se ovde radi o podesenim user friendly distroima. Ko hoce da cacka eto ga Debian pa nek tamo namesta sistem po instalaciji. Meni treba sistem koji ima vecinu stvari podesenih od nule, ako budem hteo da menjam ima vremena za to. E vidis, tu je Mint bolji.

Btw. emerald nije majka niti ga koristim. Potpuno je nepotreban i ne donosi nista pametno.

Uzas, ovo nisam ni znao. Pa to ti dodje kao da imas trojanca usput uz sistem?

Ne budi neozbiljan.

Znas, podsecas me na jednog lika ciji sam komentar procitao u clanku o MInt 11 na Webupdate. Rece covek da svi koji koriste Mint treba da se stide jer time unistavaju Linuks jer doprinose fragmentaciji. Kako je to izdaja (!) ideje Ubuntua i slicne nebulozne izjave. Onaj deo o fragmentaciji je pokupio od Stiva Dzobsa 100%.

Btw. Ubuntu 11.10 ce definitvno dolaziti sa gnome 3 ali bez shella. Izgleda interesantno za sada, verovatno ce srediti da sve fercera kao u 11.04 (default tj. Unity). Unity je doradjen (na bolje) pa ako ispeglaju bubice, oprave compiz ozbiljno cu razmisliti da definitivno predjem na unity i ubuntu. Kako ce classic sesija da izgleda nemam pojma ali ako bude bila kao gnome 3 classic nece biti narocito upotrebljiva. Naravno niko vam ne brani da obrisete unity, gnome 3, sve gtk3 aplikacije i staviti gnome 2 panele i gtk 2 aplikacije... ili jednostavnije ostanete na 11.04 (10.10) dok je sveta i veka (ili predjete na debian i koristite zasterele pakete koji se vise ne osvezavaju). Unity trenutno jeste los ali ne mora da znaci jednog dana nece biti upotrebljiv. Pljuvati po necemu samo zato sto ne izgleda kako ste navikli je bezveze, meni smeta losija funckionalnost ne izgled. Ako to poprave i unity i gnome shell naviknucu se (mada tesko da ce od gnome shella ikada nesto biti, ceo koncept je fail u korenu)

Poslednja izmena:
Ajde da mi neko napise kako da uradim da se automatski logujem posto je zena jedini user na ovom linux mint 11.04. Sve sta sam probao ne urodi plodom. Probao sam seahorse pa blank password i nece. U user and accounts sam stavio da netrazi password i ni to nece. Hvala svakome unapred na pomoci.

Meni se svidja, koristim ga duze vreme, i sad mi nekako cudno bez njega :) A ne mogu nigde da nadjem kako da podesim, na koji god tutorijal da sam naleteo nije hteo da radi. :/

Svakako da su potrebe i navike individualna kategorija tako da ako tebi odgovara to i jeste najbitnije :)

Sta je tacno problem? Ne radi global meni plugin na panelu? I koji plugin koristis?

Ajde da mi neko napise kako da uradim da se automatski logujem posto je zena jedini user na ovom linux mint 11.04. Sve sta sam probao ne urodi plodom. Probao sam seahorse pa blank password i nece. U user and accounts sam stavio da netrazi password i ni to nece. Hvala svakome unapred na pomoci.

To si mogao vec pri instalaciji kada se pravi user da postavis.

Idi do Administration/Login Screen i cekiraj dugme Log in as i postavi nalog koji zelis. Samo vodi racuna da na kraju treba da pise automatically.

Posto mi je bilo dosadno reinstalirao sam sistem i zab'o BTRFS. Mislio sam da ext4 zestoko pati zbog aplikacija koje rade frekventni fsync(), ali btrfs je po tom pitanju katastrofa..... apt radi ocajno sporo i celu masinu cini katatonicnom - startovan apt i hdparm u pozadini mi daje kosmicke brzine read-a sa diska od 500 KBps :)

Ako ti bas ali bas dosadno, sto ne probas linux kernel 3.0 rc1? :)

Btw. ja sam vratio stari Compiz 0.8.6. Jeste mi gasenje one opcije Sync to Vblank pomoglo ali je ipak sasvim druga prica sa starim Compizom. Nesto ozbiljno ne valja sa novom verzijom i ne bih rekao da je opravdano kriviti Ubuntu za to.

Poslednja izmena:
Btw. emerald nije majka niti ga koristim. Potpuno je nepotreban i ne donosi nista pametno....
...osim gomile tema koje su jedno svetlosnu godinu ispred GTK i Metacity tema. Razlika je kao izmedju Win98 interfejsa i Mac OS / Vista aero tema. Nekom naravno odgovara i najosnovniji windows sistem (jednostavno i brzo) a neko voli da to i lici na nesto. Neko pak, voli terminal. De gustibus non est disputandum :)
Ne budi neozbiljan.
Znas, podsecas me na jednog lika ciji sam komentar procitao u clanku o MInt 11 na Webupdate...
Mozda sam malo preterao, ali pazi - ako je tacno to sto si napisao onda je lako definisati Mint: 1) uzmemo Ubuntu 2) promenimo default temu (cca 15 minuta kao sto si rekao) 3) dodamo (aj da ne budem neozbiljan sa trojancem) softver sa custom searchom koji vodi do raznoraznih reklama 4) uzmemo kintu za to. Mozda taj tip uopste nije bio naivan kad je to napisao. Inace, koristio sam stari Mint dok im je jos deviza bila from freedom came elegance. Nesto mi se cini da se ta deviza malo promenila u medjuvremenu?
...Pljuvati po necemu samo zato sto ne izgleda kako ste navikli je bezveze, meni smeta losija funckionalnost ne izgled.
Potpuno se slazem! Pa sta si ga onda napljuvao toliko gore? :d Naravno da ce ga ispeglati u narednoj verziji. Trenutno kako izgleda, ispada kao da je u poslednjoj fazi testiranja. Sigurno je da ce vremenom postati upotrebljiv :) Videcemo u sledecoj verziji :)

Mozda u Users and Groups pod svojim user-om da iskljucis password...

Edit: sad vidim da si probao vec... :(

Prilozi

• Screenshot2.jpg
    Screenshot2.jpg
    235.5 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
dodamo (aj da ne budem neozbiljan sa trojancem) softver sa custom searchom koji vodi do raznoraznih reklama

Ma kakvi trojanci, kakve reklame. To je Google custom search koji se menja tako sto u browseru izbrises postojeci search engine i dodas standardni Google search. Na taj nacin se finansiju tj. preko Adsense. Druga je stvar sto to ne lici ni nasta i nije funkcionalno. Nemam ja problem da se oni finansiraju na taj nacin, imam problem sto ne mogu efikasno da pretrazujem net.

uzmemo kintu za to

Shatlvortova lova finansira Ubuntu projekat. Mint nema multimilionera iza sebe pa je prinudjen da razvoj finansira koristeci adsense.

Potpuno se slazem! Pa sta si ga onda napljuvao toliko gore? Naravno da ce ga ispeglati u narednoj verziji. Trenutno kako izgleda, ispada kao da je u poslednjoj fazi testiranja. Sigurno je da ce vremenom postati upotrebljiv Videcemo u sledecoj verziji

Nisam samo ja. S razlogom je Ubuntu Natty popljuvan. Taj distro je standard kada je linux za home usere u pitanju. Imaju puno love i sramota je da izdaju distro sa gomilom bubica i par veoma krupnih problema. Da li ce ga ispeglati ostaje da se vidi. Ja se nadam da hoce jer u suprotnom mnogo ljudi ce preci na neki drugi distro tipa fedore ili susea. Ok su to distroi ali nisu debian, ne koriste apt, synaptic i software centar. Stvari koje u debianu uradis vrlo jednostavno u fedori su nepotrebno zakomplikovane. Da nije love koju generise Red Hat, Fedora kao projekat zajednice ne bi bila ni priblizno popularna. Pa i taj Red Hat je to sto jeste jer se placa i sto za te pare nudi podrsku. Kada bi Debian bio komercijalan proizvod kao Red Hat znas kada bi na redhat.com smeli da napisu Red Hat is the world's leading open source technology solutions. Nikad.

Problem je sto u poslovnom svetu se placena podrska podrazumeva i ljudi su navikli da ono sto im donosi pare moraju debelo da plate i da sto vise plate to ce im donositi vise para. Zahvaljuci FLOSSu, sa softverom odavno nije tako ali se navike poslovnih korisnika jako tesko menjaju.

PS. Ko obrise hejt po Red Hatu/Fedori i velicanje Debiana sigurno nosi crveni sesir :p

Poslednja izmena:
Shatlvortova lova finansira Ubuntu projekat. Mint nema multimilionera iza sebe pa je prinudjen da razvoj finansira koristeci adsense.
To je fora - kakav razvoj? Mislis na editovanje desktop teme? I o kakvim bubicama pricas, o bubicama koje se u roku od 1s iskljuce (odabirom ubuntu classic)? Uzmes ubuntu, promenis background dodas adsense i imas nov distro? Pa nemoj tako druze :) Tako moze i mali Perica da zaradjuje.

Sa druge strane, sve sto si rekao za Fedoru stoji - ne bih je pipnuo ni u5ranom motkom. I to sve od onda od kada mi je za mp3 kodek trazio 20e(!). Red hat je druga prica, ali nije ovo hejt tema pa necemo preterivati :p

Posto mi je bilo dosadno reinstalirao sam sistem i zab'o BTRFS. Mislio sam da ext4 zestoko pati zbog aplikacija koje rade frekventni fsync(), ali btrfs je po tom pitanju katastrofa..... apt radi ocajno sporo i celu masinu cini katatonicnom - startovan apt i hdparm u pozadini mi daje kosmicke brzine read-a sa diska od 500 KBps :)

To je valjda ta regresija BTRFS performansi koja je došla sa sadašnjim kernelom. Prema dosadašnjim informacijama, neće BTRFS biti default na Ubuntu sve do sledećeg proleća. Mene je vuklo da ga bacim na moj novi SSD, ali vidim da je pametno što sam se suzdržao.

To je fora - kakav razvoj? Mislis na editovanje desktop teme? I o kakvim bubicama pricas, o bubicama koje se u roku od 1s iskljuce (odabirom ubuntu classic)?

Nova verzija Compiza koja dolazi na NN je izbagovana do bola, ni povratak na Classic temu kod mene nije rešio niz bagova sa njim. Resize prozora bi recimo bagovao, a da ne pominjem što emerald nije hteo da radi ni za živu glavu, čak ni kada sam ručno iskompajlirao razvojnu verziju koja kod drugih radi. Da ne pominjem da se sve vuklo kao strvina dok nisam isključio Vsync, ali onda su naravno prozori seckali pri pomeranju. Posle dva dana nerviranja prešao na KDE, dosta drugih vidim da je otišlo na LXDE.

I da ne pljujemo Fedoru. Dosta je to danas drugačiji distro nego što je bio nekad. Ima i dosta fino utegnut Gnome 3.

I o kakvim bubicama pricas, o bubicama koje se u roku od 1s iskljuce (odabirom ubuntu classic)?
Nemoj molim te ovakvim komentarima da vređaš korisnike. Ima nas ovde koji linux malo duže koristimo. Pa i taj Ubuntu od samog početka. Nemam nameru da se raspravljam s´tobom i da ti objašanjavam da u svakoj novoj verziji pokvare nešto što je do tada radilo. Ali te još jednom molim ako ti se sviđa ubuntu ok, ako misliš da je tebi idealan i to je ok ali nemoj da iznoš tvrđenja tipa funkcionalan kao švajcarski sat jer to vređa zdrav razum

Što se Fedore i upotrebljivosti kao desktopa tiče u prošloj verziji samo u toku prve nedelje kad je izašla stabila verzija (dakle ne rc, alfa beta ili slično) pojavil ose 850 bugs. Hej stabilna verzija desktop distro. Neozbiljno

Poslednja izmena:
3.0-rc2 je poslednji :d

11.04 ne valja jer je napravljena muckalica Compiz+Unity. Te price predjes u klasicno okruzenje i problemi nestaju nisu tacne. Sta sve keca pocev od trivijalne glupost da power management ukopa masinu itd. Ima toliko sitnih bubica da sam na kraju vratio stari Compiz i resio se tog " naprednog" deteta zvanog Unity.
Da kojesta nije dobro spakovano vidim po tome sto sam stavljao i noviji kernel a juce sam stavio BT5 baziran na 10.04.2 LTS a kernel mu je od 11.04, ubacio Ubuntu-desktop i imam masinu koja radi. Najverovarnje nece raditi neki senzori jer je to izbaceno iz novog kernela. Ja cu prvi da predjem na Mint kad Unity postane default, meni se on ne svidja.

Do skora je postojao gnome 3 classic session u Ubuntu Oneiric Alpha koji je izgledao jako slicno klasicnom gnome desktopu ali su to izbacili jer na njegovo mesto ide unity 2d :(

Edit: Moderatori ne zamerite na kupusanju teme i ubacivanju opste Linuks price u Mint temu.

Na forumu nas ima ne vise od deset koji smo voljni da pisemo na temu Linuksa a da to nije poziv u pomoc ili kako uraditi ovo/ono. Ne mozemo ocekivati da pet razlicitih tema o Linuksu bude aktivno u isto vreme, suvise nas je malo za tako nesto. Zato je svaka Linuks tema puna price o drugim distroima i generalno vestima vezanim za Linuks ;)

Poslednja izmena:
Onda bi trebalo da neko ko se vec razume napravi slichnu temu Software diskusija (kao npr. Android aplikacije diskusija) Nesto kao Linux diskusija. Kao i za nove korisnike kojima i ja spadam Linux Pitanja i Odgovori. :)

Nemam vremena sad da vidim dal vec takve teme postoje da bi napravio sam. Ali ako neko ima nek vidi dal ima. Pa ako nema da napravi u uzme mojih 5 min slave. :d

Sorry za off topic.

...objašanjavam da u svakoj novoj verziji pokvare nešto što je do tada radilo. Ali te još jednom molim ako ti se sviđa ubuntu ok, ako misliš da je tebi idealan i to je ok ali nemoj da iznoš tvrđenja tipa funkcionalan kao švajcarski sat jer to vređa zdrav razum
Fercera isto kao Mint a ne kao svajcarski sat (kamo lepe srece!). Sa sve istim bubicama i problemima. Sledeci put citaj pazljivo, o veliki dugi linux juzeru :p I ne pisem nista napamet - koristim i jedno i drugo. Ali Fedoru ne. :D

@tetrapack
To što predlažeš može da odradi samo neko od moderatora da bi imalo nekog smisla. Ipak kako je ovo forum posvećen pre svega hardveru (i od toga se živi) malo je verovatno

@lega99
Koju verziju kernela si stavio?

Poslednja izmena:
Za manjak offtopicovanja ta 2 topica za ovaj podforum su potrebna. Jer sve vise mladih, a i neiskusnih korisnika u linuksu bi da imaju neko mesto gde mogu da pitaju za savet. A da usput se ne otvara zasvako pitanje novi topic ili postavlja potanje u topic koji nema veze sa pitanjem. :)

Sent from my HTC Divljavatra.

@Kritika

Ako pitas za BT5 on je baziran na Ubuntu 10.04 i kernelu 2.6.38, malo sam dodao usera i ubuntu-desktop. Nema plymoutha, super...
Ako pitas za 11.04 stavljao sam zadnji kernel od 10.10, predlagali na ubuntu-rs, posle predlagali noviji kernel 2.6.39.4. Na kraju uradio sam downgrade compiza na 8.6 i unistavanje Unity pa se sad nekako 11.04 taljiga.

Dakle na jedanesku nisi stavio zadnji stabilni pokupljen ovde http://www.kernel.org/

I koliko se dobro snalaziš sa pravljenjem custom kernela tj setovanjem opcija prilikom podešavanja istog

Dakle na jedanesku nisi stavio zadnji stabilni pokupljen ovde http://www.kernel.org/

I koliko se dobro snalaziš sa pravljenjem custom kernela tj setovanjem opcija prilikom podešavanja istog

Odvalio sam glupost, stavio sam na 11.04 ovaj kernel on je bio zadnji stabilni 2.6.39-0-generic i to gotova .deb pakovanja. Kakvo bre kompajliranje, to mi ne pada na pamet niti pokusavam da naucim.

Poslednja izmena od urednika:
eh sad.... koristis hakersku linux distribuciju a tesko ti da iskompajliras kernel :)

salu na stranu nije to nekaa posebna nauka a sto se setovanja tice postoji config fajl stock kernela u /boot folderu, pa odatle uvek moze da se krene u eksprimentisanje.

eh sad.... koristis hakersku linux distribuciju a tesko ti da iskompajliras kernel :)

salu na stranu nije to nekaa posebna nauka a sto se setovanja tice postoji config fajl stock kernela u /boot folderu, pa odatle uvek moze da se krene u eksprimentisanje.

Ja ti se u to razumem ko Marica u krivi, jednostavno kako sam prestao da radim mrzi me da kucam a uvek nesto omasim, nema teorije da ne pogresim cim brze kucam. BT5 e tu se tek razumem, IPV6 :))) samo se pitam odakle to meni, pa jos komandi koliko oces, u BT4 jos je nesto i bilo sa GUI pa sam akao sa frameworkom drugu PC u kuci i malo zezao zenu , uvaljivao viruse ops...kazu to je exploit, ko sad laze AV program ili ovi sto napravise framevork 3. Draga samba je rupica kroz koju se uvaljuje, ipak NOD je pametan pa to sasece ako ima u definicijama.
Stavi sam taj novi kernel odavde, sve deb(ilisano) za mene http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.39.1-oneiric/
Konacno sam resio misteriju gasenja ekrana, neko je smislio da moram da zakljucam ekran sa passwordom i onda kad se ukljuci power manager i pristedi malo struje sve radi nema ukopavanja, ako stavim samo screen saver bez passworda i power manager onda masina zabode. Hebem ti naucnika koji je to smislio, poceli ko M$ brinu za mene i usmeravaju me sta treba da radim.
Odusevio sam se kad sam procitao da firmware za moju TV karticu postoji valjda od 10.04 a to nisam znao sve do 11.04. Svi smo ko majmuni skiadli po internetu firmware a ono koliko vidim mora rucno da se ucita, pise samo da su to neslobodni drajveri za DVB kartice (hebiga moja nikako nije DVB) al mu ga daje. Compiz experimental izgleda ima i za 11.04 i on se sad zove compiz-addons a za <=8.6 je drugi file compiz-addons-0.8.

Nazad
Vrh Dno